Uusille urille
Nuorten työelämätaitojen vahvistaminen
Nuorten työelämätaitojen vahvistaminen on ilmiönä kompleksinen eikä sitä voida ratkaista ainoastaan yhden ammattialan tai organisaation toimesta.
Hanke on päättynyt.
Uusille urille -nuorten työelämätaitojen vahvistamisen hanke kohdentuu toisen asteen koulutuksen sekä ammattikorkeakoulun toimintaympäristöihin. Samalla erityistä huomiota kiinnitetään nuorten syrjäytymisen ehkäisyn näkökulmasta kahteen keskeiseen nivelvaiheeseen; toisen asteen koulutuksen alkuvaiheeseen (koulutukseen kiinnittyminen) sekä toiselta asteelta työelämään tai jatkokoulutukseen sijoittumiseen.
Hankkeen päätavoitteena on edistää eteläsavolaisten nuorten koulutukseen ja työelämään kiinnittymistä ja sitä kautta vahvistaa heidän asemiaan ja aktiivisuuttaan työmarkkinoilla ja yhteiskunnassa.
Ydintulokset
- Nuorten osaaminen ja työelämätaidot vahvistuvat sekä heidän työllistymis- ja jatkokouluttautumismahdollisuutensa paranevat
- Nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten ohjaukselliset valmiudet nuorten työelämätaitojen edistämiseen sekä laajemmin syrjäytymisvaarassa olevien nuorten kohtaamiseen ja ohjaamiseen niin kasvokkaisessa vuorovaikutuksessa kuin digitaalisissa ympäristöissä vahvistuvat.
- Oppilaitosten uraohjauspalvelut ja niiden sisällöt kehittyvät
- Nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten monialainen yhteistyöosaaminen vahvistuu.
- Syntyy alueellisesti ja kansallisesti käyttöönotettava ”Työelämätaitaja”- ja ”Duuniin”-valmennusohjelmat.
- Nuorten työelämätaitoja tukevat ohjaus- ja valmennusmallit vakiintuvat osaksi eri toimijoiden yhteistyötä samoin kuintoteuttajaorganisaatioiden perustoimintaa.
- Oppilaitosten ja työelämän välinen vuorovaikutus lisääntyy ja yhteistyö vahvistuu entisestään.
- Nuorten työelämätaidoista ilmiönä tuotetaan uutta tietoa.
Ajankohtaista
– Tämä on kyllä minulle kutsumusammatti. Kun ajoin ensimmäistä kertaa kuorma-autoa, ratti tuntui heti omalta käsissä.
Sari Illikaisen tie logistiikka-alalle ei ole ollut suoraviivainen. Peruskoulun jälkeen hän oli muutaman vuoden töissä siivoojana Andritz Oy:n Savonlinnan Worksin tehtaalla. Kun työehdot muuttuivat huonommiksi, hän päätti hakeutua toiseen ammattiin. Hän lähti lukemaan metallialan perustutkintoa ja erikoistui koneistukseen. Sari ei kuitenkaan innostunut koneistuksesta eikä tehnyt päivääkään niitä töitä. Hän lähtikin erikoistumaan hitsaukseen. Hän kävi tig-hitsaukseen kursseja ja voitti tig-hitsauskoneen kilpailusta.
– Tykkäsin tosi paljon hitsauksesta. Se vaatii huolellisuutta ja täsmällisyyttä.
Tyttären syntymää ennen Sari työskenteli reilun vuoden Compusteelillä Savonlinnassa hitsaajana. Sari piti työstään paljon, mutta laman takia työt loppuivat yrityksessä.
Tämän jälkeen hän siirtyi toiselle alalle ja oli harjoittelijana. Työstä ei saanut palkkaa, vaan Kela maksoi tukea. Sarilla oli tunne, että työnantaja voi käyttää hyväkseen työntekijää, kun työstä ei tarvitse maksaa palkkaa työntekijälle.
Sitten Sari päätti kouluttautua kokiksi ja on ollut välillä kiireapulaisena ravintoloissa. Jo ennen kokiksi lukemista hän haaveili ammattikuljettajan urasta. Hän ei päässyt TE-keskuksen järjestämään linja-auto- ja kuorma-autokuljettajan koulutukseen, sillä hän myöhästyi yhdellä päivällä ilmoittautumisesta ja kurssi oli jo täynnä.
