Euroopan unionin osarahoittama Etelä-Savon maakuntaliitto
Maapallo, jota kohden ojentuu käsiä. Käsissä paperilehtiö, vispilä, porkkanoita ja leipä.

Ruokaklusteri kansainvälistymisen tukena

Liity mukaan verkostoon!

Hankkeessa työstettiin Etelä-Savon ruokaklusterille toimintamalli ja edistettiin ruoka-alan yritysten kansainvälistymistä.

Ruoka-alan osaamista tuotiin esille.

Ruoka-alalle tulevaisuuteen suuntaava kehittämisverkosto

Hankkeen tuloksena Etelä-Savon ruokaklusterin toimintamalliksi päädyttiin esittämään tässä vaiheessa Johdettu verkosto -toimintamallia. Keskeisten toimijoiden sitoutumista klusterissa työskentelyyn varmistetaan keskinäisellä sopimuksella keväällä 2025.

Etelä-Savon ruokaklusteri toimii maakunnan ruoka-alan verkottajana, yhteistyöverkostona ja puolestapuhujana. Klusterin omina palveluina ovat Ruoka-alan Datapankki, jonka hanke kehitti yhdessä Xamkin Kismet – sustainble food environments -hankkeen kanssa ja Klusteriluotsi-palvelu.

Ruoka-alan TKI-toiminnan rooli on vahvistunut ja klusteri on osa maakunnan (ja lähimaakuntien) TKI- ja rahoituspalvelujen palveluverkostoa. Etelä-Savon ruokaklusterin toimintaperiaatteet ja laajuus vastaavat kansainvälisiä klusterin pronssitason laatuauditoinnin vaatimuksia.

Etelä-Savon ruoka- ja elintarvikealan toimijat osaksi kansainvälisiä verkostoja.

Etelä-Savon ruokaklusteri on osa European Cluster Collaboration Platform (ECCP) -klusterialustan verkostoa. Hankkeen aikana Etelä-Savon ruokaklusteri hankki ProUser-statuksen ja sai käyttöönsä ECCP:n sivuilla olevan trendikatsauksen. Hanke osallistui aktiivisesti ECCP-alustan verkostoihin ja verkostoitui sekä kansallisten ja kansainvälisten klustereiden ja muiden kv-toimijoiden kanssa. Yhteisiä hankevalmisteluja on tehty sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Hankkeessa saadut kokemukset eurooppalaisesta verkostoyhteistyöstä koottiin Klusterit Euroopassa -julkaisuun.

Etelä-Savon ruokaklusterin yhtenä tavoitteena on tehdä maakunnan ruoka-alan osaamista näkyväksi kansallisesti ja kansainvälisesti. Etelä-Savon luomuosaamisen esilletuonti ja osallistuminen EU Organic Awards 2024 -kilpailuun tuli ylimääräisenä tehtävänä hankkeen aikana. Tämä tehtävä oli erittäin hyödyllinen Etelä-Savon saavutettua voiton Paras luomualue 2024 -sarjassa ja Etelä-Savon ruokaklusterin viestinnän kannalta. Palkinnon saantiin liittyvään viestintään liitettiin mukaan ruokaklusteri ja se näkyi monissa kansallisissa ja kansainvälisissä medioissa.

Hanke hankki Etelä-Savon ruokaklusterille valmiudet laatuauditointiin ja klusterin pronssitason laatumerkin, Cluster Management Excellence Bronze Label, marraskuussa 2024 (sposti 27.11.2024). Bronze Label myönnettiin itsearviointiraportin ja siihen liittyvän haastattelun perusteella. Haastattelun teki European Secretariat for Cluster Analysis (ESCA) -organisaation hyväksymä benchmarking-asiantuntija.

Etelä-Savon ruokaklusteri – South Savo Food Cluster

Etelä-Savon ruokaklusteri – South Savo Food Cluster on ruoka- ja elintarvikealan toimijoiden ja yritysten verkosto. Ruokaklusteri perustettiin vuonna 2022 vahvistamaan maakunnan ruoka-alan kehittämistyötä, jota on tehty jo lähes 25 vuotta Etelä-Savon elintarviketalouden kehittämisyhdistys Ekoneum ry:n toimesta. Ruokaklusteri tehostaa entisestään tätä yhteistyötä ja tuo kehittämisen vahvasti alueen yrittäjien ulottuville.

Ruoka-ala on merkittävä toimiala Etelä-Savossa. Lähes joka viides toimipaikka on ruoka-alalla, ja ruoka on metsän ja veden ohella yksi maakunnan kehittämisen kärjistä. Ruokaklusterin tärkeänä tehtävänä on Etelä-Savon ruoka-alan osaamisen ja näkyvyyden edistäminen kansallisesti sekä EU-kumppanuusverkostoissa.

Ruokaklusterin avulla edistetään Etelä-Savon älykkään erikoistumisen strategiaa.

Etelä-Savon ruokaklusteri
Kaaviokuva, jossa on keskellä ympyröitä ja niissä ihmishahmoja sekä teksti yritykset. Näihin liittyy kuusi ympyrää, joissa lukee tutkimus- ja koulutusorganisaatiot, kehittämisorganisaatiot, kansalliset ja kansainväliset kumppanit, elinkeinoelämän tukipalvelut, yksityiset ja julkiset rahoittajat sekä kaupungit ja kunnat.
Kuva kirjan kannesta. Ylhäällä on kuva, jossa keskellä on maapallo ja sen ympärillä kädet kannattalevat maapalloa ja käsissä on leipä, porkkanoita, sini-valkoinen purkki, vispilä ja muistilehtiö. Alareunassa on mustalla pohjalla tekstit: Klusterit Euroopassa, Etelä-Savon ruokaklusterin kokemuksia verkostoyhteistyöstä, Taina Harmoinen (toim.), Xamk Kehittää 237 ja oikeassa alakulmassa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu.

