Huomisen ruokapöytä -seminaari

Tulee taas maaliskuussa 2026!

Seuraava seminaari järjestetään maaliskuussa 2026!

Vuonna 2024 seminaaripäivä tarjosi mielenkiintoisia puheenvuoroja, inspiroivia keskusteluja ja käytännönläheisiä työpajoja ruoan ja matkailun tulevaisuuden teemoista.

Tapahtuman tavoitteena on avata uusia näkökulmia ruokapöytään sekä tarjota inspiroivia oivalluksia Xamk RestoLabin mahdollisuuksista. Toivomme tapahtuman avaavan uusia ovia opiskelijoille ja yrityksille, luoden mahdollisuuksia uusille yhteistyömuodoille.

Tapahtumapaikkana toimii Xamkin Mikkelin kampus.

Kenelle tapahtuma on tarkoitettu?

Tapahtuma on maksuton ja se on tarkoitettu kaikille ruoan ja matkailun kehittämisestä kiinnostuneille sekä erityisesti alalla oleville henkilöille ja yrityksille.

Tapahtumaa tuottaa Vastuulliset ruokapalvelut -tutkimusryhmän hankkeet.

Xamk Vastuulliset ruokapalvelut tutkimusryhmä

Mikä tutkimusryhmä?

Vastuulliset ruokapalvelut tutkimusryhmän tavoitteena on edistää ruokapalvelujen ekologista, taloudellista ja sosiaalista vastuullisuutta. Siihen pyritään lisäämällä osaamista, kehittämällä tuotanto- ja palveluprosessien suunnittelua ja toteutusta.

Kehittämisen tavoitteet ja ratkaisut määritellään yhteistyössä työelämän kanssa.

Keskeisiä teemoja

  • Kasvipohjaiset ateriat ruokapalveluissa
  • Ruokahävikin ja energian kulutuksen väheminen
  • Ikääntyvien hyvä ja terveellinen syöminen
  • Työympäristöt ja työhyvinvointi

Tutkimme ja kehitämme tulevaisuuden ruoka-alaa

Friends enjoying lunch

Vastuullisuus on keskeinen osa Huomisen ruokapöytä -seminaaria. Pyrimme edistämään kestävää kehitystä ja vastuullisia toimintatapoja ruoka- ja matkailualalla. Tutustumalla tapahtumaan osallistuvien yritysten ja organisaatioiden vastuullisuustoimiin sekä kuulemalla asiantuntijapuheenvuoroja voit saada uusia näkökulmia ja ideoita omalle toiminnallesi. 

Xamk haluaa olla mukana myös vastuullisuuden kansainvälisissä verkostoissa. Marraskuussa 2020 Xamk sitoutui ensimmmäisenä suomalaisena ammattikorkeakouluna YK:n Global Compact -yritysvastuualoitteeseen, jonka tavoitteena on edistää vastuullista ja kestävää liiketoimintaa kaikkialla maailmassa. Global Compactin tavoitteet päivitetään myös Xamkin omaan vastuullisuusohjelmaan. 

Sitoutumalla Global Compactiin Xamk on mukana edistämässä YK:n tavoitteita, julistuksia ja sopimuksia. Global Compactiin sitoutuneet yritykset tekevät lupauksen vastuullisuudesta työntekijöille, asiakkaille ja omistajille sekä antavat esimerkkiä kanssatoimijoille ja koko yhteiskunnalle siitä, miltä tulevaisuuden liiketoiminta näyttää. 

Yhteystiedot

Puhelin
+358400872759
Sähköposti
Teija.Rautiainen@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Teija Rautiainen
Tutkimusryhmäpäällikkö
+358400872759
Teija.Rautiainen@xamk.fi
Puhelin
+358503447453
Sähköposti
Katariina.Kovanen@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Katariina Kovanen
Projektipäällikkö
+358503447453
Katariina.Kovanen@xamk.fi
Puhelin
+358504796569
Sähköposti
Teemu.Pulkkinen@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Teemu Pulkkinen
Projektipäällikkö
+358504796569
Teemu.Pulkkinen@xamk.fi

Haluaako yrityksesi mukaan tapahtumaan? Ota yhteyttä!

Puhelin
+358400872759
Sähköposti
Teija.Rautiainen@xamk.fi
Yksikkö
Kestävä hyvinvointi
Teija Rautiainen
Tutkimusryhmäpäällikkö
+358400872759
Teija.Rautiainen@xamk.fi
Tapahtuman nimi:

Huomisen ruokapöytä -seminaari

Tapahtuman ajankohta: 1.3.2026, 9.00–2.3.2026, 22.00

Sijainti

Mikkeli Mikpoli, Patteristonkatu 2 50100 Mikkeli

Asiasanat

aluekehittäminen kehitysyhteistyö lähiruoka ruoka-ala tutkimus yritysyhteistyö

Seminaaria vuonna 2024 tuottivat hankkeet

Joustavia koulutusmalleja matkailu- ja ravitsemisalan työntekijöiden osaamisen kehittämiseen Etelä-Savossa

Hanke kehittää uusia koulutusmalleja vastaamaan työelämän tarpeisiin työelämälähtöisesti ja tuottaa uudenlaista yhteistyötä koulutuksen ja yritysten välille.

KISMET – Sustainable Food Environments

Hankkeen teemoina ovat bio- ja kiertotalous, kestävä paikallinen elintarviketuotanto ja innovaatiotoiminta. Tavoitteena on kehittää paikallistason kestävää elintarviketuotantoa, jossa hyödynnetään entistä enemmän kiertotaloutta.

Eurooppalaisesta klusteriverkostosta tukea eteläsavolaisille ruoka-alan yrityksille

Hankkeessa luodaan Etelä-Savon ruokaklusterille toimintamalli ja edistetään ruoka-alan yritysten kansainvälistymistä.

BASCIL Lähiruoantuottajille lisätuloa ruokamatkailusta

BASCIL-hanke auttaa Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan lähiruoantuottajia monipuolistamaan liiketoimintaansa ja tavoittamaan uusia asiakkaita. Lisäksi tavoitteena on lisätä Itämeren alueen maiden tunnettuutta ruokamatkailukohteina sekä tuoda paikallisia ruoantuottajia ja aluetta esille.

Tuohta tarinoista

Tuohta tarinoista -hanke tuo ruokakulttuurin liittyvät tarinat lisäarvoa ja kannattavuutta edistäväksi toiminnaksi ruokapalvelu- ja matkailuyrityksiin. Hankkeen tavoitteena on lisätä osaamista tarinallisten ruokamatkailutuotteiden tuotteistamiseen ja markkinointiin ja tuottaa uusia elämyksellisiä palveluja ruokamatkailuun. Nuorten kiinnostusta ruokakulttuuriin ja -alan tuntemusta vahvistetaan tapahtumien, pelien ja pelillisyyden avulla, joissa tarinoilla on myös rooli.

Lisäarvoa järvikalajalosteista

Vahvistamme itäsuomalaista kalanjalostusta ja kannattavuutta, selvitämme vientiä ja teknologiaa sekä luomme yhteistyötä Itä-Suomessa.

Food Souvenir from Saimaa

Hankkeessa kehitetään Saimaan alueen ruokalahjatuotteita matkamuistoiksi ja lisätään yritysten kiinnostusta kansainvälistymiseen. Lisäksi luodaan ruokatuliaisten myyntiverkosto ja järjestetään ruokalahjakilpailuja.

Hankkeita rahoittamassa

euroopan unionin osarahoittama