Future Proof Kymenlaakso
FUTURE PROOF Kymenlaakso tarjosi mahdollisuuden oppia toimimaan tulevaisuuskestävästi. Maksuton ennakoinnin verkkokurssi sopi kaikille.
Hanke on päättynyt.
Hanke rahoitettiin osana unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.
Hankkeen tulokset
Korona-pandemia ja nykyinen turvallisuustilanne ovat muuttaneet yritysten liiketoimintaympäristöä radikaalisti myös Kymenlaaksossa. Taustalla megatrendit muokkaavat maailmaa hitaasti, mutta varmasti. Pienempiä signaaleja muutoksesta on joka puolella.
Miten muutoksia tulisi huomioida omassa toiminnassa? Miten ne vaikuttavat eri toimialoilla? Miten erilaisiin tulevaisuuskulkuihin tulisi varautua? Entä, mitä liiketoimintamahdollisuuksia muutosten myötä voisi syntyä?
FUTURE PROOF Kymenlaakso -hanke on auttanut erityisesti maakunnan mikro- ja pk-yrityksiä muutosten keskellä tarjoamalla koulutusta ja työkaluja ennakointiin. Näiden myötä liiketoiminnalla on mahdollisuus kehittyä. Pilottikoulutusten anti on koottu myös kaikille avoimeksi verkkokurssiksi, jonka avulla yhä uudet yritykset ja muut ennakoinnista kiinnostuneet voivat aloittaa oman osaamisen kasvattamisen.
Hanke koordinoi myös Kymenlaakson tulevaisuusverstaan järjestelyjä huhtikuussa 2023. Lähes sata maakunnan tulevaisuudesta kiinnostunutta saapui paikalle Kouvolassa ja Haminassa rinnakkain järjestettyihin verstaisiin. Tuloksista on saatavilla kattava raportti, joka luotaa kohti kestävästi menestyvää Kymenlaaksoa.
Hankkeen myötä yritysten ja myös muiden sidosryhmien tietoisuus maakunnan tarjoamista ennakoinnin materiaaleista on kasvanut ja yhä useampi ymmärtää ennakoinnin hyödyt omassa toiminnassaan. Hanke päättyy elokuussa 2023, mutta ennakointitoiminta jatkaa maakunnassa entistä vahvempana!
Ennakointiosaamista yrityksille
Nyt kaikilla on mahdollisuus kasvattaa ennakointiosaamista maksutta!
Talven 2022-23 aikana järjestettiin Future Proof -ennakointikoulutus pienille yrityksille Kymenlaaksossa. Pilotista saadut keskeisimmät opit ja kokemukset on jalostettu verkkokurssiksi, joka on saatavilla maksutta edufication.com -palvelusta.
Aloita ennakoinnin perusteiden opiskelu täällä.
Future Proof – ennakoinnin perusteet yrityksille –kurssin tavoitteena on selkeyttää ennakoinnin merkitystä ja hyötyjä erityisesti pienten yritysten näkökulmasta.
Kurssin teemat: Ennakointi tutuksi, Toimintaympäristö muutoksessa, Tulevaisuuden mahdollisuudet, Tulevaisuuteen vastaaminen.
Future Proof -ennakointikoulutusten taustaa
Talven 2022-2023 aikana Future Proof -ennakointikoulutuksiin kutsuttiin mukaan yrittäjiä/omistajia ja johtajia kymmenestä yrityksestä kehittämään omaa ja yrityksensä tulevaisuusosaamista.
- Koulutus kattoi 6 eri teemaa sekä yrityskohtaista valmennusta. Koulutukset alkoivat syksyn 2022 aikana ja viimeiset kaksi koulutusta olivat tammikuussa 2023. Toukokuussa kokoonnuttiin vielä kertaamaan oppeja yhdessä.
- Future Proof Kymenlaakso huipentui keväällä 2023 järjestettävään koko maakunnan yhteiseen tulevaisuusverstaaseen, johon myös ennakointikoulutukseen osallistuneet yritykset olivat tervetulleita.
- Tämän lisäksi osallistujat ovat päässeet hyödyntämään Futures Platform -tietopankkia ja soveltamaan sen sisältöjä Kymenlaakson oman tulevaisuuskartan rakentamisessa. Lue lisää siitä, miten Futures Platfomin tietopankkia ja tulevaisuuskarttaa on hyödynnetty XamkRead -verkkojulkaisusta.
- Koulutussarja, käytettävät materiaalit sekä Futures Platfomin hyödyntäminen koulutuksen aikana ovat olleet osallistujille veloituksettomia. (Suora de minimis -tuki yrityksille.)
Vaikka koulutussarja on nyt päättynyt, koulutusten sisällöstä julkaistu materiaali on hyödynnettävissä. Tutustu siis alati päivittyviin Future Proof- blogeihin ja muihin julkaisuihin tämän verkkosivun linkeistä alla, sekä osallistu itse verkkokurssille.
Koko maakunnan yhteinen tulevaisuusverstas 21.4. 2023
Perinteikäs Kymenlaakson tulevaisuusverstas kutsuttiin koolle jo kuudetta kertaa! Tällä kertaa verstaassa painotettiin erityisesti yrityksiä kiinnostavia tulevaisuusteemoja. Kriisien ja jatkuvien muutosten keskellä tarvitaan tulevaisuuteen katsovaa päätöksentekoa.
On valintojen aika!
Kymenlaakson tulevaisuusverstas tarjoaa vuosittain inspiraatiota, näkemystä ja tukea päätösten tiellä sekä haastaa viemään ideat toimenpiteiksi. Verstaassa työskennellään maakunnan keskipitkän ja pitkän aikavälin ennakoinnin parissa. Voi lukea lisää tulevaisuusverstaista osallistamisen ja vaikuttamisen välineenä Etukenossa eteenpäin -julkaisusta.
Tuoreimmista tulevaisuusverstaan tuloksista on saatavilla verkkojulkaisu, jossa tulevaisuusteemoja tarkastellaan kestävyysteemojen kautta: Miltä näyttää kestävästi menestyvä Kymenlaakso? Tutustu julkaisuun tästä.
Vaikka vuoden 2023 tulevaisuusverstas on jo ohi, ei odottavan aika käy pitkäksi: pääset mukaan tunnelmaan esimerkiksi seuraamalla tunnisteita #ennakointi #tulevaisuusverstas #valintojenaika #kymenlaaksoennakoi sosiaalisessa mediassa. Lisäksi sivustoltamme löytyy huima määrä blogeja, jotka kertovat tulevaisuusverstaan teemoista:
Millaisia näkemyksiä tulevaisuusverstaan 93 osallistujaa tuottivat yhteiseen käyttöön? Miten kestävyyden kolme eri ulottuvuutta tulisi huomioida maakunnassa tulevaisuudessa? Millaiselle osaamiselle on kysyntää vuonna 2033?
Valintojen aika: tulevaisuus voimavaraksi – Kymenlaakson tulevaisuusverstas 2023 -tapahtuman tuloksista löytyvät vastaukset näihin kysymyksiin.
Tulevaisuusverstaassa käsiteltiin menestyvän maakunnan ominaisuuksia kolmen eri kestävän kehityksen ulottuvuuden eli ekologisen, sosiaalisen ja taloudellisen näkökulman kautta.
Osallistujat sekä Kouvolassa että Haminassa työstivät osallistavassa verstastyöskentelyssä yksilöinä ja ryhmissä tulevaisuustehtäviä. He keräsivät signaaleja yksilön omien havaintojen kautta, pohtivat muutosta organisaatiotasolla sekä maakunnan edellytyksiä toimintaympäristönä. Näistä koostuu yhdessä kuva kokonaiskestävästi menestyksekkäästä Kymenlaaksosta.
Uutta Kymenlaakson tulevaisuusverstaiden jatkumossa on nostaa kestävyysajattelu näin keskeiseksi näkökulmaksi. Verstastyöskentelyn menetelmä kannustaa kolmikantaa edustavia ja eri taustoista tulevia ihmisiä tarttumaan yhteiseen haasteeseen ja hahmottelemaan tavoitteita sekä ratkaisuja, joilla voidaan vaikuttaa aidosti päätöksentekoon, vieden ennakointitieto käytäntöön.
Vuoden 2023 Kymenlaakson tulevaisuusverstaasta muotoutuivat viisi kestävästi menestyksekkään maakunnan teesiä:
- Kestävästi menestyvässä Kymenlaaksossa toimintakulttuuri on oikeudenmukainen ja avoin. Yhteistyötä tehdään syvän luottamuksen hengessä.
- Kestävästi menestyvässä Kymenlaaksossa maakunnan identiteetti tukee mainetyötä ja rakentuu olemassa olevan hyvän päälle.
- Kestävästi menestyvässä Kymenlaaksossa luonto vaikuttaa päätöksentekoon ja ymmärretään hyvinvoinnin reunaehdoksi.
- Kestävästi menestyvässä Kymenlaaksossa työelämä ymmärtää erilaisuutta, kannustaa yrittämään ja uudistumaan.
- Kestävästi menestyvässä Kymenlaaksossa koulutus on elinikäistä ja tähtää työn sekä osaamisen tarpeiden kohtaamiseen.
Jotta maakunta menestyy teesien mukaisesti, tarvitaan toteutumiseen osaamista, oikeansuuntaista koulutusta ja opittujen ajattelutapojen ravistelua muutoksineen. Tulevaisuusteeseistä on johdettu joukko osaamisia, joita vahvistamalla päästään kohti kestävästi menestyvää Kymenlaaksoa.
Alla olevassa kuvassa on taulukoituna tulevaisuusteesit ja jokaiseen niistä liittyvät osaamistarpeet.
Tulevaisuuteen vastaavaa tarjontaa jo Kymenlaaksossa
Kymenlaaksolla on jo nyt tarjota syötettä muutokseen. Teeseihin liittyvien osaamisien tarpeisiin vastaavista sisällöistä on koottu tähän listaa ja sitä päivitetään alueen toimijoiden tarjoamia mahdollisuuksia vastaaviksi vielä uudestaan kesän aikana.
Jatkuvan oppimisen hengessä Kymenlaakso pystyy jo ottamaan osaamisen päivittämisessä askeleita kohti tulevaisuutta. Esimerkiksi Ekamista löytyy lähes kaikkiin tulevaisuusverstaassa esiin nousseisiin teemoihin liittyvää koulutusta ja opiskella voi kokonaisia tutkintoja ja tutkinnonosia tai niitä pienempiä kokonaisuuksia, joita voidaan räätälöidä yksilön, yrityksen tai julkisen työnantajan tarpeisiin. Listalla on myös Xamkin, Edukon ja Kymenlaakson kesäyliopiston tarjontaa. Kymenlaakson kauppakamarin kurssitarjonta päivitetään myöhemmin kesällä mukaan.
