Kymenlaakson liitto Kymenlaakson maakunnan muotoinen vaalean sininen karttakuva tautalla.

Kymistämö koostaa osaajatarpeen ja elinvoiman tilannekuvan sekä johdattelee toimijat kohti ilmiölähtöistä verkostoyhteistyötä Kymenlaaksossa.

Kymenlaaksossa on tulevaisuutta!

Kymistämö koostaa kokonaiskuvaa

Osaamistarpeiden ennakointi, työvoiman varmistaminen ja alueellisen elinvoiman kasvattaminen ovat monien eri kehitystoimenpiteiden keskiössä. Monesti hankkeet ja projektit ovat kuitenkin lyhytaikaisia ja hyvätkin tulokset voivat unohtua.

Kymistämö-hankkeen avulla on pyritty tunnistamaan Kymenlaakson vahvuuksia ja tuomaan alueen eri toimijoiden kyvykkyydet yhteen. Osaajatarvehaastetta ratkaisevalle kehitystoiminnalle on luotu tiekartta, joka ohjaa toimintaa kohti kestävästi menestyvän Kymenlaakson tulevaisuutta.

Osaajia tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa.

Kymistämö osaajatarvetta ilmiönä, joka koskettaa jokaista. Lapsista ja nuorista kasvaa tulevaisuuden osaajia. Nykyisten työntekijöiden osaamisen ajantasaisuus on ehto työmarkkinoilla menestymiseen ja työkyvystä on pidettävä huolta, jotta yhä useampi myös jaksaa työssään. Uusia osaajia houkutellaan maakunnan ulkopuolelta – myös ulkomailta.

Hankkeen keskeiset toimenpiteet 09/2023-08/2024

  1. Monitahoisen ja kokonaisvaltaisen tilannekuvan muodostaminen osaajatarpeesta ilmiönä. Tähän vastaavat esimerkiksi alla esitetyt Kymistämö-seminaarin materiaalit ja osaajatarpeen tietolähteet.
  2. Aiemmin tehtyjen kehittämistoimien tuloksia ja oppeja sekä olemassa olevia ilmiön parissa työskenteleviä verkostoja tuominen yhteen. Koottua tietoa rikastavat kokeilut, jotka täydentävät tiedon kapeikkoja tai vahvistavat hyviä käytänteitä. Hankkeen aikana on tehty peräti 8 kokeilua, joiden sisältöjä esitellään omina kokonaisuuksinaan tai osana muita tuotoksia.
  3. Kymenlaaksomielikuvan tarkasteleminen ja maakuntaan liitettyjen tulevaisuuskuvien haastaminen eri kohderyhmien näkökulmista. Palvelumuotoilullinen prosessi on kohdistunut erityisesti nuoriin ja opiskelijoihin sekä tuottanut uutta materiaalia yrittäjyyden näkökulmasta.
  4. Koulutuskentän kytkeminen aluekehitykseen. Eri koulutusorganisaatioiden vahvuudet ja alueelliset erityispiirteet on huomioitu työpajoissa, tapahtumissa ja alkukartoitushaastatteluissa. Hankkeessa on edistetty sidosryhmien verkostoitumista.

Kymistämö-seminaari: TKI-yhteistyö Kymenlaakson strategisen yhtenäisyyden edellytyksenä 21.8.2024

Kymistämö-hankkeen loppuseminaarissa Kohoa Synergiakeskuksessa Kouvolassa luotiin katseet vuoden aikana muodostettuun osaajatarveilmiön kokonaiskuvaan. Tapahtuman sisältö kiinnittyi vahvasti maakuntaohjelmatyön alustukseen sekä antoi tilaisuuden TKI-osaajien vuoropuhelulle.

Seminaarissa esitetyt Kymistämö-hankkeen materiaalit ovat nyt vapaasti kaikkien hyödynnettävissä:

Osaajatarpeen kokonaiskuva – Tietoa ja lähteitä

Kymistämö-hankkeen tavoitteena on ollut muodostaa kokonaiskuva alueen nykyisistä ja tulevista osaamistarpeista, perustuen ajankohtaisiin tietoihin ja tutkimuksiin. Tarkastelussa on painotettu tietolähteitä koostavaa otetta, jotta vältytään tekemästä päällekkäisiä toimia alueen muiden toimijoiden kanssa.

Osaajatarvetiedon tarpeet vaihtelevat ja muuttuvat. Käsillä olevaan ajankohtaan sidonnaisten lukumäärien sijaan on huomioitava määrällinen ja laadullinen tarkastelu juuri silloin kuin tiedolle on tarvetta. Näin toimitaankin Kymenlaaksossa toimialakartoitusten ja työvoimabarometrin alavalintoja tehtäessä: kulloinkin tarkasteltaville aloille on juuri sen hetkistä, yleistä tiedontarvetta.

