

Sirkkaa sopassa
Hankkeessa hyönteisalan toimijat ovat verkostoituneet ja tietoa ja osaamista on jaettu. Hankkeessa on tuotettu uusia koulutussisältöjä.
Hanke on päättynyt.
Sirkkaa sopassa – ravitsemisalan koulutuksen kehittäminen ammatillisella toisella asteella ja ammattikorkeakoulussa -hankkeessa hyönteistalouden toimijat ovat verkostoituneet, tietoa on jaettu ja kehitetty koulutussisältöjä. Hyönteisten elintarvikekäyttö voi tulevaisuudessa olla osa kotimaista kiertotaloutta ja vientituote.
Tavoitteet
Hankkeessa kehitettiin hyönteisten elintarvikekäyttöön liittyvää koulutusta toisen asteen ammatilliseen ravitsemisalan koulutukseen, restonomiopintoihin ja ravitsemisalan työntekijöiden täydennyskoulukseen. XAMK keskittyi hankkeessa opetussisältöjen ja menetelmien kehittämiseen ammattikorkeakoulussa ja ammattikeittiöiden henkilöstölle. Keskeiseksi muodostui ennakkoluulojen hälventäminen ja tässä ruokapalveluhenkilöstön panos on merkittävä, he voivat vaikuttaa asenteisiin rohkaisemalla ja innostamalla asiakkaita kokeilemaan hyönteistuotteita.
Toimenpiteet
Hankkeessa tehtiin kuluttajakyselyiden lisäksi selvitys ravintoloiden ja ammattikeittiöiden esimiesten ja henkilöstön asenteista, osaamisesta ja haasteista hyönteisruokaa kohtaan. Kuluttajatutkimuksilla selvitettiin asiakkaiden hyönteisruokaan liittyviä kokemuksista, käsityksiä ja hyönteisruuan hyväksyttävyyttä (lapset, nuoret, opiskelijat, työpaikkaruokailu, ravintolat ja myös vanhukset). Restonomiopiskelijat ovat tehneet opinnäytteitä ja projekteja hankkeelle. Hankkeessa kehitettiin ja testattiin hyönteisreseptiikkaa, jota julkaistiin Sirkkaa sopassa hyönteiskeittokirjana( http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-142-2). Sirkat soppaan 5 op pilottiopinnot toteutettiin eKampuksen opintotarjonnassa ja sitä kehitettiin siten, että 2019 tarjonnassa on Hiilet, veget ja hyönteiset 5 op kiertotalouteen liittyvä opintojakso. Lisäksi tuotettua materiaalia on testattu restonomien ruokapalveluiden opinnoissa, ammattilaisten ja kuluttajien työpajoissa sekä Mikkelin lyseon 9 lk kotitalousopetuksessa.
Tulokset
Hanke on tuottanut tietoa ja oppisisältöjä ravitsemisalan opiskelijoille ja ammattilaisille täydennyskoulutukseen. Materiaali on vapaasti käytettävissä ja jaettavissa. Hyönteisten elintarvikekäyttö lisääntyy, kun tiedon lisääntyessä myös kuluttajat hyväksyvät hyönteisten käytön.
Sitran kiertotalouden koulutushankkeet
Kiertotalousyhteiskunnan ja uudenlaisen, tehokkaamman talousmallin syntyminen vaatii uudenlaisia toimintatapoja ja osaamista. Ratkaisevassa asemassa ovat tulevat ammattilaiset, asiantuntijat ja päätöksentekijät – miten irrotamme hyvinvoinnin kasvun luonnonvarojen kulutuksesta, kun ilmastonmuutoksen kello tikittää? Siksi kiertotalouden koulutukseen on tartuttava nyt, jotta pystymme tarjoamaan maailmalle edelläkävijäratkaisuja. Sitra haluaa tukea kiertotalouskoulutuksen kehittämistä rahoittamalla koulutushankkeita. Tavoitteena on luoda kaikille koulutusasteille opintokokonaisuuksia kiertotaloudesta. Lue lisää Sitran verkkosivuilta: https://www.sitra.fi/hankkeet/kiertotalousopetusta-kaikille-koulutusasteille/
Ajankohtaista
Luentotallenteet
19.4.2018
Lainsäädännön vaatimukset hyönteisten elintarvikekäytölle. Ylitarkastaja Riina Keski-Saari, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Sirkkaa soppaan ammattikeittiöissä –koulutustilaisuus 19.4.2018, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK, Mikkeli. Lopussa kaupanalan / hyönteiskasvattajan kommenttipuheenvuoro: yrittäjä Tommi Nuolioja, Muurahaiskauppa. Kesto noin tunti.