Kymenlaakson tulevaisuusteeseihin vastaavat osaamisen päivittämisen mahdollisuudet Kymenlaaksossa:
(lista päivitetty 7.6.2023)
Muutosjohtaminen, etäjohtaminen, organisaation kehittäminen:
- Johtamisen ja esihenkilötyön korkeakouludiplomi: muutos ja innovatiivisuuden edistäminen: https://koulutuskalenteri.xamk.fi/avoimen-amkn-kurssit/johtamisen-ja-esihenkilotyon-korkeakouludiplomi-muutos-ja-innovatiivisuuden-edistaminen-10-op/
- Innovaatiojohtaminen digiajassa: https://koulutuskalenteri.xamk.fi/avoimen-amkn-kurssit/innovaatiojohtaminen-digiajassa-nonstop-aloitus-5-op/
- Lähiesimiestyön ammattitutkinto: https://ekami.fi/koulutus/lahiesimiestyon-ammattitutkinto/
- Verkostojohtaminen: https://koulutuskalenteri.xamk.fi/avoimen-amkn-kurssit/verkostojohtaminen-master-school-5-op-3/
- Positiivinen ja yhteisöllinen johtaminen – asiantuntijakoulutus: https://kymenlaaksonkesayliopisto.fi/koulutukset/event/1942
- Esimiestyön koulutuksia: https://www.eduko.fi/tutkinto/esimiestyon-koulutuksia/
- Johtamisen erikoisammattitutkinto: https://www.eduko.fi/tutkinto/johtamisen-ja-yritysjohtamisen-erikoisammattitutkinto/
Kestävävyysosaaminen:
- Kestävän kehityksen osaaja: https://koulutuskalenteri.xamk.fi/avoimen-amkn-kurssit/kestavan-kehityksen-osaaja-30-op/
- Systemic Green Coach: https://kymenlaaksonkesayliopisto.fi/koulutukset/event/2049
Yrittäjyys ja vastuullinen liiketoiminta:
- Ota askel kevytyrittäjyyteen! -verkkovalmennus: https://koulutuskalenteri.xamk.fi/avoimen-amkn-kurssit/ota-askel-kevytyrittajyyteen-verkkovalmennus-kesa-2023/
- Yrityksen perustaminen: https://koulutuskalenteri.xamk.fi/avoimen-amkn-kurssit/yrityksen-perustaminen-nonstop-aloitus-3-op/
- Liiketoiminnan ammattitutkinto: https://ekami.fi/koulutus/liiketoiminnan-ammattitutkinto/
- Liike-elämän etiikka ja yritysvastuu: https://koulutuskalenteri.xamk.fi/avoimen-amkn-kurssit/liike-elaman-etiikka-ja-yritysvastuu-5-op/
- Sosiaalinen vastuu, työkykyjohtaminen ja vastuullisuusviestintä osana menestyvää liiketoimintaa: https://koulutuskalenteri.xamk.fi/avoimen-amkn-kurssit/sosiaalinen-vastuu-tyokykyjohtaminen-ja-vastuullisuusviestinta-osana-menestyvaa-liiketoimintaa-nonstop-aloitus-10-op/
- Yrittäjyyden ammattitutkinto: https://www.eduko.fi/tutkinto/yrittajyyden-ammattitutkinto/
Vuorovaikutus, tunnetaidot, hyvinvointi, markkinointi ja viestintä:
- Dialogisuus ja tunteet työssä: https://koulutuskalenteri.xamk.fi/avoimen-amkn-kurssit/dialogisuus-ja-tunteet-tyossa-nonstop-aloitus-4-op/
- Customer oriented marketing: https://koulutuskalenteri.xamk.fi/avoimen-amkn-kurssit/customer-oriented-marketing-nonstop-start-5-ects-cr-2/
- Mediataidot sosiaalialan kasvatus- ja ohjaustyössä – osaaja: https://koulutuskalenteri.xamk.fi/avoimen-amkn-kurssit/mediataidot-sosiaalialan-kasvatus-ja-ohjaustyossa-30-op/
- Hengityskoulu – hengitys itsesäätelyn ja vuorovaikutuksen tukena: https://kymenlaaksonkesayliopisto.fi/koulutukset/event/2150
- Kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkinto: https://www.eduko.fi/tutkinto/kuntoutus-tuki-ja-ohjauspalvelujen-erikoisammattitutkinto-tyovalmentaja/
- Kestävän hyvinvoinnin osaaja: vaikuttaminen ja vaikuttajavietsintä: https://koulutuskalenteri.xamk.fi/avoimen-amkn-kurssit/kestavan-hyvinvoinnin-osaaja-vaikuttaminen-ja-vaikuttajaviestinta-10-op/
- Kasvun työkaluja käyttöösi: https://ekami.fi/tyoelamalle/kehita-yrityksesi-henkilostoa/kasvun-tyokaluja/
- Menestystä työyhteisötaidoilla: https://koulutuskalenteri.xamk.fi/avoimen-amkn-kurssit/yksilollinen-asiantuntijuusreitti-menestysta-tyoyhteisotaidoilla/
- Haluatko tietää mikä on hyvän vuorovaikutuksen tärkein tekijä? -webinaari: https://kymenlaaksonkesayliopisto.fi/koulutukset/event/2141
- Työhyvinvointikoulutuksia: https://www.eduko.fi/tutkinto/tyohyvinvointikoulutuksia/
KV-osaaminen:
- Kansainvälisen kaupan -verkkokurssi: https://ekami.fi/koulutus/kansainvalisen-kaupan-verkkokurssi/
- Kulttuurien tuntemus: https://www.eduko.fi/tutkinto/muita-koulutuksia/#Kulttuurien-tuntemus
Teknologia-alan ja energia-alan osaaminen:
- Virtuaaliteknologian hyödyntäminen palveluliiketoiminnan kehittämisessä: https://koulutuskalenteri.xamk.fi/avoimen-amkn-kurssit/virtuaaliteknologian-hyodyntaminen-palveluliiketoiminnan-kehittamisessa-nonstop-aloitus-4-op/
- Kone- ja tuotantotekniikka: https://ekami.fi/hakijalle/koulutusalat/kone-ja-tuotantotekniikka/
- Prosessiteollisuus: https://ekami.fi/hakijalle/koulutusalat/prosessiteollisuus/
- Talotekniikka: https://ekami.fi/hakijalle/koulutusalat/talotekniikka/
- Sähkö- ja automaatio: https://ekami.fi/hakijalle/koulutusalat/sahko-ja-automaatio/
- Tieto- ja viestintätekniikka: https://ekami.fi/hakijalle/koulutusalat/tieto-ja-viestintatekniikka/
- Rakentaminen ja maanrakennus: https://ekami.fi/hakijalle/koulutusalat/rakentaminen-ja-maarakennus/
- Merenkulku ja satama: https://ekami.fi/hakijalle/koulutusalat/merenkulku-ja-satama/
Luonnontieteellinen osaaminen:
- Luonto ja ympäristö: https://ekami.fi/hakijalle/koulutusalat/luonto-ja-ymparisto/
Tulevaisuuden ennakointi on yrittäjälle ja yrityksille ensiarvoisen tärkeää. Se on myös vaikeaa. Osa muutoksista on jollain tavalla ennakoitavissa, osa ei lainkaan. Ennakointitiedosta on hyötyä, mutta se ei yksin riitä.
Suomessa vallitsee pula osaavasta työvoimasta. On pulaa sairaanhoitajista, lääkäreistä, kokeista, erityisopettajista, hitsaajista, myyjistä, pilvipalveluosaajista ja psykologeista, Yritysten kasvu kompuroi, kun tekijöitä ei löydy
Mutta ilman uteliasta työvoimaa emme voi varautua tulevaisuuden haasteisiin. Utelias työvoima koostuu uteliasta yksilöistä, jotka haluavat ja osaavat ulottaa uteliaisuutensa myös oman yrityksen ja oman toimialan ulkopuolelle. Tällöin syntyy uusia ideoita ja oivalluksia. Syntyy yhteistyötä ja uutta liiketoiminta.
Mutta tämäkään ei ratkaise ongelmaamme.
Kansainvälisen analytiikkayritys SAS:n tekemän Curiosity@Work -raportin mukaan yritysjohtajat pitävät uteliaisuutta yhä tärkeämpänä taitona työelämässä. Raporttia varten haastateltiin noin 2000 yritysjohtajaa maailmanlaajuisesti. Heidän mukaansa tulossa uteliaisuudesta on tulossa liiketoiminnan välttämättömyys, joka auttaa yrityksiä vastaamaan kriittisiin haasteisiin ja edistämään innovaatioita.
Vaikka useimmat kyselyyn osallistuneet johtajat uskoivat uteliaisuuden olevan arvokas taito, monet kokivat siihen kannustamisen olevan vaikeaa. Yli puolet johtajista myönsi, että he eivät osaa tunnistaa uteliaisuutta työnhakijoista.
Ehkä ongelma on myös uteliaan johtamisen puuttumisessa.
Emme voi johtaa uteliaisuutta, ellemme tunnista uteliaisuutta itsessämme. Emme voi johtaa uteliaisuutta, ellemme tunnista uteliaisuutta toisissamme. Emmekä voi johtaa uteliaisuutta, ellemme tunnista sen mahdollisuuksia ympäröivässä maailmassamme. On siis murrettava pari uteliaisuuden myyttiä.
Myyttejä murtamassa
Myytti numero 1: Uteliaisuus on ”vain uteliaisuutta”. Väärin! Uteliaisuus ilmenee ihmisillä eri tavoin. Olen itse jakanut sen kahteen tyyppiin: Ykköstyyppi on helppoa ja spontaania kiinnostumista siitä, mitä ympärillämme tapahtuu. Se on kuin perhosen lentoa. Kakkostyypin uteliaisuus on vaativampaa. Siihen kuuluu etukäteen tehtävät päätökset ja suunnitelmat esimerkiksi ”tämän päivän myyntipalaverissa aion tehdä vain avoimia kysymyksiä”. Ilman päätöstä tuollainen tilanne menisi vanhalla mallilla.
Myytti numero 2: Uteliaisuus näkyy aina ihmisestä päältä. Väärin! Ihmiset ovat erilaisia ja niin myös heidän tapansa ilmentää uteliaisuutta. Ekstrovertit kertovat omista uteliaisuuden aiheistaan pyytämättäkin, kun taas introverttien uteliaisuusprojektit voivat edetä vuosia hiljaa taustalla. Jokainen kokee uteliaisuutta jotain asiaa kohtaan. Ei anneta hiljaisuuden hämätä.
