Hiilikasa

Biohiilen valmistus ja pyrolysointiprosessien kehittäminen

Pyrolyysi yleisesti

Pyrolyysi eli kuivatislaus on menetelmä, jossa materiaalia kuumennetaan inertissä tai lähes inertissä ympäristössä. BioSammossa on kokemusta yli 10 vuoden ajalta hiilen valmistuksesta. Käytössämme on perinteisintä menetelmää edustavia hitaan pyrolyysin retortteja.

Pyrolyysiä pystytään tekemään 5 eri pyrolyysiuunilla ja jokainen näistä soveltuu eri tarkoituksiin. Pystymme käyttämään lämpötilaväliä 300 – 2800 °C. Materiaalin suojaukseen voidaan käyttää vakuumia, typpikaasua tai argonia. Pystymme myös tekemään aktiivihiiliä hiilidioksidivirtauksella. Parhaimmat aktiivihiilet kotimaisesta puuraaka-aineesta ovat omanneet 1200 neliömetriä per gramma ominaispinta-alan(BET).

Piirakkakuva biohiilen valmistuksesta ja mahdollisista analyyseista.

Keijing GSL 1000 pyrolyysiuuni

Pyrolyysiuunissa voidaan käsitellä noin 4 kg puumaista materiaalia kerralla. Uunilla päästään 1000 °C lämpötilaan ja alkuvakumointi on mahdollista. Ajon aikana on myös mahdollista käyttää kaasusyötettä, kuten typpeä tai hiilidioksidia.

Keijing GSL 1000 pyrolyysiuuni BioSammon tiloissa.

Lab Furnace aktivointiuuni

1000 °C pystyvä, suojakaasulla varustettu, sekoittava ja lämpötilahallittu kvartsilasiuuni. Näytemäärän koko on 50 g. Näytteen tulee olla esikäsiteltyä materiaalia hiileksi, josta laitteella jatkojalostetaan hiili paremman ominaispinta-alan materiaaliksi.


Suojakaasuna typpi, aktivoimista tehostamassa hiilidioksidi ja vesi.
Uunilla on toistaiseksi parhaimmillaan valmistettu kotimaisesta männystä BET ominaispinta-alaltaan 1200 m²/g aktiivihiiltä.

BioSammon aktivointi uuni.

Xinduction 1600 °C pyrolyysiuuni

Pyrolysointiuunissa voidaan käsitellä noin yksi litra hiiltä korkeampi laatuiseksi. Uuni pystyy 1600 °C lämpötilaan ja suojakaasuna käytetään typpeä.

BioSammossa sijaitseva 1600 °C pystyvä kiinalainen retortti.

2800 °C grafitointiuuni

Pyrolyysiuuni on grafitointiuuni, jolla jatkojalostetaan valmistettua hiiltä grafiitiksi. Uunilla päästään 2800 °C lämpötilaan asti ja suojamenetelmänä käytetään argonihuuhtelua ja tyhjiötä. Uuni toimii induktioperiaatteella ja näyte voi olla muutamia satoja grammoja. Näyte kuumennetaan grafiittiupokkaissa ja näyte on mahdollista puristaa hydraulisesti kiinteäksi napiksi ennen grafitointia.

Tavoitteena on päästä korkean puhtausasteen biohiileen ja grafiittiin. Uunissa pystyy myös käsittelemään hiilikuituja.

3000 °C pyrolyysiuuni.

Ulkoretortti pyrolyysilaitteisto

BioSammon vanhinta kalustoa edustava varmatoiminen kuivatislainyksikkö. Retortti on täysin automatisoitu ja lämpötilakäyrät tallentuvat muistiin. Tarkat lämpötilamittaukset on mahdollista raportoida erikseen. Laitteisto on BioSammossa suunniteltu ja sillä päästään 420 °C pyrolyysilämpötilaan.

Kiinteän materiaalin näyte-erä on 10 – 27 kg, jonka palakoko on ihanteellisesti 50 mm kuutio. Lastuna tai puruna laitteeseen mahtuu alle 10 kg. Näytteet voivat olla puuta tai muuta kuivaa materiaalia.

BioSammon ulkoretortti.