http://namtar.kyamk.fi/vod/xamk/sirkkaasoppaan/lainsaadanto.mp4
PP-materiaali (Keski-Saari):
https://moodle.xamk.fi/pluginfile.php/1213334/mod_resource/content/2/JAKO_Mikkeli19042018_Evira.pdf
19.4.2018
Hyönteisten valmistaminen ruoaksi ammattikeittiössä. CMO Jonas Aaltio, EntoCube. Sirkkaa soppaan ammattikeittiöissä –koulutustilaisuus 19.4.2018, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK, Mikkeli. Lopussa ammattikeittiön ja ravintolan kommenttipuheenvuorot hyönteisten käytöstä: ruokapalvelupäällikkö Annikki Tarvainen, Järvi-Saimaan palvelut Oy ja ravintolapäällikkö Ria Pantsar, Osuuskauppa Suur-Savo, Gastro Pub Eino. Kesto vajaa tunti.
http://namtar.kyamk.fi/vod/xamk/sirkkaasoppaan/kaytto.mp4
PP-materiaali (Aaltio):
https://moodle.xamk.fi/pluginfile.php/1230503/mod_resource/content/1/EntoCube_45min_042018.pdf
5.9.2018
Uutta maataloutta hyönteiskasvatuksesta. CMO Jonas Aaltio, EntoCube / Samu. SYKE 2018 –tapahtuma 5.9.2018, Saimaa Stadium, Mikkeli.
https://www.youtube.com/watch?v=0lcNSt-UTOE
https://flax.xamk.fi/psqlsluhirqt/?launcher=false&fcsContent=true&pbMode=normal
Hyönteisten hyväksyttävyys elintarvikkeena luentoon liittyvä pp-materiaali
https://koulutuskalenteri.xamk.fi/wp-content/uploads/2019/01/Hyonteistenhyvaksyttavyys__EK2018.pdf
Ruoanvalmistusvideot
CMO Jonas Aaltio, EntoCube / Samu
Sirkkaskagen https://www.youtube.com/watch?v=7mBUDWKIG6w
Sirkkatacot https://www.youtube.com/watch?v=clo81YvgZ5s
Sirkkaletut https://www.youtube.com/watch?v=ju0ekJhqjRs
Hunajaglaseeratut sirkat https://www.youtube.com/watch?v=8P49YovSauU
Reseptiikkaa
Koljonen, E. & Kirjonen, H. (toim.) 2018. Sirkkaa sopassa – Hyönteiskeittokirja. Mikkeli: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK. Xamk Inspiroi 8.
Julkaisun pysyvä osoite on http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-142-2
Koulutus-/oppimateriaalit / verkko-opinnot
Moodle Mikkeli
Kesä 2018: Sirkat soppaan 5 op; Runsaasti verkkomateriaalia, tentti, case tehtäviä, ym. aineistoa Moodlessa.
Hyönteisten hyväksyttävyys elintarvikkeena. Lehtori Eeva Koljonen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK. Verkkoluento, kesto 25 min.
https://flax.xamk.fi/psqlsluhirqt/?launcher=false&fcsContent=true&pbMode=normal
Hyönteisten hyväksyttävyys elintarvikkeena luentoon liittyvä pp-materiaali
https://koulutuskalenteri.xamk.fi/wp-content/uploads/2019/01/Hyonteistenhyvaksyttavyys__EK2018.pdf
Sirkkaa sopassa perustietoa hyönteisistä materiaali
https://koulutuskalenteri.xamk.fi/wp-content/uploads/2019/01/Sirkkaasopassa_perustietoa_pp2018.pdf
Tulossa Kesä 2019: Veget, hiilet ja hyönteiset 5 op. Verkko-opintoina.