Myytti numero 3: Uteliaisuus on synnynnäinen ominaisuus, joka on tai ei ole. Väärin! Uteliaisuus on taito, jota voimme kehittää. Samat lainalaisuudet koskevat uteliaisuutta kuin muitakin taitoja. Se kehittyy vähän kerrallaan, toistojen tuloksena. Jokainen voi kuitenkin oppia uteliaammaksi.
Taidoilla tulevaisuuteen
Taidon kehittäminen on tehokkainta, kun sitä tekee vähän kerrallaan – joka päivä hiukan uteliaammin siis! Myös yhdessä kehittäminen on palkitsevaa. Organisaation uteliaisuuskulttuuri kehittyy arjen tekoina ja valintoina. Erityisiä uteliasuuteen liittyviä taitoja on useita.
Kysymisen taito. Kysymykset voivat olla avoimia, pohtivia ja yllättäviäkin. Kysyminen on myös osa ongelmanratkaisun prosessia. Toisinaan uteliaat kysymykset vaativat myös rohkeutta. Taitava kysymys voi nostaa esiin kivuliaan epäkohdan ja se herättää tunteita.
Havaintojen tekemisen taito. Palveluiden ja tuotteiden kehittämiseen liittyy usein havaintojen tekemistä. Tämä taito kuulostaa helpolta, mutta käytännössä on yllättävän vaikea. Syynä tähän on, että yleensä näemme sen mitä odotamme näkevämme. Utelias, läsnä oleva ja avoin havainnointi antaa kuitenkin rikasta ja hyödyllistä informaatiota esimerkiksi asiakaspalvelusta laadusta.
Tilaisuuksiin tarttumisen taito. Useimmat menestyneet ihmiset korostavat, että kova työ ja tilaisuuksiin tarttuminen ovat heidän menestyksensä salaisuuksia. Tiedemaailmassa puhutaan serendipiteetistä eli hyödyllistä yhteensattumista. Uteliaisuuden taitona tämä tarkoittaa kyllän sanomista tilanteissa, joissa on tottunut sanomaan ei.
Kyllä siis uteliaalle tulevaisuudelle!
Kirjoittaja Mertzi Bergman (FM)
Uteliaisuustutkija, puhuja ja kouluttaja
Mertzi Bergman on Kymenlaakson tulevaisuusverstaan pääpuhuja 21.4.2023.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan tapahtumaan tästä.
Maailma muuttuu, sitä ei käy kieltäminen. Tulevaisuuden ilmiöt eivät kuitenkaan jakaudu tasaisesti. Tämä on hyvin ymmärrettävää globaalissa mittakaavassa: maat ja yhteiskunnat ovat eri kehitysasteilla, ihmisten arki erilaista.
Mutta kyllä tulevaisuus jakautuu eri tavalla myös lähellä meitä. Uusia ja tuntemattomia asioita on vain vaikea havaita. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei näitä pieniä signaaleja tulevasta olisi jatkuvasti ympärillämme. Jotkut signaaleista kehittyvät suuremmiksi muutosilmiöiksi ja koskettavat lopulta myös valtavirtaa.
Heikoksi signaaliksi kutsutaan ilmiötä, joka ihmetyttää – jopa arveluttaa. Yhden heikko signaali voi kuitenkin olla jo toiselle arkea.
Uteliaasti tulevaisuutta tekemään
Kymenlaakson tulevaisuusverstas 2023 haastaa osallistujat kohtaamaan uteliaasti merkkejä muutoksesta. Tapahtuman pääpuhuja tutkija Mertzi Bergman kysyy, olisiko uteliaisuus itse asiassa tulevaisuuden supervoima?
Uusien asioiden kohtaamiseen ja ymmärtämiseen tarvitaan avointa mieltä. Tulevaisuusverstas on mitä mainion tilaisuus ihmetellä asioita yhdessä.
Energia, luonto ja tekoäly – tulevaisuus on jo täällä
Uusia teemoja esittelemään on kutsuttu asiantuntijoita eri aloilta. Energia, luonto ja tekoäly ovat muutosilmiöiden ytimessä myös Kymenlaaksossa. Mutta ehkä on vielä matkaa siihen, että suuri yleisökin ymmärtää ja kokee muutokset omassa arjessaan?
Antti Kirssi, Head of Project Execution, Ren-Gas-yrityksestä herättelee huomaamaan, että energiamurros on käsillämme. P2X-expertti havainnollistaa, mitä energiasiirtymä ja erityisesti Suomi sähköpolttoaineiden tuottajana tarkoittaa tulevaisuudellemme.
Biomimiikan asiantuntija Niina Kuusanniemi-Abbottsin mukaan tulevaisuus löytyy jo luonnosta. Miten luontoa tulisi katsella, jotta tämän huomaaminen olisi mahdollista? Miten luonnon malleja voisi hyödyntää entistä paremmin?
Anna-Mari Rusanen Helsingin yliopistosta puolestaan valottaa Chat-GPT:n olemusta. Viime aikoina tekoälyn ympärillä on käyty paljon keskustelua, mutta onko kyseessä työkalu, papukaija vai totuuden torvi? Mihin tekoäly meidät vie?
Puheista tekoihin
Monista muista tapahtumista poiketen tulevaisuusverstaassa aktiivisesti myös tartutaan käsillä oleviin haasteisiin. Puheenvuorot antavat eväitä ja inspiraatiota tehtävien työstämiseen.
Ryhmissä jokainen pääsee nostamaan esille omakohtaiset huomionsa muutoksesta. Tämän jälkeen kukin ryhmä tuottaa yhteisen näkökulmansa toimenpiteistä, joita maakunnassa tarvitaan, jotta toivottu tulevaisuus on mahdollista.
Ilmoittautuminen tulevaisuusverstaaseen on auki 18.4. asti.
Tervetuloa mukaan! Ymmärretään ja tehdään tulevaisuutta yhdessä! Ilmoittaudu tästä.
Kati Viljakainen
projektipäällikkö Xamk
Future Proof Kymenlaakso -hanke
Kymenlaaksossa huhtikuussa 2023 järjestettävää Valintojen aika: Tulevaisuus voimavaraksi -tulevaisuusverstasta tehdään yhteistyöllä. Kyseinen tapahtuma, jossa pyritään muodostamaan maakunnan tulevaisuusnäkemys, on usean toimijan yhteinen ponnistus. Mukana suunnittelussa ja järjestelyssä on niin kehittämisyhtiöitä ja yrityksiä kuin oppilaitoksiakin.
Kymenlaakson tulevaisuusverstasta 2023 koordinoi Future Proof Kymenlaakso -hanke, mutta mukana tapahtumaa ovat tekemässä Kymenlaakson kauppakamari, ELY-keskus, Kymenlaakson liitto, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Cursor, Kouvola Innovation, Ekami ja Eduko. Lisäksi uusina yhteistyötahoina tänä vuonna ovat Crazy Town Hamina sekä Synergiakeskus Kohoa, joiden tiloissa verstas päästään järjestämään. Tämänvuotisen tapahtuman erityistä kohderyhmää eli yrityksiä, on ajateltu näiden uusien paikkojen valinnassa. Crazy Town Hamina ja Synergiakeskus Kohoa tarjoavat yrittäjille palveluja ja verkostoitumisen paikkoja, joten tapahtuma on oiva tilaisuus päästä tutustumaan kyseisiin tiloihin.
Ilman yhteistyökumppaneita ei tulisi verstasta
Mukana järjestelyissä olevat kumppanit ovat tulevaisuusverstaalle korvaamattoman tärkeitä tuodessaan omat sidosryhmänsä mukaan ja viestiessään omissa kanavissaan tapahtumasta. Yhteistyökumppaneilla on myös merkittävä panos tavoitteiden ja ohjelman suunnittelussa.
Kymenlaaksossa jo kuudetta kertaa käynnistyvä tulevaisuusverstas-tapahtuma onkin osoitus maakunnan edelläkävijyydestä. Laaja ennakointiverkosto ja säännöllinen sekä tuloksellinen tulevaisuustyö ovat aidosti ylpeyden aihe. Tulevaisuusverstas on tapa koota yhteen ihmisiä, joista jokainen tuo mukanaan keskusteluun omat näkemyksensä ja osaamisensa, mikä rikastuttaa tulevaisuuden tekemistä. Verstas tarjoaa näkemyksiä päätöksentekoon ja toimenpiteisiin, sekä muodostaa maakunnan keskipitkän ja pitkän aikavälin ennakointiin tarvittavaa tietoa.
Tulevaisuusverstasta tehdään yhdessä
Tulevaisuus on mahdollisuus, joka syntyy nimenomaan tulevaisuustekoja tekemällä. Mukana olevat tahot antavat aikaansa ja omaa osaamistaan mahdollistaakseen maakunnan yhteisen tapahtuman. Nämä toimijat näkevät ennakoinnin merkityksen – mahdollisuudet ja kasvavan osaamisen, joka syntyy tulevaisuusverstaan kaltaisten ennakointitietoa ja -taitoa lisäävien tekojen myötä.
Verstaan teemana tänä vuonna ovat valinnat. Millaisia ratkaisuja on tehtävä, kuinka tulevaisuus saadaan voimavaraksi? Tulevaisuusverstasta tekevät tahot ovat tehneet jo yhden valinnan; he ovat aktiivisesti mukana tekemässä maakunnan yhteistä tulevaisuutta.
Kirjoittaja Tiiu Räty
Projektityöntekijä
Future Proof Kymenlaakso -hanke
Miten organisaatiossasi kohdataan muutokset? Reagoidaanko, kun muutos on jo “päällä” vai ennakoidaanko erilaisia muutoksia ja proaktiivisesti tehdään tekoja halutun suunnan edistämiseksi? Entä mistä sinä tai organisaatiosi löydätte relevanttia tulevaisuustietoa, johon päätökset olisi perustettava?
Paitsi mahdollisuuksien näkemistä ja suunnan määrittämistä, ennakointi ja vaihtoehtojen pohtiminen edesauttaa myös negatiivisiin tapahtumiin varautumista. Tämä on varmasti asia, jota monessa organisaatiossa on viime vuosina toivottu: “Kunpa olisi..”. Erityisesti pienille yrityksille varautuminen on tärkeää, kun puskurit muutokseen reagoitaessa ovat pienet.
Entä jos osaaminen ja resurssit eivät tunnu riittävän ennakointiin?
Ennakointitietoa on saatavilla runsaasti. On megatrendien julkistuksia, trendikatsauksia ja lukuihin perustuvia ennusteita. Näiden analysointi ja hyödyntäminen oman tekemisen kannalta merkityksellisellä tavalla voi olla haastavaa.
