Ympäristöturvallisuus ja vesiteknologia
Ympäristöturvallisuuden ja vesiteknologian tutkimusryhmä on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin Mikkelin kampuksella sijaitseva tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotyöhön (TKI) keskittynyt tutkimusryhmä, joka edistää vesistöjen puhtautta, ravinteiden suljettua kiertoa ja kasvattaa osaltaan alueen vesiosaamisesta liiketoimintaa. Ympäristöturvallisuutta edistävää soveltavaa tutkimusta on tehty Mikkelin kampuksella yli 25 vuoden ajalta.
Olemme kumppanisi ympäristöturvallisuuden ja vesiteknologian alalla alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti
Tavoitteena puhtaiden vesistöjen säilyminen
Xamkin ympäristöturvallisuuden ja vesiteknologian tutkimusryhmän kehitystyön tavoitteita ja painopisteitä ovat puhtaat teknologiset ratkaisut bio-, vesi- ja kiertotaloudessa sekä älykkäät monitorointimenetelmät ja ympäristöturvallisuuteen ja -terveyteen liittyvien riskien hallinta sekä yhdyskuntien ja teollisuuden ympäristön tilan monitorointi.
Tutkimus- ja kehittämistyön strategisia kärkiä ovat muun muassa luonnonvesien ja rakennetun ympäristön vesien, kuten pinta-, hule- ja jätevesien monitorointi sekä ravinnevirtojen käsittelyn tehostaminen.
Xamk kehittää ja pilotoi yhteistyössä yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa uusia mittaus- ja mallinnusmenetelmiä ja ratkaisuja vesi- ja kiertotaloudessa. Tavoitteena on ilmastonmuutosten vaikutusten monitorointi, riskien torjunta ja ennakointi sekä alueellisen, kansallisen ja kansainvälisen osaamisen kasvattaminen.
Tutkimustyön tukena on Xamkin ympäristöteknologian koulutusohjelma, ympäristölaboratorio, demonstraatioympäristöt Vesikko ja BioLuuppi sekä BEM-toimijat.
Tutustu demonstraatioympäristöihimme
Ympäristöturvallisuuden ja vesiteknologian tutkimusryhmällä on käytössään kaksi demonstraatioympäristöä, jotka sijaitsevat Mikkelin Metsäsairilan lajittelu- ja kierrätyskeskuksessa.
BioLuuppi – kiertotalouden edelläkävijät
BioLuuppi tarjoaa uudenlaisen mahdollisuuden alueen biokaasulaitosten toiminnan kehittämiseen. Ympäristössä testatut parhaat käytännöt voidaan siirtää laitosmittakaavaan, mikä parantaa laitosten tehokkuutta ja edistää alueen materiaalivirtojen hyödyntämistä.
Lisätietoa biokaasututkimuksestamme: Soveltavaa tutkimusta orgaanisten materiaalien kiertotalouteen | READ Xamk
Vesikko – Vesiosaamisen lähteellä
Vesikko-demonstraatioympäristö kaatopaikkojen suoto- ja hulevesien käsittelyn sekä suodatinmateriaalien kehittämiseksi ja testaamiseksi.
Puhtaat teknologiset ratkaisut bio-, kierto- ja vesitaloudessa
Edistämme teollisuus- ja maaseutuyrityksen materiaalivirtojen suljettua kiertoa, kestävää vesienkäsittelyä ja cleantechiin liittyvän liiketoiminnan kannattavuutta.
Panostamme biomateriaalien (metsäteollisuuden ja maatalouden sivuvirrat, yhdyskuntien sivuainevirrat) sekä energia- ja rakennusalan kiertotalouden sovelluksiin ja osaamisen kehittämiseen.
Ilmastonmuutoksen vaikutuksesta puhdas juomavesi on vähenevä luonnonvara. Joka kolmas ihminen eri puolilla maailmaa joutuu tulemaan toimeen ilman puhdasta juomavettä. Juoma- ja myös teollisuusveden puhdistusprosessien parempi hallinta on yhä tärkeämpää.
Tutkimusryhmämme keskittyy muun muassa luonnonvesien ja rakennetun ympäristön vesien, kuten pinta-, hule- ja jätevesien monitorointiin sekä ravinnevirtojen käsittelyn tehostamiseen.
Edistämme yhteistyökumppanien kanssa Etelä-Savon älykkään erikoistumisen strategiaa luoden vedestä viisaasti vaurautta.