– Kuljettajan työ jäi kytemään mielen pohjalle. Haaveilin siitä ammatista ja otin itseäni niskasta kiinni tänä keväänä ja hain opiskelemaan logistiikka-alaa. Aloitin opiskelun toukokuun kuudes päivä.
Sari ei ole aiemmissa tutkinnoissa suorittanut yhteisiä aineita, joten hän aloitti opiskelun niillä. Ne ovat tuntuneet haasteellisilta ja Sarin mukaan digitaidot ovat tärkeät nykyopiskelussa. Elokuussa hän aloitti ammattiaineiden opiskelun peruskoulusta tulleiden nuorten kanssa yhtaikaa.
– Logistiikka-ala on mielenkiintoista. Uutta on paljon ja vaikeitakin asioita, mm. trukkikurssi on tullut käytyä. Olen nauttinut opiskelusta nuorten ryhmässä. Nuoret ovat rempseitä ja huumorintajuisia. Ammatin opettajat pitävät hyvin kuria ja se on hyvä asia, sillä ala vaatii täsmällisyyttä ja kurinalaisuutta, koska ollaan tekemisissä isojen ajoneuvojen kanssa. Tuntuu, että olen löytänyt unelma-ammattini.
Irma Nuutinen
Ammattiopisto SAMIedu, Savonlinna
Rakas blogikirjoitukseni,
päivä alkoi Uusille urilla-hankkeen projektipäivässä.
Aamu lähti iloisissa tunnelmissa juomalla nuorisotyön ”taikajuomaa” kahvia ja syömällä sämpylä.
Pääsin tutustumaan yhteistyötahoihin Savonlinnasta ja Mikkelin kirjastolta.
Kokouksessa puhuttiin julkaisuista.
Antti oli ajatellut, että perinteisen kirjallisen julkaisun sijaan olisi videojulkaisu, jota voitaisiin hyödyntää myös kouluissa ja saattaisi herättää joidenkin tahojen huomion.
Millaisia asioita videolle voisi tulla ja millaisista asioista kannattaa puhua ja millaisia asioita rahoittaja vaatii nostamaan videon teossa. Paljon videon tekemiseen voi hyödyntää. Videolla näytettäisiin tuloksia ja eteneminen. Kokouksessa kävi esittäytymässä Digivoimaa-hanke, joka esitteli Somepassin.
Kokouksen jälkeen porukka siirtyi Mikkelipuistoon lounastamaan, jonka jälkeen pientä jaloittelua ja hienoja taidekuvia raitiovaunussa ja mukavaa yhdessäoloa. Päivän lopuksi kävimme Kenkäverossa kahvilla ja ostoksilla.
Päivä kokonaisuudessa oli mukava näin opiskelijan näkökulmasta. Pääsin näkemään millaista työyhteisön pitäisi ja kannattaisi olla, jotta kaikilla työtekijöillä olisi mukava olla. Pääsin myös huomaamaan, kuinka kaikissa kokouksissa ja virkistymispäivissä ei tarvitse olla niin kankeana ja kaavoihin kangistuneena.
Ruoka oli hyvää ja onneksi sain mahdollisuuden osallistua harjoitteluni aikana. Kiitokset paikalla olleille yhteistyötahoille ja kiitos mukavasta päivä.
Lauri Viskari
Yhteisöpedagogiopiskelija, Xamk
Kirjoittaja suorittaa työharjoittelua Uusille urille -hankkeessa
Keskiviikkona 8.5.2019 järjestettiin Savonlinnassa verkostotapaaminen. Tapaamisen taustalla koollekutsujana toimi Tuumasta töihin – sujuvat koulutuspolut toisella asteella -hanke. Tapahtuman ansiosta myös Uusille urille -hankkeesta saatiin vietyä tietoa kaupungissa toimiville eri tahoille, sillä mukana oli toimijoita mm. TE-keskuksesta, Ohjaamosta, Savonlinnan kaupungilta, A-killasta, Savonlinnan nuorisovaltuustosta, Savonlinnan kaupungin maahanmuuttaja- ja työllisyyspalveluista, 4H-kerhosta ja Setlementti Linnalan nuorista. Yhtenä organisoijana Tuumasta töihin -hankkeen ja Ammattiopisto Samiedun lisäksi oli Savonlinnan Seudun Kolomonen ry, joka kehittää verkostoitumista kansalaistoiminnan, julkisen sektorin ja yrityssektorin välillä.