Sirkkaa sopassa –ammattikeittiökysely. Sirkkaa sopassa –hanke. Hankekysely 25.10.2018. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK.
Opinnäytetyöt
Kuluttajakysely:
Kattelus, S. 2018. Hyönteisten hyväksyttävyys kuluttajien näkökulmasta. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK. Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus. Opinnäytetyö. PDF-dokumentti. Saatavissa: http://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018112017539
Minttu Hannola toim. 2018. Hyönteisopas ammattikeittiöille. Linkki.
Seppänen, Janika (2018). Menun kehittäminen kotisirkoista ja ihmisten suhtautuminen hyönteisravintoon. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK. Matkailu- ja palveluliiketoiminnan koulutus. Opinnäytetyö. PDF-dokumentti.
Saatavissa: http://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/147671/Seppanen_Janika.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Vesalainen, Anne hyönteisravinnon hyväksyttävyys ‒ Kasvissyöjän näkökulma 2018.Kaakkuri Yksa arkisto yksa@xamk.fi
Teijo Koukku& Samuel Puttonen. Sirkkajauhe jauhelihatuotteessa. 12/2017. Kaakkuri Yksa arkisto yksa@xamk.fi
Joel Asikainen. Kotisirkat ammattikeittiöiden käyttöön. 3/ 2019 https://www.theseus.fi/handle/10024/169135
Kuvat/kuvia
Kuvaukset DarcMedia.
Julkaistut ja artikkelit
Koljonen, E. & Kirjonen, H. (toim.) 2018. Sirkkaa sopassa – Hyönteiskeittokirja. Mikkeli: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK. Xamk Inspiroi 8. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-142-2
Koljonen, E. 2018. Sirkkaa sopassa –ammattikeittiökyselyn tuloksia Ammattikeittiö- Osaaja 3, sivut 22-24.
Koljonen, E. 2019. Sirkkaa soppaan kotitaloustunneilla. Kotitalous. Verkkolehti.
Saatavissa: https://www.kotitalousopettajat.fi/blogi/444-sirkkaa-soppaan-kotitaloustunneilla
Koljonen, E. 2018. Kestävää kehitystä ja hyönteisruokaosaamista. Read Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun verkkolehti 4/2018. Saatavissa: http://read.xamk.fi/2018/kestava-hyvinvointi/kestavaa-kehitysta-ja-hyonteisruokaosaamista/
Koljonen, E. 2019. Hyönteisten käyttö ammattikeittiössä on uutta ruokakulttuuria. Elintarvike ja terveys. 2 /2019, sivut 52- 57. elintavikejaterveys.fi
Yritysyhteistyö
EntoCube Oy (Jonas Aaltio) https://www.entocube.com/
Entomophagy Solutions Oy (mm. Sirkkis, valmistus Juvalla) https://www.entis.fi/
KultaSirkka Oy/Muurahaiskauppa (Tommi Nuolioja, Kotka) http://www.muurahaiskauppa.com/
Pohjolan hyönteistalous Oy (Santtu Vekkeli, Kouvola) http://nie.fi/
Sarastus Foods Oy (Kouvola, Voikkaa) https://www.sarastusfoods.fi/
Muita alan yrityksiä Suomessa:
ChefBug Oy https://herkkuhyonteiset.fi/
Finsect Oy http://www.finsect.fi/
Leader Foods Oy https://www.leader.fi/zircca/
Veljekset Mattila Oy http://veljeksetmattila.fi/sirkka.html
Kirjallisuutta, lähteitä
Huis, A. v., Van Itterbeeck, J., Klunder, H., Mertens, E., Halloran, A., Muir, G. & Vantomme, P. 2013. Edible insects: future prospects for food and feed security. FAO Food and Agriculture Organization of the United Nations. FAO Fo-restry Paper 171. PDF-dokumentti. Saatavissa: http://www.fao.org/docrep/018/i3253e/i3253e.pdf [Viitattu 31.12.2018].
