Ruokaklusteri kansainvälistymisen tukena
Liity mukaan verkostoon!
Hankkeessa luodaan Etelä-Savon ruokaklusterille toimintamalli ja edistetään ruoka-alan yritysten kansainvälistymistä.
Ruoka-alan osaamista tuodaan esille.
Ruoka-alalle tulevaisuuteen suuntaava kehittämisverkosto
Hankkeen konkreettisena tuloksena Etelä-Savon ruokaklusterin toimintamalli, joka tukee ruoka-alan yritysten liiketoiminnan kehittämistä, on integroitu osaksi alueellisia TKI-palveluja. Ruokaklusteri tunnistetaan ja sen palvelut tiedetään.
Ruoka-alan TKI-toiminnan rooli on vahvistunut ja klusteri on osa maakunnan (ja lähimaakuntien) TKI- ja rahoituspalvelujen palveluverkostoa. Etelä-Savon ruokaklusterin toimintaperiaatteet ja laajuus vastaavat kansainvälisiä klusterin pronssitason laatuauditoinnin vaatimuksia.
Etelä-Savon ruoka- ja elintarvikealan toimijat osaksi kansainvälisiä verkostoja.
Etelä-Savon ruokaklusteri on osa European Cluster Collaboration Platform -klusterialustan verkostoa. Hankkeen toimintojen myötä yhteydet ECCP-alustan verkostoihin sekä kansallisten ja kansainvälisten klustereiden ja muiden kv-toimijoiden kanssa tiivistyvät ja mahdollisuuksien mukaan myös konkretisoituvat yhteisiksi kansainvälisiksi hankkeiksi. Ruokaklusterin jäsenten saama uusi tieto mahdollistaa yritysten aktivoitumisen kansainväliseen yhteistoimintaan (esim. henkilövaihto) ja rahoitushakuihin. Kansainvälistymisen tueksi hankkeessa saadut kokemukset eurooppalaisesta verkostoyhteistyöstä kootaan ja esitellään hankkeen loppujulkaisuun, josta niitä on helppo hyödyntää myöhemminkin.
Hankkeen keskeiset toimenpiteet
Hankkeen toimenpiteet on koottu kolmeen työpakettiin: 1. Eurooppalaisesta verkostosta tukea, 2. Ruokaklusteri osaksi maakunnan TKI-palveluja sekä 3. Alueellinen ja kansallinen klusterityö. Työpaketteja toteutetaan rinnakkain. Kaikkiin työpaketteihin sisältyy osaamisen kehittämistä, tiedottamisesta ja viestintää.
Työpaketti 1. Eurooppalaisesta verkostosta tukea
Etelä-Savon ruokaklusterin jäsenyys ECCP-alustalla tuo lisämahdollisuuksia verkostoitumiseen ja kansainväliseen rahoitukseen. Kansainvälisiä rahoitushakuja seurataan ja niistä tiedotetaan ruokaklusterin jäsenille, muille sidosryhmille ja verkostoille. Soveltuviin rahoitushakuihin myös osallistutaan ja avustetaan klusterin jäseniä hakemaan EU-rahoituksia.
Etelä-Savon ruoka-alan toimijoiden osaamista ja näkyvyyttä tuodaan esille kansainvälisissä verkostoissa. Hankkeessa seurataan ja osallistutaan ruoka-alan eurooppalaisiin tapahtumiin ja koulutustilaisuuksiin sekä välitetään tietoa uusista tutkimuksista.
Hanke nostaa Etelä-Savon ruokaklusteritoiminnan volyymiä ja laatutasoa.
Työpaketti 2. Ruokaklusteri osana maakunnan TKI-palveluja
Ruokaklusteri on uusi toimija ruoka-alan toimijakentällä Etelä-Savossa. Työpaketin tavoitteena on luoda toimintatapa, jossa klusteriorganisaation rooli tiedon välittäjänä, sparraajana ja innovaatioiden edistäjänä on selkeä. Jotta tämä saavutetaan, tulee selvittää ja kuvata nykyiset ruoka-alan yrityksille tarjolla olevat TKI-palvelut ja palvelutarjoajat. Tämän jälkeen luodaan ruokaklusterille toimintamalli, jonka palveluverkostossa huomioidaan yhteydenpito tukipalveluihin ja yrittäjiin, ohjauksen ja neuvonnan keinot sekä klusterin omat palvelut.
