Yhteisöpedagogit yrittäjinä lastensuojelussa

Tommi Mustonen ja Ville Rouhiainen toimivat yrittäjinä vaativan tason lastensuojeluyksikössä Mikkelissä. Molemmat ovat Xamkista valmistuneita yhteisöpedagogeja. Vuonna 2020 aloittanut Ehot Oy on kasvanut kolmessa vuodessa vakituisesti yli 30 ammattilaista työllistäväksi yritykseksi.

Ville valmistui yhteisöpedagogiksi silloisesta Mikkelin ammattikorkeakoulusta (nykyinen Xamk) vuonna 2010 ja Tommi 2011. Yrittäjistä Tommi työskentelee Ehot Oy:n kasvatusjohtajana ja Ville toimitusjohtajana.

Tässä heidän kokemuksiaan yhteisöpedagogiopinnoista ja vähän uratarinaakin valmistumisen jälkeen.

Ehot Oy:n yrittäjät, yhteisöpedagogit Ville Rouhiainen (vas.) ja Tommi Mustonen.

Tommin uratarina

”Yhteisöpedagogiopiskelijaksi päädyin, kun selailin koulutuskalentereita ympäri Suomea, ja hassun hauska nimi yhteisöpedagogi herätti mielenkiinnon tutustua koulutukseen tarkemmin. Koulusta ja yhteisöpedagogiopinnoista jäi äärimmäisen mukavien ihmisten lisäksi mieleen tutkinnon laajuus ja monipuolisuus. Tutkintoon sisältyi kattavasti ja monipuolisesti mielekkäitä aihekokonaisuuksia, jotka tukivat myös omaa ajatusta siitä, mitä haluaa isona tehdä. Koko elämäni olen puuhastellun ihmisten parissa ja yhteisöpedagogikoulutus oli tähän ajatukseen juuri oikea valinta.

Elämä kuljetti minut kesken opintojen työelämään, mutta tutkinnon loppuunsaattaminen etänä opiskellen sujui jouhevasti ilman ongelmia. Kurssien omatoimiseen suorittamiseen sai aina riittävästi tukea erittäin ammattitaitoisten opettajien kautta, eikä etänä tutkinnon loppuunsaattaminen ollut hankalaa. Myös opinnäytetyön tein etänä lukuun ottamatta pakollisia lähitapaamisia. Olin jo vankasti työelämässä mukana ja oman alan löytäneenä lastensuojeluyksikössä töissä, kun lopulta sain tutkintotodistuksen itselleni vuonna 2011.

Vuosien työ erilaisissa lastensuojeluyksiköissä valmensi minut siihen pisteeseen, että katseet olivat pitkälti itseni kehittämisessä. Yhteisöpedagogina oli helppoa lähteä jatkamaan opintoja ylempään ammattikorkeakouluun tutkintonimikkeellä yhteisöpedagogi (YAMK). YAMK-tutkinnon suorittaminen työn ohessa sujui pulmattomasti ja reilun vuoden jälkeen valmistuin vuonna 2019.”

Villen uratarina

”Yhteisöpedagogin opinnot koen näin jälkikäteen erittäin tärkeänä palasena omalla polullani. Sain opinnoista hyvän pohjan ja paljon sosiaalista pääomaa sekä varmuutta, joiden avulla olen päässyt nykyiseen tilanteeseen. Koen että tällä hetkellä olen unelmatyössäni ja ylpeä koulutuksestani.

Lastensuojeluhommat aloitin jo viimeisenä opiskeluvuonna opiskelujen ohessa. Vuonna 2012 rinnalle tuli metsätyöt metsänomistamisen ja metsätalousyrittämisen muodossa. Useampi vuosi vierähti talvet lastensuojeluhommia tehden ja kesät metsätöissä vesoja kasvatellessa.

Veri veti voimakkaasti yrittämiseen ja metsäalayrittäjyys meinasi jo viedä kokonaan mennessään, mutta vanhan opiskelukaveri Tommin kanssa käyty keskustelu johti siihen, että 2019 perustettiin yhdessä yritys, hommattiin tilat, remontoitiin ne ja starttailtiin 2020 vuoden alussa lastensuojelualan yrittäjinä. Sillä tiellä tässä nyt ollaan.”

Yhteisöpedagogit soveltuvat lastensuojeluun erinomaisesti

Ehot Oy:n moniammatilliseen tiimiin kuuluu Tommin ja Villen lisäksi viisi muutakin yhteisöpedagogia. Yrittäjät ovatkin vahvasti sitä mieltä, että yhteisöpedagogit soveltuvat vaativaan lastensuojeluun erinomaisesti.

Tutustu myös näihin artikkeleihin