Oivallista ruokaa

Oivallista ruokaa -hankkeella edistettiin ravitsemusterveyttä ja ennaltaehkäistiin ruokahävikkiä.

Hanke on päättynyt.

Hankkeen tavoitteet

Oivallista ruokaa -hankkeessa tavoitteena oli tuottaa tietoa, kuinka parannetaan ruuan ravitsemuksellisen laadun sekä elintarvikejätteen valvontaa ja ohjausta. Hankkeessa kartoitettiin, mitä käytännöntoimenpiteitä tarvitaan elintarvikevalvonnan laajentamiseksi ravitsemuksellisen turvallisuuden ja elintarvikejätteen seurantaan..

Hankkeen toimenpiteet

Hanke tarkasteli monesta eri näkökulmasta ruuan ravitsemuksellisia riskejä sekä elintarvikejätteen ja ruokahävikin hallintaa. Yhteistyössä valvontaviranomaisten sekä ruuantarjoilupaikkojen edustajien kanssa toteutettiin pilotointeja eri kohteissa. Hankkeen aikana kerättiin aktiivisesti kommentteja ja ehdotuksia ympäristöterveyden asiantuntijoilta, valvontaviranomaisilta ja ruuantarjoilupaikkojen toimijoilta.

Tulokset

Hankkeen lopputuloksena on ehdotus toimintamallista, miten ja mitä ruoan ravitsemuksellisia riskejä voidaan elintarvikevalvonnan ja -neuvonnan avulla torjua ja ehdotus miten elintarvikejätteen seurantaan ja ruokahävikin vähentämiseen voidaan ohjata.

Noutopöydässä on tarjoilla erilaisia tuoreita salaatteja.
Alakuva: Raija Törrönen/ UEF

Ajankohtaista

Oivallista ruokaa -hankkeessa käytettävät termit koskien elintarvikejätettä ja ruokahävikkiä.

Menneet tapahtumat

3.11.2021

Miten ravitsemuslaatu ja ruokahävikin määrä oivalliseksi?

19.10.2021

Miten ravitsemuslaatu ja ruokahävikin määrä oivalliseksi?

13.10.2021

Miten ravitsemuslaatu ja ruokahävikin määrä oivalliseksi?

Julkaisut

Henkilö ottaa ruokalinjastolta tarjolla olevia uunimakkaroita ja perunamuussia.

Ravitsemukselliset riskit ravitsemispalveluissa

Kirjoittajat:
Suvi-Tuulia Leinonen, Jamk
Karoliina Väisänen, Jamk
Moona Partanen, Jamk
Jenni Palosaari, Xamk
Kaija Nissinen, SeAMK
Katriina Leikas, SeAMK

Kuva: Suvi-Tuulia Leinonen

Henkilö kaapii lautaselta ruoantähteitä biojäteastiaan.

Elintarvikejätteen seuranta ja ruokahävikin hallinta ravitsemispalveluissa

Kirjoittajat:
Suvi-Tuulia Leinonen, Jamk
Karoliina Väisänen, Jamk
Moona Partanen, Jamk
Jenni Palosaari, Xamk
Gun Wirtanen, SeAMK
Taina Seppälä-Kolkka, SeAMK

Kuva: Suvi-Tuulia Leinonen

Artikkelit

Ryhmä muodostaa pöydällä olevalle paperille post it-lapuista informatiivista julistetta.

”Keskiössä käyttäjä, keinona kokeilu.”

Kirjoittajat:

Niina Rantakari, Xamk
Jenni Palosaari, Xamk

Kuva: Jenni Palosaari

Kuva koulun ruokalasta. Huoneessa on paljon suorakaiteen ja ympyrän muotoisia pöytiä. Muutamassa pöydässä istuu ihminen.

”Hyvään ravitsemuslaatuun ja ruokahävikin hallintaan toivotaan ohjausta.”

Kirjoittajat:

Niina Rantakari, Xamk
Jenni Palosaari, Xamk
Kaisa Raninen, UEF
Kaija Nissinen, SeAMK
Suvi-Tuulia Leinonen, Jamk

Kuva: Raija Törrönen / UEF

Henkilö nostaa lautaselleen salaattia pöydästä, jossa on tarjolla useaa erilaista tuoresalaattia.

”Lainsäädännön ja yhtenäisten termien puute hankaloittaa ruokahävikkityötä.”

Kirjoittajat:
Moona Partanen, Jamk
Taina Seppälä-Kolkka, SeAMK
Gun Wirtanen, SeAMK
Jenni Palosaari, Xamk

Kuva: Suvi-Tuulia Leinonen

Tarjotin, jossa on lautanen täynnä ruokaa, voideltu vaalea leipä ja lasillinen maitoa.

”Miten tehdä ravitsemuslaatu näkyväksi asiakkaalle?”

Kirjoittajat:
Kaija Nissinen, SeAMK
Kaisa Raninen, UEF
Karoliina Väisänen, Jamk
Suvi-Tuulia Leinonen, Jamk
Moona Partanen, Jamk

Kuva: Suvi-Tuulia Leinonen

Opinnäytetyöt

”Kyselylomake ruokahävikin ja elintarvikejätteen vähentämisestä ravitsemispalveluissa”

Johannes Tuuttila, Xamk
5/2022
Saatavilla verkossa.

”Tutkimus elintarvikejätteen synnystä ja hävikinlaadun seurannasta kahdessa ruokapalveluyksikössä”

Johanna Blomqvist, Xamk
5/2022
Ei saatavilla verkossa.

Haluamme olla saavutettavia. Huomasitko Oivallista ruokaa -hankkeen sivulla saavutettavuusongelmia? Voit jättää siitä palautetta osoitteeseen jenni.palosaari@xamk.fi otsikolla saavutettavuus.

Muita saman aihepiirin hankkeita

  • Wasteless Food Services in Finland -hanke (WFSF)
  • Ruokapalveluyritysten prosesseja petraamalla tuottavuutta ja työhyvinvointia (PETRA)
  • Ruokapalvelujen vastuullisuus näkyväksi
  • Virtuaalinen työnopastus ja perehdyttäminen palvelualalla
  • Ruokahävikki kuriin Kaakkois-Suomen maaseudun ruokapalveluyrityksissä -hanke
  • Vastuullisuudesta valttia eteläsavolaiselle ruoalle
Hankkeen nimi:

Oivallista ruokaa

Hankkeen kesto: 1.12.2020–31.12.2022

Tiedot

Hallinnoija: Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Osatoteuttajat: Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen Yliopisto ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Vahvuusala: Kestävä hyvinvointi

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Ruokavirasto Maa- ja metsätalousministeriön Ruokaketjun toiminnan edistämisen rahastosta
Kokonaisbudjetti: 315 101 euroa
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 77 100 euroa

Yhteystiedot

Jenni Palosaari
Projektipäällikkö
+358 50 911 1364
etunimi.sukunimi@xamk.fi

Teija Rautiainen
Tutkimusryhmäpäällikkö
+358 40 087 2759
etunimi.sukunimi@xamk.fi

Suvi-Tuulia Leinonen
Projektipäällikkö
+358 40 669 0645
suvi-tuulia.leinonen@jamk.fi

Oivallista ruokaa | Jamk