Yhtenä riskinä on, että tietoa kootaan vain jo tutuksi tulleista lähteistä ja näkökulmista: aiemmat toimintatavat ja omat mieltymykset ohjaavat mieltämme vahvistamaan jo olemassa olevaa. Vaikka tahtoa laajentaa perspektiiviä olisi, voivat arkiset resurssit hangata vastaan: mistä löytyy aikaa kaiken huomioimiseen?
Tulevaisuusverstas on napakka tapa osallistua
Tulevaisuusverstas on yksi tapa koota yhteen joukko ihmisiä, joista kukin tuo omat osaamisensa ja näkemyksensä yhteiseen keskusteluun. Lisäksi keskustelua ja työskentelyä edistetään tietoiskuilla, jotka tarjoavat täydentävää sisältöä. Vaikka verstaan useamman tunnin kesto saattaa etukäteen tuntua pitkältä, todellisuus on toista: aika kulkee kuin siivillä ja tuntuu useimmin loppuvan kesken. Muutamassa tunnissa ehditään kuitenkin paljon!
Mikään tulevaisuustietäjä ei tarvitse olla osallistuakseen – päinvastoin! Kehityskulut ja muutokset kunkin arjessa ovat niitä, mitkä kertovat Kymenlaakson realiteeteista. Käsillä olevaa haastetta työstetään pohtien kehityskulkujen toivottavuutta ja todennäköisyyttä eri lähtökohdista.
Tulevaisuusverstaan rakenne ohjaa ja opastaa tehtävästä toiseen. Yhdessä tekemällä opitaan käsittelemään tulevaisuusaiheita entistä paremmin ja oppeja voi hyödyntää verstaan jälkeenkin.
Tulevaisuusverstassa vaikutat tulevaan
Verstas on myös yksi tapa vaikuttaa päätöksentekoon omaa ympäristöään laajemmin. Joskus yhteys on suora: erityisesti osaamiseen liittyvää sisältöä viedään alueen oppilaitoksiin; materiaali uudistaa Kymenlaakson ennakointipalvelun sisältöjä jne. Toisaalta yhteisestä työskentelystä voi jäädä itämään ajatus, joka saa siivet alleen vasta myöhemmin. Tulevaisuuden mahdollisuuksista voi syntyä innovaatioita ja uutta liiketoimintaa. Toisaalta yhdessä tulevaisuuteen valmistautuminen luo hyvinvointia ja tapahtuma kasvattaa itse kunkin verkostoja.
Future Proof Kymenlaakso -hanke kumppaneineen kutsuu kymenlaaksolaiset yritykset tulemaan rohkeasti mukaan tulevaisuusverstaaseen. Tapahtuma järjestetään 21.4. klo 9-12 sekä Kohoa Synergiakeskuksessa Kouvolassa että Crazy Town Haminassa. Ilmoittaudu tästä.
Kirjoittaja
Kati Viljakainen
Projektipäällikkö
Future Proof Kymenlaakso
Mertzi Bergmanin missiona on vahvistaa uteliaisuutta ja oppimisen mestaruutta niin työelämässä kuin laajemmin yhteiskunnassakin. Valintojen edessä: tulevaisuus voimavaraksi – Kymenlaakson tulevaisuusverstaassa 2023 Bergman yhdistää uteliaisuuden supervoiman tulevaisuustyöskentelyyn.
Yli 20 vuoden ajan uteliaisuuskulttuurin puolestapuhujana ja kouluttajana toiminutta Bergmania kuvataan hauskaksi ja innovatiiviseksi henkilöksi, jonka esiintyminen voimaannuttaa ja antaa ajateltavaa. Hän on tehnyt yhteistyötä pörssi- ja muiden yritysten (esimerkiksi Stora Enso, SRV, Nordea, Säästöpankki, ELO, Katri Antell) kuin julkisen sektorin (esimerkiksi Eduskunta, VM, Supo, Kela) ja ammattikorkeakoulujenkin kanssa.
Bergman on Suomen johtava työyhteisöjen uteliaisuuden supervoiman asiantuntija ja ajatusjohtaja, jonka teos Uteliaisuus – opas työn, johtamisen ja muutoksen supervoimaan on alansa edelläkävijä. Hän työskentelee myös osaamisen ja koulutuspolitiikan asiantuntija Kunta- ja hyvinvoinaluetyönantajat KT:ssa, erityisesti jatkuvan oppimisen ja tulevaisuuden osaamistarpeiden ennakoinnin parissa.
Uteliaisuus tulevaisuuden supervoimana
Kymenlaakson tulevaisuusverstaassa Bergman haastaa osallistujat ylittämään uteliaisuuden esteet ja kuljettaa ajatuksemme kohti sekä itsestään selvyyksiä että tuntemattomia polkuja. Uteliaisuus houkuttelee kulkemaan eteenpäin. Tulevaisuusverstaan teeman mukaisesti olemme nyt valintojen edessä – tehdään uteliaisuudesta tulevaisuuden supervoima!
https://mertzibergman.com/
Valintojen edessä: tulevaisuus voimavaraksi – Kymenlaakson tulevaisuusverstas 2023 järjestetään 21.4. klo 9–12. Päätapahtumapaikkana on Kohoa Synergiakeskus Kouvolassa ja satelliittitapahtuma on Crazy Town Haminassa. Tule mukaan kuulemaan inspiroivia puheenvuoroja ja työstämään maakunnan tulevaisuutta! Ilmoittaudu tästä.
Tapahtuman järjestelyjä koordinoi Future Proof Kymenlaakso -hanke, mutta sen taustalla on suuri määrä muita osaamisen, yrittäjyyden ja ennakoinnin sidosryhmiä.
Tiedustelut tapahtumasta
Kati Viljakainen
projektipäällikkö
Future Proof Kymenlaakso -hanke
Silloin, kun ote on tiukasti nykyhetkessä ja arki kriisien keskellä tuntuu selviytymiseltä, voi olla haastavaa katsoa kauemmas tulevaisuuteen. Kuitenkin tässä hetkessä tehtävillä valinnoilla ja päätöksillä on pitkäkantoisia seurauksia. Reaktiivisuuden sijaan tarvitaankin ennakointia ja tulevaisuuden aktiivista ottamista omiin käsiin. Parhaimmillaan kriisien aiheuttama myllerrys voi avata ovia uudelle ja vahvistaa toimintaa.
Minkälaista tulevaisuutta kohti sitten halutaan kulkea? Mitä osaamista tarvitaan, jotta uudistuminen on mahdollista? Mistä löytyy se verkosto, joka yhdessä mahdollistaa toivotun tulevaisuuden tekemisen?
Tule mukaan kymenlaaksolaisten yhteiseen tulevaisuusverstaaseen kuulemaan, minkälaisia uusia tulevaisuuden muutosilmiöistä ponnistavia uusia avauksia alueella jo tehty. Opi lisää, inspiroidu ja orientoidu tulevaan – on sitten kyse liiketoiminnasta, alueellisesta kehittämisestä tai omasta osaamisestasi, tulevaisuusverstas sopii kaikille!
Tulevaisuusverstaalle ominaisesti monialainen osallistujajoukko pääsee ratkaisemaan myös yhteistä haastetta. Tulokset viedään osaksi maakunnallista ennakointitoimintaa ja oppilaitosten tarjontaa suuntaamaan. Tulevaisuusverstas on siis myös tapa vaikuttaa!
SAVE THE DATE
Valintojen aika: tulevaisuus voimavaraksi – Kymenlaakson tulevaisuusverstas 2023
21.4.2023 klo 9-12
Päätapahtuman paikka KOHOA Kouvolassa ja satelliittitapahtuma järjestetään Crazy Town Haminassa.
Tapahtuman ilmoittautuminen avautuu helmikuussa. Tarkempi sisältö ja puheenvuorojen pitäjät kerrotaan myöhemmin.
Tiedustelut,
Kati Viljakainen kati.viljakainen@xamk.fi
projektipäällikkö, Future Proof Kymenlaakso -hanke
Tulevaisuusverstas on Future Proof -hankkeen koordinoima, mutta useiden eri organisaatioiden yhteistyössä toteuttama tapahtuma. Lue lisää aiemmista Kymenlaakson tulevaisuusverstaista ennakointi.kymenlaakso.fi .
Vuoden 2024 Tulevaisuusverstaan suunnittelu alkaa pian. Jos sinä tai organisaatiosi olette kiinnostuneita tulemaan mukaan innostavan tapahtuman järjestelyihin, ota yhteys Kati Viljakaiseen. Maakunnan yhteisen tulevaisuuden tekemisen ääreen kokoonnutaan taas ensi keväänä!
Ennakoinnista ymmärrettävästi – Julkaisut ja artikkelit
Blogien ohella xamkilaisista asiantuntijoista koostuva Future Proof -tiimi julkaisee ennakointiin liittyvää materiaalia aktiivisesti myös muissa kanavissa.
Hankkeella oli oma esityksensä 3UAS tulevaisuudenkestävä bisnes -seminaarissa. Kerroimme kokemuksiamme nnakointikoulutusten tulokulmista pienten yritysten näkökulmasta. Julkaisu tulossa elo-syyskuussa 2023.
Julkaisuja kootusti:
- Kohti kestävästi menestyvää Kymenlaaksoa. Valintojen aika: tulevaisuus voimavaraksi – Kymenlaakson tulevaisuusverstas 2023. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun julkaisut, Theseus.fi.
- Tiimissa diversiteettiä – yhteistyöllä uusia näkökulmia ennakointokoulutukseen. Julkaistu Xamk Next -verkkolehdessä 28.4.2023.
- Toimialanäkemysten tarkastelua tulevaisuuskolmion avulla: Työntöä, imua ja painoa – liiketoiminnalle suunta tulevaisuutta tarkastellen. Julkaistu Xamk Next -verkkolehdessä 3.3.2023.
- Tämä tarinallinen tulevaisuuskuva on syntynyt koulutusten aikana: Mitä voi tapahtua, jos laajennettu todellisuus arkipäiväistyy? Julkaistu Xamk Next -verkkolehdessä 30.11.2022.
- Tutustu koulutuksissa hyödynnettyyn “ennakoinnin googleen”: Futures Platform – tietopankki ja tulevaisuuskartta yritysten käytössä. Julkaistu XAMK READ -verkkolehdessä 5.12. 2022.
- Skenaarionelikenttä oivallutti yrittäjiä: Epävarmuuksista kohti mielenkiintoisia skenaarioita. Julkaistu XAMK READ -verkkolehdessä 5.12.2022.
