Merenkulun turvallisuus ja häiriötilannehallinta
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa merenkulun tutkimus- ja kehitystyön painopisteitä ovat turvallisuusjohtaminen, merenkulun hätä- ja häiriötilannehallinta, kyberturvallisuus ja ympäristöturvallisuus.
Kehitämme merenkulun turvallisuutta yhteistyössä varustamojen, satamien, viranomaisten ja muiden turvallisuusasiantuntijoiden kanssa.
Poikkeamatilanteiden hallinnan lisäksi kehitämme ennakoivaa ja ennaltaehkäisevää turvallisuustyötä yhdessä merenkulun opetuksen kanssa.
Kehitämme merenkulun turvallisuutta yhdessä viranomaisten, varustamojen, satamien ja turvallisuusasiantuntijoiden kanssa.
Näihin keskitymme
Merenkulun tutkimus- ja kehitystyön painopisteitä ovat turvallisuusjohtamiseen, merenkulun hätä- ja häiriötilannehallintaan sekä kyberturvallisuuteen liittyvät asiakokonaisuudet. Tutkimus- ja kehitystyössä hyödynnämme mm. komentosilta- ja konehuonesimulaattoreita, merenkulun sähkölaboratoriota ja koululaivaa.
Merenkulun turvallisuuteen kuuluu olennaisena osana myös meriympäristön turvallisuus. Merenkulun ympäristövaikutusten minimoiseksi etsimme ratkaisukeinoja muun muassa vieraslajien leviämisen estämiseen ja päästövähennystekniikoihin. Öljyntorjunnan tutkimus- ja kehitystyömme on kuvattu omana kokonaisuutenaan sivuilla xamk.fi/oljyntorjunta.
Tutkimus- ja kehityshankkeet
MERPOL: Uusiutuvat polttoaineet – tukea meriliikenteen kestävään ja hiilineutraaliin kasvuun
Julkaisut
Xamk READ verkkolehti
Open-loop scrubbers and restricted waterways: a case study investigation of Travemünde port and increased sulphur emissions immediately after the scrubbers are turned off (2023)
Developing sustainable shipping and maritime transport: Multi-criteria analysis between emission abatement methods (2022)
A multi-criteria decision analysis model for ship biofouling management in the Baltic Sea (2022)
Analysis of ship voyage data based on Chow-Liu-tree augmented Naïve Bayes-method to support biofouling management (2020)