Xamk FoodLab

Xamk FoodLab on Kouvolassa sijaitseva elintarvikealan kehitys- ja opetusympäristö. Sen tutkimus-, testaus- ja tuotekehitystilat ovat sekä kehittyvän elintarviketekniikan insinööriopiskelijoiden että alan yritysten käytössä.

Xamk FoodLab tarjoaa loistavat puitteet opiskelijoiden ja työelämän yhteistyöhön.

Mikä Xamk FoodLab on?

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun uusi monipuolinen elintarvikealan kehitysympäristö Xamk FoodLab Kouvolassa koostuu tuotekehityskeittiöstä, elintarviketehtaan omaisesta prosessihallista sekä elintarvikekemian ja mikrobiologian laboratoriosta. Näiden lisäksi kehitettyjen tuotteiden ominaisuuksia kuten ulkonäköä, rakennetta, hajua ja makua pystytään arvioimaan aistinvaraisen testauksen konseptilla.

Yritysten ja opiskelijoiden yhteistyötä

Xamk FoodLab tarjoaa yrityksille mahdollisuuden hyödyntää laboratorio- ja tuotantotiloja tuotekehitykseen, prosessointiin ja laadunvarmistukseen. Elintarviketekniikan insinööriopiskelijat oppivat käytännönläheisesti työelämälähtöisessä ympäristössä.

Modernit tilat ja laitteet

Xamk FoodLabin tuotekehityskeittiössä voidaan kehittää ja suunnitella uusia tuotteita ja testata niiden valmistusta pienessä mittakaavassa. Prosessihallista löytyy monipuolinen valikoima ammattikeittiölaitteita, jotka mahdollistavat elintarvikkeiden testauksen, kehityksen ja optimoinnin alusta loppuun elintarviketehtaan omaisissa olosuhteissa.

Elintarvikekemian ja mikrobiologian laboratoriossa voidaan määrittää elintarvikkeiden ravintoainekoostumusta, rakenteita ja mikrobiologista laatua ja säilyvyyttä.

Aistinvaraisella testauksella pystytään arvioimaan kehitettyjen tuotteiden ominaisuuksia, kuten ulkonäköä, rakennetta, hajua ja makua.

Elintarvikekemian ja mikrobiologian laboratorio

Elintarvikekemian ja mikrobiologian laboratoriossa voidaan tehdä erilaisia analyyseja raaka-aineista ja jo olemassa olevista tuotteista kuten elintarvikkeiden ravintoainekoostumusten määrittelyä, rakenteiden tutkimista ja tarkastella mikrobiologista laatua sekä testata säilyvyyttä.

Laboratoriosta löytyy elintarvikekemian ja mikrobiologian peruslaitteistoa analyysien suorittamiseen

  • proteiinianalysaattori Sprint
  • kosteusanalysaattori Smart 6
  • rasva-analysaattori Oracle
  • kuituanalysaattori Fibertec 8000
  • hehkutusuuni
  • johtokyky- ja pH-mittari
  • viskosimetri
  • refraktometri
  • pesäkelaskuri
  • mikroskooppi

Prosessihalli

Elintarviketehtaan pilottikoon prosessihallissa on mahdollisuus esikäsitellä raaka-aineita ja valmistaa isompia koe-eriä.


