Toiveena yhteistä tekemistä!
Hankkeemme kutsui mikkeliläiset toisen asteen opiskelijat läheisten aikuisten kanssa keilaamaan. Miksi ihmeessä opiskelijoiden, heidän läheistensä ja oppilaitosten yhteistyötä kehittävä hanke järjestää keilailuillan?
Olemme hankkeen alusta asti kysyneet opiskelijoita kohdatessa millaista tukea he läheisiltä aikuisilta toivovat ja millaisella tuella on merkitystä opiskeluhyvinvoinnille. Erilaisten kohtaamisten, työpajojen, toiminnallisten tuokioiden ja keskustelujen kautta on noussut esiin läheisten kanssa tapahtuvan mukavan tekemisen tärkeys.
Pikkulapsiperheille tarjotaan monia ilmaisen yhdessä tekemisen mahdollisuuksia. Entä nuoret ja heidän elämänsä aikuiset yhteen kutsuvat tapahtumat, missä ne ovat? Toteutuuko ennaltaehkäisevä perhe/läheisyhteistyö jos tavalliset opiskelijat eivät kohtaa mahdollisuuksia, joissa heidät kutsutaan läheisten aikuisten kanssa yhdessä jonkin mukavan äärelle?
Osallistumisen intoa ja positiivista palautetta
Keilailuilta oli kohderyhmältämme noussut idea, jonka toteutuksessa iso rooli oli työharjoittelijoillamme Miitalla, Veeralla ja Nitalla. Tiedotus opiskelijoille ja kotijoukoille tapahtui Wilman kautta sekä hankkeemme kanavia hyödyntäen. Opiskelijat kutsuttiin mukaan läheisen aikuisen kanssa määrittelemättä kuka aikuisen tulisi olla.
Keilailuilta kokosi yhteen 75 osallistujaa, opiskelijoita oli mukana kaikista Mikkelin toisen asteen oppilaitoksista. Läheisenä aikuisena paikalle saapui pääasiassa äitejä ja isiä, mutta myös kummi, serkku, puoliso, asuntolaohjaaja ja muita tärkeitä aikuisia. Osallistumisinto, saatu palaute ja tapahtumissamme käydyt keskustelut tuovat ilmi, että tällaiselle positiiviselle, osallistumisen mahdollisuuksia tarjoavalle perhe/läheisyhteistyölle on ajassamme tarvetta.
Läheisiä ihmissuhteita tukemassa
Yhteiskuntamme taloudellinen taantuma ja polarisoituminen näkyvät nuorten elämässä arjen eriarvoisuutena. Taloudelliset ja voimavaroihin liittyvät paineet rasittavat ihmissuhteita perheissä. Nuoren ja aikuisen yhteinen irroittautuminen tavallisesta arjesta nähdään tärkeänä, mutta sen toteuttamiseen ei aina löydy resursseja. Läheiset ihmissuhteet ovat merkittävä tekijä nuoren hyvinvoinnille ja tarvitsemme myönteisiä, mukaan kutsuvia avauksia niiden tukemiseksi.
Haastamme kaikki nuoria, opiskelijoita ja perheitä kohtaavat tahot pohtimaan, miten vastata opiskelijoiden toiveeseen tehdä jotakin mukavaa ja rentouttavaa oman elämän tärkeiden aikuisten kanssa. Joskus myös ilman pienempiä sisaruksia, joskus myös jonkun muun kuin oman vanhemman kanssa, joskus myös jotakin uutta kokeillen. Jaetuilla kokemuksilla ja ilolla on valtava vaikutus.