Tapaamisen tarkoituksena oli kartoittaa tämän hetken ajankohtaisia ilmiöitä ja kentällä tapahtuvia asioita Savonlinnan seudulla; keskeisenä teemana oli urasuunnittelu. Keskusteltiin Savonlinnan alueen työllisyystilanteesta, työvoiman tarpeesta ja eri tahojen yhteistyön tarpeesta. Yhtenä tärkeimmistä asioista nähtiin työnhakuvalmiuksien parantaminen heikosti työllistyville; monet toimijat auttavat työhakemusten ja CV:n laatimisessa mm. maahanmuuttajia ja syrjäytymisvaarassa olevia nuoria. Samalla esille nousi aikuisten, varttuneemman väestön, ohjauksen tarve, sillä heille on melko vähän apua tarjolla. Savonlinnassa yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita on yli kolmannes kaikista hakijoista.
Uusille urille –hankkeesta kerrottiin verkostoväelle keskeiset tavoitteet, jotka liittyvät urasuunnitteluun, työnhakuvalmiuksiin, työllistymiseen ja jatko-opintoihin. Hankkeen puitteissa suunnitellaan syksyllä aloittavien yhteishaun kautta tulevien nuorten tutustumiskäyntiä Savonlinnan Ohjaamoon. Myös Setlementti Linnalan nuoret ry oli kiinnostunut yhteistyöstä hankkeen kanssa ja sovittiin yhteisestä tapaamisesta keväälle.
Verkostotapaamisen lopuksi keskusteltiin yhteistyöstä savonlinnalaisten yritysten kanssa. Seuraava tapaaminen päätettiin järjestää syyskuussa ja kutsua siihen Savonlinnan yrityskenttää.
Irma Nuutinen
Ammattiopisto SAMIedu
Uusille urille -hanke oli mukana valtakunnallisen Lukuviikon (22.-28.4.2019) ympärille rakennetussa ohjelmassa. Xamkin yhteisöpedagogiopiskelijat järjestivät tiistaina 23.4. Lukuviikon kirjaseikkailun, dystopia-teemaisen kaupunkisuunnistuksen, Salla Simukan Jäljellä- ja Toisaalla -teosten innoittamina. Tapahtumaan osallistui opiskelijaryhmä Esedulta. Rastipisteitä löytyi niin kauppakeskuksesta, Lokin luolastosta kuin kirjastolta. Yhteistyötä vaativilla rasteilla ryhmäydyttiin ja ratkottiin monenmoisia tehtäviä, mm. pohdittiin arvoja ja rakenneltiin erilaisia tulevaisuudenkuvia. Kiitokset Xamkin ja Esedun opiskelijoille ja ohjaajille!
Sari Murtonen
Hanketyöntekijä
Mikkelin seutukirjasto
Ammattiopisto SAMIedussa esiteltiin huhtikuun alussa henkilöstölle hankkeita, joita on käynnissä tällä hetkellä koulussa. Uusille urille -hanketta esiteltiin yhdessä muiden ohjaushankkeiden kanssa, kuten Tuumasta töihin ja Kotokaruselli.
Esittelyssä kerrottiin hankkeiden tavoitteista ja toteutustavoista. Lisäksi henkilöstöltä kysyttiin, mitä ohjaukseen liittyviä asioita Samiedussa tulisi kehittää. Henkilökunta sai vapaasti kirjoittaa toiveitaan ja kehittämisideoitaan isoille pahviarkeille. Saman asian sai kirjoittaa useampaankin kertaan, sillä näin saataisiin tietoa siitä, mitkä ovat keskeisimmät kehittämiskohteet opiskelijoiden ohjauksessa. Hankkeissa toimivat kokoavat yhdessä kehittämistarpeet ja lähtevät niiden pohjalta yhteistyössä parantamaan Samiedun ohjauskäytänteitä.
