Euroopan unionin osarahoittama Etelä-Savon maakuntaliitto
Maapallo, jota kohden ojentuu käsiä. Käsissä paperilehtiö, vispilä, porkkanoita ja leipä.

Ruokaklusteri kansainvälistymisen tukena

Liity mukaan verkostoon!

Hankkeessa luodaan Etelä-Savon ruokaklusterille toimintamalli ja edistetään ruoka-alan yritysten kansainvälistymistä.

Ruoka-alan osaamista tuodaan esille.

Ruoka-alalle tulevaisuuteen suuntaava kehittämisverkosto

Hankkeen konkreettisena tuloksena Etelä-Savon ruokaklusterin toimintamalli, joka tukee ruoka-alan yritysten liiketoiminnan kehittämistä, on integroitu osaksi alueellisia TKI-palveluja. Ruokaklusteri tunnistetaan ja sen palvelut tiedetään.

Ruoka-alan TKI-toiminnan rooli on vahvistunut ja klusteri on osa maakunnan (ja lähimaakuntien) TKI- ja rahoituspalvelujen palveluverkostoa. Etelä-Savon ruokaklusterin toimintaperiaatteet ja laajuus vastaavat kansainvälisiä klusterin pronssitason laatuauditoinnin vaatimuksia.

Etelä-Savon ruoka- ja elintarvikealan toimijat osaksi kansainvälisiä verkostoja.

Etelä-Savon ruokaklusteri on osa European Cluster Collaboration Platform -klusterialustan verkostoa. Hankkeen toimintojen myötä yhteydet ECCP-alustan verkostoihin sekä kansallisten ja kansainvälisten klustereiden ja muiden kv-toimijoiden kanssa tiivistyvät ja mahdollisuuksien mukaan myös konkretisoituvat yhteisiksi kansainvälisiksi hankkeiksi. Ruokaklusterin jäsenten saama uusi tieto mahdollistaa yritysten aktivoitumisen kansainväliseen yhteistoimintaan (esim. henkilövaihto) ja rahoitushakuihin. Kansainvälistymisen tueksi hankkeessa saadut kokemukset eurooppalaisesta verkostoyhteistyöstä kootaan ja esitellään hankkeen loppujulkaisuun, josta niitä on helppo hyödyntää myöhemminkin.

Hankkeen keskeiset toimenpiteet

Hankkeen toimenpiteet on koottu kolmeen työpakettiin: 1. Eurooppalaisesta verkostosta tukea, 2. Ruokaklusteri osaksi maakunnan TKI-palveluja sekä 3. Alueellinen ja kansallinen klusterityö. Työpaketteja toteutetaan rinnakkain. Kaikkiin työpaketteihin sisältyy osaamisen kehittämistä, tiedottamisesta ja viestintää.

Työpaketti 1. Eurooppalaisesta verkostosta tukea

Etelä-Savon ruokaklusterin jäsenyys ECCP-alustalla tuo lisämahdollisuuksia verkostoitumiseen ja kansainväliseen rahoitukseen. Kansainvälisiä rahoitushakuja seurataan ja niistä tiedotetaan ruokaklusterin jäsenille, muille sidosryhmille ja verkostoille. Soveltuviin rahoitushakuihin myös osallistutaan ja avustetaan klusterin jäseniä hakemaan EU-rahoituksia.

Etelä-Savon ruoka-alan toimijoiden osaamista ja näkyvyyttä tuodaan esille kansainvälisissä verkostoissa. Hankkeessa seurataan ja osallistutaan ruoka-alan eurooppalaisiin tapahtumiin ja koulutustilaisuuksiin sekä välitetään tietoa uusista tutkimuksista.

Hanke nostaa Etelä-Savon ruokaklusteritoiminnan volyymiä ja laatutasoa.

Työpaketti 2. Ruokaklusteri osana maakunnan TKI-palveluja

Ruokaklusteri on uusi toimija ruoka-alan toimijakentällä Etelä-Savossa. Työpaketin tavoitteena on luoda toimintatapa, jossa klusteriorganisaation rooli tiedon välittäjänä, sparraajana ja innovaatioiden edistäjänä on selkeä. Jotta tämä saavutetaan, tulee selvittää ja kuvata nykyiset ruoka-alan yrityksille tarjolla olevat TKI-palvelut ja palvelutarjoajat. Tämän jälkeen luodaan ruokaklusterille toimintamalli, jonka palveluverkostossa huomioidaan yhteydenpito tukipalveluihin ja yrittäjiin, ohjauksen ja neuvonnan keinot sekä klusterin omat palvelut.

Työpaketti 3. Alueellinen ja kansallinen klusterityö

Yhteistyötä tehdään alueellisten ja kansallisten klustereiden tai klusteritoimintaan aloittavien tahojen kanssa sekä muiden ekosysteemien kanssa (mm. Nordic Hub, VieXpo, Pohjois-Savo Agrifood Cluster ja Arctic Smartness – Älykäs maaseutuverkosto, BEM Mikkeli). Yhteistyötahoja haetaan myös ruoka-alan ulkopuolelta, kuten digitaalisuus, kiertotalous, vihreä siirtymä -teemoista.

Etelä-Savon ruokaklusteri – South Savo Food Cluster

Etelä-Savon ruokaklusteri – South Savo Food Cluster on ruoka- ja elintarvikealan toimijoiden ja yritysten verkosto. Ruokaklusteri perustettiin vuonna 2022 vahvistamaan maakunnan ruoka-alan kehittämistyötä, jota on tehty jo lähes 25 vuotta Etelä-Savon elintarviketalouden kehittämisyhdistys Ekoneum ry:n toimesta. Ruokaklusteri tehostaa entisestään tätä yhteistyötä ja tuo kehittämisen vahvasti alueen yrittäjien ulottuville.