Työpaketti 3. Alueellinen ja kansallinen klusterityö
Yhteistyötä tehdään alueellisten ja kansallisten klustereiden tai klusteritoimintaan aloittavien tahojen kanssa sekä muiden ekosysteemien kanssa (mm. Nordic Hub, VieXpo, Pohjois-Savo Agrifood Cluster ja Arctic Smartness – Älykäs maaseutuverkosto, BEM Mikkeli). Yhteistyötahoja haetaan myös ruoka-alan ulkopuolelta, kuten digitaalisuus, kiertotalous, vihreä siirtymä -teemoista.
Etelä-Savon ruokaklusteri – South Savo Food Cluster
Etelä-Savon ruokaklusteri – South Savo Food Cluster on ruoka- ja elintarvikealan toimijoiden ja yritysten verkosto. Ruokaklusteri perustettiin vuonna 2022 vahvistamaan maakunnan ruoka-alan kehittämistyötä, jota on tehty jo lähes 25 vuotta Etelä-Savon elintarviketalouden kehittämisyhdistys Ekoneum ry:n toimesta. Ruokaklusteri tehostaa entisestään tätä yhteistyötä ja tuo kehittämisen vahvasti alueen yrittäjien ulottuville.
Ruoka-ala on merkittävä toimiala Etelä-Savossa. Lähes joka viides toimipaikka on ruoka-alalla, ja ruoka on metsän ja veden ohella yksi maakunnan kehittämisen kärjistä. Ruokaklusterin tärkeänä tehtävänä on Etelä-Savon ruoka-alan osaamisen ja näkyvyyden edistäminen kansallisesti sekä EU-kumppanuusverkostoissa.
Ruokaklusterin avulla edistetään Etelä-Savon älykkään erikoistumisen strategiaa.
Etelä-Savon ruokaklusterista ja maakunnan ruoka-alasta kirjoitettuja julkaisuja
READ-lehteen 1/2023 on koottu ”Klusterilla elinvoimaa Etelä-Savon ruoka-alalle” -artikkeliin keskeisiä asioita Etelä-Savon ruokaklusterin perustamisesta sekä klusterin merkityksestä ruoka-alan kehittämisessä. Tutustu artikkeliin tästä.
READ-lehden 3/2023 artikkelissa ”Klusterityöllä lisää kilpailukykyä ja yhteistyötä” on tuotu esille klusterin hyötyjä yrittäjän näkökulmasta. Tutustu artikkeliin tästä.
Artikkeli ”Kestävä ruokajärjestelmä – mahdollisuus alueelliselle ruoka-alalle” Kestävää hyvinvointia kehittämässä 2023. Hyvinvointi ja tulevaisuus -julkaisussa. Xamk. 2023. Tutustu artikkeliin tästä.
READ-lehden 4/2023 artikkelissa ”Etelä-Savo on ruokamatkailun edelläkävijä” tuodaan esille ruokamatkailun tutkimus- ja kehittämistyötä Etelä-Savossa. Tutustu artikkeliin tästä.
Aitoja Makuja -lehden 2/2024 artikkelissa ”Ruokaklusteri kansainvälistymisen tukena” tuodaan esille kuinka klusteritoiminnassa voidaan edistää maakunnan ruoka-alan kansainvälistymistä. Tutustu artikkeliin tästä.
Etelä-Savon ruokaklusterin uutiskirjeet
- Marraskuu 2024 – lue tästä
- Lokakuu 2024 – lue tästä
- Elokuu 2024 – lue tästä
- Toukokuu 2024 – lue tästä
- Huhtikuu 2024 – lue tästä
- Helmikuu 2024 – lue tästä
- Tammikuu 2024 – lue tästä
- Joulukuu 2023 – lue tästä
- Lokakuu 2023 – lue tästä
- Syyskuu 2023 – lue tästä
- Kesäkuu 2023 – lue tästä
- Huhtikuu 2023 – lue tästä
- Maaliskuu 2023 – lue tästä
Ajankohtaista tietoa ruoka-alasta.
Ajantasaista tilastotietoa Etelä-Savon ruoka-alasta
Etelä-Savon ruokaklusterin kotisivuilla on julkaistu avoin datapankki Etelä-Savon ruoka-alan tiedoista. Datapankin on toteuttanut KISMET – Sustainable Food Environments -hanke yhdessä Eurooppalaisesta klusteriverkostosta tukea eteläsavolaisille ruoka-alan yrityksille -hankkeen kanssa. Kokonaisuus kohdentuu Etelä-Savon ruokaketjuun ja kokoaa tietoa alkutuotannosta kuluttajan ruokapöytään saakka.
.