Mekstiili – Tehokasta tekstiilikiertotaloutta Etelä-Savoon
Tekstiilikiertotalouteen sisältyy vielä paljon hyödyntämättömiä mahdollisuuksia, joilla voidaan edistää kiertotalousliiketoimintaa ja luonnonvarojen kestävämpää käyttöä. Mekstiili-hanke keskittyi poistotekstiilien kustannustehokkaiden keräys- ja lajitteluprosessien kehittämiseen ja materiaalien monipuoliseen hyödyntämiseen. Tavoitteena oli edistää Etelä-Savon aluetta tekstiilikiertotalouteen siirtymisessä, kasvattaa materiaalien kierrätysastetta sekä luoda uusia innovatiivisia tuoteaihioita ja avauksia vahvistamaan alueen kilpailukykyä.
Pilotointeja ja uusia avauksia
Hankkeessa pilotoitiin poistotekstiilien keräystä ja lajittelua sekä innovoitiin uusia tapoja kierrätysmateriaalin tehokkaampaan hyödyntämiseen.
Hanke on päättynyt.
Loppujulkaisu löytyy osoitteesta:
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-585-7
Tekstiilien kierrätykseen tarvitaan uusia toimintamalleja ja innovaatioita
Tekstiilituotannosta aiheutuu ympäristöön merkittäviä haittoja, ja tuotantomäärät kasvavat jatkuvasti. Suuri osa kotitalouksissa syntyvistä tekstiilijätteistä menee edelleen polttoon tai päätyy kaatopaikalle, ja vain pieni osa kierrätetään. Pikamuotia voidaan pitää keskeisenä tekijänä tekstiilien kulutuksen kasvuun. Tekstiilialan ongelmia on tuotu lähiaikoina hyvin esille ja niihin on alettu etsimään ratkaisuja.
Suomessa kuntien on tullut järjestää tekstiilijätteen alueellinen vastaanotto 1.1.2023 alkaen. Toimiva keräys- ja lajittelujärjestelmä on avainasemassa tekstiilikiertotalouden kehittämisessä. Erityisen tärkeää on, että tekstiilien kierrätysprosessit kehittyvät ja uusia innovaatioita syntyy erilliskerättyjen poistotekstiilien tehokkaaseen jatkohyödyntämiseen. Kiertotalouteen on mahdollisuus luoda myös uusia työpaikkoja.
Hankkeen keskeiset toimenpiteet ja tulokset
Mekstiili-hankkeen kehitystyö koostui poistotekstiilien keräys- ja lajittelumallien pilotoinnista, uusien tuoteinnovaatioiden käytännön kokeiluista ja laboratoriotestauksista, liiketoiminnan kehittämisestä sekä monipuolisesta ja aktiivisesta kuluttajaviestinnästä. Toimenpiteet jakaantuivat viiteen työpakettiin:
- TP 1. Tehokas keräysmalli poistotekstiileille
- TP 2. Poistotekstiilien innovatiiviset lajittelumallit – demonstraatioilla kohti käytäntöä
- TP 3. Uudet avaukset – kerätyn poistotekstiilin tuoteinnovaatiot
- TP 4. Liiketoiminnan kehittäminen poistotekstiilimateriaalin hyödyntämiseksi
- TP 5. Viestintä ja tiedottaminen
Mikkeliin perustettiin kiinteitä poistotekstiilien keräyspisteitä ja kokeiltiin erilaisia pop-up-keräyksiä. Poistotekstiilien lajitteluun luotiin ohjeistukset ja lajittelun työturvallisuutta tutkittiin työhygieenisillä mittauksilla. Logistiikan optimoimiseksi tehtiin reittilaskelmia sekä hiilijalanjälkitarkastelu.
Uusia avauksia poistotekstiilien jatkohyödyntämiseen demonstroitiin käytännössä. Demonstraatioiden tavoitteena oli selvittää, kuinka tekstiilimateriaali soveltuu paperin, kierrätysvillalangan sekä pyrolyysi- ja aktiivihiilen valmistamiseen. Laboratoriotestauksissa keskityttiin erityisesti kierrätyksen ja jatkohyödyntämisen kannalta haastaviin poistotekstiilimateriaaleihin.
Hankkeessa aktiivinen yhteistyö ja viestintä olivat tärkeässä roolissa kerättävän poistotekstiilijakeen tunnettuuden lisäämisessä. Kuluttajaohjeistuksen ja kattavan viestinnän tavoitteena oli myös vaikuttaa kerätyn poistotekstiilin laatuun ja määrään. Lisäksi hankkeessa tehtiin laajaa yhteistyötä alueen yritysten, yhdistysten, järjestöjen ja oppilaitosten kanssa sekä kartoitettiin liiketoimintamahdollisuuksia.
