Talotekniikan ylempi ammattikorkeakoulututkinto toi ammatillisen osaamisen kasvamisen lisäksi verkostoja ja moniammatillista oppia
Aiemmin hän on opiskellut talotekniikan perustutkinnon Mikkelin ammattikoulussa ja talotekniikan insinööritutkinnon Xamkin edeltäjässä Mamkissa.
”Alalle olen päätynyt niin, että yläasteella rupesin miettimään mitä haluaisin tehdä, käsillä tekeminen ja mahdollisimman nopeasti työelämään pääseminen kiinnosti, mutta halusin jotain vähän spesiaalimpaa kun tavallinen raksahomma. Putkityöt vaikutti mielenkiintoisilta, joten tuli sitten haettua sinne ja käytyä tutkinto. Sen jälkeen ajattelin että nyt on koulut käyty ja eläkeikään asti sitten vain töitä”, muistelee Saku.
Armeija-aikana Saku kuitenkin alkoi pohtia ammattikorkeakouluun hakemista, ala vain oli vielä avoinna. Vuosi töitä armeijan jälkeen kuitenkin vahvisti Sakun ajatusta siitä, että alalla pysytään.
Opinnot Mikkelin ammattikorkeakoulussa olivat luonteva valinta mikkeliläiselle, koulu oli lähellä ja aiemmasta tutkinnosta ja työelämästä hankitut kontaktit myös jo olemassa.
”Työllistyin jo tuon ammattikorkeakoulututkinnon aikana paikalliseen alan yritykseen, sain tehtyä sinne myös opinnäytetyöni. Valmistuin insinööriksi vuonna 2016.”
”Muutama vuosi töitä insinöörinä, ja alkoi herätä ajatus että pitäisikö sitä itseä kehittää vielä lisää, tiesin että Xamkilla on talotekniikasta myös ylempi ammattikorkeakoulututkinto, perehdyin asiaan tarkemmin ja aloitin tutkinnon sitten syksyllä 2019. Eli opiskeluaikahan tässä venähti minulla aika pitkäksi, kun valmistuin nyt vasta vuonna 2024”, kertoo Saku.
Ylempien ammattikorkeakoulututkintojen suositus suoritusaika on 2 vuotta, mutta opintoja voidaan räätälöidä ja sopeuttaa tapauskohteisesti, kuten Sakun tapauksessakin tehtiin.
”Työtilanteeni muuttui opintojen alettua, reissutöissä oli vaikea sitten keskittyä opintoihin, jossain vaiheessa harkitsin jo keskeyttämistäkin. Sitten opettaja, Mika Kuusela soitteli minulle, ja kannusti sekä tsemppasi jatkamaan. Vuonna 2021 tehtiin sitten henkilökohtainen opintosuunnitelma. Kävin aina 1-2 kurssia lukukauden aikana. Loppuvaiheessa sitten kävikin niin, että otin vielä enemmänkin vapaavalintaisia kursseja kun oli tarvetta opintopisteiden puolesta, kun kurssit olivatkin niin mielenkiintoisia”
Tällä hetkellä Saku toimii yrittäjänä, hän osti tuttavansa yritystoiminnan vuoden 2025 alussa. Hän tarjoaa talotekniikan asiantuntijapalveluita, eli urakoiden valvontaa sekä konsultointia, suunnittelua sekä kaikenlaisia kartoituksia sekä raportointia Pokmi-yrityksensä nimissä.
”Yrittäjyys on ollut mielessäni jo joitain vuosia, ja nyt kun tuttavan kautta avautui mahdollisuus yrityskauppaan, oli tilaisuuteen tartuttava. Vaikka olenkin nyt ollut yrittäjänä vasta ihan hetken, tuntuu tämä omalta jutulta, kun pääsen tekemään asioita omalla tyylillä, omannäköisesti, tietysti asiakasta aina kuunnellen, koska asiakashan sen loppupeleissä päättää mistä hän maksaa. Tietynlainen vapaus on tässä hommassa nyt”, toteaa Saku.
”Ylemmässä amk-tutkinnossa nyt käymäni pakollisetkin kurssit olivat hyvin ajankohtaisia, esimerkiksi energiahallintaa ja eri energiamuotoihin liittyviä kursseja, jotka ovat nyt kovastikin aiheina toki pinnalla. Opetus oli mielestäni tosi ammattitaitoista, opettajat ovat päteviä ja heidän jakamansa tieto perustuu ihan käytäntöön, opettajilla on kompetenssia alalta myös käytännön elämässä”
”Verkostoituminen oli ehdottomasti myös yksi suuri plussa tutkinnon aikana. Olen nytkin, jo tämän lyhyen yrittäjäurani aikana, ehtinyt olla yhteyksissä useammankin Xamkilla tapaamani kollegan kanssa. Näen tämän verkostoitumisen tosi arvokkaana asiana, ja toivon että se jatkossakin osataan koulutuksissa huomioida, että olisi niitä kohtaamisia ja verkostoitumisen paikkoja, ihan kasvottainkin, vaikka onkin hyvät mahdollisuudet järjestää opetusta etänä.
On kiva verkostoitua samalla alalla eri roolissakin työskentelevien kanssa – voi olla että painimme saman ongelman äärellä, mutta toiselta saa sitten eri näkökulmaa asiaan”, iloitsee Saku.
Ylemmissä amk-tutkinnoissa perusperiaatteena on, että opintoja voi yhdistää omaan työhönsä, ja tehtäviä mahdollisesti työtehtäviinsä. Sakukin teki opintoja aiemman työnsä ohessa, sai yhdistettyä tehtäviä hieman työnsä ja opinnäytetyökin tuli tehtyä aiemmalle työnantajalle toimeksiantona.
”Nyt valmistumisen jälkeen ja tässä yrittäjyyden alussa olen myös mukana eräässä Xamkin hankkeen järjestämässä Myyntivimma-koulutuksessa ja jatkossa toki yritystoiminnan rullaamaan saatuani olisi tarkoitus tarjota Xamkin opiskelijoille harjoittelupaikkoja, opinnäytetyöaiheita ja mahdollisesti muitakin projekteja. Olen itse saanut aikoinani paljon alueen yrityksiltä, ja nyt haluan antaa sitä itse takaisin”

Saku kannustaisi muitakin opintojen pariin ja kehittämään itseään. Vaikka opinnot vähän venyivät aikatauluhaasteiden vuoksi, on hänellä silti päällimmäisenä hyvät fiilikset opinnoista.
”Itsellä ainakin oli ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaminen hyvä ratkaisu, olen iloinen että koululta sai tsemppiä ja joustavuutta jotta tuli hoidettua homma maaliin asti. Voin kyllä suositella muillekin, jos yhtään kiinnostaa oman itsensä kehittäminen, niin opiskelemaan vain! Lisäksi kannattaa ottaa huomioon se, että tutkintosisällön lisäksi tarjolla on myös nämä verkostoitumismahdollisuudet, ja valmistumisen jälkeen saa kahden vuoden ajan Xamkin avoimen ammattikorkeakoulun opinnot maksutta – näitä aion itse ainakin jossain vaiheessa hyödyntää”, kannustaa Saku
Tutustu myös näihin artikkeleihin
Lue lisää Hiilineutraali rakentaminen -koulutuksesta
