Veke
Vetovoimaa ja kestävää tuottavuutta Etelä-Savon yrityksiin
Hankkeen tavoitteena oli saada lisää vetovoimaa ja kestävää tuottavuutta Etelä-Savon yrityksiin ja julkisiin organisaatioihin.
Hanke on päättynyt.
VEKE – Vetovoimaa ja kestävää tuottavuutta Etelä-Savon yrityksiin –hankkeen tavoitteena on saada lisää vetovoimaa ja kestävää tuottavuutta Etelä-Savon yrityksiin ja julkisiin organisaatioihin. Hanke tarjoaa uudenlaista tukea johtamiseen. Hankkeessa mennään organisaatioihin syvemmälle sisälle arjen käytäntöihin sen sijaan, että yrityksen edustajat tulisivat lähinnä vain koulutus- ja lähipäiville. Yrityksiä haastetaan tarkastelemaan arjen johtamistyötään ja työkäytäntöjä sekä kehittämään niitä toimivammiksi ja tuloksellisemmiksi. Motivaatiota ja osaamisen hyödyntämistä parannetaan ottamalla eri henkilöstöryhmät mukaan tekemään kokonaisvaltaista kehittämistyötä yhdessä johdon kanssa. Uudenlaisesta kehitystyöstä ja parantuvista toimintatavoista viestiminen lisää sekä yritysten ulkoista että sisäistä vetovoimaisuutta.
Hanke kokonaisuudessaan:
1. kartoitetaan osallistuvien yritysten nykytilaa ja tämän tuloksena tunnistetaan osallistuvien organisaatioiden kehittämistarpeet, johtamis- ja työkäytäntöjen sekä vetovoimaisuuden nykytilaa. Tätä käytetään pohjana tavoitteiden ja toimenpiteiden valinnassa.
2. autetaan organisaatioita kehittämään toimintatapojaan ja johtamistaan kokonaisvaltaisesti ja osallistavia menetelmiä hyödyntäen. Tuetaan sitä, että kaikki henkilöstöryhmät ovat mukana kehittämisessä. Autetaan yrityksiä levittämään ja vahvistamaan jo hyvin toimivia käytäntöjä sekä kehittämään johtamis- ja työkäytäntöjään.
3. saatetaan yrityksiä yhteen sparraamaan toisiaan.
4. hankkeen aikana kerätään ja analysoidaan jatkuvasti tietoa, jota hyödynnetään kehittämistoimenpiteissä ja jota levitetään laajalle yleisölle. Soveltuvia mittareita etsitään ja käytetään yhdessä yritysten kanssa.
Ajankohtaista
Aloitin työt Xamkin Pienyrityskeskuksessa viikko sitten ja ilokseni pääsin heti mukaan oikeaan tekemiseen. En ole koskaan kaihtanut haasteita, ja kun minua pyydettiin kirjoittamaan blogiteksti informatiivisesta vappuaamiaisesta, pidin asiaa hyvänä jatkumona ensimmäisestä viikostani.
Webinaarin – koska elämme aikaa, jolloin kaikki ryhmäyhteistyö näin toteutetaan – järjestivät kaksi hanketta Pienyrityskeskukselta, VEKE ja Etelä-Savon Vientiosaajat, ja aiheena oli ”Itseohjautuvuus ja tehokas hajautettu työskentely.”
Puhujaksi meille oli järjestetty Filosofian Akatemian organisaatiokehittäjä Eero Lahtinen, mutta esimerkillisesti Eero ei ainoastaan puhunut yksinpuheluna, vaan välillä myös jakoi meidät Zoom:issa pienryhmiin keskustelemaan asioista.
Vaikka olen tekijänä hyvinkin itseohjautuva, kun joku on suunnan näyttänyt, olin hieman skeptinen heti alussa. Syynä historian painolasti ja huonot kokemukset. Onneksi jaksoin kuitenkin pitää avoimen mielen asiaan, onhan Eero kuitenkin ammattilainen, sillä loppua kohden näin kokonaiskuvan ja jopa ymmärsin mikä kaikki siinä historian painolastissa oli mennyt vastoin kaikkia (itseohjautuvuuden)taiteen sääntöjä.
Kumman sitten valitsisin, liikennevalot vai liikenneympyrän? Sanellusti vai sujuvasti? Ehkä ennemmin se liikenneympyrä. Mutta sillä varauksella, että muutkin siellä tietävät miten se toimii. Itseohjautuva johtaminen ei ole ratkaisu tilanteeseen, jota esimies tai johtaja ei syystä tai toisesta halua johtaa, sillä se vaatii jopa enemmän johtajuutta kuin perinteinen ylhäältä-alas johtamistyyli. Se vaatii sääntöjä, sopimusta, luottamusta, työvälineet, oikeudet ja paljon muuta. Mutta mielestäni sitä kautta mahdollisuudet saavutettaviin suorituksiin ovat rajattomat, kun taas toisessa ääripäässä saavutetaan ehkä juuri se mihin piti päästäkin.
Aikana jota elämme, on itseohjautuvuus saanut vielä suurempaa merkitystä lisääntyneiden etätöiden vuoksi. Itse en pidä tilannetta täysin pahana, vaan pikemminkin iloitsen tapahtuneesta digiloikasta. Riskin, kun voi kääntää myös mahdollisuudeksi. Elämä on oppimista, niin otetaan tämä aika mahdollisuutena oppia tehokkaasti työskentelemään myös kertakaikkisen hajautetusti.
Kirjoittaja on, Xamkin Pienyrityskeskuksen VEKE – vetovoimaa ja kestävää tuottavuutta Etelä-savon yrityksiin hankkeen projektipäällikkönä 27.4.2020 aloittanut KTM Inka Vanhanen.
Veke – Vetovoimaa ja kestävää tuottavuutta Etelä-Savon yrityksiin
Tiedot
Budjetti
Yhteystiedot
Inka Vanhanen
Projektipäällikkö
etunimi.sukunimi@xamk.fi
Tommi Kuukkanen
Hankkeen yhteyshenkilö
etunimi.sukunimi@xamk.fi