Teho- ja valvontahoitotyön koulutus vahvistaa alan osaamista
Kotkan kampuksella työskentelevä Mari Penttilä on toiminut Xamkissa lehtorina vuodesta 2021 lähtien. Tällä hetkellä hänen työnkuvaansa kuuluu kirurgisen hoitotyön opettaminen ja Marilla on taustallaan myös monipuolinen sairaalatyökokemus. Mari opettaa myös vuonna 2025 alkavassa teho- ja valvontahoitotyön osaajakoulutuksessa, joka on rakennettu kehittämään ja vahvistamaan alan osaamista.
Tarve teho- ja valvontahoitotyön osaajakoulutukselle on lähtenyt työelämästä. ”Myös sosiaali- ja terveysministeriön raportissa on todettu, että tällä hetkellä Suomessa ei ole systemaattisesti järjestettyä tehosairaanhoitajan erikoistumiskoulutusta, vaikka tällainen on olemassa useassa maassa. Tähän tarpeeseen pyritään nyt vastaamaan. ”, Mari kertoo.
Tehovalvontahoitotyö on hyvin vaativaa ja siinä tarvitan laaja-alaista osaamista ja ymmärrystä potilaan hoidosta. Lyhyet perehdytykset eivät motivoi jäämään teho- ja valvontaosastoille töihin, koska työn vaativuus on niin suuri. Lisäkoulutuksella pyritään vastaamaan myös tähän ongelmaan. ”Koulutuksen avulla pystymme syventämään hoitajien osaamista kriittisesti sairaan potilaan hoitotyössä. Osaamista tarvitaan myös lääketieteellisestä osaamiseen.”
Koulutuksessa opiskellaan tehohoitoa aina perusasioista kriittisesti sairaan potilaan hoitoon asti. Lisäksi käsittelyssä on mm. lääkehoito, sekä teho- ja valvontahoitotyön potilaan ravitsemus ja kivunhoidon arviointi ja toteuttaminen. ”Simulaatioiden kautta opiskellaan mm. hoitoelvytystä ja MET-toimintaa. Simulaatioiden kautta saamme myös edistettyä ei-teknisten taitojen osaamista, kuten kommunikaatiota ja tiimityöskentelytaitoja sekä päätöksentekokykyä, mikä on ensiarvoisen tärkeää, kun työskennellään teho- ja valvontahoitotyössä.”
Opinnot toteutetaan verkossa ja lähiopetuspäivinä tehdään simulaatiotyöskentelyä, jossa opiskelijat pääsevät harjoittelemaan erilaisia tehovalvontahoitotyön tilanteita. Koulutuksessa on mukana myös anestesialääkäri.
Koulutus tarjoaa opiskelijalle monipuolista osaamisen kehittämistä teho- ja valvontahoitotyön osa-alueissa, syvempää ymmärrystä tehohoidon valvontalaitteista ja mitä niissä pitää huomioida potilaan hoidossa. ”Koulutuksen kautta saat ymmärrystä siitä, miten kokonaisvaltaista havainnointia tulee tehdä, eikä pelkästään voida luottaa monitoriarvoihin.”
Mari suosittelee opintoja kaikille asiasta kiinnostuneille, mutta erityisesti niille, jotka ovat vasta aloittaneet työskentelyn teho- tai millä tahansa valvontaosastolla, heräämötyöskentelyä tekeville tai joka haluaisi työskennellä teho-valvontahoidossa. ”Näiden opintojen avulla työskentelysi helpottuu, kun saat syvempää ymmärrystä asioihin ja syy-yhteydet alkavat ehkä avautumaan koko ajan paremmin. Kun oma tieto-taito on hyvällä tasolla, on potilasturvallisuuskin silloin taattu ja työnteko on kaikkinensa mielekkäämpää.”
Teho- ja valvontahoitotyön osaajakoulutus käynnistyy Xamk Pulsen tarjonnassa helmikuussa 2025. Lue lisää koulutuksen sisällöstä koulutuskalenterista.