Pettuinen metsämysli ja Heilukankaan Tyrnin lahjapakkaus ovat Suomen parhaat ruokalahjat!
Suomen parhaat ruokalahjat vuosimallia 2024 palkittiin 7.11.2024 Mikkelissä Huomisen ruokapöytä -seminaarin yhteydessä järjestetyssä palkintogaalassa.
Yksittäiset ruokalahjatuotteiden sarjassa voiton vei Pettuinen metsämysli, joka on heinäveteläisen Koskijärven Villitilan valmistama tuote. Lahjapakkausten sarjan voitti mäntyharjulaisen Heilukankaan Tyrnin lahjapakkaus. ”Pettuisen metsämyslin pakkaus on kuin satukirjasta”, tuomaristo kommentoi voittajatuotetta. Heilukankaan Tyrnin lahjapakkaus nousi oman sarjansa voittajaksi erityisesti tuotteiden erinomaisen maun ansiosta. Myös pakkausta kehuttiin kauniiksi ja elegantiksi.
Yleisön suosikiksi nousi Häme-lähiruokasalkku, jonka on koonnut Kinnarin Tila Hollolasta. Yleisö sai äänestää omaa suosikkiaan kilpailun verkkosivuilla ja paikan päällä Huomisen ruokapöytä -seminaarissa. Ääniä annettiin yhteensä huimat 2510. Häme-lähiruokasalkku sai 17 prosenttia annetuista äänistä.
Yksittäiset ruokalahjatuotteet, TOP 3
- Pettuinen metsämysli. Valmistaja: Villi-idea / Koskijärven Villitila, Heinävesi
- Terva & Lakritsi -hunajahauduke. Valmistaja: Taiga Honey Oy, Kontiolahti
- Villimpi makusuola. Valmistaja: Villiyritys, Joensuu
Lahjapakkaukset, TOP 3
- Heilunkankaan Tyrnin lahjapakkaus. Valmistaja: Heilunkankaan tila, Mäntyharju
- Villit metsän aarteet. Valmistaja: Villi-idea / Koskijärven Villitila, Heinävesi
- Metsän makuja -yrttilajitelma. Valmistaja: Nordic Herbs Oy / Yrttipaja, Säkylä
Finalistit 2024:
Kategoria 1. YKSITTÄISET RUOKALAHJATUOTTEET
Finalistit aakkosjärjestyksessä:
1. Kuopio-hunaja. 100 % hunaja, mehiläisten Kuopion alueen luonnosta keräämä. Yritys: Virtalan tila
2. Pakastekuivattu mustikka. Savonlinnan metsistä poimitut mustikat. Yritys: Arctic Natural Products Oy
3. Pettuinen metsämysli. Täysjyväkaurapohjainen mysli, joka sisältää kolmen Suomen yleisimmän puun aromiaineita: männyn pettua, kuusenkerkkää ja koivun silmua. Yritys: Villi-idea
4. Salty Loves – Rakkaussalmiakki. Suolainen vadelmasalmiakki, glykyrritsiinivapaa eli ”sallittu salmiakki”. Yritys: Namitupa, Oy Freca Sales Ab
5. Terva & Lakritsi -hunajahauduke. Kofeiiniton juomauute. Yritys: Taiga Honey Oy
6. Villimpi makusuola. Makuna kantarelli-nokkonen. Yrtit ja sienet kerätty Pohjois-Karjalan luonnosta. Yritys: Villiyritys
Kategoria 2. LAHJAPAKKAUKSET
Finalistit aakkosjärjestyksessä:
7. Heilukankaan Tyrnin lahjapakkaus. Tyrnijauhe, tyrniglögi, tyrnihillo ja tyrnitäysmehu. Yritys: Heilukankaan Tyrni / Tmi Hiepi Jarkko Hietanen
8. Häme-lähiruokasalkku. Kinnarin Tilan kokoama ja jälleenmyymä tuote, jossa mukana paikallisten toimijoiden tuotteita. Mansikkahillo (Nikkarin Maatila), hunaja (Valosen Hunajatila), villisuola (Wähkilän maut), erikoiskahvi (Kahiwa Coffee Roasters), ruispiparkakku (Kinnarin Tila), joulupuuro (Kinnarin Tila) ja glögitiiviste (Kinnarin Tila). Yritys: Kinnarin Tilatoimi Oy
9. Metsän makuja – yrttilajitelma. Kuusenkerkkä, voikukka ja nokkonen. Yritys: Nordic Herbs Oy
10. Rehti-lähiruokasalkku. Kinnarin Tilan tuotteista koottu tuotepaketti: rikottu kaurasuurimo, kaurahiutale, kestipipari, mysli, valkosuklaa-taatelicookie, mustikkahillo ja reseptivihko. Yritys: Kinnarin Tilatoimi Oy
11. Talwimaku-joululahja. Glögitiiviste ja glögimarmeladi. Pääraaka-aineena kotimainen mustaherukka Joensuusta. Yritys: Iltalypsy Oy
12. Villit metsän aarteet. Pettuinen metsämysli ja männynkäpysiirappi. Yritys: Villi-idea
Tuomaristo
Hubert Gonera, puolalainen ruokamatkailun pioneeri. Hubert on esimerkiksi suunnitellut Puolan ensimmäisen ruokamatkailureitin sekä ollut mukana maan ensimmäisen ruokamatkailun markkinointistrategian laatimisessa. Hänen yrityksensä Landbrand on erikoistunut ruokamatkailun ja matkailun kehittämiseen.
Niklas Kurvinen, ruoka-alan yrittäjä ja kotitalousopettaja. Suurelle yleisölle Niklas on tuttu MasterChef Suomi -ohjelmasta, jossa hän ylsi aina finaaliin saakka.
Maarit Vasama, graafinen suunnittelija ja yrittäjä, jolle lähiruoka on lähellä sydäntä.
Johanna Kantala, TKI-asiantuntija, Savonia-ammattikorkeakoulu. Johanna on intohimoinen ruoka-alan kehittäjä, joka on erikoistunut kuluttajatutkimuksiin ja aistinvaraiseen arviointiin. Johanna haluaa auttaa yrityksiä kehittämään tuotteita ja palveluita käyttäjäystävällisemmiksi sekä tuottamaan asiakkailleen lisäarvoa.
Taina Harmoinen, TKI-asiantuntija, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. Taina on työskennellyt pitkään maaseutuyritysten viestinnän ja ruokamatkailun kehittämisen parissa. Taina on toinen Xamkin julkaiseman Makuelämykset matkamuistoiksi – Opas ruokalahjojen tuotteistamiseen -oppaan ideoijista ja toimittajista.
Kilpailun järjesti vuonna 2024 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Food Souvenir from Saimaa – Matkalla kansainvälistymiseen -hanke
Yhteistyössä mukana mm.: Taste Saimaa, Agri-Food Network -hanke, MKN Itä-Suomi, Savonia AMK, Lähituotteilla makua lautaselle -hanke, KEKE – Kymenlaakson elintarvikesektorin kestävä kehitysloikka -hanke, Lomalaidun ry, Hungry for Finland / Haaga-Helia, Gurmeeta – Satakunnan ruokamatkailun kehittämishanke / Taste Satakunta