Vantaan Radanvarsifoorumissa rakkauden ketjureaktion äärellä

Vantaan Tikkurilassa 27.8.2024 järjestetyn Radanvarsifoorumin keskusteluissa toistuivat nuoresta välittäminen, kiireetön kohtaaminen sekä vertaistuen voima. Välillä kuultiin napakoita kommentteja, jotka nostivat esille nuorten hyvinvoinnin haasteet, sekä rikollisen käyttäytymisen eri muodot radanvarsikunnissa. Ilmiöt eivät keskity vain yksittäisiin kaupunkeihin. Vaikka foorumiin osallistuvat tahot tuntuivat tietävän, miten nuorten kanssa toimitaan, on paljon tekemistä vielä jäljellä konkreettisten ja kestävien toimenpiteiden toteuttamiseksi. Toisaalta paikalla ollut nuori myös huomautti, että nuoret tarvitsevat erilaisia tapoja lähestymiseen.

Tilaisuudessa oli monta hyvää näkökulmaa. Esitin lopuksi neljä minua eniten koskettanutta teemaa pyydetyssä loppupuheenvuorossani. Näitä olivat ihmislähtöisyys, Ryhmä Hau -ilmiö, ketjun vahvuus riippuu ketjun heikoimmasta lenkistä ja vertaisryhmien merkitys.

  • Nuorilähtöisyys ja ihmislähtöisyys. Lyhytkin oikea kohtaaminen voi olla tärkeä niin nuorelle, ammattilaiselle kuin läheisellekin. Esimerkiksi koulujen 15 minuutin mittaiset ”vanhempain vartit” voivat tarjota tuen ja mahdollisuuden rakentavalle yhteistyölle. Kohtaamisissa osapuolet menevät keskenään ”samalle puolelle”, kun puolin ja toisin osoitetaan ymmärrystä näkökulmille ja yhteiselle tavoitteelle.
      • Ryhmä hau -ilmiö. Lapsen ollessa pieni voivat läheiset helposti hyväksyä sen mikä lasta kiinnostaa, kun he ovat sen itse lapselle valinneet. Television opettavaiset lasten ohjelmat ovat vielä hyvää ajan käyttöä, mutta kun lapsi tai nuori innostuu itse jostakin läheisilleen tuntemattomasta asiasta, ei kaikki olekaan mutkatonta. Kaiken ikäisillä tulisi kuitenkin olla lupa ja mahdollisuus innostua asioista. Myös erilaisista aatteista innostumisesta tulisi voida keskustella rakentavasti, ilman välitöntä aiheen torjumista.
      • Ketju on niin vahva kuin on sen heikoin lenkki. Paljon käytetty vertauskuva toimii edelleen hyvin, ja se sopii hyvin nuoren asioita hoitavan monialaisen yhteistyöverkoston kuvaamiseen. Yksi ketjun osa ja verkoston merkittävä toimija on nuori itse, tapahtumien päähenkilö. Muiden tulee voida ottaa huomioon nuoren valmius asioihin, joita hänelle tarjotaan ja mitä häneltä odotetaan. Mikäli vaaditaan liikaa, tulee ketjun muiden lenkkien tunnistaa tilanne, ja asettaa vaatimustaso sopivaksi.
      • Henkiseen hyvinvointiin panostaminen, ja vertaisryhmien voiman tiedostaminen. Yksi nuorten maailman tärkeimmistä tekijöistä ovat kaverit. Arkisten asioiden käsittelyssä nämä vertaiset ovat myös kaikkein lähimpänä oleva merkittävä tuki, joka toteutuu yhdessä olemisen ja päämäärättömältäkin tuntuvan tekemisen kautta. Mikäli nuoret eivät jaksa tai ehdi olla kaveriensa kanssa omaehtoisen rennosti, ei vertaisten tukikaan toimi. Kun tuet nuorta, nuori voi hyvin ja jaksaa olla myös kavereillensa luonnollinen osa elämää. Kun autat yhtä, autat samalla muita.

      Aivan viimeisimpinä ajatuksina tiivistyi rakkauden ketjureaktion käsite. Vantaan Tikkurilan nuoret puhuivat rakkauden puhumisen vaikeudesta, mutta toisaalta antoivat myös tärkeimmät aihiot oivallusten tekemiselle. Nuoret tarvitsevat tukea ja vertaisiaan, ja kun nuori voi hyvin, jaksaa hän myös auttaa muita. Tällaista ketjureaktiota tulee vaalia.

      Radanvarsifoorumi on Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämä kolmiosainen tapahtumasarja, jonka tarkoituksena on sopia konkreettisista toimista lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Foorumiin osallistuvat verkostot toimivat ensivaiheessa paikallisesti Järvenpään, Vantaan ja Keravan alueilla.

      Mukana foorumissa on laaja joukko viranomaistahoja ja kolmannen sektorin asiantuntijoita ja nuorten kanssa työskenteleviä ammattilaisia. Lasten ja nuorten hyvinvointi on tärkeä osa yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta.

      Lisää tietoa ja Radanvarsifoorumissa mukana olevat toimijat voit löytää täältä.

      Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juvenia on ollut mukana foorumin suunnittelussa, toteutuksessa ja reflektiossa. Viimeisimmässä, Vantaan 27.8.2024 järjestetyssä tapahtumassa Juvenian Triangeli -hankkeen Saara Vauhkonen ja Essi Helin puhuivat aiheesta, Nuorikin on osa perhettä. Nuorten ajatuksia läheisyhteistyöstä. Lisäksi Juvenian Heikki Kantonen päätti tapahtuman tiivistäen puhuttelevimmat teemat alustuksista ja keskusteluista.

      Ohjelmassa oli myös Aseman lasten Sanna Asikaisen puheenvuoro Hyvän arjen rakentajat, Suomen vanhempainliiton Sari Haapakankaan ja Saara Ohtonen-Jonesin Turvallinen ja hyvinvoiva kouluyhteisö – vanhemmat ja ammattilaiset lasten ja toistensa tukena kasvatustehtävässä, sekä Pysäkkidialogi aiheesta Mitä lapsesta ja nuoresta huolehtiminen tarkoittaa tässä ajassa nuorille, vanhemmille ja asiantuntijoille?  Dialogin keskustelijoina oli Vantaalta sekä nuoria, vanhempia että asiantuntijoita.

      Kuva: Essi Helin

      Tutustu myös näihin artikkeleihin