Ympäristöteknologian insinööriopiskelijat selvittivät Emma Gaalan hiilijalanjäljen pienentämistä
Emma Gaala on vuosittain järjestettävä suomalainen musiikkialan palkintogaala, jossa palkitaan ansioituneita kotimaisia artisteija, yhtyeitä ja musiikkialan toimijoita. Gaalan järjestää Musiikkituottajat – IFPI Finland, ja se on Suomen suurin ja arvostetuin musiikkipalkintojen jakotilaisuus. Xamk on ollut usean vuoden ajan tapahtuman pääyhteistyökumppaneita.
Isot tapahtumat kuormittavat aina myös ympäristöä, mutta Emma Gaala pyrkii kunnianhimoisesti olemaan tulevaisuudessa hiilineutraali. Viime vuoden gaalasta OpenCO2net Oy:n toimesta laaditun hiilijalanjälkiraportin mukaan yli puolet päästöistä syntyi yleisön matkustamisesta tapahtumapaikalle.
Hiilijalanjälki tarkoittaa jonkin toiminnan, tuotteen, palvelun tai yksilön aiheuttamaa kasvihuonekaasupäästöjen kokonaismäärää. Se mittaa esimerkiksi energiankulutuksen, liikenteen, ruoan, asumisen ja tuotannon ympäristövaikutuksia.
Ideoita tapahtumien hiilijalanjäljen pienentämiseksi
Matti Kinnunen, Mikko Laine, Antti Mäkelä, Paavo Ruohoaho ja Marinette Uschanoff tutkivat projektissaan Emma Gaalan hiilijalanjälkeä ja sen vähentämismahdollisuuksia. He analysoivat tapahtuman suurimmat päästölähteet, kuten liikkumisen ja materiaalihankinnat, ja ehdottivat keinoja niiden pienentämiseksi.
Keskeisiksi toimenpiteiksi tiimi katsoi matkustamisen päästöjen vähentämisen esimerkiksi kimppakyytien ja julkisen liikenteen kautta. Asiaa voidaan edistää tapahtuman viestinnässä.
Toinen merkittävä asia olisi tapahtumassa syntyvän jätteen ja materiaalien uusiokäytön mahdollisuuksien selvittäminen.
Hiilijalanjäljen kompensaatiomahdollisuudet
Toinen tiimeistä eli Irene Kosonen, Juulia Ponkkonen, Heidi Saarinen ja Liina Talvala selvittivät Emma Gaalan hiilijalanjäljen kompensaatiomahdollisuuksia. He kartoittivat keinoja, joilla tapahtuman aiheuttamat päästöt voitaisiin hyvittää, analysoivat erilaisia kompensaatiohankkeita, arvioivat eri kompensaatioyritysten toimintaa ja suosittelivat mahdollisia ratkaisuja tapahtuman järjestäjille.
– Tehtävä lisäsi ymmärrystämme kompensaatiomahdollisuuksista. Huomasimme, että ei ole todellakaan yksinkertaista tai helppoa miettiä kompensointiratkaisuja tapahtumalle tai yritykselle. Vaihtoehtoja on valtavasti ja luotettavan kompensaatiomahdollisuuden etsimiseen menee aikaa, tiimin jäsenet miettivät.
Opiskelijoiden vinkit tapahtumien järjestäjille
Vinkkinä kaikille tapahtumien järjestäjille opiskelijat kannustavat laskemaan oman tapahtuman hiilijalanjäljen. Sen kautta saa selkeän kuvan siitä, mihin kannattaa keskittyä.
– Ensin kannattaa aina miettiä sitä, miten tapahtuma pystytään järjestämään mahdollisimman vähähiilisesti ja sitten vasta mietitään kompensaatiota. Kompensaatio on viimeinen keino hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi, he kiteyttävät.
Keskeisimmät asiat:
- Liikkuminen: Liikkuminen on usein tapahtumien suurin päästöjen lähde. Suosittelemme tapahtumajärjestäjille joukkoliikenteen, kimppakyytien ja etätapahtumien suosimista ja niistä aktiivista viestimistä.
- Ruokailu: Minimoi ruokahävikki. Kasvisruoka tai lähiruoka ovat usein ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja.
- Kalusto ja tavarat: Vuokraa tarvittavat tavarat, jos niiden omistaminen ei ole välttämätöntä. Laadukas ja monikäyttöinen kalusto on kestävä valinta.
Hiilijalanjälkilaskenta ympäristöteknologian opinnoissa
Lehtori Hanna Jylkän mukaan tapahtumien hiilijalanjäljen laskenta ei ole ollut keskeinen osa koulutusta, mutta elinkaariajattelua lisätään jatkossa uuteen opetussuunnitelmaan. Aihe on kiinnostava, ja kestävän kehityksen periaatteet tulevat jatkossa saamaan suuremman roolin opinnoissa.
Ryhmät perehtyivätkin omatoimisesti aiheeseen, jakoivat työt tehokkaasti ja ymmärsivät toimeksiantajan toiveet. Mutta mitä opiskelijoille itselleen jäi tästä päällimmäisenä mieleen?
– Projekti oli mielenkiintoinen. Opimme paljon hiilijalanjäljestä ja kompensaatiosta. Liikenteen päästöt yllättivät ja niiden vähentäminen omassa arjessa on herättänyt paljon ajatuksia.