Ajankohtaista
FUTURE PROOF Kymenlaakso -hanke päättyy elokuussa 2023. Ennakointikoulutus, verkkokurssi ja tulevaisuusverstas – reilu vuosi on vierähtänyt vauhdikkaasti ja on aika koota hieman ajatuksia sekä tuloksia matkan varrelta.
Hankkeen englanninkielisessä nimessä kiteytyy monikin asia, joiden parissa vuoden mittaan on työskennelty. Kaikki toimenpiteemme ovat tähdänneet tulevaisuuskestävään tekemiseen. Tulkitaan tätä sitten yksilön, yrityksen tai yhteisöjen muutosvalmiuksien kautta tai kestävän kehityksen eri ulottuvuudet huomioiden: molempia tapoja on käsitelty ja edistetty.
On viestitty ja jopa todisteltu ennakoinnin tärkeyttä, kokeiltu uusia tapoja ja tulkintoja, tiivistetty tulevaisuuden tekemisen rintamia – FUTURE PROOF Kymenlaakso on myös itsessään yksi näyttö maakunnan ennakointitoiminnan jatkuvasta kehittymisestä.
PROOF = kestävä, todiste, näyttö, koevedos, tiivis (suom.)
Suurimmat vuoden aikana toteutetut toimenpiteet ovat olleet hankesuunnitelman mukaisia:
- Pilotoitiin maakunnan yrityksille kohdennettu ennakointikoulutussarja.
- Laajennettiin ennakointikoulutus verkkomuotoiseksi mikrokurssiksi, joka on nyt kaikkien vapaasti käytettävissä.
- Järjestettiin Kymenlaakson kuuden tulevaisuusverstas kahdella paikkakunnalla rinnakkaisesti.
Kaiken aikaa tekemistä dokumentoitiin blogeihin ja artikkeleihin, ja käytiinpä myös peräti kahdessa kansallisessa seminaarissa esittelemässä Kymenlaakson näkökulmia ennakointiin. Tulevaisuusverstaan tuloksia analysoitiin kesällä 2023 julkaistussa raportissa.
Pienyrityksiä koulutuspilotissa
Syksyllä 2022 FUTURE PROOF kokosi joukon maakunnan yrityksiä yhteen opiskelemaan ennakointia. Tavoitteena oli ymmärtää liiketoimintaympäristössä tapahtuvaa muutosta ja yritysten toimintamahdollisuuksia riskeihin varautuen ja uusia avauksia luoden.
Koulutus osoitti, että etenkin pienimmissä yrityksissä yrittäjän tai johtajan oma usko tulevaisuuteen ja tulevaisuusosaaminen ovat keskeisiä asioita ennakoinnin aloittamisessa. Koulutuksen suoritti kahdeksan yritystä, joista jokainen poimi mukaansa itselleen tärkeitä oppeja. Lue lisää yrittäjien haastatteluista:
- Lavis-lavatanssijumpan suuntana tulevaisuus
- Medialouhos edelläkävijänä
- Easmar logistics – katse laajemmalle ja pidemmälle
Ennakoinnin perusteet yrittäjille myös verkkokurssina
Elokuussa 2023 lanseerattiin FUTURE PROOF ennakoinnin perusteet yrittäjille -verkkokurssi yhteistyössä Eduficationin kanssa. Lyhyt kurssi perehdyttää ennakoinnin maailmaan videoiden ja tekstien avulla. Vaikka kurssimateriaalien esimerkit kertovat erityisesti yrityksistä, on myös muiden aiheesta kiinnostuneiden mahdollisuus osallistua kurssille veloituksetta.
Erityisen positiivista on, että hankkeen päättyessä verkkokurssi jää Eduficationin valikoimaan, ja sille on mahdollista osallistua myös jatkossakin! Klikkaa kurssille tästä.
Tulevaisuusverstas vie kohti kestävää menestystä
Huhtikuussa 2023 lähes sata kymenlaaksolaista kokoontui jälleen tekemään tulevaisuutta perinteikkääseen tulevaisuusverstaaseen. Valintojen aika: tulevaisuus voimavaraksi –verstaassa nostettiin kestävyyden kolme ulottuvuutta – taloudellinen, sosiaalinen ja ekologinen – työskentelyn raameiksi.
Kestävyysajattelu oli uusi ja varsin hedelmällinen näkökulma tulevaisuuden käsittelyyn. Tulosten analysointia jatkettiin donitsitalousmallin kautta. Kirjallinen raportti on julkaistu kesäkuussa 2023 ja tuloksia on mahdollista tarkastella myös tiiviin infograafin avulla. Näihin, ja aiempien vuosien raportteihin, pääset tutustumaan ennakointi.kymenlaakso.fi -verkkosivulla.
Tulevaisuusverstaan tuloksien hyödyntämistä jatketaan syksyn mittaan. Kuka tahansa voi tutustua niiden perusteella päivitettyyn Kymenlaakson ennakointipalveluun ja tehdä oman skenaarioharjoituksen. Kymenlaakson ensimmäisillä hankefestareilla jaetaan tuloksista kiteytettyjä infograafeja. Xamkin data-analytiikan opiskelijat puolestaan täydentävät näkemystietoa datalla. Näistä tuloksista kuulemme myöhemmin syksyllä.
FUTURE PROOF kiittää!
FUTURE PROOF Kymenlaakso –hanke on ollut resursseiltaan melko pieni, tuloksiltaan ehkä kokoaan suurempi ja aina ainakin vauhdikkaasti etenevä. Varsinaiseen hanketiimiin on kuulunut kaksi osa-aikaista tekijää: Kati Viljakainen ja Jan Kettula, sekä lyhyempi aikaisia asiantuntijoita Xamkilta: Irina Kujanpää, Saara Kumpulainen ja Heini Tirronen. Hankeasiantuntijana on toiminut Elena Mochnikova.
Lisäksi olemme saaneet avuksemme huikeita harjoittelijoita! Tiiu Leirimaan apu talven 2022-2023 aikana on ollut korvaamaton. Tiiu jatkoikin myöhemmin keväällä myös palkallisena projektityöntekijänä tulevaisuusverstaaseen keskittyen. Toinen harjoittelijamme, Tiina Pulli, on visualisoinut tulvaisuusverstaan materiaaleja.
Hankkeen ohjausryhmä on myös syytä mainita tässä vaiheessa aplodien kera. Ohjausryhmä on kokoontunut ahkerasti ja erityisesti Mia Hämäläinen, Yrjö Myllylä, Petteri Kolinen ja Sini Taimela ovat keskustelujen myötä tukeneet ja kannustaneet hankkeen toimintaa eteenpäin. Rahoittajan edustajana Juulia Hutri on opastanut ja auttanut monissa hankkeen käytännön asioissa.
FUTURE PROOF Kymenlaakso –hanke päättyy elokuun 2023 lopussa. Ennakointitoiminta niin Xamkissa kuin maakunnassa laajemminkin jatkuu monin tavoin: ota Kymenlaakso ennakoi! -sivusto seurantaan ja kokonaiskuva pysyy hallussa 😊
Blogin pääkuvaan on koottu Xamkin graafisen muotoilun opiskelijoiden kuvituksia tulevaisuusverstaasta. Tekijät: Iida Rossi, Luukas Forbacka, Nina Nevalainen ja Viivi Valkonen. Kiitos yhteistyöstä!
Kohti tulevaa katsoen,
Kati Viljakainen
Future Proof Kymenlaakso -hankkeen projektipäällikkö
Kiinnostaako ennakointi? Talven 2022-2023 aikana järjestetty Future Proof -pilottikurssi saa nyt jatkoa. Verkkokurssin voi suorittaa Eduficationin alustalla kuka tahansa – veloituksetta!
Kyseessä on tutustumiskurssi ennakoinnin maailmaan. Opitaan, mitä ennakointi ylipäätään tarkoittaa ja miten tulevaisuustyöskentelyssä pääsee alkuun. Erityisen hyvin kurssi sopii pienyrittäjille, mutta kyllä sisällöistä hyötyvät muutkin. Ennakointi on tulevaisuuden kansalaistaito, joka kannattaisi jokaisen opetella.
Ennakointi ei ole arvaamista tai veikkailua, vaan muutoksen kartoittamista ja tulevaisuustiedon hyödyntämistä tarvelähtöisesti. Ennakoiva yrittäjä paitsi reagoi muuttuviin tilanteisiin, myös valmistautuu muutoksiin ja toimii saadakseen aikaan muutosta.
Menestyvä yrittäjä osaa ennakoida
Ennakointitietoa on saatavilla runsaasti. Ongelmaksi muodostuu, että kaiken tiedon analysointi ja hyödyntäminen voi olla haastavaa. Samalla, jos hyödyt ovat epäselviä, ei aikaakaan tahdo löytyä uuden omaksumiseen ja systemaattiseen tekemiseen. Tämän vuoksi kurssilla kerrotaan paljon ennakoinnin tarkoituksesta ja siitä mihin kaikkeen sen avulla voi vaikuttaa.
Jokainen yrittäjä huomaa myös varmasti, että omassa tekemisessä on jo ennakoinnin elementtejä. Nyt vain katsotaan teemaa kokonaisuutena ja aletaan työskennellä tietoisesti edeten.
Jotta alkuun pääseminen olisi mahdollisimman vaivatonta, kurssilla opiskellaan verkkoalustalla omaan tahtiin. Sisällön läpikäyminen vie noin 8 tuntia aikaa. Tämän lisäksi voit tutustua lisämateriaaliin.
Tätä kurssia on odotettu!
Verkossa suoritettava kurssi täydentää olemassa olevaa tarjontaa upeasti. Kurssimateriaalit koostuvat lyhyistä videoista ja teksteistä sekä työpohjista.
Monille videot ovat pitkiä tekstejä mielekkäämpi tapa opiskella. Alustalle on myös linkitetty blogeja ja artikkeleita, joissa kerrotaan esimerkkejä aiemmalle pilottikurssille osallistuneiden yrittäjien ennakointiharjoituksista.
Future Proof ennakoinnin perusteet -verkkokurssi on hankkeemme viimeinen suuri ponnistus. Hanke päättyy elokuun 2023 lopussa. Onneksi Eduficationin alustalla verkkokurssi jatkaa vielä pitkään tämän jälkeen!
Aloita ennakoinnin opiskelu täällä.
Toukokuun alkupuolella järjestettiin Future Proof -ennakointikoulutuksen viimeinen tapaaminen.
