Euroopan unioni, Euroopan aluekehitysrahasto

Logistiikkakeskus TKI- ja oppimisympäristönä

Hanke selvitti ja toi esiin Kymenlaakson alueen logistiikkasektorin tarpeet, joihin TKI-toimintaa ja investointeja tulisi kohdentaa.

Hanke on päättynyt.

Hankkeen tulokset

Hankkeen tuloksena tunnistetaan logistiikkakeskuksen ja siihen liittyvien toimintojen tarjoamat mahdollisuudet eri sidosryhmille TKI:n ja opetuksen näkökulmasta tarkasteltuna. Lisäksi tunnistetaan alueellinen osaaminen ja vahvuudet, sekä kehittämiskohteet ja rajapinnat eri asteiden opiskelijoiden, yritysten ja tutkimuslaitosten välillä ja kuinka kaikki osapuolet saisivat yhteistyöstä lisäarvoa. Hankkeen tuloksena on selvitetty alueet, joille TKI-panostuksia ja investointeja tulisi tehdä, jotta alueen yritysten ja oppilaitosten elinvoimaisuus ja vetovoima kasvaisivat. Tuloksena syntyy verkostomainen toimintamalli, jota voidaan hyödyntää kilpailuedun vahvistamisen työkaluna ja elinvoiman kasvattajana. TKI-panostusten kasvun ja oikean kohdentamisen kautta voidaan vahvistaa yritysten toimintaedellytyksiä ja alueen elinvoimaa.

Hankkeelle on myönnetty Euroopan aluekehitysrahaston rahoitus Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 rakennerahasto-ohjelmasta. Hankkeen kokonaisbudjetti on 109 860 € ja hanke toteutetaan ajalla 1.7.2022 – 31.5.2023.

Julkaisut

04.10.2022 Lippo A. Poikolainen T. Logistiikkakeskukset TKI- ja oppimisympäristönä. READ nro 3/2022

29.05.2023 Kiviniitty A. Educational Environments in Logistic Centers in Europe. READ nro2/2023

https://read.xamk.fi/2023/logistiikka-ja-merenkulku/educational-environments-in-logistic-centers-in-europe/

Hankkeen keskeiset toimenpiteet

Hankeen toimenpiteet koostuvat viidestä kokonaisuudesta:

  1. Selvitys parhaista käytännöistä aiemmissa TKI- ja oppimisympäristö projekteissa
  2. Selvitys parhaista käytännöistä Euroopasta –  Case Euralogistics
  3. Kymenlaakson logistiikkasektorin yritystarpeiden tunnistaminen
  4. Toimintamallin kehittäminen ja pilotointi opetuksessa
  5. Yhteenveto selvityksistä ja toimintamallin tuottaminen

Tavoite

Hankkeen tavoite on tukea Kouvolan ja Kymenlaakson elinvoimaisuutta erityisesti kärkihanke RRTn, sekä siihen liittyvän logistiikka-alan kasvua TKI-toiminnan ja panostusten oikean kohdentamisen kautta. Hanke kartoittaa kohteita, joihin TKI- ja investointipanostuksia tulisi tehdä, jotta yritykset voisivat kehittyä ja luoda uutta liiketoimintaa tai uusia yrityksiä. Hankkeessa selvitetään mahdollisuuksia, kuinka alueen eri oppilaitokset voivat hyödyntää RRT-aluetta fyysisenä tai virtuaalisena TKI- ja oppimisympäristönä tuottaen samalla hyötyjä ja tietoa logistiikka-alan yrityksille. Hankkeessa tehtävien toimenpiteiden avulla pyritään myös tunnistamaan keinoja, joilla edistetään Kymenlaakson logistiikan hiilineutraaliutta ja vihreää siirtymää sekä vauhditetaan älykkyyttä ja digitalisaatiota.

Ajankohtaista

Iloisia palkinnon voittaneita ihmisiä.