Uusien investointien mukanaan tuomalle ennakoidulle osaajatarpeelle on puolestaan esimerkiksi akku-hankkeiden osalta Cursorin ja muiden keskeisten hanketoimijoiden omat työvoimatarve-ennusteet. Näin päästään kiinni syvemmälle kiinni tarpeisiin ja vaikutuksiin.

Kooste osaajatarvetiedon lähteistä Kymenlaaksossa:

Nuorten Kymenlaakso – tästä tulevaisuuteen

Elokuussa 2024 julkaistu opas kokoaa tulevaisuusdataa ja näkemystietoa opettajille, kasvatuksen ja ohjauksen ammattilaisille sekä laajemmin koko maakunnan kehittämisen tueksi.

Maakunnan tarpeisiin vastaava osaaminen on avainasemassa nuorten tulevaisuutta koskevia haasteita ratkaistaessa. Nuorille itselleen se mahdollistaa sekä parempia työmahdollisuuksia ja toimeentulon että hyvinvointia ja henkistä kasvua. Isommassa kuvassa osaamiseen ja työllistymiseen liittyvät teemat tukeva elinkeinoelämän kestävää menestystä ja alueen elinvoimaa.

Kymenlaakson tulevaisuusverstas 23.4.2024

Nuorten Kymenlaakso – tulevaisuustiedosta toimintaan

Maakunnan ennakoinnin päätapahtuma järjestettiin jo seitsemännen kerran. Tällä kertaa fokuksessa oli nuorten tulevaisuuteen liittyvät teemat.

Tapahtumaan osallistui lähes 100 henkilöä ohjauksen, koulutuksen ja työllistymisen aloilta sekä nuoria.

TULEVAISUUSVERSTAAN TULOKSIA:

Aikaisemmista Tulevaisuusverstaista pääset lukemaan mm. täältä:

Etusivu – Ennakointi Kymenlaakson liitto

TAPAHTUMA TOTEUTETTIIN YHTEISTYÖSSÄ KYMENLAAKSON ENNAKOINTIVERKOSTON KANSSA

Kokonaisuutta koordinoi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Luovan talouden tutkimusyksikön ja Kymenlaakson Liiton rahoittama Kymistämö-projekti yhdessä Uudenmaan ELY-keskuksen Tulevaisuuden työmarkkinat ESR+ -koordinaatiohankkeen kanssa.

Kymenlaakso 2050 – Nuorten ääni

Kymenlaakson tulevaisuusverstas 2024 – tuloksia

Ohita upotus:
Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Kymenlaakso 2035 – Yrittäjyyden tulevaisuus

VAHVA MIKRO- JA PK-YRITYSKENTTÄ KYMENLAAKSOSSA ON:

  • TUKIJA: Tukee olemassa olevan ja tulevan teollisuuden alihankintaprosesseja sekä synnyttää tukipalveluita, joita työnteon ohessa tarvitaan.
  • JOUSTAVOITTAJA: Toimialoiltaan monipuolinen yrityskenttä luo alueellista resilienssiä rakennemuutoksen tai suhdannevaihtelujen aikoina.
  • MAHDOLLISTAJA: Monimuotoinen yrityskenttä voi luoda uutta, merkityksellistä työtä ja antaa yksilöille menestymisen mahdollisuuksia.
  • UUDISTAJA: Rahoitusmallien ja julkisen palvelurakenteen murroksessa yritykset voivat tarjota uusia tapoja pitää yllä ja kehittää toimintoja mahdollistaen näin palvelujen jatkuvuuden ja saatavuuden.

Yrittäjyyden potentiaalin näkeminen ja hyödyntäminen:

  • Yrittäjyyskasvatus läpäisee kaikki koulutusasteet ja työllistymistoimet. Huom. yrittäjämäinen toiminta on työelämätaito, josta hyötyvät kaikki työnantajat kaikilla aloilla, ja se tukee yksilön työllistymistä laajemminkin.
  • Yritysmyönteiseen ilmapiirin vaikutetaan kertomalla positiivisista kokemuksista sekä tuomalla esiin yrittäjien tukipalveluja ja rahoitusmahdollisuuksia.
  • Synnytetään uusia joustavia malleja: yritysten perustaminen, omistajanvaihdokset ja kasvu.

Kehittämisen tulee olla tulevaisuuteen suuntaavaa -> TARVITAAN YMMÄRRYSTÄ JA NÄKYMIÄ YRITTÄJYYDEN TULEVAISUUTEEN KYMENLAAKSOSSA!

