Xamkin aluevaikutus Kotkassa

Useana vuonna peräkkäin Xamk on valittu Suomen parhaaksi ammattikorkeakouluksi. Meillä on erinomainen maine, joka tukee paitsi kampuskaupunkiemme myös koko alueen mainetta. Opiskelijamme näkyvät monin tavoin kaupunkikuvassa ja piristävät ilmapiiriä.

Koulutus, tutkimus ja kehitys luovat menestystä.

Suoria elinvoimavaikutuksia

Kotkan alueelle kohdistuu suoria elinvoimavaikutuksia muun muassa Xamkin työllistävän vaikutuksen eli tasaisesti kasvavan henkilöstön määrän sekä maksettujen verotulojen muodossa. Tämän lisäksi Xamkin tekemillä ostoilla ja investoinneilla on valtava välillinen vaikutus Kotkan alueen työllisyyteen sekä työllistyneiden ostovoimaan.

Ammattikorkeakoulun vaikuttavuutta arvioidaan myös tutkintokoulutusten vetovoiman, koulutuksen työllistymistä edistävän vaikutuksen, elinkeinoelämää uudistavan koulutuksen sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan kannalta.

Xamk uudistaa elinkeinoelämää

Meillä on tiiviit yhteydet Kymenlaakson merkittäviin työnantajiin ja sen merkitys ammattikorkeakoulutetun työvoiman lähteenä alueella on kiistaton.

Tutkintokoulutukset tuovat Kotkaan vuosittain runsaan määrän uusia opiskelijoita. Vuonna 2023 Kotkaan oli ensisijaisia hakijoita lähes 2 100, joista 63 % oli Xamkin toiminta-alueen ulkopuolelta.

Kotkan kampukseltamme valmistuu vuosittain reilut 500 uutta osaajaa eri aloille ja heidän työllistymisasteensa on erittäin hyvä. Osa jää myös asumaan alueelle: vuosi valmistumisen jälkeen puolet tutkinnon suorittaneista ilmoittaa asuinpaikakseen Kymenlaakson.

Kotkaan työllistyy runsaasti Xamkista valmistuneita tietotekniikan insinöörejä, sosionomeja ja sairaanhoitajia, mutta myös tradenomeja ja rakennustekniikan insinöörejä. Tutkinnot vastaavat tulevaisuuden työelämän tarpeisiin ja opinnoissa voi myös valita yrittäjyyspolun.

Koulutusalat

  • Merenkulku ja logistiikka
  • Peliala ja ICT
  • Sosiaaliala
  • Tekniikka
  • Terveys ja kuntoutus

Koulutukset

  • AMK-koulutukset 14
  • YAMK-koulutukset 5
  • Valmistuneita 504, joista
    • AMK-tutkintoja 412 ja
    • YAMK-tutkintoja 92

Tulossa 2024

Kotkassa alkaa uusia, YAMK-verkkokoulutuksia, joiden opetus järjestetään Kotkassa: prosessiautomaation projektitoiminta sekä kriisinkestävä sosiaali -ja terveydenhuolto.

Soveltavaa kehittämistä TKI-osaamisella

Xamkin soveltava tutkimus- ja kehittämistyö on Suomen ammattikorkeakouluista monialaisinta ja laajinta. Tutkimus suuntautuu suoraan alueella toimivien yritysten ja julkisten organisaatioiden ongelmien ratkomiseen sekä toiminnan kehittämiseen.

TKI-toiminnallaan Xamk rakentaa alueen tulevaisuuden menestystekijöitä ja tukee vihreää siirtymää. Yhteistyö tuottaa Kotkan alueelle työpaikkoja, innovaatioita ja uutta yrittäjyyttä.

Kotkassa toimii kolme Xamkin tutkimusyksiköistä: päästömittaus-, CE-merkintä- ja betonitestauspalveluja tarjoava KymiLabs, North European Logistics Institute NELI sekä Xentre, yrittäjyyden ja innovaatioiden tutkimus- ja koulutusyksikkö.

Uusi kampus ja satamalogistiikan turvapuisto

Uusi kampus ja satamalogistiikan turvapuisto

Kotkan Kantasatamaan rakentuva uusi kampus parantaa koulutuksen, TKI-toiminnan ja yritysyhteistyön edellytyksiä. Erityisenä kehittämiskohteena on Euroopan ensimmäinen satamalogistiikan työturvallisuuden harjoitus-, koulutus- ja testausympäristö. Turvapuisto mahdollistaa harjoittelun sekä todellisissa että virtuaalitodellisissa ympäristöissä. Aluetta kanssamme kehittää Kotkan kaupunki, alueen yritykset, järjestöt sekä viranomaistahot.

Osaamista rakentamisen kiertotaloudesta

Betonirakentamista ja päästömittauksia kehittämällä edistetään vihreää siirtymää

Kotkan KymiLabs edistää rakentamisen kiertotaloutta erityisesti betonitutkimuksen avulla. Betonitestaus- ja päästömittauslaboratorion erikoisosaamista ovat betonin lujuus- ja pakkasenkestävyystestit sekä teollisuuden ja laivojen päästömittaukset. Asiakaskuntaan kuuluvat Suomen merkittävimmät betonin- ja sementinvalmistajat, monet prosessiteollisuuden yritykset, useat voima- ja kaukolämpöyhtiöt sekä varustamot.

Tulevaisuuden ilmaliikenteen edelläkävijä

NELI kehittää pitkän matkan miehittämätöntä lentotoimintaa

Logistiikan tutkimusinstituutti NELIn toiminnan ytimessä on tulevaisuuden ilmaliikenne. Tutkimusalueisiin kuuluvat muun muassa ilmailun digitalisaatio, sähköinen lentoliikenne, dronet ja dronelogistiikka sekä ilmatilanhallinta. Yhteistyö alueen lentokenttien, valtion tutkimuslaitosten sekä muiden korkeakoulujen kanssa on tiiviistä. Yksikön tutkimusalueisiin kuuluvat myös venematkailu ja pienvenesatamien energiatehokkuus. Poikkileikkaavana teemana on vähäpäästöisyys.

Elinvoimaa yrittäjyydestä

Koulutuksella ja asiantuntijapalveluilla tukea yrittäjyyteen

Muuttuva elinkeinoelämä tarvitsee yrittäjyyttä ja yrittäjämäistä ajattelua. Yrittäjyyden ja innovaatioiden tutkimus- ja koulutusyksikkö Xentre kasvattaa alueellista elinvoimaa tarjoten yrityksille asiantuntijapalveluita, opiskelijayhteistyötä sekä yhteistyö- ja kokeiluympäristöjä. Kasvuyrittäjyyden ja uuden yritystoiminnan edistäminen on toimintamme ytimessä.

Tutustu aluevaikuttavuuteemme laajemmin!

Lähteet: Opetushallinnon tilastopalvelu Vipunen sekä Xamkin hakija-, opiskelija-, henkilöstö-, talous- ja TKI-palvelut

Kiinnostaako yhteistyö?

Haluatko kehittää innovaatioita, vahvistaa henkilöstösi osaamista tai tehdä yhteistyötä opiskelijoidemme kanssa? Me voimme auttaa! Täytä verkkolomakkeemme ja ota ensimmäinen askel kohti yhteistyötä!