Kuvia ruoka-annoksista

Vastuulliset ruokapalvelut

Tavoitteenamme on vahvistaa alueellista ruokajärjestelmää ja palveluliiketoimintaa ja kansainvälistymistä.

Ratkaisukeskeinen ja vuorovaikutteinen kehittämisote sekä monialainen yhteistyö on keskeistä kehittämistyössä.

Tutkimme ja kehitämme tulevaisuuden ruoka-alaa!

Kohti vastuullista ruoka-alaa

Vastuulliset ruokapalvelut tutkimusryhmän asiantuntijat toteuttavat paikallisia, kansallisia ja kansainvälisiä tutkimus- ja kehittämishankkeita, jotka liittyvät ruokapalvelujen tuotanto- ja palveluprosesseihin, ruokapalvelujen roolin ihmisten hyvän ja ravitsevan syömisen tukemisessa sekä alueellisen ruokajärjestelmän, ruokamatkailun ja elinkeinokalatalouden kehittämiseen.

Kohti vastuullisia ruokapalveluja

Vastuulliset ruokapalvelut tutkimusryhmän tavoitteena on edistää ruokapalvelujen ekologista, taloudellista ja sosiaalista vastuullisuutta. Siihen pyritään lisäämällä osaamista, kehittämällä tuotanto- ja palveluprosessien suunnittelua ja toteutusta.

Kehittämisen tavoitteet ja ratkaisut määritellään yhteistyössä työelämän kanssa.

Keskeisiä teemoja

  • Kasvipohjaiset ateriat ruokapalveluissa
  • Ruokahävikin ja energian kulutuksen väheminen
  • Ikääntyvien hyvä ja terveellinen syöminen
Ruokalinjasto.
Kuvan keskellä on maapallo, jota ympäröi viiden ihmisen kädet. Käsissä on seuraavat tuotteet: kaksi porkkanaa, kalasäilykepurkki, vispilä, muistilehtiö ja ruisleipä

Kohti vahvaa ja kansainvälistä alueellista ruokajärjestelmää

Kestävä ruoan tuotanto ja kulutus edellyttää toimia ja yhteistyötä kaikilta ruokajärjestelmän osapuolilta. Osallistumme tähän systematisoimalla yhteistyötä, vahvistamalla kansainvälistymistä sekä tuottamalla alueellisia ruoka-alan kehittämisohjelmia ja strategioita. Elinkeinokalatalouden kehittäminen sisävesillä on meille tärkeää.

Olemme mukana Etelä-Savon ruokaklusterissa sekä useissa alueellisissa, kansallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa.

Keskeisiä teemoja:

  • Yhteistyöverkostojen systematisointi, klusterityö
  • Ruokamatkailun kehittäminen
  • Elinkeinokalatalouden kehittäminen

Tutkimusympäristöt

Xamk RestoLab pyrkii olemaan askeleen edellä reaalimaailmaa ja tarjoamaan pelikentän, jossa uusia innovatiivisia ratkaisuja voidaan testata turvallisessa ympäristössä. RestoLab tarjoaa mahdollisuuden tutkia, mitata, arvioida ja kehittää ruokapalvelujen ja ruoka-alan yritysten tuotantoprosessien ja tuotteiden toimivuutta virtuaalisissa sekä fyysisissä tiloissa.

Tuotannollisesta opetusiilasta tehty 3D malli, virtuaalinen kaksonen, mahdollistaa tilan esittämisen digitaalisessa muodossa ja rikastamisen reaalimaailmasta kerätyllä tiedolla. Xamk RestoLab mahdollistaa virtuaalisten, pelillisten ja VR-teknologioita hyödyntävän opetuksen ja oppimisen.

Saimaa Stadiumin ensimmäisen kerroksen aulatilaan on rakentumassa tutkimusympäristö, joka avulla voidaan tutkia digitaalisen näyttöviestinnän vaikuttavuutta ja seurata ihmisten liikkumista tilassa.

Ruoanlaiton kuvaussessio.
Illustraatio ihmisistä työskentelemässä hehkulampun päällä.

Yhteistyö ja verkostot

Yhteistyö Xamkin restonomikoulutuksen ja muiden koulutusalojen kanssa on tiivistä. Tutkimus- ja kehittämistoiminnan kautta opiskelijat pääsevät ratkomaan työelämän haasteita sekä verkostoitumaan paikallisten yrittäjien ja potentiaalisten työnantajien kanssa.

Tutkimus- ja kehittämishankkeissa on mukana laaja joukko alueellisia, kansallisia ja kansainvälisiä kumppaneita. Olemme mukana mm. seuraavissa verkostoissa

Asiantuntijamme

Puhelin
+358400872759
Sähköposti
Teija.Rautiainen@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Teija Rautiainen
Tutkimusryhmäpäällikkö
+358400872759
Teija.Rautiainen@xamk.fi
Puhelin
+358504738180
Sähköposti
Tiia-Mari.Eilola@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Tiia-Mari Eilola
Projektipäällikkö
+358504738180
Tiia-Mari.Eilola@xamk.fi
Puhelin
+358406625560
Sähköposti
Taina.Harmoinen@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Taina Harmoinen
Tki-asiantuntija
+358406625560
Taina.Harmoinen@xamk.fi
Puhelin
+358504763894
Sähköposti
Antti.Kinnunen@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Antti Kinnunen
Projektipäällikkö
+358504763894
Antti.Kinnunen@xamk.fi
Sähköposti
Krzysztof.Leski@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Krzysztof Leski
Projektityöntekijä
Krzysztof.Leski@xamk.fi
Puhelin
+358503507451
Sähköposti
Minna.Komppa@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Minna Komppa
Projektipäällikkö
+358503507451
Minna.Komppa@xamk.fi
Puhelin
+358503447453
Sähköposti
Katariina.Kovanen@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Katariina Kovanen
Projektipäällikkö
+358503447453
Katariina.Kovanen@xamk.fi
Puhelin
+358504108048
Sähköposti
Piia.Mikonsaari@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Piia Mikonsaari
TKI-asiantuntija
+358504108048
Piia.Mikonsaari@xamk.fi
Puhelin
+358503459288
Sähköposti
Riikka.Neuvonen@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Riikka Neuvonen
TKI-asiantuntija
+358503459288
Riikka.Neuvonen@xamk.fi
Puhelin
+358509111364
Sähköposti
Jenni.Palosaari@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Jenni Palosaari
Tki-asiantuntija
+358509111364
Jenni.Palosaari@xamk.fi
Puhelin
+358504796569
Sähköposti
Teemu.Pulkkinen@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Teemu Pulkkinen
TKI-asiantuntija
+358504796569
Teemu.Pulkkinen@xamk.fi
Puhelin
+358505728611
Sähköposti
Kaisa.Voutila@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Kaisa Voutila
Projektipäällikkö
+358505728611
Kaisa.Voutila@xamk.fi
Puhelin
+358407094834
Sähköposti
Merja.Ylonen@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Merja Ylönen
TKI-asiantuntija
+358407094834
Merja.Ylonen@xamk.fi

Tutustu hankkeisiimme

Osallistu tapahtumiin

Inspiroivia tarinoita