Xamkilta mittavat panostukset tutkimusinfraan – investoinnit palvelevat koko aluetta
TKI-toiminta tukee pk-yritysten uudistumista ja tuottaa ratkaisuja datatalouden ja digivihreän siirtymän haasteisiin. Strategiansa mukaisesti Xamk profiloituu digitaaliseen tietoon, ja kyberturvallisuus on yksi nousevista aloista.
”Xamk tekee tutkimus- ja kehittämistyötä tiiviissä yhteistyössä yritysten ja muiden organisaatioiden kanssa, tukien niitä digitaalisessa transformaatiossa. Tunnistamme tulevaisuuden osaamis- ja kehittämistarpeita ja vastaamme näihin ennakoiden ja myös ennakkoluulottomasti kokeillen”, kiteyttää Noora Talsi, Digitaalisen talouden tutkimusjohtaja.
Uudet teknologiat ovat Etelä-Savon ja Kymenlaakson alueiden yritysten ja organisaatioiden hyödynnettävissä. Yhteiskäyttöiset tutkimusinfrastruktuurit ja niiden tarjoamat turvalliset työkalut edistävät alueen yritystoiminnan jatkuvuutta ja kasvua, ja valmistavat samalla opiskelijoita tulevaisuuden työelämään.
Tutkimusympäristöt edistävät data- ja tekoälypohjaisia innovaatioita
Alueen toimijat pääsevät hyödyntämään Xamkin laajentuvia tutkimusympäristöjä yhteisissä hankkeissa ja koulutusyhteistyössä kokeilu- ja kehittämisalustoina. Xamkin asiantuntijat opastavat yrityksiä ja muita organisaatioita ottamaan käyttöön uutta teknologiaa, hyödyntämään uusien teknologioiden tuomia mahdollisuuksia ja hallitsemaan niihin liittyviä riskejä.
Xamkin tutkimusympäristöt tarjoavat alustan palvelukehitykselle edistäen dataperusteisia ja tekoälypohjaisia innovaatioita useilla toimialoilla. Hankkeissa tekoälyä hyödynnetään mm. uusien liiketoimintamahdollisuuksien pilotoinnissa, digitaalisten aineistojen jalostamisessa kielimallien avulla, materiaalikierron tehostamisessa ja sivuvirtojen arvon lisäämisessä sekä maakuntien riskianalyysien kehittämisessä yhteistyössä viranomaisten kanssa. Uudenlaisia dataperusteisia palveluita kehitetään datatalouden kiihdyttämössä.
Uudet teknologiat tuovat mukanaan myös uudenlaisia haasteita ja uhkia. Kyberturvan tutkimus- ja kehittämisinfrat palvelevat kymenlaaksolaisia yrityksiä ja organisaatioita, nostaen heidän kyber- ja tietoturvallisuuden osaamistaan koulutusten ja harjoitusten muodossa. Kaikki tarjolla oleva tieto ja palvelut löytyvät Kyberasema -sivustolta.
Memory Lab ja supertietokone Hippu
Mikkeliin rakentuva Memory Lab -tutkimusympäristö edistää dataperustaista liiketoimintaa ja digitaalisen tiedonhallinnan tutkimusta ja koulutusta uusimpia teknologioita soveltaen. Memory Lab tarjoaa kokeilu- ja kehittämisalustan uudelle yritystoiminnalle ja nykyisen toiminnan kehittämiselle. Erityisesti supertietokone Hipun tekoälymahdollisuudet hyödyttävät yrityksiä ja TKI-toimintaa Kaakkois-Suomessa, vahvistaen paikallista osaamista ja digitaalista infraa.
Esimerkkejä yritysten kanssa jo toteutetuista pilotoinneista ovat kuntotestausraportin selkokielistäminen, mediasisällön sentimenttianalyysi ja lounasravintolan asiakasmäärien ennustaminen.
Parhaillaan Hipun tuella toteutetaan kahta hanketta. ETKOT – Etelä-Savon koulutettu tekoäly Memory Labissa -hanketta rahoittaa Etelä-Savon maakuntaliitto (EAKR). Hankkeessa muun muassa jalostetaan digitaalisia aineistomassoja tekoälyavusteisesti. DAME – Etelä-Savon datatalouden kiihdyttämö -hanketta rahoittaa Etelä-Savon ELY-keskus (EAKR TYT). DAME-hankkeessa pilotoidaan muun muassa energiankäytön optimointia maatiloilla.
Haemme Memory Labiin uusia pilotointikohteita. Ota yhteyttä asiantuntijoihimme ja kysy lisää!
Memory Lab -laiteinvestointeja on rahoittanut Etelä-Savon maakuntaliitto Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) ja Kyberasemaa Kymenlaakson liitto Euroopan Unionin Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (JTF).