03.04.2023 14:21

Xamkin Kouvolan kampukselle kokoontui keskiviikkona 22.3. monialaiset opiskelijatiimit ideoimaan ratkaisuja logistiikka-alan vihreän siirtymän haasteisiin. Kyseessä oli yhden päivän hackathon, jossa opiskelijoiden tehtävänä oli ideoida logistiikka-, kiertotalous- ja digitaalialojen yhteistyö- ja innovaatioalusta. Alustan on tarkoitus palvella ja tukea logistiikka-alaa vihreässä siirtymässä.

EU:n vihreän siirtymän tavoitteena on vähentää fossiilisten energialähteiden käyttöä ja luonnonvarojen ylikulutusta. Tavoitteena on muutos kohti kestävää taloutta, joka nojaa vähähiilisiin, kiertotaloutta ja luonnon monimuotoisuutta edistäviin ratkaisuihin. Logistiikka-alan toimijoille vihreä siirtymä tarkoittaa muun muassa fossiilisista polttoaineista luopumista, kuljetusten järkeistämistä ja tehostamista.

Hackathon aloitettiin aamukahveilla ja esittelykierroksella, jonka jälkeen opiskelijoita johdattivat aiheeseen Limowa ry:n toiminnanjohtaja Heikki Lahtinen, Merikotka ry:n projektitutkija Emilia Luoma, Xamkin TKI-asiantuntija Jani Kiviranta sekä Finnhub ry:n toiminnanjohtaja Elina Multanen. Alustuksessa opiskelijat saivat tietoa vihreästä siirtymästä, digitaalisuuden mahdollisuuksista logistiikkasektorilla, yhteistyö- ja innovaatioalustaan liittyvistä toiveista sekä esimerkit kahdesta erilaisesta alustakonseptista. Näiden jälkeen vielä tiivis hackathon ohjeistus ja tiimien muodostus – ja ei kun hommiin!

Opiskelijat aloittivat tehokkaasti tiimiytymisen ja innovointiprosessit, joihin he saivat halutessaan tukea mentoreilta ja fasilitaattoreilta. Innovointi tuotti hyvää tulosta ja iltapäivällä kaikki tiimit olivat valmiina pitchaamaan ideansa. Tiimit esittivät tuloksensa 5 minuutin pitchinä, jonka tuomaristo pisteytti ja arvioi neljän kategorian perusteella: idea, saavutettavuus, käytettävyys, innovatiivisuus.

Yhden päivän hackathonin aikana syntyi hienoja ideoita ja tiimien välinen kisa oli tasainen. Voittajajoukkueen ja toisena olleen joukkueen välinen ero oli vain yksi piste. Voittajana palkittiin idea ja suunnitelma digitaalisesta alustasta, jossa yhdistyivät taloudelliset ja ympäristöhyödyt. Digitaalisen alustan tarkoitus on tukea kestävää logistiikkaa tarjoten mahdollisuuksia kuljetusten yhdistämiseen ja reittien optimointiin, sekä uusia teknisiä ratkaisuja ja koulutusta. Monialaisen voittajatiimin muodosti yhteisöpedagogiikan, logistiikan ja ympäristöteknologian opiskelijat ja tiimi palkittiin yhteensä 500 euron palkinnolla.

Hackathon toteutettiin yhteistyössä Vihreän siirtymän yhteistyö- ja Innovaatioalusta logistiikkasektorille (VISIIRI), Logistiikkakeskus TKI- ja oppimisympäristönä ja Logwell – muutoksesta uusia mahdollisuuksia logistiikka-alalle hankkeiden kanssa.

Hankkeen nimi:

Logistiikkakeskus TKI- ja oppimisympäristönä

Hankkeen kesto: 1.7.2022–31.5.2023

Tiedot

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Vahvuusala: Logistiikka ja merenkulku

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Euroopan aluekehitysrahasto, Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 rakennerahasto-ohjelma
Kokonaisbudjetti: 109 860 euroa
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 32 958 euroa

Yhteystiedot

Projektipäällikkö

Anni Lippo

p. 044 702 8213

anni.lippo@xamk.fi

TKI-asiantuntja

Anna Kiviniitty

p. +358405933106

anna.kiviniitty@xamk.fi