Xamkin aluevaikutus Savonlinnassa

Useana vuonna peräkkäin Xamk on valittu Suomen parhaaksi ammattikorkeakouluksi. Meillä on erinomainen maine, joka tukee paitsi kampuskaupunkiemme myös koko alueen mainetta. Opiskelijamme näkyvät monin tavoin kaupunkikuvassa ja piristävät ilmapiiriä.

Koulutus, tutkimus ja kehitys luovat menestystä.

Suoria elinvoimavaikutuksia

Savonlinnan alueelle kohdistuu suoria elinvoimavaikutuksia muun muassa Xamkin työllistävän vaikutuksen eli tasaisesti kasvavan henkilöstön määrän sekä maksettujen verotulojen muodossa. Tämän lisäksi Xamkin tekemillä ostoilla ja investoinneilla on valtava välillinen vaikutus Savonlinnan alueen työllisyyteen sekä työllistyneiden ostovoimaan.

Ammattikorkeakoulun vaikuttavuutta arvioidaan myös tutkintokoulutusten vetovoiman, koulutuksen työllistymistä edistävän vaikutuksen, elinkeinoelämää uudistavan koulutuksen sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatio toiminnan kannalta.

Xamk uudistaa elinkeinoelämää

Meillä on tiiviit yhteydet Etelä-Savon merkittäviin työnantajiin ja sen merkitys ammattikorkeakoulutetun työvoiman lähteenä alueella on kiistaton.

Tutkintokoulutukset tuovat Savonlinnaan vuosittain runsaan määrän uusia opiskelijoita ja osa heistä jää alueelle valmistumisen jälkeen. Vuonna 2023 Savonlinnan tutkintokoulutuksiin oli ensisijaisia hakijoita yli 500, joista 56 % tuli Xamkin toiminta-alueen ulkopuolelta.

Savonlinnan kampukselta valmistuu vuosittain reilut 150 uutta osaajaa eri aloille ja heidän työllistymisasteensa on erittäin hyvä. Vuosi valmistumisen jälkeen yli puolet tutkinnon suorittaneista ilmoittaa asuinpaikakseen Etelä-Savon.

Savonlinnaan työllistyy runsaasti Xamkista valmistuneita sairaanhoitajia ja matkailun restonomeja, mutta myös terveydenhoitajia sekä tradenomeja.

Koulutusalat

  • Sosiaaliala
  • Tekniikka
  • Terveys, kuntoutus ja liikunta
  • Turvallisuusala

Koulutukset

  • AMK-koulutukset 9
  • YAMK-koulutukset 2
  • Valmistuneita 188, joista
    AMK-tutkintoja 162 ja
    YAMK-tutkintoja 26

Soveltavaa kehittämistä TKI-osaamisella

Xamkin soveltava tutkimus- ja kehittämistyö on Suomen ammattikorkeakouluista monialaisinta ja laajinta. Tutkimus suuntautuu suoraan alueella toimivien yritysten ja julkisten organisaatioiden ongelmien ratkomiseen sekä toiminnan kehittämiseen.

TKI-toiminnallaan Xamk rakentaa alueen tulevaisuuden menestystekijöitä ja tukee vihreää siirtymää. Yhteistyö tuottaa Savonlinnan alueelle työpaikkoja, innovaatioita ja uutta yrittäjyyttä.

Savonlinnasta löydät seuraavat tutkimusyksikömme:

Elektroniikan 3K-tehdas – Elektroniikan koulutus-, kehitys- ja tuotantopalveluja
Kuitulaboratorio – Biotuotetekniikan innovaatiokeskus
Teollisen puurakentamisen laboratorio – Puurakenteiden kehittäminen, testaus ja pilotointi
Xentre – Yrittäjyyden ja innovaatioiden tutkimus- ja koulutusyksikkö

Elektroniikan kärkiosaamista

Tukea alueellisen elektroniikkateollisuuden kasvulle

Elektroniikan 3K-tehdas tukee alueellisen elektroniikkateollisuuden kasvua. 3K-tehdas mahdollistaa tuotteiden valmistuksen prototyypeistä sarjavalmistukseen ja testaukseen saakka. Yksikkö tarjoaa yrityksille elektroniikan tutkimus-, tuotekehitys-, valmistus- ja koulutuspalveluja sekä olosuhdetestauksia, röntgentarkastuksia ja muita elektroniikan testauspalveluita. Yhteistyössä on mukana vuosittain noin 50–70 yritystä.

Puukuidulle uusia käyttötapoja

Tutkimuskohteena tulevaisuuden biotuoteprosessit

Kuitulaboratoriossa kehitetään uusia puukuidun käyttötapoja, sen tehokkaampia käsittelyprosesseja sekä uusia tuotteita ja liiketoimintaa. Tutkimuksen kohteena ovat myös metsäteollisuuden vedenpuhdistusprosessit sekä sivuvirtojen hyödyntämisen teknologiaratkaisut. Uutena avauksena on kansainvälinen yhteistyö tekstiilijätteen kierrätyksessä. Toiminta on vahvasti yrityslähtöistä

Optimaalista materiaalien käyttöä

Puurakenteiden kehittämistä ja testausta teollisessa mittakaavassa

Teollisen puurakentamisen laboratorio tarjoaa yritysten käyttöön ensiluokkaisen laitekannan, pilotointiympäristön ja asiantuntevan palvelun. Laboratorio mahdollistaa puurakenteiden kehittämisen ja testaamisen todellisessa mittakaavassa. Tekninen suorituskyky voidaan määrittää kokonaisuudelle, jolloin voidaan optimoida materiaalinkäyttöä ja parantaa rakentamisen tehokkuutta.

Elinvoimaa yrittäjyydestä

Koulutuksella ja asiantuntijapalveluilla tukea yrittäjyyteen

Muuttuva elinkeinoelämä tarvitsee yrittäjyyttä ja yrittäjämäistä ajattelua. Yrittäjyyden ja innovaatioiden tutkimus- ja koulutusyksikkö Xentre kasvattaa alueellista elinvoimaa tarjoten yrityksille asiantuntijapalveluita, opiskelijayhteistyötä sekä yhteistyö- ja kokeiluympäristöjä. Kasvuyrittäjyyden ja uuden yritystoiminnan edistäminen on toimintamme ytimessä.

Tutustu aluevaikuttavuuteemme laajemmin!

Lähteet: Opetushallinnon tilastopalvelu Vipunen sekä Xamkin hakija-, opiskelija-, henkilöstö-, talous- ja TKI-palvelut

Kiinnostaako yhteistyö?

Haluatko kehittää innovaatioita, vahvistaa henkilöstösi osaamista tai tehdä yhteistyötä opiskelijoidemme kanssa? Me voimme auttaa! Täytä verkkolomakkeemme ja ota ensimmäinen askel kohti yhteistyötä!