Henkilöstö piti hankkeiden esittelyä hyödyllisenä ja tarpeellisena. Palautteen mukaan hyväksi koettiin mm. se, että hanketyöntekijät itse saivat esitellä hankkeitaan ja oli mahdollisuus kysellä hanketoiminnasta. Aikaa pidettiin liian lyhyenä, joskin monet olivat sitä mieltä, että tapahtuma oli tehokas ja siksi erinomainen.
Irma Nuutinen
Ammattiopisto SamiEdu
Mikkelin Susiniemen leirikeskukseen kokoontui 10-11.4.2019 reilu 40 uutta Esedun tutoria niin Mikkelin kuin Pieksämäen kampuksilta. Luvassa oli tiivis kahden päivän paketti tutorin perustehtävistä ja toiminnan markkinoinnista eri menetelmin. Keskiviikkona keskityttiin kuvailemaan omaa alaa sekä kuultiin aiempien tutoreiden kokemuksia. Porukka oli aktiivista ja innostunutta ja he tekivät hienoa työtä molempina päivinä, vaikka yöllä ei ihan kaikille uni maistunutkaan. Illalla kisattiin vielä perinteikäs tutorien kuusiottelu monipuolisten lajien parissa.
Torstaiaamuna Mikkelin teatterin teatterikuraattori Jimmy Asikainen opetti esiintymisen saloja tutoreille. Jimmyn kanssa puhuttiin jännittämisestä, tilan haltuunotosta ja oman kehonkielen vaikutuksesta esiintyessä. Lopuksi purettiin vielä eiliset oman alan esittelyt ja koko leirin fiilikset.
Moni tutor kuvaili lähteneensä tutor-toimintaan mukaan opettajan kehoittamana tai koska kaveritkin olivat leirillä mukana. Tutorina toimiminen vaatii avointa luonnetta ja rohkeutta hypätä mukaan uusiin tilanteisiin ennakkoluulottomasti, ja sitä tästä porukasta löytyi aimo annos.
Piritta Malkavaara
Projektiasiantuntija
Etelä-Savon ammattiopisto Esedu
Uusille urille -hanke saatiin vauhdikkaasti käyntiin tiistaina 12.3.2019 Mikkelissä pidetyillä starttikahveilla. Paikalla oli yhteistyötahoja Xamkista, Esedulta, Mikkelin kaupungilta ja Samiedusta. Tutustuimme porukalla ja jokainen esitteli itsensä ja oman työroolinsa sopivien hashtagien avulla, joista muodostui myös hyviä avainsanoja meidän hankkeelle! Sanat löytyvät alla olevalta videolta.
Mukana olevat tahot kuvasivat myös omia tavoitteitaan hankkeelle. Tämä onnistui näppärästi legoista rakentamalla! Alla näet Esedun, Samiedun, Mikkelin seutukirjaston ja Xamkin visiot hankkeen toteutumisesta. Rakennelmat kuvaavat nuorten haasteita polulla opiskeluista työelämään sekä erilaisia tuki- ja ohjaustoimia sen matkan varrella.
Alkutapaamisen perusteella meillä on kasassa aivan huippuporukka, jonka kanssa työskentely on myös hauskaa. Hankkeen etenemistä voit seurailla tästä blogista. Lisäksi teemme julkaisuja yleisesti tulevaisuuden työelämästä, ohjauksesta, uratarinoista, nuorten ja työntekijöiden haastatteluista ja niin edelleen. Pysy kuulolla ja tiedät miten työelämään voi valmistautua!
Antti Rantaniva
TKI-asiantuntija, Xamk / nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juvenia
Twitter: @ARantaniva
Uusille urille – Nuorten työelämätaitojen vahvistaminen
Tiedot
Budjetti
Yhteystiedot
Antti Rantaniva
Projektipäällikkö
040 623 3082
etunimi.sukunimi@xamk.fi
Piia-Elina Ikonen
TKI-asiantuntija
040 671 2794
etunimi.sukunimi@xamk.fi
Ville Eerikäinen
TKI-asiantuntija
040 1418836
etunimi.sukunimi@xamk.fi