Hankkeessa onnistuttiin tuomaan esille poistotekstiilikeräyksen ja materiaalien hyödyntämisen tärkeyttä ja saatiin hyvin näkyvyyttä tekstiilikiertotaloudelle muun muassa erilaisten tapahtumien ja median kautta. Hankkeen aikana saatiin vakiinnutettua tämän hetken tarpeisiin toimiva järjestelmä poistotekstiilien keräykseen ja lajitteluun Mikkelissä. Selvitysten ja laboratoriotutkimusten kautta edistettiin poistotekstiilikeräykseen tulleiden materiaalien hyödyntämistä uusissa tuoteaihioissa. Hankkeessa tehdyt uudet avaukset antavat keinoja arvokkaan tekstiilimateriaalin kierrossa pitämiseen ja toimivat hyvänä pohjana lisätutkimuksille.
Loppuwebinaari 30.10.2024
Mekstiili-hankkeen loppuwebinaari järjestettiin 30.10.2024 osana Xamkin Kuulumisia ja tulevaa kiertotaloudesta -tutkimuswebinaaria. Mekstiili-osuuden esitysten materiaalit:
- Tilaisuuden avaus ja hankkeen esittely, TKI-asiantuntija Vuokko Malk, Xamk
- Pilotointeja poistotekstiilien keräykseen, jätehuoltoinsinööri Soili Maunula, Metsäsairila Oy & TKI-asiantuntija Vuokko Malk, Xamk
- Poistotekstiilien lajittelun kehittäminen ja työhygieeniset mittaukset, projektityöntekijä Erno Gynther, ViaDia Mikkeli ry & TKI-asiantuntija Vuokko Malk, Xamk
- Tekstiililajittelun osaaja -koulutus, tekstiili- ja muotialan opettaja Päivi Särkkä-Lehkonen, Esedu
- Uusia avauksia poistotekstiilien hyödyntämiseen, tutkimusinsinööri Miia Sourander & projektipäällikkö Kati Jordan
- Pirtin Kehräämön toiminta ja kierrätysmateriaalit villalangan valmistuksessa, toimitusjohtaja Päivi Hämäläinen, Pirtin Kehräämö
- Tekstiilikiertotalouden liiketoimintamahdollisuudet, kiertotalousasiantuntija Johanna Järvinen, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei
- Poistotekstiilien uusi elämä Rimssu-tuotteissa, Etti Raappana, Torpakka
- Viestinnällä ja yhteistyöllä kohti kestävämpiä ratkaisuja, tutkimusinsinööri Miia Sourander, Xamk & kiertotalousasiantuntija Johanna Järvinen, Mikkelin kehitysyhtiö Miksei
Tapahtumat
- 27.9.2024 Vauvaviikon tapahtuma
- 8.5.2024 Xamkin ympäristöturvallisuuden ja vesiteknologian tutkimusavauksia webinaari Poistotekstiilien tehokas hyödyntäminen Etelä-Savossa
- 7.5.2024 Tulevaisuuden mahdollisuudet tekstiilien kiertotaloudessa – webinaari ja työpaja
- 11.4.2024 VaatePop! – Vaatteidenvaihtopäivä Kauppakeskus Stellassa
- 6.3.2024 Kierrätysmateriaalit käsitöissä – Käsityökahvila ja näyttely (paikka Uutta elämää Group, Mikkeli)
- 6.2.2024 Seminaari Tekstiilikiertotalouden tulevaisuudennäkymiä – Yhteistyöllä kohti kestävämpiä ratkaisuja
- 23.–24.11.2023 Kiertotalous BlackFriday tapahtumakokonaisuus
- 9.–12.10.2023 Poistotekstiilien PopUp-keräys Xamkin Mikkelin kampuksella
- 11.10.2023 Poistotekstiilit esillä Peitsarin asukastilaisuudessa
- 9.10.2023 Infotilaisuus tekstiilikiertotaloudesta ja Mekstiili-hankkeesta Xamkin Mikkelin kampuksella
- 19.9.2023 Mekstiili-hanke mukana Savostamo-tapahtumassa Stellan kauppakeskuksessa
- 25.5.2023 Poistotekstiilit esillä Peitsarin asukastilaisuudessa
- 24.4.2023 #Vaatevallankumous – Käyttöikää kiertotaloudesta -tapahtuma Mikkelin seutukirjastolla
- 13.4.2023 Poistotekstiili ja biohiili kiertotaloudessa ideapaja
- 8.3.2023 Arjen kiertotalouspäivä Kauppakeskus Stellassa (Mikkeli)
Julkaisuja
- Hankkeen loppujulkaisu: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-585-7
- Mikkelin Kehitysyhtiö Miksei Oy, Kiertotalous, Uutiset: Luodaan yhdessä kauniimpaa ja kestävämpää maailmaa
- Xamkin READ-julkaisu 2/2024. Artikkeli: Kuluttajan valinnat vauhdittavat tekstiilien kierrätystä
- Xamkin READ-julkaisu 1/2024. Artikkeli: Tekstiilikiertotalousalan toimijat yhdistivät voimansa.
