Tutkimustiimimme Active Life Labissa
Monialaisessa työyhteisössämme on laajaa ja pitkällistä hyvinvointialan osaamista. Sen ansiosta voimme tutkia ja kehittää ratkaisuja terveyden ja hyvinvoinnin haasteisiin monesta eri lähestymiskulmasta. Active Life Labin tutkimustiimejä yhdistää palava innostus löytää uusia tapoja,
joilla hyvinvointia edistetään. Tiimiemme vahvuuksista käsin tuotamme uusia, tutkimukseen perustuvia ratkaisuja kansanterveyden edistämiseksi, hyvinvointialan toimijoiden palveluiden kehittämiseksi sekä niiden vaikuttavuuden todentamiseksi.
Kestäviä ratkaisuja sosiaali- ja terveyspalveluihin
Kestäviä ratkaisuja sosiaali- ja terveyspalveluihin -tiimissä keskitymme sosiaali- ja terveydenhuollon haasteiden käsittelyyn. Olemme sitoutuneita löytämään innovatiivisia ratkaisuja alan monimutkaisiin kysymyksiin.
Tiimimme koostuu monitieteisestä asiantuntijaryhmästä, joka yhdistää tietonsa ja kokemuksensa kehittääkseen käytännöllisiä ja tehokkaita ratkaisuja. Työmme kattaa sekä projektit, joissa hyödynnetään käytännön lähestymistapoja, että tutkimushankkeet.
Kiinnostuksen kohteitamme ovat terveyden- ja sosiaalihuollon organisoituminen, terveyttä ja hyvinvointia edistävät käytännöt sekä arvioinnin ja oikeudenmukaisuuden edistäminen. Pyrimme ymmärtämään sekä järjestelmien rakenteelliset että käytännön haasteet ja tarjoamaan kestäviä ratkaisuja niiden parantamiseksi.
Olemme avoimia tarkastelemaan myös muita kiinnostuksen kohteita liittyen terveyteen ja hyvinvointiin. Ole meihin rohkeasti yhteydessä, jos sinulla on jokin aihe, jota haluaisit kehittää tai tutkia liittyen sosiaali- tai terveydenhuoltoon.
Rakennetaan yhdessä parempaa tulevaisuutta terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi kaikille.
Tutkimuksiamme ja hankkeitamme:
Haluamme löytää innovatiivisia ratkaisuja sosiaali- ja terveysalan monimutkaisiin kysymyksiin.
Marjo Pulliainen
Personoidut hyvinvointi-interventiot
Tiimissämme yhdistyvät monitieteinen osaaminen, korkeatasoiset kokeelliset tutkimusasetelmat ja osallistava tutkimus, joiden tavoitteena on parantaa eri väestöryhmien terveyskäyttäytymistä ja lisätä hyvinvointia. Teemme tiivistä yhteistyötä kansainvälisten tutkijoiden ja alan asiantuntijoiden kanssa pyrkien luomaan merkittäviä vaikutuksia terveyden edistämiseen ja sairauksien ehkäisyyn.
Hyvinvointi- ja terveyspalvelujen ja -interventioiden toteuttaminen on räätälöitävä yksilöllisesti, jotta ne olisivat tehokkaita ja sitouttaisivat osallistujat muutokseen lisäten palveluiden ja interventioiden merkitystä jokapäiväisessä elämässä. Muutos tapahtuu vain tietyissä arjen hetkissä ja valinnoissa, joten ihmisille on tarjottava oikea-aikaista tukea ja ohjausta.
Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen kohdistuu usein yksilöön, vaikka käyttäytymiseemme vaikuttavat monesti enemmän ympäristömme ja meitä ympäröivät ihmiset kuin henkilökohtaiset valintamme. Siksi myös ympäristötekijät on otettava huomioon interventioiden personoinnissa yksilölle sopiviksi.
Tutkimme Active Life Labissa yksilöllisiä hyvinvointipalveluita erityisesti tyypin 2 diabeteksen ennaltaehkäisyssä. Jotta interventiot olisivat skaalautuvia ja saavutettavia, ja ne mukautuisivat erilaisiin ympäristöihin ajasta ja paikasta riippumatta, on tarkoituksenmukaista hyödyntää myös hyvinvointiteknologian ja tekoälyn mahdollisuuksia.
