Terveenä eläkkeellä
Yhteiskunnallisen markkinoinnin avulla uusia keinoja terveyskäyttäytymisen muutoksen tukemiseen
Terveenä eläkkeellä –hankkeessa hyödynnettiin yhteiskunnallista markkinointia eläkkeelle siirtyvien henkilöiden terveyden edistämiseksi.
Hanke on päättynyt.
Eläkkeelle siirtyminen on hyvinvoinnin näkökulmasta sekä mahdollisuus että riski. Lisääntynyt vapaa-aika ja työpaineiden poistuminen mahdollistavat omasta terveydestä huolehtimisen, mutta eläkkeelle siirtyminen on myös elämänmuutos, jossa taloudellinen tilanne ja sosiaaliset suhteet voivat muuttua ja tämä voi olla riski negatiiviselle elämäntavan muutokselle.
Terveenä eläkkeellä –hankkeessa hyödynnetään yhteiskunnallista markkinointia eläkkeelle siirtyvien henkilöiden terveyden edistämiseksi. Prosessin aikana mallinnetaan ehdotus eläkkeelle siirtyvien henkilöiden positiivista terveyskäyttäytymistä ylläpitävistä tai positiivista muutosta tuottavista interventioista ja niistä muodostuvasta muutosohjelmasta. Tavoitteena on, että nykyistä suurempi osa yli 65 –vuotiaista säilyttää mahdollisimman pitkään hyvinvoinnin ja terveyden.
Hankkeen kohdealue on Etelä-Savo.
Yhteiskunnallinen markkinointi käsitteenä
Yhteiskunnallisen markkinoinnin, josta käytetään myös nimeä sosiaalinen markkinointi (social marketing), tavoitteena on käyttäytymisen muutos, josta hyötyvät yksittäiset ihmiset, koko yhteisö ja laajemmin yhteiskunta. Arvoa luodaan tarjoamalla sitä mitä ihmiset haluavat, mistä he pitävät ja mikä on helposti saavutettavissa. Yhteiskunnallisessa markkinoinnissa käytetään monipuolisesti erilaisia menetelmiä. Pääpaino ei ole viestinnällisissä keinoissa, vaikka niitäkin hyödynnetään. Tiedon lisäämisen tueksi tarvitaan tukea ja ympäristön muokkausta. Uudenlaisia, yllättäviäkin keinoja löydetään, kun niitä etsitään yhdessä hyödynsaajien kanssa.
Lähde: https://www.soste.fi/jarjestoopas/yhteiskunnallinen-markkinointi/
Ajankohtaista
Eläkkeelle jääminen voi olla työntekijän mielessä jo vuosia ennen työuran päättymistä. Siinä missä toinen suunnittelee hyvinkin tarkasti mitä lisääntyneellä vapaa-ajalla tekisi, toinen miettii kauhunsekaisin tuntein, onko työuran jälkeen enää mitään merkityksellistä luvassa. Yksilöllisyys korostuu ikääntymisen myötä, ja näin myös eläköitymiseen liittyvät ajatukset ja tunteet ovat hyvin yksilöllisiä.
“Hanketyön tiimoilta on syntynyt ajatus 60+ -ikäisille työntekijöille suunnatusta terveyttä edistävästä toimintamallista, johon sisältyisi oma tyhy-ryhmä sekä vertaismentorointi. Olemme myös uudistamassa kehityskeskustelumalliamme elämänvaihejohtamisen näkökulmasta. Osallistuminen maakunnalliseen hankkeeseen on antanut mahdollisuuden saada tietoa muiden organisaatioiden ”elämänvaihejohtamisesta” ja sparrata samalla toisiamme kehittämistyössä” – Susanna Laine, henkilöstöpäällikkö, Savonlinnan kaupunki
Hankkeen aikaansaannokset ja tietoa aiheesta on nyt koottu tiiviiseen pakettiin, johon kannattaa ehdottomasti tutustua! Sillä eläkkeelle jääntihän meillä jokaisella siintää horisontissa ennemmin tai myöhemmin.
Tästä pääset tutustumaan hankkeen sähköiseen loppujulkaisuun: Terveenä eläkkeelle ja eläkkeellä
Terveenä eläkkeellä hankkeen saavutettava loppujulkaisu (PDF): Terveenä eläkkeelle ja eläkkeellä
Hyvinvoinnin huominen: Terveenä eläkkeellä – hanke Xamk Podcast.
Kuuntele kuinka projektityöntekijät Marjo Heikkilä ja Sami Piisilä kertovat hankematkasta!
Hankkeen päätösseminaari pidettiin 8.9.2021 Saimaa Stadiumilla Mikkelissä.
Seminaari järjestettiin hybridimallilla – paikan päälle kutsuttiin keskeiset yhteistyökumppanit sekä sidosryhmien edustajat.Seminaari livestriimattiin ja osallistujia oli yhteensä (myös kutsuvieraat mukaan lukien) noin 60.Tallenne seminaarista oli katsottavissa kahden viikon ajan, ja sitä jaettiin mahdollisimman laajasti sidosryhmille.
Julkaistut artikkelit
Voinko hyvin työurani loppuun saakka? artikkeli READ 3/2019 verkkolehdessä.
Minäkö jo eläkkeelle? artikkeli READ 2/2020 verkkolehdessä.
Hyvillä mielin eläkkeelle artikkeli Dialogi verkkojulkaisussa 8.12.2020.
Hankkeen aikana toteutetut opinnäytetyöt
Terveyttä eläkkeelle? Kyselytutkimus työterveyshoitajille
Opinnäytetyöntekijä: Anu Mennader
Työssäjaksamisen edistämisen hyvät käytänteet viimeisinä työvuosina.Terveenä eläkkeellä – hanke.
Opinnäytetyön tekijät: Sari Kiukas ja Annamaria Mackintosh
Terveenä eläkkeellä – yhteiskunnallisen markkinoinnin avulla uusia keinoja terveyskäyttäytymisen muutoksen tukemiseen
Tiedot
Budjetti
Yhteystiedot
Haija Kankkunen
Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu
040 652 6308
etunimi.sukunimi@xamk.fi
Marina Steffansson
Diakonia-ammattikorkeakoulu
040 198 8149
etunimi.sukunimi@diak.fi
Sami Piisilä
Tanhuvaaran urheiluopisto
044 745 6443
etunimi.sukunimi@tanhuvaara.fi