Hyönteiset elintarvikkeena. 2018. Evira. Eviran ohje 10588/2. PDF-dokumentti. Julkaistu 16.3.2018. Saatavissa: https://www.evira.fi/globalassets/tie-toa-evirasta/lomakkeet-ja-ohjeet2/elintarvikkeet/eviran_ohje_10588_2_fi.pdf [viitattu 31.12.2018].
Hyönteiset ruokaketjussa 2015-2017. Loppuraportti. Turun yliopisto. Luke. Tekes. PDF-dokumentti. Saatavissa: http://www.utu.fi/fi/yksikot/fff/palvelut/kehi-tysprojektit/hyonteiset/Documents/Hyönteiset%20ruokaketjussa%20loppura-portti%20(julkinen).pdf [viitattu 31.12.2018].
Sirkkaa sopassa – ravitsemisalan koulutuksen kehittäminen ammatillisella toisella asteella ja ammattikorkeakoulussa –hanke
Hankkeen toteuttivat Kouvolan Aikuiskoulutuskeskus ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (Xamk). Hanketta rahoitti Sitra osana kiertotalouden opetuksen kehittämishankkeita. Lisätietoja:
http://www.kvlakk.fi/fi/projektitoiminta/projektit/sirkkaasopassa
https://koulutuskalenteri.xamk.fi/sirkkaasopassa/
https://www.sitra.fi/hankkeet/sirkkaa-sopassa-ravitsemisalan-kiertotalouskoulutus/
Kysy lisää: Eeva Koljonen, eeva.koljonen@xamk.fi, p +358 50 3124989
Miltä sirkat maistuvat? Miten valmistan hyönteisistä maistuvan annoksen? Ovatko hyönteiset tulevaisuuden ruokaa? Muun muassa näihin kysymyksiin pureuduttiin Sirkkaa sopassa –hankkeen työpajassa ja kuluttajien kokkausillassa syyskuussa 2018 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoululla (Xamk) Mikkelissä.
Ruoka-alan ammattilaisille suunnatussa työpajassa 24.9. asiantuntijoina toimivat CMO Jonas Aaltio EntoCubelta ja Sirkkaa sopassa –hankkeen projektipäällikkö Eeva Koljonen. Työpajassa kuultiin kattava tietopaketti hyönteisruoasta sekä valmistettiin herkullisia sirkkaruokia.
Hyönteisten puolesta puhuvat niin ekologisuus, eettisyys kuin hyvät ravintoarvotkin. Perinteiseen lihantuotantoon verrattuna hyönteisten kasvatus vie vähemmän vettä, rehua ja tilaa – ja tuottaa huomattavasti vähemmän kasvihuonepäästöjä. Hyönteisruoan etuna on myös monipuolinen ravintoainesisältö. Hyönteiset sisältävät paljon proteiinia, tyydyttymättömiä rasvahappoja, kivennäis- ja hivenaineita, kuten rautaa ja kalsiumia sekä vitamiineja, myös B12-vitamiinia.
Maultaan hyönteiset ovat mietoja; paahdettuna esimerkiksi sirkan maku on pähkinäinen, paistettuna kanaa ja katkarapua muistuttava. Hyönteiset sopivat kaikenlaisiin ruokiin ja ne kypsyvät nopeasti. Työpajassa sirkoista valmistui nopeasti ja näppärästi mm. skagenit, tacot ja hunajaglaseeratut sirkat. Maisteltavina oli myös mehiläistarhauksen sivutuotteena saatavia kuhnurin toukkia. Sirkkaa sopassa kokkausilta kuluttajille 19.9. piti sisällään myös keittoja ja suolaisia ja makeita leivonnaisia.
