Xamkin opinnäytetyö selvitti: energiayhteisöjen perustaminen taloyhtiöissä on jäätynyt lähes nollatasolle
Vaikka lakimuutos 1133/2020 mahdollisti energiayhteisöjen perustamisen yksityishenkilöille, yhteisöille ja yrityksille Suomessa, niiden määrä asunto-osakeyhtiöissä on edelleen hyvin pieni. Energiayhteisöt mahdollistavat aurinkoenergialla tuotetun sähkön jakamisen taloyhtiön jäsenten kesken, jolloin hyötyjänä ei ole vain taloyhtiön kiinteistösähkön kulutuskohteet.
Fingrid Oyj:n tytäryhtiö Fingrid Datahub Oy selvitti opinnäytetyötä varten energiayhteisöjen määrän Suomessa helmi-maaliskuun vaihteessa 2025. Selvityksen mukaan Fingrid Datahub Oy:n ylläpitämässä datahub-järjestelmässä oli yhteensä vain 376 energiayhteisöä. Suurin osa, 282 energiayhteisöä, sijaitsi Etelä-Suomessa. Länsi-Suomessa, mukaan lukien Pirkanmaa ja Keski-Suomi, oli perustettu 75 energiayhteisöä, kun taas Itä- ja Pohjois-Suomessa sekä Lapissa energiayhteisöjen määrä oli vain 19. Suomessa on kaikkiaan noin 90 000 asunto-osakeyhtiötä.
Suomen suurimman sähköverkkoyhtiö Carunan toimialueella oli perustettu 90 energiayhteisöä ja toiseksi suurimman Elenia Oy:n alueella 34 yhteisöä. Kaikkiaan Suomessa on 77 sähkönjakelun verkkoyhtiötä.
Heikko tietoisuus ja isännöitsijöiden passiivinen rooli hidasteena
Opinnäytetyössä tehtyjen selvitysten mukaan yksi suurimmista syistä energiayhteisöjen vähäiseen määrään on edelleen vallitseva yleinen tietämättömyys niiden mahdollisuuksista taloyhtiöasumisen energiankäytössä. Myös isännöitsijöiden passiivinen rooli vaikuttaa merkittävästi energiayhteisöjen kehitykseen. Usein keskustelun energiayhteisön perustamisesta aloittaa valveutunut taloyhtiön asukas tai hallituksen jäsen, eikä isännöitsijä. Isännöitsijöiden koulutustarve energiayhteisöistä on akuutti. Suomessa noin 55 000 taloyhtiötä ostaa isännöintipalvelua, minkä lisäksi osassa taloyhtiöitä on asukasisännöinti.
Energiayhteisöjen yleiset hyödyt
Energiayhteisöt edistävät omakotitaloasumisen ja asunto-osakeyhtiöasumisen tasa-arvoista sähköenergiankäyttöä ja energiaomavaraisuutta. Ne lisäävät paikallista sähköntuotantoa ja ekologisuutta, sekä parantavat huoltovarmuutta. Lisäksi energiayhteisöt vähentävät sähkönsiirron tarvetta, mikä pienentää myös osaltaan ympäristöpäästöjä.
Yhteystiedot
Marko Sorsa
+358 40 358 5550
marko.sorsa@xamk.fi
Yliopettaja Juha Korpijärvi
+358 50 312 5060
juha.korpijarvi@xamk.fi

Tutustu opinnäytetyöhön
Lue lisää millaisia tuloksia Marko Sorsa löysi opinnäytetyössään Energiayhteisöjen kasvun hidasteet suomalaisessa taloyhtiöasumisessa.
Tutustu koulutukseen
