Ensimmäinen opiskelupaikka haussa? Ota nämä asiat huomioon

Alan lisäksi mietityttää myös missä ja miten haluaisi opiskella. Mihin kaverit suuntaavat? Miten siis suunnistaa sopivaan opiskelupaikkaan? Tässä muutama vinkki.

Tunne itsesi

Ensimmäinen askel on tunnistaa omat kiinnostuksen kohteet ja vahvuudet. Pohdi, mikä sinua innostaa, missä olet hyvä, ja minkälaiset asiat saavat sinut syttymään.

Kysy itseltäsi esimerkiksi

  • Mikä työ voisi tuntua hyvältä? Missä voisin nähdä itseni tulevaisuudessa? Mitä olen oppinut kesätöistä tai TET-harjoitteluista?
  • Minkä tyyppistä työtä haluan tehdä? Vuorotyötä, toimistotyötä, liikkuvaa vai paikallaan olevaa? Suomessa vai maailmalla?
  • Mitkä ovat omat vahvuuteni ja mistä olen kiinnostunut? Numeroista, ihmisistä, koneista, luovasta ilmaisusta vai ongelmanratkaisusta?
  • Mitkä ovat arvoni, mitä pidän elämässä tärkeänä? Ihmisten auttaminen, kestävä kehitys vai yhteiskunnallinen vaikuttaminen?
  • Verkossa on itsetuntemukseen liittyviä testejä, joita voit käyttää apuna. Kannattaa myös jutella kavereiden, perheen tai vaikka opon kanssa. Älä kuitenkaan vertaa liikaa itseäsi muihin – jokainen kulkee omaa polkuaan. Jokainen ensimmäistä kertaa opiskeluja aloittava on uuden ja tuntemattoman edessä, jossa polkuja määränpäähän on monia.

Mieti miten ja missä haluat opiskella

Alan lisäksi kannattaa myös miettiä missä ja miten haluat opiskella. Ammattikorkeakoulut tarjoavat käytännönläheisen korkeakoulututkinnon, jossa teoria yhdistetään käytäntöön. Harjoittelut kuuluvat kaikkiin koulutuksiin ja kampuksilla on laboratorioita, simulaatiotiloja, pajoja ja muita hienoja oppimisympäristöjä. Opiskelu ei siis ole vain luokkahuoneissa istumista, vaan aktiivista tekemistä oikeissa tilanteissa.

AMK-tutkintoja voi suorittaa monella eri tavalla: päiväopintoina, monimuotona tai kokonaan verkossa. Päiväopinnot järjestetään yleensä arkipäivisin ja lähiopetus on kampuksella. Monimuoto-opinnoissa lähiopetus on järjestetty yleensä niin, että opiskelu on mahdollista työn ohessa. Opetusta voi olla arkisin, iltaisin tai viikonloppuisin. Verkko-opinnoissa ei opiskella kampuksella, mutta lähiopetus voi vaatia läsnäoloa verkossa tiettyihin aikoihin.

Kaikkiin opiskelumuotoihin sisältyy monia erityyppisiä opiskelutapoja. Opiskelut on yleensä suunniteltu mahdollisimman joustaviksi, jokaisen henkilökohtaisen suunnitelman mukaan. Opiskeltava ala tai koulutus asettaa toki omia reunaehtojaan, eikä kaikkia opintoja voi suorittaa täysin henkilökohtaisten toiveiden mukaan.

Kannattaa miettiä miten itseohjautuva olet – sujuuko opiskelusi paremmin lukujärjestyksen mukaisesti kampuksella opiskeluporukan kanssa vai etänä, jossa aikataulut ovat vapaammat, mutta vastuuta opintojen etenemistä enemmän?

Hanki tietoa

Tietoa eri korkeakouluista, aloista ja koulutuksista löytyy korkeakoulujen verkkosivulta. Opintopolku.fi -sivustolla on tarkkaa tietoa valintaperustaista ja muusta hakemiseen liittyvistä asioista.

Koulutuskuvausten lisäksi kannattaa lukea nykyisten opiskelijoiden kokemuksista. Korkeakoulujen somekanavissa on myös paljon hyvää sisältöä ja sitä kautta voi myös kysyä lisää. Jos mahdollista, käy tutustumassa eri oppilaitoksiin ja kampuksiin.

Eri koulutuksiin voi tutustua vaikka Xamk Pulsen maksuttomilla, verkossa suoritettavilla Löydä oma alasi -opintojaksoilla, joiden avulla pääset helposti kurkistamaan eri koulutuksiin.

Muista opiskelijaelämä

Valmistautuminen, itsensä kuunteleminen ja rohkeus astua tuntemattomaan ovat avaintekijöitä onnistuneessa opiskelupaikan valinnassa.

Muista myös, että opiskeluaika ei ole pelkkää opiskelua, vaan paljon enemmän: se on uusia ystäviä, verkostoja ja kokemuksia, joita et unohda.

Opiskelu on maraton, ei sprintti, joten muista nauttia matkasta ja antaa itsellesi lupa kasvaa ja oppia omassa tahdissasi.

Tutustu myös näihin artikkeleihin