Muutama seikka hyönteisruoan turvallisuuteen liittyen on hyvä huomata: hyönteiset voivat aiheuttaa allergisia reaktioita, jos on allerginen äyriäisille, nilviäisille ja/tai pölypunkeille – kannattaa siis lukea pakkausmerkinnät huolella. Hyvä on myös varmistaa, että pakastetut hyönteiset kuumennetaan jossain ruoanvalmistusvaiheessa.
Hyönteisruoan makuun pääsee tutustumaan kauppojen valmiiden hyönteiselintarvikkeiden myötä – valikoimista löytyy esimerkiksi välipalapatukoita, leipää, sämpylöitä ja crackereita, Sirkkistä, smoothieta, granolaa, pähkinäsekoitusta, sirkkasuklaata ja -lakua. Kuivattuja tai pakastettuja hyönteisiä voi hankkia tukkujen kautta, nettikaupoista tai suoraan tuottajilta.
Katso videot ja reseptit herkullisista sirkkaruoista Xamkin Youtubesta!
Sirkkaskagen: https://youtu.be/7mBUDWKIG6w
Sirkkatacot: https://youtu.be/clo81YvgZ5s
Sirkkaletut: https://youtu.be/ju0ekJhqjRs
Glaseeratut sirkat: https://youtu.be/8P49YovSauU
Sirkkaa sopassa –hanke oli mukana Mikkelissä Yrittäjän päivänä 5.9.2018 järjestetyssä SYKE 2018 –tapahtumassa. Monitoimiareena Saimaa Stadiumilla pidetty uusi, erilainen työelämätapahtuma keräsi paikalle noin 2800 kävijää. Sirkkaa sopassa –hanke toi tilaisuuteen asiantuntijapuheenvuoron, kun CMO Jonas Aaltio EntoCube Oy:stä kertoi ajankohtaista tietoa hyönteisruoasta. Katso Jonaksen esitys tästä: https://www.youtube.com/watch?v=0lcNSt-UTOE
Hankeständillä järjestimme päivän mittaan myös kolme kokkausnäytöstä; kävijät pääsivät maistelemaan sirkkaskageneita, sirkkatacoja ja frittisirkkoja torimuikkujen tapaan. Näytökset, tuotemaistiaiset ja jaettu materiaali keräsivät paljon kiinnostuneita ja moni ilahtui päästessään maistamaan hyönteisruokaa ensimmäistä kertaa!
SYKE 2018 -tapahtumaa oli yhteistyössä toteuttamassa kattava verkosto Etelä-Savon yrityksiä ja järjestöjä, oppilaitoksia ja eri hankkeita. Tapahtumassa oli huippupuhujia, erilaisia työpajoja, tietoiskuja ja seminaareja sekä yrityksistä koottu messukylä. Tapahtuma oli ilmainen ja avoin kaikille.
Lisää Syke-tapahtumasta: https://syke.work/
Restonomiopiskelijat maistattivat sirkkoja Karhuvuoren koululla helmikuussa
Restonomiopiskelijat maistattivat ( 13 ja 15.2) osana opintojaan hyönteisiä peruskoulun oppilailla Kotkan Karhuvuoren koululla. Maistatuksen tavoitteena oli tutustuttaa peruskoululaisia yhteen kiertotalouden osa-alueeseen eli hyönteisiin elintarvikkeena. Karhunvuoren koulu lähti mukaan XAMKIn restonominen ja hyönteisalan toimijan yhteistyöhön ennakkoluulottomasti. Päivän aikana oppilaat pääsivät tutustumaan eläviin sirkkoihin, hyönteistuotteisiin, sekä pääsivät maistamaan kuivattuja sirkkoja, maistatuksiin osallistui noin 500 oppilasta ja koulun henkilökuntaa.
