JoDi-hanke
Joustavat koulutus- ja työelämäpolut tulevaisuuden digitointiosaajille
Hankkeessa koulutetaan 40 digitoinnin asiantuntijaa ja 20 digitoinnin toteuttajaa työelämän nykyisiin ja tulevaisuuden tarpeisiin sekä rakennetaan digitoinnin osaamisverkosto.
Tarve digitointiosaajille kasvaa koko ajan
Tausta
Yhä useammalla organisaatiolla eri toimialoilla on tarve muuttaa analogisessa muodossa olevat tietoaineistot digitaaliseen muotoon, jotta ne olisivat paremmin käyttäjien hyödynnettävissä. Muutos on laaja ja läpileikkaa koko yhteiskunnan.
Digitoinnissa tarvittavaa osaamista on kuitenkin kokonaisuutena saatavilla hyvin vähän ja se keskittyy vahvasti muistiorganisaatioihin.
Hanke rakentuu aiempien digitoinnin osaamisen kehittämishankkeiden luomalle perustalle.
Tavoitteet
Tavoitteena on edistää työllistymistä ja tarjota osaamista kehittämällä ketterä työelämälähtöinen digitoinnin koulutusratkaisu kahdelle koulutusasteelle. Näin hanke vastaa digitoinnin kasvaviin osaamis- ja perehdytystarpeisiin yrityksissä, kunnissa ja hyvinvointialueilla sekä KAM-sektorilla (kirjastot, arkistot, museot).
Hanke tukee jatkuvaa oppimista ja osaavan työvoiman kohtaantoa erilaisiin digitointiprosessin tehtäviin, parantaa opiskelijoiden digikyvykkyyttä, tukee digitointikoulutuksen jatkuvuutta, edistää massadigitointitoimintojen laajentamista Etelä-Savon alueella sekä vahvistaa kehittämisalusta Memory Campuksen toimintaa
Hankkeen keskeiset toimenpiteet
- Osaamistavoitteiden, arviointikriteerien, koulutuspolkujen suunnittelu
- Digitoinnin osaamismerkki (Samiedu)
- Digitoinnin osaamisverkoston rakentaminen digitoinnin jatkuvan oppimisen tueksi
- Harjoittelujen ja valmentavan ohjauksen suunnittelu
- Koulutusmateriaalien tuottaminen, julkaisu
- Työelämälähtöiset toteutukset koulutuksista: 1) Digitoinnin toteuttaja, Tallennetuotannossa työskentely, 30 osp (Samiedu ja Kansallisarkisto) 2) Digitoinnin kehittäjä, laajuus vastaa 5 op (Xamk ja Kansallisarkisto)
.
Digitoinnin koulutukset 2024
Digitoinnin toteuttaja
Koulutus järjestetään keväällä ja syksyllä 2024 Samiedun ja Kansallisarkiston yhteistyönä. Käytännönläheinen koulutus toteutetaan monimuotona sisältäen myös lähiopetuspäiviä sekä työelämässä oppimisjakson (mm. Elkassa, Kansalliskirjastossa ja Kansallisarkistossa). Koulutus on laajuudeltaan 30 osp. Yhteensä koulutetaan 20 henkilöä.
Koulutus alkaa seuraavan kerran 23.9.2024. Hakuaika koulutukseen on päättynyt.
Digitoinnin toteuttaja, tallennetuotannossa työskentely, 30 osp – Samiedu
Digitoinnin kehittäjä
Koulutus järjestetään Xamkin ja Kansallisarkiston yhteistyönä keväällä ja syksyllä 2024. Koulutus sisältää yhteisiä verkkolähipäiviä ja tehtäviä. Koulutus on yamk-tasoinen. Yhteensä koulutetaan 40 henkilöä.
Koulutus alkaa seuraavan kerran 20.9.2024 ja opiskelijat on jo valittu.
Koulutuksen kohderyhmä on tiedonhallinnan, asiakirjahallinnan ja arkistoalan asiantuntijat. Koulutus on avoin myös muille digitoinnin kehittämisestä kiinnostuneille.
Opettaja: Kirsi Hänninen, Ph.D, TKI-asiantuntija
Edeltävyysehto: Aiempaa osaamista digitoinnista ei välttämättä tarvitse olla.
Opintojen laajuus: 5 op
Koulutuspaikka: Verkko-opinnot
Koulutuksen ajankohta: 20.9.–5.12.2024
Lähipäivät verkossa: 20.–21.9., 4.–5.10., 18.–19.10., 8.–9.11. ja 30.11. (pe klo 17-20.30 ja la klo 9-14)
Hinta: maksuton
Paikkamäärä: 25
Koulutuksen toteutus:
Koulutukseen sisältyy opiskelua itsenäisesti verkko-oppimisympäristössä sekä kontaktiopetusviikonloppuja verkossa (perjantai-ilta ja lauantai), joten opintojen suorittaminen työn ohessa on mahdollista.
Arviointimenetelmät:
Hyväksytty/hylätty. Hyväksytty suoritus edellyttää 70% läsnäoloa ja aktiivista osallistumista kontaktiopetuksessa ja oppimistehtävien suorittamista.
Suoritetusta koulutuksesta myönnetään todistus.
Koulutuksen sisältö ja osaamistavoitteet
Koulutuksen sisältö:
Koulutuksessa tarkastellaan digitointia sekä prosessina että projektina, ja osana aineiston elinkaarta. Koulutus koostuu asiantuntijaesityksistä, itsenäisestä työskentelystä (lopputyö ja välitehtävät) sekä ryhmäkeskusteluista.
Osaamistavoitteet:
Koulutuksen suoritettuaan opiskelija osaa:
- kehittää digitointia aineiston koko elinkaaren huomioiden
- suunnitella digitointiprojektin ja hallita sitä
- ottaa huomioon digitointia koskevan sääntelyn ja ohjeistuksen
- hallita digitoinnin laatua ja riskejä
- arvioida digitoinnin vastuullisuutta ja ympäristövaikutuksia
- tunnistaa tekoälyn kehityksen vaikutukset digitointiin
- löytää digitointiin liittyviä yhteistyöverkostoja
Muuta huomioitavaa:
Opiskelu edellyttää laitetta, jolla voit seurata ja osallistua kontaktiopetukseen Teamsissa, verkkoyhteyttä, kuulokkeita ja tarvittaessa mikrofonia. Huomioi, että jos käytät Teamsia verkkoselaimella etkä työpöytäsovelluksena, niin Teams chat ei välttämättä toimi. Suosittelemme käyttämään Teams työpöytäsovellusta.
Valtakunnallisesti uusi ja ainutlaatuinen foorumi, joka tukee digitoinnin jatkuvaa oppimista ja ongelmanratkaisua.
Digitoinnin osaamisverkosto on aloittanut toimintansa syyskuun 2024 alussa. Hankkeen päätyttyä verkosto jää toimimaan osana tiedonhallinnan Memory Campus -klusteria.
Täytä tästä jäsenhakemus digitoinnin osaamisverkostoon
”Kokemustiedon lähteenä epäviralliset verkostot ovat ylivoimaisia”