Tutkimuksiamme ja hankkeitamme:
On tarkoituksenmukaista hyödyntää myös hyvinvointiteknologian ja tekoälyn mahdollisuuksia.
Arto Pesola
Luontolähtöiset hyvinvointipalvelut
Kompleksisessa maailmassa ja ajassa valmius kohdata viheliäisiä ongelmia on eduksi. Keinot siihen löytyvät usein lähempää kuin kuvitellaankaan. Luonto osana terveys- ja hyvinvointipalveluja on yksi osa tätä ratkaisua.
Tiimimme tutkii innovatiivisia terveysratkaisuja, joissa luonto integroidaan terveydenhuoltojärjestelmiin. Keskitymme planetaariseen terveyteen, jonka tavoitteena on lisätä hyvinvointia luontoon perustuvilla toimenpiteillä. Tutkimuksemme tukee kestäviä vaikuttavia käytäntöjä, jotka sovittavat ihmisten terveyden yhteen luonnonympäristön kanssa ja lisäävät luontoyhteyttä.
Työmme perustuu tutkimukseen, ja lisäämme jatkuvasti asiantuntemustamme verkostoitumalla kansallisesti ja kansainvälisesti. Jalostamme tiimeissä ja yhteistyökumppaneiden kanssa syntyneitä ideoita hankkeistamalla niitä kehitys- ja tutkimushankkeiksi.
Olemme valmiita kuulemaan yksilölliset tarpeenne ja kehittämään niihin ratkaisua yhteistyöllä.
Tiimimme koostuu monialaisista asiantuntijoista, joiden osaamista tuemme kannustamalla jatkuvaan oppimiseen ja koulutukseen.
Tutkimuksiamme ja hankkeitamme:
Tavoitteena on lisätä hyvinvointia luontoon perustuvilla toimenpiteillä.
Kati Kiiski
Planetaarinen aivoterveys
Oletko utelias siitä, miten ympäristömme ja elämäntapavalintamme vaikuttavat mielenterveyteemme ja fyysiseen hyvinvointiimme?
Tiimimme tutkii luonnonympäristöjen, terveiden elämäntapojen ja ihmisten terveyden välisiä monimutkaisia yhteyksiä. Huippututkimuksen avulla tutkimme, miten interventiot, kuten luonnolle altistuminen, puiset sisätilat, VR-luontokokemukset ja terveelliset elämäntavat, voivat vaikuttaa myönteisesti psyko-fysiologiseen hyvinvointiin.
Kuvittele maailma, jossa yksinkertaiset muutokset ympäristössäsi ja elämäntavoissasi voivat parantaa mielentilaasi ja fyysistä terveyttäsi. Tutkimukset ovat osoittaneet, että luontoyhteyden palauttaminen ei ainoastaan paranna yksilön hyvinvointia, vaan myös vahvistaa sitoutumista ympäristönsuojeluun. Tavoitteenamme on auttaa sekä terveitä että kliinisiä potilaita parantamaan mielenterveyttään mm. luontoperusteisten menetelmien avulla, edistäen terveempää planeettaa kaikille.
Tiimimme on keskittynyt löytämään uusia keinoja edistää planetaarista hyvinvointia ja aivoterveyttä. Työmme kautta pääset tutustumaan uusimpiin löydöksiimme, ja huomaat, miten voit itse vaikuttaa. Aika ajoin etsimme myös osallistuja innovatiivisiin tutkimuksiimme. Yhdessä voimme luoda kestävämmän, aktiivisemman ja terveemmän tulevaisuuden.