Laitteisto tuotteiden esikäsittelyyn

  • Juuresten kuorimakone: kapasiteetti kertatäyttö 5 kg
  • Vihannesleikkuri: terävalikoimassa kuutioritilät 10 mm ja 12 mm, suikaleterät 6×6 mm ja 3×3 mm, raastinterät 3 mm ja 7 mm, viipaleterät 3 mm ja 6 mm
  • Kutteri: kapasiteetti 4,5 l. Kutterilla sekoitat, soseutat, pilkot, hienonnat raaka-aineita ja teet taikinoita
  • Monitoimiuuni: kapasiteetti 8 GN 1/1–65 mm astiaa. Erilaiset kypsennystoiminnot: höyrykypsennys matalan lämpötilan (25–99 astetta) kypsennykseen, kuten Sous Vide-kypsennys ja kalan ja kasvisten höyryttämiseen. Yhdistelmäpaisto yhdistää kiertoilman ja höyryn nopeuttaen paistoprosessia ja vähentäen painohävikkiä. Paistotoiminnolla voi paistaa tuotteita jopa 300 asteen lämpötilassa. Erilaisia kypsennysohjelmia myös ohjelmoitavissa.
  • Sekoittava monitoimipata 80 l: Monitoimisekoittimella padassa onnistuu jälkiruokien, puurojen, taikinoiden ja muiden ruokien ja massojen valmistus. Erilaisilla sekoittimen sekoituskuvioilla onnistuu murustus, murskaus sekä vispaus ja hämmennys – sekoituksen voimakkuutta voidaan säätää. Pataan saatavilla myös soseutustyökalu.
  • Sähköliesi: kahden valurautalevyn liesi
  • Mehupuristin: hedelmä-, marja- ja vihannesmehun puristamiseen. Kapasiteetti: 400 kg/h. Lisäksi mehun pastörointilaitteisto ja mehunpakkausmahdollisuus pusseihin ja pulloihin. laatua sekä testata säilyvyyttä. Laboratoriosta löytyy elintarvikekemian ja- mikrobiologian peruslaitteistoa analyysien suorittamiseen.
  • Pussipakkauskone: kuivien ja nestemäisten tuotteiden pakkaus

Tuotekehityskeittiö

Tuotekehityskeittiö tarjoaa tilan pienen mittakaavan elintarviketestaamiseen. Tuotekehityskeittiössä voi valmistaa ja testata pieniä koe-eriä ja kehittää ja vertailla tuotteita tai tehdä tuoteinnovaatioita. Laitteistoon kuuluu perusliesi ja uuni sekä keittiön pienlaitteistoa kuten yleiskoneita, sekoittimia, jäätelökone sekä makkaraprässi.



Kuvia laboratoriosta

Henkilö tutkii mikroskoopilla elintarvikkeeseen liittyvää näytettä.

Tutustu elintarviketekniikan koulutukseen

Kehittyvä elintarviketekniikka -insinöörikoulutus painottuu työelämän tarpeita huomioiden kasviperäisten elintarvikkeiden ja raaka-aineiden prosessointiin, tuotekehitykseen, turvalliseen käsittelyyn, pakkaamiseen ja tuotteistamiseen.

Koulutuksessa opitaan prosessitekniikkaa, elintarvikkeiden valmistustekniikkaa ja kasviperäisiä raaka-aineita. Insinööriosaaminen yhdistettynä elintarvikeosaamiseen ovat opintojen ydinosaamista. 

KEKE – Kymenlaakson elintarvikesektorin kestävä kehitysloikka

KEKE-hankkeen tavoitteena on tukea
Kymenlaakson elintarvikesektorin yritysten
uudistumista, muutoskyvykkyyttä ja kasvuhakuista arvonkehittämistä, nostaa tuotteiden jalostusarvoa sekä edistää alueen elintarvikeyritysten kansainvälistymispotentiaalia. Osana hanketta halutaan lisätä elintarvikealan tutkimus-, kehitys- ja innovaatioyhteistyötä ja osaamista, edistää kestävää ruokatuotantoa ja hyödyntää monipuolisemmin luonnosta saatavia raaka-aineita.

Tähän Xamk FoodLab vastaa osaltaan erilaisten kehitys- ja tutkimusympäristöjen ja laitteiden kautta. Laiteinvestoinnit on toteutettu osana KEKE-hanketta.

Yhteystiedot

Xamk Foodlab

Asentajankatu 9

45130 Kouvola

Kysy lisää

Puhelin
+358505640631
Sähköposti
Marjo.Malinen@xamk.fi
Yksikkö
Metsätalouden, elintarvike- ja ympäristöteknologia
Marjo Malinen
Lehtori
+358505640631
Marjo.Malinen@xamk.fi
Puhelin
+358503796946
Sähköposti
Mari.Jarvenmaki@xamk.fi
Yksikkö
Metsätalouden, elintarvike- ja ympäristöteknologia
Mari Järvenmäki
Lehtori
+358503796946
Mari.Jarvenmaki@xamk.fi
Puhelin
+358503480986
Sähköposti
Taru.Nuorkivi@xamk.fi
Yksikkö
Metsätalouden, elintarvike- ja ympäristöteknologia
Taru Nuorkivi
Lehtori
+358503480986
Taru.Nuorkivi@xamk.fi