Tarkkana joulun ajan jätteiden kanssa!
– Joulun ja vuodenvaihteen juhlapyhien aikaan kotitalouksissa syntyy tavallista enemmän jätettä. Nyt olisikin hyvä hetki kiinnittää entistä paremmin huomiota jätteen lajitteluun, Metsäsairila Oy:n ympäristökouluttaja Anne Laitinen muistuttaa.
Jouluna syntyy paljon normaaliarjesta poikkeavaa jätettä. Jätettä syntyy muun muassa jouluruokien valmistuksessa, lahja- ja kukkapaketeista sekä joulukoristeista. Tämä voi tuntua jopa ahdistavalta, mutta onneksi hyvien ohjeiden avulla syntyvät jätteet on helppoa lajitella oikeaan keräysastiaan. Se mahdollistaa niiden hyödyntämisen joko materiaalina tai energiana.
Miten se kinkunrasva taas lajiteltiinkaan?
Etelä-Savon alueella Biovirtaa-hankkeessa tehdyissä kotitalouksien jätteiden lajittelukokeissa on havaittu, että biojätettä jää edelleen lajittelematta melko paljon, sillä sekajätteen seassa on tyypillisesti 30-40 % biojätettä, kun asiaa tarkastellaan jätteiden painon perusteella. Biojätettä syntyy jouluna huomattavasti normaalia enemmän. Lisäksi joukossa on hieman epätavallisempaa jätettä, esimerkiksi kinkunrasvaa.
– Kinkunrasvahan sisältää paljon energiaa, mikä tekee siitä erittäin hyvän biokaasuprosessin raaka-aineen, toteaa projektipäällikkö Tuija Ranta-Korhonen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta.
– Laita siis kinkkurasva biojäteastiaan esimerkiksi talouspaperiin imeytettynä tai anna sen jähmettyä ennen lajittelua.
Entäs sitten lahjapaperit?
Vaikka lahjapaperi nimensä mukaisesti on paperia, ei sen paikka kuitenkaan ole paperinkeräyksessä vaan sekajätteen seassa.
– Lahjapaperit sisältävät painovärejä sekä niiden seassa on monesti paljon teippiä, minkä vuoksi ne eivät kuulu paperinkeräykseen, vaan sekajätteen joukkoon. Myös lahjanarun paikka on sekajäte, Anne Laitinen kertoo.
Sekajätteeseen kuuluvat myös esimerkiksi kynttilänpätkät ja kynttilöiden muovikuoret. Erilaiset muoviset pakkausmateriaalit, sellofaanipakkaukset sekä pakettien pehmusteena ollut styrox lajitellaan muovipakkausten joukkoon. Juomien hanapakkausten muoviset sisäpussit kuuluvat muovijätteeseen.
Apua lajitteluun saa verkkosivuilta metsasairila.fi ja kymenlaaksonjate.fi, joissa voi kätevän hakutoiminnon avulla selvittää, mihin mikäkin jäte omalla asuinpaikkakunnalla lajitellaan.
Biovirtaa – Biojäte kuljettaa -hanketta toteuttaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. Hanke on Euroopan unionin osarahoittama (Etelä-Savon maakuntaliitto). Lisäksi hanketta rahoittavat Metsäsairila Oy ja Kymenlaakson Jäte Oy. Hankkeen toteutusaika on 1.12.2022–28.2.2025.
Lisätietoja:
Projektipäällikkö Tuija Ranta-Korhonen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, p. 040 661 5191, tuija.ranta-korhonen@xamk.fi
Ympäristökouluttaja Anne Laitinen, Metsäsairila Oy, p. 044 713 8117, anne.laitinen@metsasairila.fi
Kuvateksti: Lahjapaperit eivät kuulu paperinkeräykseen vaan sekajätteeseen, koska ne sisältävät painovärejä ja usein myös paljon teippiä.