Tutkimuksiamme ja hankkeitamme:
- Wooden Interiors Improve Heart Rate Variability-Derived Psychophysiological Well-Being: An Acute Cross-Over Study. Kumpulainen, S., Kilpiäinen, M., Koski, J., & Pesola, A. J. (2024). Environment and Behavior, 0(0). https://doi.org/10.1177/00139165241270631. Tutkimuksesta suomeksi: Puiset sisätilat parantavat psykofysiologista hyvinvointia
- Assessing the well-being benefits of VR nature experiences on group: Heart rate variability insights from a cross-over study. Kumpulainen, S., Esmaeilzadeh, S., & Pesola, A. J. (2024). Journal of Environmental Psychology, 97, 102366. https://doi.org/10.1016/j.jenvp.2024.102366. Tutkimuksesta suomeksi: Virtuaalinen luontokokemus tuo terveyshyötyjä ja voi lievittää sosiaalisten tilanteiden pelkoa
- Enhancing Psychophysiological Well-Being through Nature-based Soundscapes: An Examination of Heart Rate Variability in a Cross-Over Study. Kumpulainen, S., Esmaeilzadeh, S., Pesonen, M., Brazao, C., & Pesola, A. J. (2024). PsyArXiv. https://doi.org/10.31234/osf.io/zpfq3. Tutkimukseen viitattu lehdessä Big Think: Music as medicine: The therapeutic potential of sound.
- Saavutetaanko elintapaneuvonnalla (liikunta, uni, ravinto) vaikutuksia kolmen kuukauden aikana? Arto J. Pesola, Susanne Kumpulainen, Timo Hantunen, Haija Muhonen, Eetu Lietzén, Jani Vaheristo, Tuomas Reijonen, Paula Hämäläinen, Minna Männikkö, and Viljo Kuuluvainen (2019). Sivu14: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-159-0.
Ympäristömme ja elämäntapamme vaikuttavat mielenterveyteemme ja fyysiseen hyvinvointiimme.
Susanne Kumpulainen
Vaikuttavien hyvinvointipalveluiden yhteismuotoilu ja testialustatoiminta ekosysteemeissä
Yhteismuotoilu on osallistavaa, monialaista vuoropuhelua varsinaisten suunnittelijoiden ja hyvinvointipalveluihin liittyvien eri sidosryhmien välillä.
Käytännössä tämä tarkoittaa julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin sekä loppukäyttäjien osallistumista tutkimuksiin, testauksiin, luoviin prosesseihin ja päätöksentekoon ratkaisukehityksen eri vaiheissa. Yhteismuotoilu voi olla mm. jatkuvaa yhteistyötä tai erillisiä hankkeita tai työpajoja.
Otamme käyttöön suunnittelijoiden tietotaidon sekä eri osapuolten kollektiivisen viisauden ja näkemykset yhteisten haasteiden ratkaisemiseksi. Uskomme, että eri näkökulmien yhdistäminen on tie käyttäjälähtöisempiin, kannattavampiin ja samalla vaikuttavampiin hyvinvointipalveluihin.
Rakennamme tutkimus- ja kehittämisosaamisemme ympärille monipuolista, kansainvälistyvää hyvinvointialan ekosysteemiä Etelä-Savoon. Sen tavoitteena on liiketoiminnan elinvoimaisuuden ja resilienssin kasvattaminen. Panostamme tuote- ja palveluinnovaatioihin ja yhteisen myynnin ja markkinoinnin kohdentamiseen paikalliselle väestölle ja matkailijoille. Muotoilemme ekosysteemipalveluja, jotka auttavat alan organisaatioita onnistumaan toimintansa kehittämisessä.
Active Life Lab toimii myös hyvinvointi-innovaatioiden testialustana: räätälöimme tapaus- ja asiakaskohtaisesti tilaustutkimuksia mm. ideatason, käytettävyyden, soveltuvuuden ja vaikutusten arviointiin ja validointiin.
Hyviö-sovelluksemme tarjoaa hyvinvointialan organisaatioille käytännön työvälineen datan keräämiseen ja palveluiden vaikutusten todentamiseen.
Tutkimuksiamme ja hankkeitamme:
Yhteismuotoilulla ja ekosysteemi- ja testialustatoiminnalla vastaamme merkittäviin yhteiskunnallisiin muutoksiin ja haasteisiin.
Katja Kiukas