- Metsä, ympäristö ja energia. Soveltavaa tutkimusta ja tuotekehitystä. Vuosijulkaisu 2023. Artikkeli: Kuluttajaviestinnän avulla lisätään tietoisuutta tekstiilikiertotaloudesta. Linkki julkaisuun: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-555-0
- Metsä, ympäristö ja energia. Soveltavaa tutkimusta ja tuotekehitystä. Vuosijulkaisu 2022. Artikkeli: Mekstiili – Tehokasta tekstiilikiertotaloutta Etelä-Savoon. Linkki julkaisuun: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-344-502-4
- Xamkin READ-julkaisu 1/2023. Artikkeli: Uusia ratkaisuja tehokkaampaan tekstiilikiertotalouteen. Linkki julkaisuun: https://read.xamk.fi/2023/metsa-ymparisto-ja-energia/uusia-ratkaisuja-tehokkaampaan-tekstiilikiertotalouteen/
Mekstiili-hanke mediassa
- 17.7.2024 Kiertotalous on uusi normaali (Mikkelin Kaupunkilehti)
- 8.4.2024 Arjen kiertotaloutta Mikkelissä torstaina – Uusiouutiset
- 29.3.2024 Mikkelin kirjastosta löytyvät ompelukoneet ja tilat, mutta ompelijat puuttuvat (Länsi-Savo)
- 24.11.2023 Uutta ostetaan vasta sitten kun oikeasti tarvitaan, toteaa mikkeliläinen isä Juuso Alkiomaa, jonka perhe ei ollut Akselissa Black Friday -tarjousten perässä (Länsi-Savo, juttu myös printtilehdessä 25.11.2023)
- 3.9.2023 Käytettyjä vaippoja, alusvaatteita ja taskuista löytyneitä avaimia – Mikkelin kauppakeskusten poistotekstiililaatikoihin tuodaan paljon vääränlaista tavaraa, ja se aiheuttaa turhaa työtä (Länsi-Savo, juttu myös printtilehdessä)
- Vko 17 Poistotekstiilien kierrätys käynnistyi Mikkelissä (Metsäsairilan asiakaslehti Yhteinen juttu)
- 15.3.2023 Poistotekstiilien keräys on alkanut Mikkelissä – uudet keräyspisteet löytyvät nyt myös Akselista ja Stellasta (Länsi-Savo)
- 17.1.2022 Poistotekstiilien keräys työllistää lajittelijoita Mikkelissä – Turhia tekstiilejä voi jättää jo kahdeksaan keräyspisteeseen (Länsi-Savo)
- 16.11.2022 Viadia perustaa uuden toimipisteen Juvantielle (Mikkelin kaupunkilehti)
Hankkeen tiedot
Mekstiili – Tehokasta tekstiilikiertotaloutta Etelä-Savoon
Tiedot
Budjetti
Asiasanat
Yhteistyökumppanit
Asiantuntijat ja yhteystiedot
Xamk
Vuokko Malk
TKI-asiantuntija
vuokko.malk(at)xamk.fi
+358 40 647 4809
Hanne Soininen
tutkimusryhmäpäällikkö
+358 400 869 952
hanne.soininen(at)xamk.fi
Miia Sourander
tutkimusinsinööri
miia.sourander(at)xamk.fi
+358 50 466 6880
Metsäsairila Oy
Soili Maunula
jätehuoltoinsinööri
+35844 755 8207
soili.maunula(at)metsasairila.fi
Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy
Johanna Järvinen
kiertotalousasiantuntija
+358 50 465 5320
johanna.jarvinen(at)mikseimikkeli.fi
ViaDia Mikkeli ry
Erno Gynther
projektityöntekijä
+358 50 345 6474
erno.gynther(at)viadia.fi