Ympäristöturvallisuuteen ja -terveyteen liittyvien riskien hallinta
Edistämme yritysten ja maa- ja metsätalouden ympäristöturvallisuutta, kiinteistöjen ja yhdyskuntien ympäristöterveyttä ja kehitämme niihin liittyviä älykkäitä kokonaisratkaisuja. Lisäksi edistämme alkutuotannon vähähiilisyyttä.
Riskien arviointia ja ennakointia:
- Ekotoksisuustestausta voidaan hyödyntää haitallisten aineiden kokonaisvaikutusten arvioinnissa kemiallisten pitoisuusanalyysien sekä mahdollisten ekologisten kartoitusten ohella.
- Ekotoksisuuden testausta hyödynnetään myös uusien tuoteaihioiden turvallisuuden arvioinnissa.
- Xamkin ympäristölaboratoriossa on käytössä muun muassa valobakteeritestaus ja kasvatuskokeet.
Yhdyskuntien ja teollisuuden ympäristön tilan monitorointi
Kehitämme vesihuollon, päästöjen sekä ympäristön tilan ja ympäristöterveyteen liittyviä mittaus-, mallinnus- ja monitorointitoimintoja.
Soveltavan tutkimuksen keskiössä ovat myös ympäristön tilan ja ympäristöterveyden monitorointi, mallintaminen ja älykkäät ICT-järjestelmät, jotka lisäävät ympäristötiedon jäljitettävyyttä ja edistävät ympäristöön kohdistuvien riskien ennakointia.
Hyödynnämme toiminnassamme drone-monitorointia, 3D-mallintamista ja laskentaa.
Tutkimus- ja kehityshankkeet
Tutustu tutkimukseemme ja löydä lisää
Kiertoisa – kirjat ja tekstiilit kiertoon Savonlinnassa
Ohite – Jatkuvan oppimisen palvelumalli kestävän ja hiilineutraalin valmistavan teollisuuden tarpeisiin
AWE – Arctic Water Excellence
Etelä-Savon metsien kokonaiskestävä käsittely – tutkimuksesta työkaluja
SYNTI – Synteettisen inertian ratkaisut hajautetuissa sähköverkoissa
DemoMelu – Biohiili rakennusmateriaalina
Y-MAX – Yhdyskuntalietteen ravinne- ja energiapotentiaalin hyödyntämisen maksimointi
KIELO-Kiertotalousloikka rakennusmateriaalien uudelleenkäytön parantamiseksi Mikkelissä
Verstas CO2
Biovirtaa – Biojäte kuljettaa
FarmEnergy – Maatilojen energiayhteisö
CIRCON – Osaamista ja materiaaleja vähähiiliseen ja kiertotalouteen perustuvaan rakentamiseen
Mekstiili – Tehokasta tekstiilikiertotaloutta Etelä-Savoon
KOMIO – Maankäyttösektorin ilmasto-osaamisen koulutusyhteistyö
Päättyneet tutkimus- ja kehityshankkeet
- BiBe – Biohiilen uudet käyttökohteet rakennusmateriaalina
- BioCir – Kiertotalouden sivuainevirrat uusiksi tuotteiksi & BioLuuppi – Demonstraatioympäristö kiertotalouden sivuainevirroille
- CITYLOOPS – Kiertotaloutta edistämässä kansainvälisesti
- Deve – Demonstraatioympäristö kaatopaikan suoto- ja hulevesien ympäristökuormituksen vähentämiseksi & Devo – Kaatopaikan suoto- ja hulevesien uudet käsittelymenetelmät
- Hula- Hulevesien laadullinen hallinta ja haitallisten aineiden monitorointi
- Lietteen roolin vahvistaminen kiertotaloudessa
- Vemo – Kaupunkien jätevesien haitallisten aineiden vähentäminen monitorointia tehostamalla
- WaterPlus – Vesistöjen puhtautta edistämässä uusin menetelmin
Julkaisut
Ajankohtaisia artikkeleita
Purkumateriaalien dokumentointia kehitetään droonikuvauksen avulla
Purkumateriaalien dokumentointia kehitetään droonikuvauksen avulla
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa kehitetään uusia digitaalisia keinoja purkutyömaiden kiertotalouden tehostamiseksi. Droonin ja eri kameratekniikoiden hyödyntäminen yhdessä 3D-mallinnuksen kanssa mahdollistavat purkutyömaiden materiaalivirtojen tehokkaamman seurannan ja dokumentoinnin.
