Triangeli soikoon!

Loppuvuodesta 2022 alkoi MLL Järvi-Suomen ja Juvenian keskusteluissa kehittyä näky siitä, että toisen asteen oppilaitosten, opiskelijoiden ja heidän läheistensä välinen vuorovaikutus voisi olla yhteisen kehittämisen aihe. Yhessä eteenpäin -hankkeessa nuoret olivat aikajanatyöskentelyjen ja keskustelujen äärellä kertoneet, miten tärkeä merkitys huoltajilla ja läheisillä heidän opiskeluhyvinvoinnilleen on. Samoja havaintoja oli tehty myös MLL:n nuorisotyössä. Toisen asteen oppilaitokset niittasivat yhteisen kehittämisen suuntia tuomalla hankevalmisteluun omat kehittämiskohteensa. 

Hankkeeseen löytyi erilaisista taustoista aihetta lähestyvä tiimi. Projektipäällikkönä ideoita käytäntöön kylvää yhteisöllinen moniosaaja Saara Vauhkonen. MLL:n siipien suojassa etsivää huoltajatyötä kehittää erityispedagogista näkökulmaa tihkuva Hanna Laitinen. Omilleen varhain muuttavien nuorten huomiointia ja moniammatillista kehittämistä luotsaa dialogisesti Antti Väisänen. Nuorten kanssa tapahtuvien toteutusten äärellä luovuutta ja vuorovaikutusta ruokkii terapeuttinen Helinä Juurinen. Tammikuusta alkaen kytköksiä opetukseen ja sosiaalipedagogiikkaan vahvistaa yhteisöpedagogiopetuksen lehtori Sari Miettinen. Tällä monipuolisella tiimillä saamme toteuttaa tärkeää työtä Triangeli-hankkeen “bändinä” seuraavat vuodet.

Kohtaamisia, toiveita ja rohkeita kokeiluja

Elokuussa 2023 startattiin ja siitä lähtien onkin ollut täyttä menoa ja meininkiä. Kaikilla tasoilla on löytynyt luontevia yhteyksiä ja toiminnallista kehittämistä. Nuoria on kohdattu ryhmä- ja hyvinvointipäivissä, tutustumisleirillä ja vierailuilla. Toivomuskaivo on kuljettanut toiveita opiskelijoilta huoltajailtoihin ja huoltajilta oppilaitoksen henkilökunnalle. Menetelmällinen ja toiminnallinen työskentelytapa on antanut oppilaitoksille uudenlaisia tapoja toteuttaa yhteistyötä läheisten kanssa. Ammattilaisten kanssa on pysähdytty teeman äärelle yhteistyökeskusteluissa, oppilaitoskohtaisia tapahtumia järjestäessä ja valtakunnallisilla Ammatillisen opetuksen opiskelijahyvinvoinnin kehittämispäivien hyvinvointitorilla. 

Paukkulasta olemme saaneet kaksi huippua harjoittelijaa, joiden ideoista ovat syntyneet uudenlaiset tapahtumat. Ossi Lappalaisen idea mikkeliläisille toisen asteen opiskelijoille ja läheisille suunnatusta retropeli-illasta Mikamar Games –peliluolassa kokosi yhteisen peli-ilottelun äärelle opiskelijoita erilaisine läheisineen, jotka arvostivat tarjottua mahdollisuutta. Miitta Ristimäen ajatus Paukkulan Läheisten illasta toteutui upeasti, sai paljon osallistujia ja kiitosta – ja Paukkulaan taisi samalla syntyä uusi perinne.  

Löytöretki arvokkaan teeman äärelle

Meillä on seitsemän yhteistyöoppilaitosta, kolme amista ja neljä lukiota. Kaikkialla emme voi olla yhtä aikaa, joten kevätkaudella suunnataan resurssia etenkin sinne, minne emme vielä ole niin paljoa ehtineet. Antoisassa alussa ihaninta ovat olleet elämänsä tärkeitä asioita jakaneet opiskelijat, koskettavinta taas opiskelijoiden läheisten omakohtaiset sanoitukset siitä, miten he haluavat opiskelijoita tukea. Hienolta on tuntunut oppilaitosten halu kehittää uutta kanssamme.  

Läheisten tuki on teema, jonka äärellä olemme lähteneet liikkeelle sensitiivisesti ja yksilöiden hiljaisia signaaleja kunnioittaen. Vielä meillä ei ole suurta dataa jaettavaksi, mutta sen sijaan meillä on ensimmäisen syyskauden jälkeen vahva tuntu, että teemamme on arvokas ja resonoi sen kanssa, mikä on nuorille ja heidän hyvinvoinnilleen tärkeää. Meillä on myös yhteydet auki nuorten, heidän läheistensä ja oppilaitosten maailmoihin. Nämä yhteydet tulevat kuljettamaan meidät kaiken oleellisen äärelle; löytöretki on käynnistynyt!  

Tutustu myös näihin artikkeleihin