Xamkin KasvisPro-hanke on finalistina valtakunnallisessa kilpailussa


KasvisPro – Kasvisruoka ja -proteiinit ruokapalveluissa -koulutushankkeessa tehtiin monipuolista kasvipainotteisuuden edistämistyötä ammattikeittiöissä ympäri Suomen. KasvisPron koulutuksiin ja työpajoihin osallistui yli 300 osallistujaa. Verkossa on tarjolla kattava koulutusaineisto ruokapalveluiden jatkuvan kehittämisen tueksi.  KasvisPro lisäsi ruokapalveluiden osaamista ja ymmärrystä kasvisruokien ja kasviproteiinien käytöstä sekä niiden vaikutuksista ilmastotavoitteisiin ja ravitsemukseen.


Hankkeen tuottamat materiaalit ovat verkossa kaikkien käytettävissä. Tarjolla on esimerkiksi koulutusvideoita, runsaasti kasvisruokareseptejä ammattikeittiöihin sekä erilaisia tehtäväpaketteja.


Hankkeen tärkeydestä kertoo sekin, että se saa reiluksi kahdeksi vuodeksi jatkoa nimellä KasvisPro Edu – lisää ammatillista osaamista kasvisruoan ja kasviproteiinien käyttöön hankkeessa.


– Tässä hankkeessa yhteistyö jatkuu ammatillisten oppilaitosten ruoka-alan ammattiopettajien kanssa, joiden kautta vaikutukset ulottuvat tulevaisuuden tekijöiden osaamiseen ja asenteisiin, projektipäällikkö Piia Mikonsaari Xamkista kertoo.
– KasvisPro Edu -hankkeeseen osallistuvat myös kotimaisia kasviproteiineja valmistavat yritykset. Näin ruokapalveluilla ja yrityksillä on mahdollisuus vuoropuheluun ja yhteistyöhön jo tuotekehitysvaiheessa.


Kilpailun finalistien äänestys ja kannustaminen on käynnissä kilpailun verkkosivuilla 10.12. saakka. PRO-voittajat valitsee alan osaajista koostuva puolueeton tuomaristo. Finalistien verkossa yleisöltä keräämä kannatus kootaan materiaalipakettiin, jonka tuomaristo saa avukseen päätöksentekoon. Voittajat julkaistaan tammikuun 2025 lopussa järjestettävässä PRO-Gaalassa Helsingissä.


KasvisPro on saanut valtakunnallista tunnustusta jo aiemmin, kun Ravitsemusterapeuttien yhdistys valitsi sen vuoden 2024 Ravitsemusteoksi. KasvisPro-hanke oli Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun hallinnoima. Osatoteuttajina olivat Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Savon koulutuskuntayhtymä sekä Ammattikeittiöosaajat ry. Hanketta rahoitettiin Maa- ja metsätalousministeriön Ruokaketjun toiminnan edistämisen rahastosta Ruokaviraston kautta.


PRO-tunnustuspalkinnot jaetaan vuosittain työssään ansioituneille ravintola-, keittiö- ja kahvila-alojen ammattilaisille. PRO-tuomariston kokoonpanossa on huomioitu laajasti koko ravintola-, ammattikeittiö- ja kahvila-ala.
 

Lisätietoja:


Projektipäällikkö, TKI-asiantuntija Piia Mikonsaari, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, p. 050 410 8048, piia.mikonsaari@xamk.fi


https://www.xamk.fi/hanke/kasvisruoka-ja-proteiinit-ruokapalveluissa-kasvispro-koulutus/

https://avecmedia.fi/propalkinnot/finalistit-sarjat/vastuullisuus-2025/

Yläkuva: Aki Rask

Tutustu myös näihin artikkeleihin