Ruoka-ala on merkittävä toimiala Etelä-Savossa. Lähes joka viides toimipaikka on ruoka-alalla, ja ruoka on metsän ja veden ohella yksi maakunnan kehittämisen kärjistä. Ruokaklusterin tärkeänä tehtävänä on Etelä-Savon ruoka-alan osaamisen ja näkyvyyden edistäminen kansallisesti sekä EU-kumppanuusverkostoissa.

Ruokaklusterin avulla edistetään Etelä-Savon älykkään erikoistumisen strategiaa.

Etelä-Savon ruokaklusteri
Kaaviokuva, jossa on keskellä ympyröitä ja niissä ihmishahmoja sekä teksti yritykset. Näihin liittyy kuusi ympyrää, joissa lukee tutkimus- ja koulutusorganisaatiot, kehittämisorganisaatiot, kansalliset ja kansainväliset kumppanit, elinkeinoelämän tukipalvelut, yksityiset ja julkiset rahoittajat sekä kaupungit ja kunnat.

Etelä-Savon ruokaklusterista ja maakunnan ruoka-alasta kirjoitettuja julkaisuja

Kuvassa on keskellä karttapallo, jota kädet kannattelevat. Käsissä on pallon ympärillä muistilehtiö, leipä, porkkanoita, säilykepurkki ja vispilä.

READ-lehteen 1/2023 on koottu ”Klusterilla elinvoimaa Etelä-Savon ruoka-alalle” -artikkeliin keskeisiä asioita Etelä-Savon ruokaklusterin perustamisesta sekä klusterin merkityksestä ruoka-alan kehittämisessä. Tutustu artikkeliin tästä.

Kolmen pystykuvan kollaasi. Vasemmalla on kuva järvimaisemasta, jossa on silta keskellä. Keskellä on robotista kuva ja oikealla on ruokien tarjoiluastioista kuva.

READ-lehden 3/2023 artikkelissa ”Klusterityöllä lisää kilpailukykyä ja yhteistyötä” on tuotu esille klusterin hyötyjä yrittäjän näkökulmasta. Tutustu artikkeliin tästä.

Kuva ravintolan palvelutiskiltä, jossa keittiön työskentelyasuun pukeutunut nuori nainen viimeistelee pöydällä olevaa ruoka-annosta. Taustalla keittiössä näkyy toinen työntekijä.

Artikkeli ”Kestävä ruokajärjestelmä – mahdollisuus alueelliselle ruoka-alalle” Kestävää hyvinvointia kehittämässä 2023. Hyvinvointi ja tulevaisuus -julkaisussa. Xamk. 2023. Tutustu artikkeliin tästä.

Nuotiossa on tuli ja sen päällä on metallinen tikku, jossa on keskiruskea soikeanmuotoinen tuote.

READ-lehden 4/2023 artikkelissa ”Etelä-Savo on ruokamatkailun edelläkävijä” tuodaan esille ruokamatkailun tutkimus- ja kehittämistyötä Etelä-Savossa. Tutustu artikkeliin tästä.

Kuvassa on keskellä karttapallo, jota kädet kannattelevat. Käsissä on pallon ympärillä muistilehtiö, leipä, porkkanoita, säilykepurkki ja vispilä.

Aitoja Makuja -lehden 2/2024 artikkelissa ”Ruokaklusteri kansainvälistymisen tukena” tuodaan esille kuinka klusteritoiminnassa voidaan edistää maakunnan ruoka-alan kansainvälistymistä. Tutustu artikkeliin tästä.

Etelä-Savon ruokaklusterin uutiskirjeet

Ajankohtaista tietoa ruoka-alasta.

Ajantasaista tilastotietoa Etelä-Savon ruoka-alasta

Etelä-Savon ruokaklusterin kotisivuilla on julkaistu avoin datapankki Etelä-Savon ruoka-alan tiedoista. Datapankin on toteuttanut KISMET – Sustainable Food Environments -hanke yhdessä Eurooppalaisesta klusteriverkostosta tukea eteläsavolaisille ruoka-alan yrityksille -hankkeen kanssa. Kokonaisuus kohdentuu Etelä-Savon ruokaketjuun ja kokoaa tietoa alkutuotannosta kuluttajan ruokapöytään saakka.

.

Kokemuksia tai artikkeleja hankkeeseen liittyen

Tapahtumia

Hankkeen tiedot

Hankkeen nimi:

Eurooppalaisesta klusteriverkostosta tukea eteläsavolaisille ruoka-alan yrityksille

Hankkeen kesto: 1.1.2023–31.12.2024

Tiedot

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Osatoteuttajat: Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
Vahvuusala: Kestävä hyvinvointi
Osaamiskärki: Vastuulliset ruokapalvelut
Vaikuttavuustavoite: Ihminen ja käyttäjälähtöisyys, Yrittäjyys ja korkea lisäarvo

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Etelä-Savon maakuntaliitto, Euroopan unionin osarahoittama
Kokonaisbudjetti: 254 794 euroa
EU:n osuus kokonaisbudjetista: 203 836 euroa
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 186 312 euroa

Asiasanat

aluekehittäminen kansainvälistyminen klusteri

Yhteistyökumppanit