Terveydenhoitajakoulutus Suomessa 100 vuotta

Koulutus alkoi Suomessa virallisesti vuonna 1924, kun Mannerheimin Lastensuojeluliitto järjesti ensimmäiset valtakunnalliset terveyssisarkurssit. Näiden kurssien tavoitteena oli kouluttaa sairaanhoitajia erityisesti lasten ja perheiden terveyden edistämiseen.

Juhlia on järjestetty ympäri Suomen ja myös Xamkissa on juhlistettu koulutusta, kun Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Etelä-Savon Terveydenhoitajayhdistys järjestivät yhteistyössä Terveydenhoitaja 100 vuotta -juhlatilaisuuden Mikkelin kampuksella.

Mikkelissä terveydenhoitajien 1-vuotinen erikoistumiskoulutus sairaanhoitajille alkoi 40 vuotta sitten, vuonna 1984. Keskiasteen koulu-uudistus muutti vuonna 1988 terveydenhoitajakoulutuksen 3,5-vuotiseksi ylioppilaille.  Vuonna 1997 aloittivat ensimmäiset terveydenhoitajaopiskelijat Mikkelin ammattikorkeakoulussa. Terveydenhoitajakoulutus laajentui 4- vuotiseksi vuonna 2001.

Vuodesta 2017 lähtien terveydenhoitajakoulutusta on järjestetty Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa Mikkelin ja Kouvolan kampauksilla. Koulutuksen laajuus on 240 op ja kesto 4 vuotta.

Avajaissanat lausui Etelä-Savon johtaja Sirpa Pirskanen, kuvassa oikealla. Vasemmalla Auli Sjögren ja keskellä juhlan juontanut terveydenhoitaja Pekka Ruhtinas.
Suomen Terveydenhoitajaliiton kehittämispäällikkö Aija Saarinen.
Koulutusalajohtaja, vararehtori Katri Ryttyläinen-Korhonen ja emerita yliopettaja Auli Sjögren.
Terveydenhoitajaopiskelijat Sanna Stockhus, Anni Johanson ja Riikka Hyytiäinen tutustumassa historianäyttelyyn.
Terveydenhoitajaopiskelijat Camilla Virtanen ja Kiia Virtanen olivat rakentaneet terveydenhoitajaopintoihin kuuluvana kehittämistehtävänä historianäyttelyn ja tehneet koulutuksen historiasta posterin.
Paneelikeskustelun aiheena oli Terveydenhoitajakoulutus ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Paneeliin osallistuivat emerita yliopettaja Auli Sjögren, lehtori Riitta-Liisa Jukarainen sekä terveydenhoitajaopiskelijat Heini Huovila ja Aino Eskelinen.

Tutustu myös näihin artikkeleihin