Digitaalinen tiedonhallinta ja arkistointi

Xamk jatkaa Mikkelin ammattikorkeakoulun vahvaa perinnettä sähköisen arkistoinnin ratkaisujen kehittäjänä. Monipuolisella tutkimuksella, kehityksellä ja koulutuksella varmistetaan digitaalisen tiedon käytettävyys, saatavuus ja pitkäaikainen säilyvyys.

Tiedon suuri määrä on kaikkien organisaatioiden haaste

Innovaatiota tutkimuksen, koulutuksen ja yhteistyön kautta

Digitaalisen tiedonhallinnan ja arkistoinnin osaamista on Xamkissa erityisesti tutkimuskeskus Digitaliassa. Digitalian kumppaneita ovat arkistot, kirjastot, tutkimusorganisaatiot, oppilaitokset, yritykset ja järjestöt. Teemme läheistä yhteistyötä Xamkin tiedonhallinnan ja sähköisen arkistoinnin koulutuksen kanssa. Lisäksi järjestämme vuosittain digitaalisen tiedon kesäkoulun.

Tutkimus ja kehitys

Tiedonhallinnan ja arkistoinnin tutkimuksesta ja kehittämisestä vastaa tutkimuskeskus Digitalia, joka kehittää varsinkin digitaalisten aineistojen käytettävyyttä ja saatavuutta. Vuonna 2015 perustettu Digitalia on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun, Helsingin yliopiston ja Kansalliskirjaston yhteinen tutkimus- ja kehittämiskeskus.

Digitalian tekemä tutkimus- ja kehittämistyö varmistaa, että tieto säilyy käytettävänä pitkälle tulevaisuuteen ja on luotettavaa. Kehitämme ja testaamme pitkäaikaissäilytystä. Xamkissa Digitalia on osa digitaalisen talouden vahvuusalaa ja jatkaa Mikkelin ammattikorkeakoulun vahvaa perinnettä sähköisen arkistoinnin ratkaisujen kehittäjänä. Digitalia asettuu luontevasti osaksi Mikkelin kaupungin strategista tavoitetta toimia arkistokaupunkina.

Koulutus

Xamk tarjoaa laajasti erilaista koulutusta tiedonhallintaan ja sähköiseen arkistointiin. Valikoimasta löytyy laajempia tutkintoja ja pienempiä koulutuskokonaisuuksia.

Suomen ainoassa sähköisen arkistoinnin YAMK-koulutuksessa keskeisiä aihealueita ovat sähköisen tiedon syntyyn, käsittelyyn ja säilytykseen liittyvät teemat. Lisäksi opiskellaan tietosuojaa ja tietoturvaa. Tässä koulutuksessa opit, kuinka organisaatiossa olevaa tietoa voidaan hallita sen elinkaaren eri vaiheissa.

Tiedonhallinnan ja sähköisen arkistoinnin koulutuksessa saat käytännönläheisiä tietoja ja taitoja sekä oman työsi että organisaatiosi toiminnan kehittämiseen tiedonhallinnan ja sähköisen arkistoinnin avulla. Opit tunnistamaan organisaatiosi tietoresursseja, kehittämään tiedonhallinnan prosesseja ja toimimaan tietojärjestelmien hankintaprosessissa. Lisäksi tutustut sähköiseen arkistointiin liittyviin tekniikoihin.

Tiedonhallinta ja sähköinen arkistointi -koulutus toimii yhteistyössä Xamkin TKI-toimijoiden, erityisesti Digitalian – Digitaalisen tiedonhallinnan tutkimus- ja kehittämiskeskuksen kanssa. Yhteistyötä tehdään myös alan koulutusta tarjoavien muiden korkeakoulujen sekä alalla toimivien yritysten ja organisaatioiden kanssa.

Kansainväliset verkostot

Pitkäjänteisellä työllä olemme rakentaneet laajoja yhteistyöverkostoja, joihin kuuluu sekä kansallisia että kansainvälisiä yhteistyökumppaneita:

  • osallistumalla erilaisiin tapahtumiin esim. seminaarit, konferenssit, koulutukset
  • jäseneksi liittyminen organisaatioihin esim. DLM Forum, Time Machine jne.
  • Memory Campus, Kansalliskirjasto, Kansallisarkisto

DLM Forumin johtoryhmästä löytyy myös Xamkin edustaja, tutkimuspäällikkö Anssi Jääskeläinen, jonka pääasialliset tehtävät sijoittuvat tutkimuskeskus Digitalian teknisiin tehtäviin.

Memory Lab -tutkimusinfrastruktuuri

Digitaalisen tiedonhallinnan tutkimus- ja kehittämiskeskus Digitalian uusi Memory Lab -tutkimusympäristö tarjoavat infrastruktuurin uusien menetelmien, tuotteiden ja palveluiden kehittämisen ja testaamiseen.

Memory Lab kokoaa yhteen digitaaliseen tiedonhallintaan erikoistuneita toimijoita ja yrityksiä sekä pyrkii kehittämään TKI-toimintaa. Uutena TKI-ympäristönä ja osaamiskeskittymänä Memory Lab palvelee muistiorganisaatioita ja yrityksiä sekä muita alan toimijoita, mutta se luo samalla innovatiivisen ympäristön tekoälyn mahdollisuuksien hyödyntämiselle sekä datan jalostamiseen ja kaupallisten palvelujen tuottamiseen uusille toimialoille.

Inspiroivia tarinoita innovaatioista ja tutkimysyhteistyöstä