Muurahaiskauppa (http://www.muurahaiskauppa.com/ )toimitti ja sponsoroi tilaisuuksien sirkat. Maistatusten aikana tehtiin nuorille suunnattua kuluttajatutkimusta, jossa tavoitteena on kartoittaa eri ikäisten ihmisten asenteita ja mielipiteitä hyönteiselintarvikkeita kohtaan ja kerätä tietoa mahdolliseen tuotekehitykseen.
Muurahaiskaupan Tommi Nuolioja ja Anri Koho pitivät koulun oppilaille alustusluennon ennen maistatusta. Luennolla kerrottiin sirkoista osana kiertotaloutta. Sirkkojen kasvatuksen hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin perinteisen lihantuotannon. Oppilailta tiedusteltiin luennolla, kuinka monelle sirkat ovat tuttuja, kuinka moni on niitä maistanut, onko sirkat tuttuja ruuassa ja kuinka monta kiinnostaa ekologisuus.
Maistatukseen valittiin kuivattu kotisirkka sellaisenaan. Maistatukset sujuivat hyvin, yllättävän moni oppilas niitä maistoi, vaikka voisi kuvitella, että nuorilla voisi olla ennakkoluuloja hyönteisiä kohtaan. Luokkaa kohden oppilaita, jotka eivät maistaneet, oli vain muutamia.
Maistatusten yhteydessä kyseltiin oppilailta mielipiteitä sirkkojen mausta ja yleisin vastaus oli pähkinä. Maku yllätti useat, koostumusta kuvailtiin popparimaiseksi, osa kuvaili sipsiksi. Osa koulun oppilaista halusi syödä useamman sirkan ja yksi oppilaista osti itselleen myös sirkkoja kotiin.
Luultavasi oppilaat, jotka eivät sirkkoja maistaneet, johtui luultavammin ajatuksesta, että kyseessä on kotisirkka ja sirkan ulkonäkö. Mielikuva siitä, että syö ”ötököitä” oli aika yleinen ”ällötyksen” syy. Kuitenkin maistaessaan monet totesivat, että ei kokemus ollutkaan niin paha kuin oli ennakkoon kuvitellut.
Maistatusten jälkeen oppilaat vastasivat kyselyyn ja pääsivät kommentoimaan sirkkojen makua, ulkonäköä ja omaa halukkuuttaan syödä hyönteisruokaa ja näkemyksiä siitä, missä tilanteissa tai tuotteissa hyönteisiä voisivat syödä. Kyselyn aineisto jää myöhempään analyysiin ja tietoa voi hyödyntää Sirkka sopassa hanke, opiskelijat, muurahaiskauppa ja mielenkiintoa löytynee myös koulusta analysoidusta tiedosta viestimiseen oppilaille.
Kaiken kaikkiaan restonomien maistatukset Karhunvuoren koululla poistivat useamman henkilön ennakkoluulot hyönteisiä kohtaan. Näyttää siltä, että hyönteiset ja alkuvaiheessa nimenomaan sirkat tulevat olemaan tulevaisuuden ”super foodia”. Hyönteistalous on kasvava toimiala Suomessa. Kulutuksen lisäämiseksi on vielä työtä tehtävänä.
Maistatukset jatkuvat maaliskuussa Kotkan Ekamin ja XAMKin yksiköissä hiemän varttuneemmilla opiskelijoilla ja henkilökunnalla.
Maistatuksessa mukana
Kotkan karhuvuoren koulu.
Muurahaiskauppa Oy: Tommi Nuolioja ja Anri Koho
XAMK, restonomiopsikelijat: Sami Kattelus, Pia Einamo-Urpalainen, Camilla Pilvola, Jonna Hänninen
Ekami Kotka: Eeva Mäenpää ja Pia Einamo-Urpalainen
Sirkkaa sopassa
Tiedot
Budjetti

Yhteystiedot
Eeva Koljonen
Projektipäällikkö, lehtori
050 312 4989
etunimi.sukunimi@xamk.fi
Teija Rautiainen
Tutkimuspäällikkö
0400 872 759
etunimi.sukunimi@xamk.fi