Xamkin järjestämä 10 Days of INGENIUM -tapahtuma keräsi osallistujilta ylistävää palautetta

10 Days of INGENIUM -tapahtuman tarkoituksena on tuoda INGENIUM-korkeakoulujen opiskelijat ja henkilökunta yhteen paikkaan tapaamaan henkilökohtaisesti, verkostoitumaan ja työskentelemään yhdessä.  

Xamk pääsi nyt isännöimään kaksi kertaa vuodessa järjestettävää tapahtumaa ensimmäistä kertaa. Viikon aikana järjestettiin opiskelijoille Junior School ja henkilökunnalle Staff Academy. Ohjelmassa oli myös INGENIUM-työryhmien kokouksia sekä Xamkin oppimisympäristöjä esitellyt Education Lab Experience. 

Junior Schoolissa tuoreita ideoita työelämälle 

Junior Schoolin aikana opiskelijat ratkoivat pienryhmissä oikeita työelämän heille antamia tehtäviä. Visit Mikkeli toivoi opiskelijoilta Festival X -tapahtuman sosiaalisen median mullistamista ja uusia ideoita yleisön houkuttelemiseksi tapahtumaan. Ernst & Young puolestaan antoi opiskelijoille tehtäväksi pohtia, miten elektroniikkajätteen määrää voitaisiin tulevaisuudessa vähentää ja jätettä kierrättää. 

Toimeksiantajat olivat iloisia opiskelijoiden esityksistä ja uusista ideoista. Visit Mikkelin toimitusjohtaja Teemu Laasanen intoutui jopa esittämään jatkoa yhteistyölle. 

–  Meillä on ollut Xamkin opiskelijoita työharjoittelussa, mutta palkkaisimme mielellämme harjoittelijoiksi myös kansainvälisiä INGENIUM-korkeakoulujen opiskelijoita, Laasanen sanoi.  

Junior Schooliin osallistui 48 opiskelijaa INGENIUM-korkeakouluista, mukana oli myös mentoreita. 

Uusia ajatuksia omaan työhön 

Opetuksen parissa työskentelevälle henkilöstölle suunnatussa Staff Academy -osuudessa jokaisen korkeakoulun edustajat esittelivät toisilleen omia innovatiivisia opetusmenetelmiään. Ajatuksena oli vaihtaa ideoita ja jakaa hyviä käytänteitä. 

– Vaikka esitykset olivat hyvin erilaisia, oli hienoa nähdä, että akateemisista ja ammatillisista eroista huolimatta osallistujat pystyivät tunnistamaan, miten esimerkiksi työpaja ilmastonmuutoksesta tai tietoturvaan liittyvä peli voisi olla sovellettavissa heidän omaan opetukseensa. Saamamme palaute oli positiivista, kertoo Staff Academyn pedagoginen asiantuntija Cai Weaver

Mikkeliin kokoontui myös INGENIUMin yhteistyöryhmiä, jotka kehittävät yhdessä korkeakoulujen kestävän kehityksen työtä, INGENIUMin yhteisiä opintoja sekä toisen asteen oppilaitosten kanssa tehtävää yhteistyötä. Kyseiset työryhmät pääsivät vierailemaan Mikkelissä muun muassa jätevedenpuhdistamolla, Esedulla ja Saimaanportin koululla. 

Kreikkalainen Ioannis Metaxas esitteli Staff Academy -esityksessään, kuinka Kreetan yliopiston kemistit kiertävät ympäri Kreetaa kertomassa lapsille ja nuorille kemiasta.
Yksi INGENIUM-työryhmistä vieraili uudella Saimaanportin koululla.

Työn lisäksi huvia

10 Days of INGENIUM -tapahtumaviikko on osallistujille kiireinen. Töitä tehdään yhdessä pitkiä päiviä, mutta myös kevyempää ohjelmaa mahtuu mukaan viikkoon. Tärkeä osa tapahtumia nimittäin on, että vieraat pääsevät tutustumaan paikalliseen kulttuuriin.  

Mikkelissä vieraat vietiin Susiniemen leirikeskukseen, jossa Xamkin opiskelijat ohjasivat heille erilaisia, suomalaisia ulkoilma-aktiviteetteja. Vieraat pääsivät muun muassa lumikenkäilemään, villasukkakävelemään metsässä, hiihtämään jäällä ja tietysti saunomaan ja uimaan.  

Osallistujat ihastelivat lumisia olosuhteita ja luonnon tarjoamaa rauhaa.  

– Talviaktiviteetit olivat elämäni jännittävin kokemus. Erityisesti hiihtäminen järven jäällä, sanoo espanjalainen opiskelija Carla Iglesias.  

– Talvielämys oli paluu olennaiseen, aktiviteetit auttoivat rauhoittumaan. Toivon, että pystyn viemään mukanani kotiin osan maailman onnellisimman maan filosofiasta, kertoo viestinnän asiantuntija Lena Alexandre ranskalaisesta Rouenin yliopistosta. 

Lena Alexandre ihastui suomalaiseen luontoon.

Järjestelyissä mukana paljon xamkilaisia

Tapahtumaa oli toteuttamassa suuri joukko Xamkin henkilökuntaa, opiskelijoita sekä yhteistyötahoja. Yhteistyö toimikin saumattomasti ja tapahtumavierailta saatiin järjestelyistä runsaasti kiitoksia.  

– Palaute on ollut pelkästään kiittävää. Kaikki ovat olleet erittäin vaikuttuneita xamkilaisten monipuolisesta osaamisesta ja Suomen talvesta, joka onneksi näytti viikolla parhaat puolensa. Xamkilaiset tekivät työnsä ei pelkästään taidolla, vaan myös sydämellä, joka näkyi osallistujille asioiden sujuvuutena ja ystävällisenä ilmapiirinä. Suuret kiitokset tästä kaikille mukana olleille, kiittelee projektijohtaja Eeva Kuoppala.  

Tapahtuman lopuksi Xamk luovutti ”viestikapulan” Espanjaan Oviedon yliopistolle, joka järjestää tällä viikolla 10-päiväisen tapahtumakokonaisuuden jälkimmäisen osan. 

10 Days of INGENIUM -tapahtuman yhteydessä istutetaan puu järjestäjätahon kampukselle. Kylttiä paljastamassa vararehtori Katri Ryttyläinen-Korhonen ja INGENIUMin johtaja Ana Isabel Álvarez González.
Tapahtuman lopuksi Xamkin opiskelija Silja Ahokas ojensi viestikapulan Oviedon yliopiston Pedro González Mariñolle.

Tutustu myös näihin artikkeleihin