Maatilojen muodostama energiayhteisö ja sen vaikutukset jakeluverkkoyhtiöille
Maatilojen muodostama energiayhteisö ja sen vaikutukset jakeluverkkoyhtiöille
Maaseudulla energiankäytön ja hajautetun energiantuotannon edistäminen on olennainen askel kohti kestävää tulevaisuutta. FarmEnergy – Maatilojen energiayhteisö -hankkeessa pyritään luomaan mahdollisuudet ja demonstroimaan maaseudun energiayhteisöjen toimintaa.
Lajittelukokeilla tietoa kotitalouksien jätteiden koostumuksesta
Lajittelukokeilla tietoa kotitalouksien jätteiden koostumuksesta
Yhdyskuntajätteen lajittelulla on suuri merkitys kiertotaloudelle.
Vesistöjen puhtautta edistämässä
Vesistöjen puhtautta edistämässä
Ympäristöturvallisuuden ja vesiteknologian tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotyötä on tehty Mikkelin kampuksella yli 25 vuotta, ja vesiosaamista on jaettu ympäristöteknologian koulutuksessa Mikkelissä yli 50 vuotta.
Tuoreinta tutkittua tietoa käytäntöön – kohti ilmastoviisasta metsätaloutta
Tuoreinta tutkittua tietoa käytäntöön – kohti ilmastoviisasta metsätaloutta
Ilmastoviisas metsätalous on ilmastonmuutokseen sopeutumista ja sen hillintää. Jotta kykenisimme tekemään metsien käsittelyn suhteen oikeita ratkaisuja, on uusilla tutkimustuloksilla suuri merkitys. Tuoreimman tutkimustiedon siirtäminen käytäntöön on merkittävässä roolissa, kun harjoitamme kestävää ja ilmastoviisasta metsätaloutta.
Soveltavaa tutkimusta orgaanisten materiaalien kiertotalouteen
Soveltavaa tutkimusta orgaanisten materiaalien kiertotalouteen
Xamkin ympäristöturvallisuuden ja vesiteknologian tutkimusryhmällä on vahvaa osaamista biotaloudessa ja biokaasuprosesseissa.
Etelä-Savon vesistöjen monitorointia
Etelä-Savon vesistöjen monitorointia
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Suomen ympäristökeskus selvittivät Etelä-Savon vesistöjen nykytilaa mikromuovien ja haitta-aineiden osalta kymmenen eri kuntataajaman lähivesistöstä.
Uudenlaisia konsepteja purkujätteen hyödyntämiseen
Uudenlaisia konsepteja purkujätteen hyödyntämiseen
Xamkin Mikkelin kampuksen ympäristöturvallisuuden ja vesiteknologian tutkimusryhmässä edistetään rakennus- ja purkujätteen kiertotaloutta.
Tekstiilikiertotalousalan toimijat yhdistivät voimansa
Tekstiilikiertotalousalan toimijat yhdistivät voimansa
Tekstiilikiertotalouden toimijat etsivät vastauksia tekstiilialan haasteisiin Mikkelissä järjestetyssä hybridi-seminaarissa. Tilaisuus toimi sekä konkreettisena yhteistyön välineenä että osaamisen kehittäjänä.
Kuluttajan valinnat vauhdittavat tekstiilien kierrätystä
Kuluttajan valinnat vauhdittavat tekstiilien kierrätystä
Tekstiilien tuotanto kuluttaa merkittävästi luonnonvaroja ja siksi onkin tärkeää, että tekstiilikiertotaloutta nostetaan vahvasti esiin. Positiivisia asioita on jo tapahtunut, sillä tekstiilien vastuullisuuteen ja kiertotalouteen liittyvät teemat saavat yhä enemmän näkyvyyttä niin käyttäjien keskuudessa, mediassa kuin lainsäädännössä.
Kiertotalous tutuksi Mikkelin Kiertotalouspäivillä
Kiertotalous tutuksi Mikkelin Kiertotalouspäivillä
Yksi ratkaisu yhteiskunnan ja taloudellisen toiminnan kestävyysvajeeseen on kiertotalous. Kiertotalous vaatii uutta ajattelua, innovaatioita ja toimintamalleja, mutta tarjoaa toisaalta myös mahdollisuuden esimerkiksi uudenlaisen yritystoiminnan kehittämiseen.
Uutta tietoa sähköverkkojen synteettisestä inertiasta
Uutta tietoa sähköverkkojen synteettisestä inertiasta
Suomen sähköntuotanto muuttuu voimakkaasti. Sähköä tuotetaan entistä enemmän ydinvoimalla sekä uusiutuvista energialähteistä.