YWIS -hanke kehittämässä koulunuorisotyötä Kreikan Thessalonikissa

Suomesta mukana olivat YWIS -hankkeen työntekijät projektipäällikkö Marita Mattila, TKI-asiantuntija Veronica Hellström sekä hankeasiantuntija Saila Heiskanen. Juveniasta oli lisäksi mukana TKI-asiantuntija Heikki Kantonen, ja Xamkin yhteisöpedagogiopetuksesta lehtori Mirka Lähdeniemi. Kouluissa ja nuorisopalveluilla työskenteleviä sidosryhmäläisiä mukana olivat Mikkelin Saimaanportin koulun rehtori Susanna Savander, nuoriso-ohjaaja Antti Hynninen, sekä Savonlinnan ammattiopisto Samiedun nuorisotyön ja opiskelijatoiminnan ohjaaja Tilda Salo. Jokaisella oli ohjelmassa oma puheenvuoro, joten koulunuorisotyötä avattiin monista eri näkökulmista.

Valokuva. Kahdeksan henkilöä seisomassa. Taustalla vuoristoinen maisema.

KUVA1: Suomen osallistujat Meteoran maailmanperintökohteessa

Suomalaisessa ja Virolaisessa koulunuorisotyössä on paljon yhteistä, mutta Kreikan ja Portugalin osalta erot ovat enemmän havaittavissa. Siinä missä Suomessa ja Virossa pääkohderyhmää ovat teini-ikäiset ja sitä vanhemmat, on eteläisemmässä Euroopassa tyypillisempää kohdentaa toimenpiteitä alakouluikäisille. Toiminta toteutetaan yleensä myös vasta koulupäivän jälkeen vapaaehtoisten tai esimerkiksi eri järjestöjen toimesta. Nuorisotyötä ei aina tunneta eikä tunnusteta ammattina. Koulunuorisotyön tekemisen edellytykset vaihtelevat siten suuresti eri maiden välillä.

Viikon aikana tehtiin myös kaksi kouluvierailua sekä yksi tutustuminen paikalliseen nuorisotyötä tekevään järjestöön. Kouluvierailujen aikana kävi ilmi, että ainakin osalle henkilöstöstä koko nuorisotyön käsite tuntui vieraalta. Nämä tilanteet tarjosivat oivan mahdollisuuden keskustella yhdessä nuorisotyöstä ja erityisesti koulunuorisotyön roolista ja merkityksestä, mikä johti syvempään yhteisymmärrykseen.

Valokuva. Useita henkilöitä sisätilassa, joka sisustettu värikkäästi.

KUVA2: Kouluvierailu Thessaloniki 61 Elementary school, kirjastohuone

Yhtenä iltana ohjelmassa oli eräänlainen miniseminaari, jonne kutsuttiin myös varsinaisen hanketiimin ulkopuolisiakin osallistujia, erityisesti opettajia. Illan ohjelma koostui suomalaistiimin esityksistä. Aluksi kuultiin uudesta Saimaanportin yhtenäiskoulusta, sen koulunuorisotyöstä ja työn vaikuttavuudesta rehtorin näkökulmasta. Ohjelma jatkui Xamkin koulunuorisotyön opintokokonaisuuden ja osaamiskeskus Nuoskan kehittämän monialaisen yhteistyön työpajamallin esittelyillä. Aiheista syntyi paljon keskustelua, ja Suomen mallit saivat osakseen arvostusta.

Yhteiseurooppalaisen koulunuorisotyön kehittämiselle on selkeä tarve. Käytännöt ja realiteetit vaihtelevat maiden ja alueiden välillä suuresti, mutta yhteisen hanketoiminnan ja tapaamisten kautta erot voivat kaventua. Tämä edellyttää joustavuutta ja avoimuutta uusille ideoille ja menetelmille ja rohkeutta kokeilla jotain uutta työssään nuorten kanssa. Jokainen kokeilu ja saavutus on tärkeä ja voi olla alku jollekin suuremmalle ja vaikuttavammalle. Lasten ja nuorten kanssa toimivilla ammattilaisilla on usein keskenään samoja tavoitteita: kasvattaa ja opettaa mutta myös kohdata, tukea, kannustaa ja rohkaista nuorta elämän polullaan. Kreikassa tapasimme monia ammattilaisia useista maista, jotka tekevät työtään kouluissa ja nuorisotyön rajapinnoilla koko sydämellään.

YWIS-hanke järjestää kansainvälisiä kokouksia, työpajoja ja koulutusta sekä julkaisee koulunuorisotyötä koskevaa materiaalia ja katsauksia kansainväliseen käyttöön. Lisäksi kukin hankekumppani tekee paikallista yhteistyötä ja levittää tuloksia kansallisten verkostojensa kautta. Seuraava YWIS -hankkeen kansainvälinen tapaaminen toteutetaan Suomessa 10.-14.3.2025, jolloin järjestetään myös School youth work in 2025 – in Finland and beyond – Koulunuorisotyö vuonna 2025 – Suomessa ja muualla -seminaari Mikkelissä 12.-13.3.2025. Englanninkielinen seminaari on avoin nuorisotyöntekijöille, koulun henkilökunnalle ja kaikille aiheesta kiinnostuneille. Seminaarissa on mukana myös Nuorisotutkimusseuran erikoistutkija Antti Kivijärvi. Ohjelmaan voi ehdottaa sisältöjä sähköpostilla: marita.mattila@xamk.fi

Kreikassa esitellyt pilotointien kokemukset perustuvat YWIS -hankkeen hyvien käytäntöjen Handbookissa esitettyihin malleihin. Julkaisu on luettavissa tästä linkistä.  

YWIS Hankeinfo:

YWIS – Youth Work in Schools -hankkeessa kehitetään nuorisotyötä kouluissa ja oppilaitoksissa kansainvälisesti. Hankkeen hallinnoijana toimii Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Juvenia ja osatoteuttajina Freguesia de Vila Boa do Bispo (Portugali), Panepistimio Thessalias (Kreikka) ja Saaremaa Noorsootöö Keskus (Viro)

Rahoittaja: Erasmus+ Cooperation partnerships in youth KA220-YOU

Hankkeen kesto: 1.9.2022–31.8.2025

Yläkuvassa miniseminaarin osallistujia.

Tutustu myös näihin artikkeleihin