Xamkin TKI- ja simulaatio-oppimisympäristöt kiinnostivat vieraitamme Karlsruhen ammattikorkeakoulusta
Vieraita HKA:sta, Saksasta
HKA on yksi Lounais-Saksan Baden-Württembergin suurimmista ammattikorkeakouluista ja yksi aktiivisimmin tutkimuksen osalta. HKA:ssa on kuusi tiedekuntaa: arkkitehtuuri ja rakennustekniikka, johtamistiede ja tekniikka, konetekniikka ja mekatroniikka, sähkötekniikka ja tietotekniikka, tietojenkäsittelytiede ja liiketoimintatietojärjestelmät sekä tietohallinto ja media. HKA ja Xamk ovat molemmat INGENIUM Euroopan yliopistoallianssissa kahdeksan muun eurooppalaisen yliopiston kanssa. INGENIUM tarjoaa kansainvälisiä yhteistyö mahdollisuuksia opiskelijoille ja henkilökunnalle, mutta kahdenväliset yhteydet ovat erityisen tärkeitä tutkimustarkoituksiin.

HKA:n delegaatioon kuuluivat (kuvassa vasemmalta) Dr. Martin Knapp, joka vastaa laadunvarmistuksesta HKA:n soveltavan tutkimuksen keskuksessa CAR:ssa ja tukee tutkijoita strategisesti tärkeiden projektien ja EU-projektien hakuprosessissa, Markus Kuttelwascher, projektipäällikkö CAR:ssa, joka vastaa operatiivisella tasolla suurten tutkimusprojektien hallinnasta, mukaan lukien tällä hetkellä kaksi EU-projektia, Dr. Manuela Lexen, CAR johtaja ja DFG- (Saksan tutkimussäätiö) ja EU-projektien asiantuntija sekä Prof. Dr. Franz Quint, tutkimuksen, yhteistyön ja siirron varapresidentti. Tutkimusyksikön johtaja Arto Pesola ja tutkimusjohtaja Hanna Kuninkaanniemi mukana kuvassa vieraiden kanssa Active Life Labissa Mikkelissä.

Tutustuminen Xamkin TKI-toimintaan

Maanantaina HKA:n delegaatio toivotettiin tervetulleeksi Mikkeliin Xamkin rehtorin, toimitusjohtaja Heikki Saastamoisen ja TKI-vararehtori Kalevi Niemen toimesta, jotka jakoivat näkemyksiä Xamkin TKI-toiminnasta ja prosesseista. Vierailu jatkui Active Life Labissa Saimaa Stadiumilla, jossa Active Life Labin johtaja Arto Pesola ja tutkimusjohtaja Hanna Kuninkaanniemi esittelivät Xamkin tapoja suunnitella ja toteuttaa TKI-projekteja. Active Life Lab on Xamkin hyvinvointitutkimusyksikkö, jossa tutkitaan ja kehitetään tietopohjaisia, tehokkaita hyvinvointipalveluja ennaltaehkäisevään ja ratkaisukeskeiseen terveyden edistämiseen.
Toinen päivä alkoi Kotkan kampuksella tutkimusjohtajien Petteri Jernströmin, Noora Talsin ja Ville Hentun johdolla, jotka esittelivät Kotkan TKI-toimintaa. Kiinteistönhallinnan päällikkö Tuomo Kotola antoi opastetun kierroksen Kotkan kampuksella, ja vieraat saivat tutustua Xamkin TKI- ja simulaatio-oppimisympäristöihin. Delegaatio päätti vierailunsa opastetulla kierroksella Merikeskus Vellamossa, joka sijaitsee lähellä Xamkin Kotkan kampusta.

Kotkassa vieraat tutustuivat merenkulun simulaatiotiloihin ja pääsivät käyttämään komentosiltasimulaattoria, jota käytetään oppimistarkoituksiin ja esimerkiksi öljyvuotojen ja keräyksen tutkimukseen. Merenkulun opettaja Lauri Kontosalo, Xamkin yhteistyökumppanilta Kotkan-Haminan seudun koulutuskuntayhtymä Ekamista, näytti, miten tuuli ja sade tai GPS-vika vaikuttavat laivan kulkuun simulaatiossa.

He tutustuivat myös KymiLabsin tiloihin Kotkassa, kun projektipäälliköt Anna Eskola ja Elli Tykkä esittelivät heille tiloja. KymiLabsilla on yli 30 vuoden laaja kokemus betonitestauspalveluista ja päästömittauksista.

Myös hoitotyön ja sairaalan oppimisympäristöihin tutustuttiin. Ambulanssisimulaatiotilat olivat opiskelijoiden käytössä vierailun aikana.

HKA:n delegaatio vieraili myös Peliteknologian ja kyberturvallisuus tutkimusryhmän luona. Ohjelmistosuunnittelija Riku Heino esitteli heidän virtuaalista karttaa Kotkasta., Myös tutkimusjohtaja Noora Talsi, projektipäällikkö Sabine Soursa ja tutkimusryhmän johtaja Heidi Sjögren Digitaalisesta taloudesta jakoivat näkemyksiään Xamkin TKI-toiminnasta kampuskierroksen aikana.
Dr. Martin Knapp korosti, että tiloihin, ihmisiin ja menettelytapoihin tutustuu paremmin paikan päällä ja kasvotusten. Nyt vierailun jälkeen heillä on parempi käsitys siitä, mitä Xamkissa tehdään. HKA:n neljä pääasiallista tutkimusaihetta ovat innovatiiviset liikkuvuuskonseptit, resurssit ja ilmasto, älykkäät järjestelmät sekä työ ja tuotanto. HKA:n ja Xamkin TKI-toiminnassa on yhtäläisyyksiä, sillä Xamkin vahvuusalat TKI-toiminnassa ovat digitaalinen talous, kestävä hyvinvointi, logistiikka ja merenkulku sekä metsä, ympäristö ja energia.
Mahdollisuudet tulevaan yhteistyöhön TKI-toiminnassa

HKA:n varapresidentti Franz Quint sanoi, että he halusivat vierailla Xamkissa tutustuakseen Xamkin TKI-toimintaan. HKA:lla on enimmäkseen paikallisia ja kansallisia kumppaneita ja vain muutamia kumppaneita Pohjois-Euroopassa, joten mahdollisuudet tehdä yhteistyötä esimerkiksi Xamkin kanssa kiinnostavat heitä. Varapresidentti Franz Quint kommentoi, miksi tällaiset vierailut ovat tärkeitä: ”on hyvä, että on kumppani ja vakiintuneita yhteistyösuhteita, jos tällainen mahdollisuus (hakemukset EU-ohjelmiin tai myös kahdenvälisiin Saksan ja Suomen ohjelmiin) tulee esiin”. Katsotaan, mitä tulevaisuus tuo tullessaan!