Ennen kahvipöytään käymistä ja lyhyttä osallistujien esittelykierrosta tilaisuuden isäntä, Kotka Steam Breweryn toimitusjohtaja Kari-Jukka Koivistoinen maistatteli osallistujilla yrityksen uusinta, lähiaikoina lanseerattavaa tuotetta sen syntyhistoriasta kertovan lyhyen tarinan säestämänä. Panimon historiallisesta sijainnista inspiraationsa saanut ”Samppanja Pils” kirvoitti niin olutfriikin kuin ei-niin-suuren-oluenystävänkin yllättyneen positiiviset kommentit.
Tämä työpaja toteutettiin osallistuneiden yritysten aloitteesta, koska yrittäjät kokivat kurssin herättämien kysymysten ja vastausten ”vertaisarvioinnin” sekä verkostoitumisen mahdollisuuden koulutuksen oleelliseksi anniksi.
Oppeja hyödyntäen eteenpäin
Päivän teemana oli keveiden ideointi- ja analyysitehtävien avulla pohtia koulutuksen aikana saatuja oppeja. Yhtäältä arvioida koulutuksen sisältöjä ja sen osallistujille tuomaa uutta osaamista. Toisaalta määritellä oman työn ja yrityksen ennakointiin ja tulevaisuusorientaatioon vaikuttavia tekijöitä nyt ja tulevaisuudessa sekä pohtia ja avata muille osallistujille kurssin oppien tuottamaa mielikuvaa itsestä ennakoijana.
Lämmittelytehtävä oli puettu ryhmäkilpailun muotoon, joka tietysti lisäsi mukavasti paineita tehtävän suorittamiseen annetun yhden minuutin aikaraamin lisäksi. Jatkossa tehtävät tehtiin yksilöinä, mutta ”avauskilpailu” oli tehnyt tehtävänsä ja tunnelma pysyi koko ajan positiivisen haastavana. Joidenkin osatehtävien tuotosten kanssakilpailijoissa herättämät yllättävätkin näkökulmat avasivat hyvin intuition merkitystä ja vaikutusta ongelmanratkaisutilanteessa.
Vaikka tämä työpaja oli yhteisen Future Proof-ennakointimatkamme päätöstilaisuus, niin yritysten näkökulmasta tietoinen ja systemaattinen ennakoinnin työkalujen hyödyntäminen ja päivittäminen esim. kesäkuussa julkaistavan, Xamk:n ”Ennakoinnin perusteet yrityksille”-mikrokurssin avulla on vasta alkamassa.
Ei ennakointi tähän pääty
Ennen tilaisuuden päätöstä osallistujille jaettiin vielä diplomit sekä trendikortit, joissa koulutuksen aikana esiin nousseita, kutakin yritystä kiinnostavia muutosilmiöitä havainnollistetaan sanoin ja kuvin sekä niiden oheen ”kotitehtäväksi” yrityksen omaan toimintaan valmis korttipohja.
Projektipäällikkö Kati päätti tilaisuuden kiittäen sekä osallistuneita yrityksiä että isäntää antoisasta iltapäivästä kotkalaisessa kulttuurimiljöössä.
Kirjoittaja:
Jan Kettula, TKI-asiantuntija
Future Proof Kymenlaakso -hanke
ENNAKOIVA YRITYS – OSA 3:
Ennakoiva yritys -sarjassa tutustutaan Future Proof Kymenlaakso -hankkeen ennakointikoulutuksissa mukana oleviin yrityksiin.
Easmar Logistics yrityksen ohjista pitelee Saku Sopanen. Sopasen yrityksellä on pitkän linjan kokemusta, sillä toiminta on aloitettu jo vuonna 1993. Monipuolisen logistiikkayhtiön toimialaa ovat huolinta ja rahtaus, ja erityisosaaminen rautatiekuljetuksissa. Sopanen kuvailee toimintaansa yrittäjänä juuri tällä hetkellä kuitenkin sanoilla “varaston pitäjä”, sillä erilaiset toimintakentän muutokset ovat vaikuttaneet liiketoimintaan.
Erityisen suuressa roolissa muutoksiin on ollut sotatilanne Venäjän ja Ukrainan välillä, sillä Sopasen yrityksen asiakkaat vaikuttavat suurimmaksi osaksi Venäjällä tai sen naapurivaltioissa.
“Tässä ollaan pieni yritys isojen rattaissa”, Sopanen kuvailee tilannetta. “Yrittäjänä on tultava joustavaksi”, hän jatkaa kertoen erilaisista vaiheista, joita yritys on kokenut vuosien varrella. Kokemuksen tuomalla varmuudella Sopanen ennakoi, että katkos liiketoiminnassa Venäjän suuntaan tulee olemaan todella pitkä.
Millaisia muita trendejä Sopanen on havainnut, jotka vaikuttavat yritystoimintaan?
“Volyymi on vähentynyt, koska kustannukset ovat nousseet. Valtaosa yrityksistä on siirtynyt raiteilta rekkoihin, koska siellä kilpailu toimii”, Sopanen sanoo.
Lisäksi hän kertoo, että aika menee helposti prosessien ja laatujärjestelmän hallintaan. Yrityksien paine ei välttämättä tule kilpailusta vaan virkamiesasioiden hoitamisesta. Sopanen on huomannut, että poliittinen ilmapiiri on suuressa roolissa.
Tämä havainto sopiikin Sitran Megatrendit 2023 –julkaisussa esiteltyihin muutoksiin, joista yksi on demokratian kamppailun koveneminen. Siihen liittyy esimerkiksi informaatiovaikuttaminen, geopoliittinen valtataistelu ja luottamuksen horjuminen sääntöpohjaisiin instituutioihin.
Ennakoinnin ajattelumallia Sopanen toivoo kaikkialle. Yrittäjä kertoikin osana Future Proof Kymenlaakso -hankkeen ennakointikoulutusta omia kansainvälisen liiketoiminnan kokemuksiaan.
Kapean katsannon sijaan täytyisi yrittää nähdä laajemmalle ja pidemmälle. Esimerkiksi hän antaa ympäristökysymykset. Niitä merellä ratkaistaessa ei pidä unohtaa samaa kysymystä tien päällä, jottei päästöt vain siirtyisi paikasta toiseen.
Ennakointia Sopanen on harjoittanut omassa yrityksessään. Venäjän tilanteen vuoksi muuttunut liiketoiminta on täytynyt miettiä uudestaan.
“Olen yrittäjä, joka haluaa tehdä heti”, Sopanen kuvailee itseään ja kertoo mahdollisesta uudesta suunnasta, jota kohti yrittäjä nyt tekee suunnitelmia. Positiivinen skenaario muodostui aidosta tarpeesta ja paljastamatta liiketoiminnan uutta suuntaa voidaan kuitenkin todeta, että se istuisi hyvin Kymenlaakson yritysklustereihin ja tulisi toimimaan megatrendien viitoittamalla kasvualalla.
Kirjoittanut Tiiu Räty
Future Proof Kymenlaakso -hankkeessa palvelumuotoilun harjoittelija
ENNAKOIVA YRITYS – OSA 2:
Ennakoiva yritys -sarjassa tutustutaan Future Proof Kymenlaakso -hankkeen ennakointikoulutuksissa mukana oleviin yrityksiin.
Medialouhos on 2005 perustettu videotuotantoyhtiö, jonka studio sijaitsee Kouvolan keskustassa. Yrityksille ja yhteisöille koko elävän kuvan kentältä palveluja ja erikoisratkaisuja tuottava yritys on ollut mukana Future Proof Kymenlaakson ennakointihankkeessa.
Millaisena Medialouhoksessa on koettu ennakointiin liittyvien tulevaisuuskuvien ja skenaarioiden tekeminen?
“Ne ovat tuntuneet luonnollisilta prosesseilta”, Medialouhoksen Jouni Kallio vastaa. Medialouhoksessa osa työnkuvaa on käsikirjoittaa ja luoda tarinoita, sekä käyttää mielikuvitusta, joten näiden ennakointimenetelmien käyttö oli helppoa. Kallio tosin jatkaa, ettei oman yrityksen tulevaisuuskuvien hahmottelua tai skenaariointia olisi tullut tehtyä ilman hankkeen koulutuksia ja sieltä tulleita tehtäviä.
“Koulutuksissa innostus osallistujien kesken tarttui ja pursusi. Muiden yrityksien edustajista löysi sattumalta yhdessä tehtäviä tehdessä uusia hengenheimolaisia.”
Onko käsitys ennakoinnista muuttunut matkan varrella koulutuksien edetessä?
“Ennen tätä koulutussarjaa ajattelin ennakoinnin olevan sellaista “perstuntuma-hommaa”, jossa joku aavistaa asiat aivan nappiin ja joku sitten vähän heikommin. Mutta eihän se niin ollutkaan”, Kallio kertoo. Hän sanoo oivaltaneensa, kuinka monia tasoja ja työkaluja ennakoinnissa on.
“Strategiseen ennakointiin todella satsataan, ei se ollutkaan vain joidenkin yrityksien onnekasta tuntumaa”, Kallio kuvailee muuttuneita käsityksiään.
Tulevaisuutta tehdään koko ajan omalla toiminnalla. Millaisen tulevaisuuskuvan toteutumiseksi Medialouhoksessa halutaan tehdä tekoja?
“Luonnontila huolettaa ja väkisinkin miettii, millaisen maailman taakseen seuraaville sukupolville jättää”, Kallio pohtii.
Työtoveri Tuomas Petsalo pallottelee ajatuksia Kallion kanssa visioiden, mitä heidän kaltaisensa “videoihmiset” voisivat tehdä. Medialouhos tekee paljon yhteistöitä Xamkin ja LUT-yliopiston kanssa, joiden projektit vievät kohti uusia tulevaisuuksia.
Petsalo ja Kallio myös pohtivat arvojaan. Kun omat arvot kehittyvät, näkyy se myös yrityksen arvoissa. Se voi tarkoittaa jossain kohtaa valintojen tekemistä ja mahdollisesti kieltäytymistä töistä, jotka eivät sovi yrityksen arvoihin. Sellaista tilannetta ei tosin vielä ole tullut vastaan.
Puheeksi tulevat myös hiljaiset signaalit ja valloillaan olevat trendit. Erityisen mielenkiintoisia ovat tekoälyyn liittyvät tuulahdukset, kuten esimerkiksi ChatGPT.
Medialouhos on tutustunut kyseiseen chatbottiin ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin – törmäten myös virheisiin, joita botti tekee. Päätämmekin kysyä ChatGPT:ltä, millaisen otsikon se antaisi tälle haastattelulle. Yksi vastauksista moninaisten ehdotuksien joukossa on: “Medialouhos edelläkävijänä”.
Tämän haastattelun otsikointi on siis botin kirjoittama. Mitä se kertookaan tulevaisuuden mahdollisuuksista?