Yrittäjyyden tulevaisuus-prosessissa mukana VARUSTAMO – tukena yrityksen omistajanvaihdoksessa -hanke.

Tulevaisuustarinoita yrittäjyydestä

Yksi tapa koostaa ennakointitietoa ymmärrettävään muotoon, on luoda siitä tulevaisuustarinoita. Tulevaisuustarinat auttavat kuvittelemaan erilaisia tulevaisuuksia yhdistämällä toimintaympäristössä tapahtuvat muutokset yksilöiden arkeen.

Oheiset videokuunnelmat haastavat pohtimaan: ENTÄ JOS Kymenlaakso olisi tarinassa kuvatun kaltainen paikka asua ja yrittää? Minkä tarinan mukaista tulevaisuutta halutaan edistää ja millä keinoin?

Ohita upotus:
Ole hyvä ja hyväksy markkinointievästeet katsoaksesi videon.

Osaajatarveilmiön sidosryhmät

Kymenlaakson osaajatarvehaasteen ratkaisujen tukemiseksi on muodostettu sidosryhmäkartta, joka koostettiin palvelumuotoilun menetelmin. Sidosryhmäkartta kiteyttää ymmärryksen siitä, ketkä vaikuttavat maakunnan elinvoimaisuuteen osaajatarpeen kokonaiskuvaa tarkasteltaessa.

Sidosryhmäkarttaan koostettuja toimijoita yhdistäviksi tekijöiksi ja teemoiksi laajan data-analyysin myötä nousi erityisesti:

– ennakoiva kehittämisote
– rooli veto- ja pitovoimatyössä
– työ-ja osaajamarkkinan kehittäminen
– ennaltaehkäisevä kehittämisote
– erilaiset hankkeistetut tutkimus- ja kehittämistoimet.

Edellämainitut, osapuolia yhdistävät tekijät voivat tukea yhteisen jaetun vision rakentumista ja strategisten toimenpiteiden suunnittelussa.

Alati muuttuvassa työmarkkinaympäristössä on keskeistä tavoittaa keskeiset sidosryhmät organisaatiorajat ylittäen.

Tulevaisuusorientoituneesta kehittämisestä ja osaajatarveilmiön eri osa-alueista

Kymistämössä on koostettu paljon tietoa ja nostettu esiin eri näkökulmia osaajatarpeen kokonaiskuvaan liittyen. Linkkejä artikkeleihin löytyy alta.

Kymistämö-hankkeen loppuseminaari – työpajaosuus

Kymistämö: Kymenlaakso’s Future Workshop 2024

Visiointia kymenlaaksolaisten nuorten tulevaisuudesta

Fostering Opportunities For Kymenlaakso’s Youth

International students reshaping Kymenlaakso

Kymenlaakson tulevaisuusverstas ja sosiaalinen innovointi

Onko Kymenlaaksossa tilaa nuorten tulevaisuudelle?

Nuorten koulutus, ammatinvalinta ja työllistyminen

Tulevaisuutta tekemässä – Kysely peruskouluille

Teollisuusperintöä uudistettava kestävästi

Digin ja soten symbioosi strategisella tasolla

Ajatuksia Business Kouvola-tapahtumasta

Hankkeen asiantuntijat

Puhelin
+358504123188
Sähköposti
Kati.Viljakainen@xamk.fi
Yksikkö
Luovan talouden tutkimusyksikkö
Kati Viljakainen
Projektipäällikkö
+358504123188
Kati.Viljakainen@xamk.fi
Puhelin
+358447028776
Sähköposti
Enni.Jaatinen@xamk.fi
Yksikkö
Luovan talouden tutkimusyksikkö
Enni Jaatinen
Tki-asiantuntija
+358447028776
Enni.Jaatinen@xamk.fi

Hankkeen tiedot

Hankkeen nimi:

Kymistämö – osaajatarpeen kokonaiskuva

Hankkeen kesto: 1.9.2023–31.8.2024

Tiedot

Hallinnoija: Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Vahvuusala: Digitaalinen talous
Osaamiskärki: Luova talous
Tutkimusyksikkö: Luova talous
Vaikuttavuustavoite: Ihminen ja käyttäjälähtöisyys

Budjetti

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Kymenlaakson liitto, AKKE-rahoitus
Kokonaisbudjetti: 96 169 euroa
Xamkin osuus kokonaisbudjetista: 28 851 euroa

Asiasanat

aluekehittäminen ennakointi kymenlaakso osaaminen työllistyminen