Xamkin KasvisPro-koulutushanke sai Ravitsemusteko 2024 -palkinnon

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun KasvisPro-koulutushanke oli suunnattu julkisten ruokapalveluiden ammattilaisille, kuten kouluihin, päiväkoteihin ja palvelutaloihin. Hanke tarjosi tietoa kasvipainotteisemman ruokavalion vaikutuksista ympäristöön ja terveyteen. Koulutuksia järjestettiin eri puolilla Suomea ja niissä oli lähes 300 osallistujaa 120 eri organisaatiosta, joten tieto levisi hyvin laajalle.

KasvisProssa tuotettiin ruokapalveluille käytännönläheistä tietoa ravitsemussuositusten mukaisen ja maukkaan kasvisruoan toteuttamisen koko prosessiin tuotekehityksestä tarjoiluun ja asiakasviestintään. Hankkeen tuottamat materiaalit ovat verkossa kaikkien käytettävissä. Tarjolla on esimerkiksi koulutusvideoita, runsaasti kasvisruokareseptejä ammattikeittiöihin sekä erilaisia tehtäväpaketteja.

Ravitsemusterapeuttien yhdistys piti tärkeänä sitä, että KasvisPro-hankkeessa hyödynnettiin ravitsemusasiantuntijoiden osaamista monipuolisesti  tutkitun tiedon, käytännön valintojen ja ruokakasvatuksen näkökulmasta. Hanke tuki valtakunnallista yhteistyötä kasvisruoan kehittämiseksi ja tarjonnan lisäämiseksi. Sen ydinajatuksena oli maistuva ja ravitseva kasvisruoka. Tämän vuoksi Ravitsemusterapeuttien yhdistys pitää KasvisPro-hanketta erinomaisena ja vaikuttavana Ravitsemustekona.

– Olemme erittäin otettuja tästä tunnustuksesta. Kiitos kasvispainotteisuuden edistämisestä kuuluu kaikille osallistujille. Hanke mahdollisti myös ruokapalvelutoimijoiden osaamisen kehittämisen, keskinäisen kohtaamisen ja kokemusten vaihdon, KasvisPro-koulutushankkeen projektipäällikkö Piia Mikonsaari sanoo.

– Ravitsemus toimii punaisena lankana ruokapalveluiden toiminnassa. Ravitsemusasiantuntijoiden osallistuminen KasvisPro-koulutushankkeeseen oli merkittävä tekijä, kun hankkeessa tuotiin esille sitä, että kasvisruoka on ravitsemuksellisesti yhtä täysipainoinen ja monipuolinen kuin sekaruokakin.

Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry valitsee vuosittain Ravitsemusteon, jolla nostetaan esille teko tai työ, jolla merkittävästi edistetään tai on edistetty hyvää ravitsemusta, ravitsemushoitoa tai ravitsemusasiantuntijoiden tunnettuutta. Yhdistyksen hallitus tekee valinnan jäseniltä tulleiden ehdotusten perusteella.

KasvisPro-hanke oli Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hallinnoima. Osatoteuttajina olivat Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Savon koulutuskuntayhtymä sekä Ammattikeittiöosaajat ry. Hanketta rahoitettiin Maa- ja metsätalousministeriön Ruokaketjun toiminnan edistämisen rahastosta Ruokaviraston kautta. Hanke toteutettiin 1.1.2023–31.8.2024.

Lisätietoja:

KasvisPro-hanke: projektipäällikkö, TKI-asiantuntija Piia Mikonsaari, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, p. 050 410 8048, piia.mikonsaari ( at) xamk.fi, https://www.xamk.fi/hanke/kasvisruoka-ja-proteiinit-ruokapalveluissa-kasvispro-koulutus/

Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry: toiminnanjohtaja Katja Hätönen, p. 050 517 9733, toiminnanjohtaja (at) rty.fi, https://rty.fi/

Ihmisiä palkintojen kanssa.
Palkinto julkistettiin Valtakunnallisilla Ravitsemuspäivillä. Kuvassa vasemmalta Piia Mikonsaari, Xamk, Marjut Huhtala, Ammattikeittiöosaajat ry, Suvi-Tuulia Leinonen, Jamk, Virpi Kemi, Ammattikeittiöosaajat ry

Tutustu myös näihin artikkeleihin