Tiiu Räty
Future Proof -hankkeessa harjoitteleva palvelumuotoilun opiskelija
ENNAKOIVA YRITYS – OSA 1:
Ennakoiva yritys -sarjassa tutustutaan Future Proof Kymenlaakso -hankkeen ennakointikoulutuksissa mukana oleviin yrityksiin.
Keitä ovat ne yrittäjät, jotka sukelsivat mukaan ennakoinnin syövereihin?
Yksi ennakoinnin aalloille mukaan nousseista yrityksistä on Lavis-lavatanssijumppa. Yrittäjä Sirkku Pusa on ollut mukana useilla Future Proof Kymenlaakso -hankkeen koulutuskerroilla ja päässyt miettimään, mitä annettavaa ennakoinnilla on hänen hyvinvointiin keskittyvälle yritykselleen. Yrityksen liiketoiminta perustuu rekisteröidylle tuotteelle, jota hallinnoidaan lisenssien ja koulutusten kautta. Lavis on kouvolalainen innovaatio, joka on kasvanut valtakunnalliseksi, jopa ulkomaille saakka.
Mikä sai Pusan kiinnostumaan ennakoinnista ja lähtemään mukaan Future Proof Kymenlaakson koulutuksiin?
”Ennakointi oli sanana tuttu, mutta käytännön toimintana ei. Mitä ennakointi konkreettisesti yritystoiminnassa tarkoittaisi, kiinnosti minua”, Pusa kertoo.
Korona vaikutti Laviksen toimintaan, kuten niin monen muunkin liikunta- ja hyvinvointialan yrityksen. Pusan yrityksessä oli mietitty virtuaalisia palveluja ennen pandemian tuloa, joten ne saatiin polkaistua ketterästi käyntiin korona-aikana. Samaan aikaan myös moni muu yritys otti digiloikan.
”En ollut ajatellut, että tässä minä nyt ennakoin, kun tein tulevaisuuden suunnitelmia ja tekoja niiden eteen”, Pusa sanoo. ”Nyt täytyy pysyä kiinni trendeissä ja ennakoida tietoisesti tulevaa. Ehkä pian kokeilemme jotain uutta, vaikkapa laitteita, sillä onhan nytkin jo olemassa tanssivia robotteja, joista oli video ennakointikoulutuksen materiaaleissa”, lavatanssijumppaa kehittävä Pusa jatkaa.
Millaisia oivalluksia ennakointikoulutus Pusalle on tuonut?
”Pyrin katsomaan tulevaisuutta monipuolisemmin. Kun koulutuksissa on käsitelty erilaisia aiheita, olen peilannut niitä juuri omaan liiketoimintaani ja miettinyt, mitä tämä yrityksessäni tarkoittaa.”
Muutosilmiöistä Pusa kokee Laviksen kannalta merkityksellisimmiksi digitalisaation, sekä ihmisten kokonaisvaltaisen ymmärryksen hyvinvoinnin tärkeydestä.
”Täytyy myös osata seurata maailmalta heijastuvia signaaleja. Nyt esimerkiksi energiakriisin myötä on ajateltava luovasti ja tulevaisuuden ennakointi nousee tärkeään rooliin”, Pusa kertoo. Laviksen suunta onkin kohti tulevaisuutta.
Kirjoittaja Tiiu Räty
Jokainen meistä tarvitsee sähköä, lähes kaikkialla. Yrittäjän liiketoiminta voi olla täysin riippuvainen sähkön saannista ja sen hinnasta. Ja jos bisnes ei täysin roiku sähkön varassa, niin jokaisen elämään energiakriisi joka tapauksessa vaikuttaa. Halusipa tai ei.
Siksipä nykyinen maailmantilanne on saanut monet pohtimaan, mitä teen, jos sähkön hinta karkaa aivan pilviin. Mistä saadaan lisätuloja sähkölaskun maksamiseen? Tai mitä tapahtuisi, jos valot eivät syttyisi? Jos kahvinkeitin ei toimisi, tiskikone ei pyörisi, laskutusjärjestelmä ei aukeaisi, pankkikortit jumittaisivat, lämmitys lakkaisi, tietokoneet sammuisivat tai polttoainetta ei saisi huoltoasemalta ostettua? Niin, mitä jos?
Ennustamisesta ennakointiin
On hyvin inhimillinen piirre, että halutaan tietää, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Siksi on ennustuksia. Sähkön hintaa pystytään ennustamaan ja Future Proof Kymenlaakson koulutukseen osallistuville yrityksille näytettiinkin sähkön futuurihintoja tulevalle talvelle ja keväälle. Niiden pohjalta voi siis arvella, paljonko rahaa täytyisi varata sähkölaskuihin.
Kyse on kuitenkin ennusteista, ei ennakoinnista. Ennakoinnin avulla tutkaillaan myös ennusteeseen vaikuttavat ilmiöt sen ympäriltä ja katsotaan kauemmas tulevaan. Ennakointi kun ei ole vain lopputuloksen arvaamista ja veikkailua, vaan erilaisiin tulevaisuuksiin johtavien polkujen kartoittamista.
Sähkön hintaan vaikuttaa pelkkien futuurikauppojen lisäksi moni muukin asia: esimerkiksi sota, ilmastonmuutos tai vaikkapa vallitsevan politiikan ilmapiiri. Siihen vaikuttaa jopa autokauppojen kehityssuunta kuin myös auringon paisteen määrä taivaalla.
Ilmiöitä sähkön hinnan takana
Future Proof Kymenlaakson ennakointikoulutuksessa Kouvolan kampuksen Future Experience Labissa (FUEL) katsastettiin näitä sähkön hintaan vaikuttavia tekijöitä yhdessä yrittäjien kanssa. Samalla muisteltiin viimeisen 20 vuoden ajalta tapahtumia, jotka ovat vaikuttaneet Kymenlaaksoon, ja kirjattiin ylös, millaisia havaintoja muutoksista on kohdattu arkielämässä viimeisen kahden viikon aikana.
Ilmiöitä kertyi runsaasti. Niitä arvioimalla jokainen voi ennakoida aivan itse, miten sekä suuret, maailmanlaajuiset megatrendit että aivan pienet, omassa arjessa havaitut heikot signaalit vaikuttavat sähkön hinnan kehitykseen.
Ennakointitiedon avulla yrittäjät voivat suunnitella riskivarautumista, mutta myös pohtia, mitä mahdollisuuksia energiamurros voi avata liiketoiminnalle. Voiko se synnyttää tarvetta jollekin uudelle? Kyllä voi. Tulevaisuus kun ei ole ennalta määrätty: ennakoiva yrittäjä paitsi reagoi muuttuviin tilanteisiin, myös valmistautuu muutoksiin ja toimii itse saadakseen aikaan muutosta. Ennakoiva yrittäjä muokkaa omaa tulevaisuuttaan.
Kirjoittaja
Tiiu Räty
Future Proof –ennakointikoulutukseen osallistujilla oli mahdollisuus tutustua virtuaalimaailmaan lokakuussa, kun VR-lasit viriteltiin käyttöön toisen koulutuskerran päätteeksi.
”Jännittävää, muttei pelottavaa” kertoi Lavis lavatanssijumppa -yrittäjä Sirkku Pusa omasta kokemuksestaan. Pusa on yksi Future Proof -ennakointikoulutukseen osallistujista. Hän etsii mieli avoimena uusia tuulia liiketoimintansa kehittämiseksi ja näkee VR-teknologiassa mahdollisuuksia myös omalle alalleen. ”Ymmärrän hyvin, miksi tämä koukuttaa. Virtuaalimaailmassa pääsee karkuun ankeaa todellisuutta”, Pusa jatkaa.
Mutta mistä VR-teknologiassa oikeastaan on kyse?
Virtuaalitodellisuus (VR) teknologiana on pikkuhiljaa saavuttanut myös kotitaloudet, kun erityisesti nuorten pelikoneisiin on liitetty VR-lasit ja kehitetty keinotodellisuuteen houkuttelevia pelejä. Mutta tästä huolimatta suuri yleisö on varsin kokematonta virtuaalitodellisuuden saralla.
Wikipedia tietää kertoa, että virtuaalitodellisuus on keinotekoinen ympäristö, joka joko simuloi todellista ympäristöä tai on täysin kuvitteellinen. Ympäristö piirtyy puettavien VR-lasien linsseihin ja päätä liikuttamalla henkilö voi katsella ympärilleen keinotodellisuudessa.
Xamkin FUEL-tilassa VR-kokeiluja
Future Proof -ennakointikoulutus järjestettiin Xamkin kampuksella Kouvolassa. FUEL-tila (Future Experience Lab) on älykäs yhteiskehittämisen tila, jossa uusin teknologia on helposti käsillä.
Paja-assistentti Joel Eronen kertoo, että tällä hetkellä VR-teknologian suhteen pääpaino on nimenomaan kokeiluissa ja tarpeellisten virtuaalisisältöjen kartoittamisessa. Rohkaistaan siis kävijöitä ottamaan ensi askeleita virtuaalimaailmassa ja sen myötä pohtimaan omia tarpeitaan mahdollisten sisältöjen suhteen. Lähes kaikkea on maailmalla tarjolla!
Vapaa-ajan pelien lisäksi virtuaalitodellisuutta hyödynnetäänkin laajalti työelämässä. Esimerkiksi koulutussimulaattoreissa voidaan oppia tehtäviä, joiden harjoittelu oikeassa ympäristössä olisi liian kallista tai vaarallista: Lentosimulaattori jäljittelee lentokoneen ohjaamoa; kirurgisia toimenpiteitä harjoitellaan omassa simulaattorissaan.
”Koulutuksessa 3D-mallinnosten tarkastelu virtuaalimaailmassa auttaa näkemään paremmin kappaleen koon ja havainnollistaa käytettävyyteen liittyviä seikkoja”, Eronen toteaa.
Mihin Sinä hyödyntäisit keinotodellisuutta?
Kirjoittaja
Kati Viljakainen
projektipäällikkö Future Proof Kymenlaakso -hanke
Future Proof Kymenlaakso -hankkeessa tarjotaan kuuden ennakointikoulutuksen sarja kymenlaaksolaisille yrityksille. Mukaan pääsee kymmenen yritystä, joita yhdistää kiinnostus katsoa arjen pyörityksestä hieman kauemmas tulevaan. Aiempaa ennakointiosaamista ei tarvita. Ensimmäinen tapaaminen on 4.10.2022.
Koulutuksen tarkoituksena on oppia uutta ennakoinnista resurssiviisaasti: koulutuksiin voi osallistua joustavasti omalle yritykselle kiinnostavia kokonaisuuksia painottaen.
