![Kuvia ruoka-annoksista](https://www.xamk.fi/app/uploads/sites/2/2024/05/ruokapalvelut_hero.jpg)
Vastuulliset ruokapalvelut
Tavoitteenamme on vahvistaa alueellista ruokajärjestelmää ja palveluliiketoimintaa ja kansainvälistymistä.
Ratkaisukeskeinen ja vuorovaikutteinen kehittämisote sekä monialainen yhteistyö on keskeistä kehittämistyössä.
Tutkimme ja kehitämme tulevaisuuden ruoka-alaa!
Kohti vastuullista ruoka-alaa
Vastuulliset ruokapalvelut tutkimusryhmän asiantuntijat toteuttavat paikallisia, kansallisia ja kansainvälisiä tutkimus- ja kehittämishankkeita, jotka liittyvät ruokapalvelujen tuotanto- ja palveluprosesseihin, ruokapalvelujen roolin ihmisten hyvän ja ravitsevan syömisen tukemisessa sekä alueellisen ruokajärjestelmän, ruokamatkailun ja elinkeinokalatalouden kehittämiseen.
Kohti vastuullisia ruokapalveluja
Vastuulliset ruokapalvelut tutkimusryhmän tavoitteena on edistää ruokapalvelujen ekologista, taloudellista ja sosiaalista vastuullisuutta. Siihen pyritään lisäämällä osaamista, kehittämällä tuotanto- ja palveluprosessien suunnittelua ja toteutusta.
Kehittämisen tavoitteet ja ratkaisut määritellään yhteistyössä työelämän kanssa.
Keskeisiä teemoja
- Kasvipohjaiset ateriat ruokapalveluissa
- Ruokahävikin ja energian kulutuksen väheminen
- Ikääntyvien hyvä ja terveellinen syöminen
![Ruokalinjasto.](https://www.xamk.fi/app/uploads/sites/2/2024/06/ruokatarjoilu1.jpg)
![Kuvan keskellä on maapallo, jota ympäröi viiden ihmisen kädet. Käsissä on seuraavat tuotteet: kaksi porkkanaa, kalasäilykepurkki, vispilä, muistilehtiö ja ruisleipä](https://www.xamk.fi/app/uploads/sites/2/2024/06/Klusterilla_elinvoimaa_full300dpi_uusi-1-1.jpg)
Kohti vahvaa ja kansainvälistä alueellista ruokajärjestelmää
Kestävä ruoan tuotanto ja kulutus edellyttää toimia ja yhteistyötä kaikilta ruokajärjestelmän osapuolilta. Osallistumme tähän systematisoimalla yhteistyötä, vahvistamalla kansainvälistymistä sekä tuottamalla alueellisia ruoka-alan kehittämisohjelmia ja strategioita. Elinkeinokalatalouden kehittäminen sisävesillä on meille tärkeää.
Olemme mukana Etelä-Savon ruokaklusterissa sekä useissa alueellisissa, kansallisissa ja kansainvälisissä verkostoissa.
Keskeisiä teemoja:
- Yhteistyöverkostojen systematisointi, klusterityö
- Ruokamatkailun kehittäminen
- Elinkeinokalatalouden kehittäminen
Tutkimusympäristöt
Xamk RestoLab pyrkii olemaan askeleen edellä reaalimaailmaa ja tarjoamaan pelikentän, jossa uusia innovatiivisia ratkaisuja voidaan testata turvallisessa ympäristössä. RestoLab tarjoaa mahdollisuuden tutkia, mitata, arvioida ja kehittää ruokapalvelujen ja ruoka-alan yritysten tuotantoprosessien ja tuotteiden toimivuutta virtuaalisissa sekä fyysisissä tiloissa.
Tuotannollisesta opetusiilasta tehty 3D malli, virtuaalinen kaksonen, mahdollistaa tilan esittämisen digitaalisessa muodossa ja rikastamisen reaalimaailmasta kerätyllä tiedolla. Xamk RestoLab mahdollistaa virtuaalisten, pelillisten ja VR-teknologioita hyödyntävän opetuksen ja oppimisen.