Klusterit Euroopassa – Etelä-Savon ruokaklusterin kokemuksia verkostoyhteistyöstä

Julkaisuun on koottu Eurooppalaisesta klusteriverkostosta tukea eteläsavolaisille ruoka-alan yrityksille -hankkeessa saatuja kokemuksia ja tuloksia kansainvälisestä yhteistyöstä vuosilta 2023–2024 taustatiedoksi ja vinkeiksi klusteritoimintaa suunnitteleville.

Poimintoja sisällöstä:

  • Etelä-Savon ruokaklusterin merkitys ruoka-alan kehittämiselle, kansainvälistymiselle ja kokemuksia palvelupilotoinneista.
  • Klustereiden linkittyminen Etelä-Savon ja koko itäisen Suomen kehittämiseen ja strategioihin.
  • Eurooppalaisen klusteriyhteistyön alustan, ECCP:n, hyödyt.
  • Lähialuiden ruokaklusterit ja taustalla olevat klusteripolitiikat.

Tutustu tästä julkaisuun.

Etelä-Savon ruokaklusterista ja maakunnan ruoka-alasta kirjoitettuja julkaisuja

Kuvassa on keskellä karttapallo, jota kädet kannattelevat. Käsissä on pallon ympärillä muistilehtiö, leipä, porkkanoita, säilykepurkki ja vispilä.

READ-lehteen 1/2023 on koottu ”Klusterilla elinvoimaa Etelä-Savon ruoka-alalle” -artikkeliin keskeisiä asioita Etelä-Savon ruokaklusterin perustamisesta sekä klusterin merkityksestä ruoka-alan kehittämisessä. Tutustu artikkeliin tästä.

Kolmen pystykuvan kollaasi. Vasemmalla on kuva järvimaisemasta, jossa on silta keskellä. Keskellä on robotista kuva ja oikealla on ruokien tarjoiluastioista kuva.

READ-lehden 3/2023 artikkelissa ”Klusterityöllä lisää kilpailukykyä ja yhteistyötä” on tuotu esille klusterin hyötyjä yrittäjän näkökulmasta. Tutustu artikkeliin tästä.

Kuva ravintolan palvelutiskiltä, jossa keittiön työskentelyasuun pukeutunut nuori nainen viimeistelee pöydällä olevaa ruoka-annosta. Taustalla keittiössä näkyy toinen työntekijä.

Artikkeli ”Kestävä ruokajärjestelmä – mahdollisuus alueelliselle ruoka-alalle” Kestävää hyvinvointia kehittämässä 2023. Hyvinvointi ja tulevaisuus -julkaisussa. Xamk. 2023. Tutustu artikkeliin tästä.

Nuotiossa on tuli ja sen päällä on metallinen tikku, jossa on keskiruskea soikeanmuotoinen tuote.

READ-lehden 4/2023 artikkelissa ”Etelä-Savo on ruokamatkailun edelläkävijä” tuodaan esille ruokamatkailun tutkimus- ja kehittämistyötä Etelä-Savossa. Tutustu artikkeliin tästä.

Kuvassa on keskellä karttapallo, jota kädet kannattelevat. Käsissä on pallon ympärillä muistilehtiö, leipä, porkkanoita, säilykepurkki ja vispilä.

Aitoja Makuja -lehden 2/2024 artikkelissa ”Ruokaklusteri kansainvälistymisen tukena” tuodaan esille kuinka klusteritoiminnassa voidaan edistää maakunnan ruoka-alan kansainvälistymistä. Tutustu artikkeliin tästä.

Etelä-Savon ruokaklusterin uutiskirjeet

Ajankohtaista tietoa ruoka-alasta.

Ajantasaista tilastotietoa Etelä-Savon ruoka-alasta

Etelä-Savon ruokaklusterin kotisivuilla on julkaistu avoin datapankki Etelä-Savon ruoka-alan tiedoista. Datapankin on toteuttanut KISMET – Sustainable Food Environments -hanke yhdessä Eurooppalaisesta klusteriverkostosta tukea eteläsavolaisille ruoka-alan yrityksille -hankkeen kanssa. Kokonaisuus kohdentuu Etelä-Savon ruokaketjuun ja kokoaa tietoa alkutuotannosta kuluttajan ruokapöytään saakka.

.

Kokemuksia tai artikkeleja hankkeeseen liittyen

Tapahtumia

Hankkeen keskeiset toimenpiteet

Hankkeen tiedot

Hankkeen nimi:

Eurooppalaisesta klusteriverkostosta tukea eteläsavolaisille ruoka-alan yrityksille

Hankkeen kesto: 1.1.2023–31.12.2024

Tiedot

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Osatoteuttajat: Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti
Vahvuusala: Kestävä hyvinvointi
Osaamiskärki: Vastuulliset ruokapalvelut
Vaikuttavuustavoite: Ihminen ja käyttäjälähtöisyys, Yrittäjyys ja korkea lisäarvo

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Etelä-Savon maakuntaliitto, Euroopan unionin osarahoittama
Kokonaisbudjetti: 254 794 euroa
EU:n osuus kokonaisbudjetista: 203 836 euroa
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 186 312 euroa

Asiasanat

aluekehittäminen kansainvälistyminen klusteri

Yhteistyökumppanit