Oivallista ruokaa
Oivallista ruokaa -hankkeella edistettiin ravitsemusterveyttä ja ennaltaehkäistiin ruokahävikkiä.
Hanke on päättynyt.
Hankkeen tavoitteet
Oivallista ruokaa -hankkeessa tavoitteena oli tuottaa tietoa, kuinka parannetaan ruuan ravitsemuksellisen laadun sekä elintarvikejätteen valvontaa ja ohjausta. Hankkeessa kartoitettiin, mitä käytännöntoimenpiteitä tarvitaan elintarvikevalvonnan laajentamiseksi ravitsemuksellisen turvallisuuden ja elintarvikejätteen seurantaan..
Hankkeen toimenpiteet
Hanke tarkasteli monesta eri näkökulmasta ruuan ravitsemuksellisia riskejä sekä elintarvikejätteen ja ruokahävikin hallintaa. Yhteistyössä valvontaviranomaisten sekä ruuantarjoilupaikkojen edustajien kanssa toteutettiin pilotointeja eri kohteissa. Hankkeen aikana kerättiin aktiivisesti kommentteja ja ehdotuksia ympäristöterveyden asiantuntijoilta, valvontaviranomaisilta ja ruuantarjoilupaikkojen toimijoilta.
Tulokset
Hankkeen lopputuloksena on ehdotus toimintamallista, miten ja mitä ruoan ravitsemuksellisia riskejä voidaan elintarvikevalvonnan ja -neuvonnan avulla torjua ja ehdotus miten elintarvikejätteen seurantaan ja ruokahävikin vähentämiseen voidaan ohjata.
Ajankohtaista
Menneet tapahtumat
3.11.2021
Miten ravitsemuslaatu ja ruokahävikin määrä oivalliseksi?
19.10.2021
Miten ravitsemuslaatu ja ruokahävikin määrä oivalliseksi?
13.10.2021
Miten ravitsemuslaatu ja ruokahävikin määrä oivalliseksi?
Julkaisut
Ravitsemukselliset riskit ravitsemispalveluissa
Kirjoittajat:
Suvi-Tuulia Leinonen, Jamk
Karoliina Väisänen, Jamk
Moona Partanen, Jamk
Jenni Palosaari, Xamk
Kaija Nissinen, SeAMK
Katriina Leikas, SeAMK
Kuva: Suvi-Tuulia Leinonen
Elintarvikejätteen seuranta ja ruokahävikin hallinta ravitsemispalveluissa
Kirjoittajat:
Suvi-Tuulia Leinonen, Jamk
Karoliina Väisänen, Jamk
Moona Partanen, Jamk
Jenni Palosaari, Xamk
Gun Wirtanen, SeAMK
Taina Seppälä-Kolkka, SeAMK
Kuva: Suvi-Tuulia Leinonen
Artikkelit
”Keskiössä käyttäjä, keinona kokeilu.”
Kirjoittajat:
Niina Rantakari, Xamk
Jenni Palosaari, Xamk
Kuva: Jenni Palosaari
”Lainsäädännön ja yhtenäisten termien puute hankaloittaa ruokahävikkityötä.”
Kirjoittajat:
Moona Partanen, Jamk
Taina Seppälä-Kolkka, SeAMK
Gun Wirtanen, SeAMK
Jenni Palosaari, Xamk
Kuva: Suvi-Tuulia Leinonen
Opinnäytetyöt
”Kyselylomake ruokahävikin ja elintarvikejätteen vähentämisestä ravitsemispalveluissa”
Johannes Tuuttila, Xamk
5/2022
Saatavilla verkossa.
”Tutkimus elintarvikejätteen synnystä ja hävikinlaadun seurannasta kahdessa ruokapalveluyksikössä”
Johanna Blomqvist, Xamk
5/2022
Ei saatavilla verkossa.
Haluamme olla saavutettavia. Huomasitko Oivallista ruokaa -hankkeen sivulla saavutettavuusongelmia? Voit jättää siitä palautetta osoitteeseen jenni.palosaari@xamk.fi otsikolla saavutettavuus.
Muita saman aihepiirin hankkeita
- Wasteless Food Services in Finland -hanke (WFSF)
- Ruokapalveluyritysten prosesseja petraamalla tuottavuutta ja työhyvinvointia (PETRA)
- Ruokapalvelujen vastuullisuus näkyväksi
- Virtuaalinen työnopastus ja perehdyttäminen palvelualalla
- Ruokahävikki kuriin Kaakkois-Suomen maaseudun ruokapalveluyrityksissä -hanke
- Vastuullisuudesta valttia eteläsavolaiselle ruoalle
Oivallista ruokaa
Tiedot
Budjetti
Yhteystiedot
Jenni Palosaari
Projektipäällikkö
+358 50 911 1364
etunimi.sukunimi@xamk.fi
Teija Rautiainen
Tutkimusryhmäpäällikkö
+358 40 087 2759
etunimi.sukunimi@xamk.fi
Suvi-Tuulia Leinonen
Projektipäällikkö
+358 40 669 0645
suvi-tuulia.leinonen@jamk.fi