Saimaa Stadiumin ensimmäisen kerroksen aulatilaan on rakentumassa tutkimusympäristö, joka avulla voidaan tutkia digitaalisen näyttöviestinnän vaikuttavuutta ja seurata ihmisten liikkumista tilassa.
![Ruoanlaiton kuvaussessio.](https://www.xamk.fi/app/uploads/sites/2/2024/06/restoloab_ylakuva_kampus-570x215-1-1.jpg)
![Illustraatio ihmisistä työskentelemässä hehkulampun päällä.](https://www.xamk.fi/app/uploads/sites/2/2024/06/light-bulb-7697330_1280.jpg)
Yhteistyö ja verkostot
Yhteistyö Xamkin restonomikoulutuksen ja muiden koulutusalojen kanssa on tiivistä. Tutkimus- ja kehittämistoiminnan kautta opiskelijat pääsevät ratkomaan työelämän haasteita sekä verkostoitumaan paikallisten yrittäjien ja potentiaalisten työnantajien kanssa.
Tutkimus- ja kehittämishankkeissa on mukana laaja joukko alueellisia, kansallisia ja kansainvälisiä kumppaneita. Olemme mukana mm. seuraavissa verkostoissa
- Etelä-Savon ruokaklusteri
- European Cluster Collaboration Platform
- Taste Saimaa – European Region of Gastronomy Saimaa 2024
- Kansallinen ruokamatkailun verkosto – Hungry for Finland
- Kansallinen kalatalousverkosto
Asiantuntijamme
Tutustu hankkeisiimme
![](https://www.xamk.fi/app/uploads/sites/2/2024/05/Food-souvenir-from-Saimaa-hankekuva-web-2-768x290.png)
Food Souvenir from Saimaa – matkalla kansainvälistymiseen
![](https://www.xamk.fi/app/uploads/sites/2/2024/05/kismet-project-picture_nathan-dumlao-768x435.jpg)
KISMET – sustainable food environments
Joustavia koulutusmalleja matkailu- ja ravitsemisalan työntekijöiden osaamisen kehittämiseen Etelä-Savossa
![Maapallo, jota kohden ojentuu käsiä. Käsissä paperilehtiö, vispilä, porkkanoita ja leipä.](https://www.xamk.fi/app/uploads/sites/2/2024/05/Klusterilla_elinvoimaa_banner96_uusi-768x290.jpg)
Eurooppalaisesta klusteriverkostosta tukea eteläsavolaisille ruoka-alan yrityksille
![Kaksi naista syö lounasta pöydän ääressä.](https://www.xamk.fi/app/uploads/sites/2/2024/05/FoodNutri_banner_96dpi-1-768x290.jpg)
FOODNUTRI – Climate smart FOOD and NUTrition Research Infrastructure
![Kollaasii vihanneksista ja niiden valmistamisesta ruoaksi.](https://www.xamk.fi/app/uploads/sites/2/2024/05/kasvispro_hankekuva_verkkosivun_ylakuva-1-768x280.jpg)
Kasvisruoka ja proteiinit ruokapalveluissa – KasvisPro -koulutus
Osallistu tapahtumiin
Inspiroivia tarinoita
![Pöydällä on tarjottimia, joiden päällä on riveissä tuotteita. Yhdessä on soikeita puunvärisiä pieniä astioita, joissa on vaaleaa tuotetta ja keskellä jotain keltaista. Taaempana olevalla tarjottimella on vaalenvihreitä kerroskeksejä, jota on astettu tarjolle pystyy.](https://www.xamk.fi/app/uploads/sites/2/2024/05/Innovaatiot-tuotekehitys-kuva-Tarja-Pajari-768x346.jpg)
Ruoka-alan innovointi ei ole vain reseptiikkaa
![Kuvassa on keskellä karttapallo, jota kädet kannattelevat. Käsissä on pallon ympärillä muistilehtiö, leipä, porkkanoita, säilykepurkki ja vispilä.](https://www.xamk.fi/app/uploads/sites/2/2024/05/Klusterilla_elinvoimaa-763x551-peruskuva-edited.jpg)