Tutkimustulos: Kävely ja kyykky ovatkin parhaat tavat tauottaa istumista

Liiallinen istuminen on terveysriski, jonka tiedetään olevan yhteydessä muun muassa sydän- ja verisuonitautien sekä tyypin 2 diabeteksen esiintyvyyteen. Xamkissa käynnissä olevassa OPTIMUS-tutkimuksessa selvitetään tehokkaimpia tapoja pitkäaikaisen istumisen haittojen ehkäisemiseksi. Lihasten sähköistä aktiivisuutta (EMG) seuraamalla saadaan tietoa mekanismeista, jotka voivat selittää arkielämän terveysvaikutuksia.

Aktiiviset, lyhyet tauot tuottavat terveyshyötyjä tehokkaimmin

Laboratoriotutkimuksen vertailussa olivat pitkäaikainen seisominen, istuen tapahtuva polkeminen, normaalitahtinen kävely ja kevyet vastusharjoitteet, johon kuuluivat kyykky, lonkan ojennus sekä varpaille nousu vuorotellen tehtynä. Tauot istumisesta pidettiin kerran tunnissa, ja kunkin tauotusmenetelmän pituus oli määritelty niin että niiden energiankulutusarvo oli yhtenevä. Seisten pidetyn tauon pituus oli puoli tuntia, polkien vartti, kävelyn ja vastusharjoitteiden kuusi minuuttia.

Tutkimuksessa havaittiin, että pystyasennossa tapahtuvat aktiiviset tauot ovat tehokkaimpia.

– Lihasten keskimääräinen aktiivisuus nousee esimerkiksi kävellessä tai kyykätessä selkeästi korkeammalle kuin seisoessa tai polkiessa polkulaitetta. Löydös on mielenkiintoinen, sillä tämä voi viitata siihen, että esimerkiksi pelkkä pitkäaikaisen istumisen tauottaminen seisomisella ei olisi riittävä menetelmä terveyshyötyjen saavuttamiseksi, vaan pystyasennossa tapahtuvat, aktiiviset menetelmät tulisi asettaa etusijalle, kertoo väitöskirjatutkija Suvi Lamberg.

Tulokset kertovat, että etu- ja takareisien lihakset aktivoituvat eri lailla päivittäisen elämän aikana. Reisilihaksilla ja niiden aktivointimalleilla on mahdollisesti erilaisia yhteyksiä tärkeisiin terveysmuuttujiin, kuten paastosokeriin, HDL-kolesteroliin, vyötärönympärykseen sekä rasvaprosenttiin.

– Tuloksia voidaan hyödyntää muun muassa terveyden edistämistyössä ja elintapaohjauksen suunnittelussa, kun pyritään ennaltaehkäisemään pitkäaikaisen istumisen terveydelle aiheuttamia haitallisia vaikutuksia, Lamberg kertoo.

Seuraavaksi tutkitaan taukojen vaikutuksia tyypin 2 diabetesta sairastavien terveyteen

Tutkimuksen aineisto koostui Xamkissa toteutetusta laboratoriotutkimuksesta, johon osallistui 12 henkilöä ja aikaisemmin Jyväskylän yliopiston toteuttamista interventiotutkimuksista, joissa oli 172 osallistujaa. Käynnissä olevassa tutkimuksessa vertaillaan seuraavaksi aktiivisten tauotusmenetelmien vaikutusta tyypin 2 diabetesta sairastavien henkilöiden verensokeriin ja seurataan vaikutusten pysyvyyttä arjessa. Tulokset pyritään julkaisemaan vuoden 2025 aikana.

OPTIMUS-tutkimusta rahoittaa Suomen Akatemia. Vastaavana johtajana toimii Active Life Labin tutkimusyksikön johtaja Arto Pesola ja tutkimuksen käytännön toteutuksesta vastaa väitöskirjatutkija Suvi Lamberg.

Artikkeli julkaistaan tammikuussa 2025 Medicine & Science in Sport & Exercise -lehdessä ja on jo luettavissa lehden verkkosivuilta.

Kuvateksti: Älysortseilla voidaan tarkastella alaraajojen lihasten aktivaatiota reaaliaikaisesti laboratorio-olosuhteissa ja kerätä tietoa lihasten aktivaatiosta päivittäisestä elämästä laboratorion ulkopuolella. Kuvassa väitöskirjatutkija Suvi Lamberg.


Lisätietoja:
Väitöskirjatutkija Suvi Lamberg, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, p. 040 6484301, suvi.lamberg(at)xamk.fi


https://www.xamk.fi/hanke/optimus-satunnaistettu-kontrolloitu-laboratoriotutkimus/

Tutustu myös näihin artikkeleihin