Ennakointikoulutusten kick-off 4.10.2022
Ennakointikoulutukset alkavat kick-off tapahtumassa 4.10. kello 14–16. Paikkana on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Kouvolan kampus. Kampukselta löytyvä FUEL-tila eli Future Experience Lab on jo nimensä puolesta itsestään selvä valinta tapahtumalle.
Kick-off polkaisee koulutussarjan käyntiin avaamalla ennakoinnin perusteita yrityselämän näkökulmasta. Lisäksi luomme ensisilmäyksen Kymenlaakson tulevaisuuskartalle.
Ennen kaikkea kick-off on kuitenkin tilaisuus koulutuksiin osallistujille ja hanketiimille tutustua toisiinsa. Kahvitarjoilun lomassa on mukava verkostoitua.
Äläkä huoli, jos Kouvolaan saapuminen ei onnistu juuri tuolloin: ainakin osa ohjelmasta striimataan katsottavaksi verkon välityksellä. Kahvit joudut valitettavasti tällöin kuitenkin keittämään itse.
Kuusi koulutusta – merkkaa kalenteriisi
4.10.2022 klo 14–16, KICK-OFF, Kouvola & verkko
14.10.2022 klo 8:30–10, Kouvola & verkko
1.11.2022 klo 14:30–16, paikka ilmoitetaan myöhemmin
15.11.2022 aika ja paikka ilmoitetaan myöhemmin
19.1.2023 aika ja paikka ilmoitetaan myöhemmin
31.1.2023 aika ja paikka ilmoitetaan myöhemmin
Loppuvuoden aikana koulutuksia on siis neljä, loput kaksi alkuvuodesta 2023. Näiden välissä koulutuksiin osallistuvilla on mahdollisuus saada yrityskohtaista valmennusta tai jatkaa työskentelyä itsenäisesti.
Onko ilmoittautuminen vielä tekemättä?
Koulutukseen osallistuvia yrityksiä rekrytoidaan parhaillaan. Ennen kick-offia jokaista yritystä haastatellaan, jotta koulutusta voidaan joustavasti kehittää vastaamaan aitoihin tarpeisiin.
Ota yhteys pian! Ilmoittautuminen 15.9. mennessä.
Projektipäällikkö Kati Viljakainen kati.viljakainen@xamk.fi
Future Proof Kymenlaakso -hanke
Käsi ylös, jos olet joskus palkannut lennosta ensimmäisen vähänkään sopivan kandidaatin työtehtävään, koska on ollut pakko löytää edes joku. Käsillä on ollut akuutti tarve, jolla varmistetaan perustoimintojen sujuminen edes jollakin tasolla. Reserviä ei juurikaan ole, eihän sellaiseen ole varaa. Ei ole valmista työnhakijapoolia, josta ammentaa.
Minä nostan nöyrästi käteni. Ehkä nostan jopa molemmat kädet, sillä olen saattanut kyseistä reaktiivista toimintaa harrastaa useammankin kerran.
Tilanteet vaihtelevat ja usein myös eskaloituvat sykleissä: Työntekijä hakusessa, aloitus mielellään heti!
Minun kokemukseni ovat jo muutaman vuoden takaa, eli ajalta, jolloin kuitenkin hakijoita tehtäviin oli saatavilla – jos ei montaa, niin usein edes se yksi. Edustamani toimiala oli myös siinä mielessä ”turvallinen”, ettei kenenkään henki ole kyseessä, jos uutukainen työntekijä ei täydellisesti tehtävistään suoriutuisikaan. Mutta matkaa noviisista osaajaksi on jokaisella alalla. Liiketoiminta sekä työyhteisö kärsivät ”heikoista lenkeistä”. Jatkuva rekrytointi ja perehdyttäminen kuormittavat.
Mitä pienempi työyhteisö, sitä enemmän yksittäisen työntekijän puute ravisuttaa arkea. Jokainen käsipari lasketaan, ja käsiparien riittävyys on varmistettava – taktisia vetoja hektisessä arjessa.
Osaamisesta puhuttaessa kuitenkin pelkät käsiparit eivät riitä. Ja juuri osaamista tarvitaan, jotta liiketoiminta jatkossa on kannattavaa ja kasvua on mahdollista tavoitella. Osaajia ei kuitenkaan nykyhetkessä ilmaannu paikalle välttämättä heti rekryilmoituksen myötä.
Osaamisen ennakointi pidemmällä tähtäimellä tarkoittaa liiketoimintaympäristön muutosten ”haistelua”. Se tarkoittaa sesonkivaihtelun yli katsomista. Se tarkoittaa sitä, että ymmärretään oman yrityksen paikka ja askeleet osana isompaa kuvaa. Se on ”entä-jos” -ajattelua, skenaariointia kohti vaihtoehtoisia tulevaisuuksia. Se on aktiivisia tekoja tässä hetkessä, jotta toivotut tulevaisuudet ovat mahdollisia saavuttaa. Se on vaikuttamista ja vaikuttumista.
Lisää osaamista osaamisen ennakointiin?
Future Proof Kymenlaakso -hanke auttaa yrityksiä löytämään ja tulkitsemaan muutoksesta kertovia merkkejä. Ennakointikoulutuksen avulla vahvistetaan hektisen arjen ja taktisen liiketoiminnan varmistamisen oheen toista toimintatapaa, joka tukee kasvua ja menestystä pidemmällä tähtäimellä. Yksi osa koulutuksesta liittyy nimenomaan osaamisen ennakointiin.
Future Proof Kymenlaakso -ennakointikoulutuksiin haku on nyt auki. Koulutuksiin voivat hakea kymenlaaksolaiset mikro- ja pk-yritykset veloituksettomasti (de minimis-tuki).
Yhteydenotot ja tiedustelut Kati Viljakainen kati.viljakainen@xamk.fi
Projekti on rahoitettu osana Euroopan Unionin Covid-19 -pandemista johtuvia toimia.
Mitä sinä teit kesälomalla? Oliko lomasi hyvä? Pihlajalinnan työterveyslääkäri Pirjo Rintala kertaa Terveydeksi-palstalla hyvän loman tunnusmerkkejä. Hyvään lomaan kuuluu lomamoodiin laskeutuminen pikkuhiljaa ja myös lomalta paluun suunnitteleminen jo ennen lomaa. Työstä palautuminen ylläpitää terveyttä ja ehkäisee sairauksia. Tämän vuoksi lomalla tapahtuvien aktiviteettien valinnalla on väliä. Kännykän kanssa hengailu sohvalla – huono valinta. Luonnossa liikkuminen – hyvä valinta. Ylipäätään palautumista edistää työstä poikkeavien asioiden tekeminen.
Entäpä jos mustikoiden nyppiminen ei kiinnosta ja hyttysten sijaan haluaisi ympärilleen ihmisiä? Ehkä konserttien ja kulttuuritapahtumien pääsylippuihin kuluttamisen sijaan haluaisikin ansaita rahaa? Tai tietotyöläinen haluaa vihdoin tehdä jotain konkreettista – näkyvää ja hyödyllistä?
Perinteisesti tähän ”tekemisen puutteeseen” on vastannut talkootyö kesätapahtumissa tai mökkityömaalla. Mutta tänä kesänä olen törmännyt myös mielenkiintoiseen ilmiöön, jossa varsinaisesta palkkatyöstä saadun loman aikana mennään toisaalle kesätöihin. Siis ihan oikeisiin töihin.
Vaihtelua, ihmisiä, ammattitaidon päivitystä vai silkkaa sattumaa?
Hyvä ystäväni työskentelee vaativassa projektityössä it-alalla, mutta vaihtelun vuoksi kuluttaa kesälomapäiviään myymällä kauniita esineitä design-myymälässä. Tämä kuulemma poikkeaa suurten kokonaisuuksien hallinnasta juuri sopivasti: työ myymälässä on hyvin konkreettista ja päivän kulku tehtävineen hyvin tiedossa. Lisäksi päivän aikana kohtaa erilaisia ihmisiä: nuoret työkaverit pitävät mielen virkeänä, asiakkaiden kanssa pohditaan kippojen ja kuppien sopivuutta kevyin mielin.
Toisenlaista vaihtelua saa kollegani koulutusorganisaatiosta. Hän pääsi kesätyössään kohtaamaan ”oikeita” asiakkaita hoitotyön parissa. Kimmoke työhön taisi olla lähtöisin osaajapulasta kärsivästä hoitolaitoksesta, mutta yhtä kaikki, lisäansiot ja toisaalta oman osaamisen koetteleminen käytännön tehtävissä motivoivat myös tätä kesätyöläistä.
Itse pääsin myös kokeilemaan kesätyötä muutaman päivän ajan tänä kesänä. Tosin minun tapauksessani kyseessä oli pikemminkin ennakoimaton sattuma kuin suunniteltu työnhaku. Tuttuun kahvilaan astuessani selvisi, että henkilökunta on sairastunut, eikä sijaista löydy. Tartuimme siis lasteni kanssa toimeen. Vartin perehdytys kassakoneen käyttöön ja tiloihin, loput selviteltiin myöhemmin videopuheluiden avulla.
mikä määrä kesätöitä vielä edistää palautumista?
Minä olen onnellinen sattumasta, joka saattoi minut kesätöihin. Opin valtavasti uutta kahvikoneesta ja samovaarista. Samalla hyödynsin aiemmin kertynyttä osaamispääomaa: asiakaspalvelu ja liiketoiminta on kuitenkin lähtökohtaisesti hyvin samanlaista alasta riippumatta. Sain myös nähdä, miten mahtavasti omat lapset tarttuivat toimeen hymyissä suin. Tämä oli aitoa yhdessä tekemistä ja toisten tukemista uuden äärellä!
Mutta missä menee sitten Rintalan peräänkuuluttaman palautumisen raja? Tekisinkö itse kesätöitä paria päivää enempää? Vaikea sanoa. Oma raja pitäisi varmaankin löytää kokeilemalla. Valitettavasti tämän kesän testi jäi hieman vaillinaiseksi, kun muuten lomani sujui sairastaessa. Palautumiseen kaikkinensa varattu aika oli rajallinen, mutta tämä onkin sitten jo eri tarina…
Kati Viljakainen
Projektipäällikkö, Future Proof Kymenlaakso -hanke
Kirjoittaja haistelee signaaleja työelämän murroksesta ennakoinnin ja muotoiluajattelun hengessä.
Future Proof Kymenlaakso
Tiedot
Budjetti
Asiasanat
Yhteystiedot
Kati Viljakainen
Projektipäällikkö
040 5560226
etunimi.sukunimi@xamk.fi