Sointu-hanke tavoittelee onnistuneita lastensuojelun siirtymiä
Hanke käynnistyi tiedon hankinnalla alkusyksystä 2024 lastensuojelun siirtymien, vanhemmuuden tuen ja läheisverkostotyön nykytilasta sekä toimijaverkosta Kymenlaakson hyvinvointialueella. Tavoitimme 12 nuorta, 8 vanhempaa ja 34 työntekijää. Vastauksissa meitä kiinnostaa kehittämistyön näkökulmasta se, mitkä ovat lastensuojelun siirtymien keskeiset haasteen paikat ja mihin kehittämistyömme tulisi kohdentaa, jotta vanhemmat ja läheisten osallisuus nuoren asiakasprosessissa toteutuisi ja nuorten sijaishuollon tarve vähenisi.
Esittelimme 8.11.2024 pidetyssä aloitusseminaarissa alkukartoituksen tuloksia kehittämisen näkökulmasta. Seminaariin osallistui alueeltamme 61 ammattilaista. Saatuja tuloksia sai kommentoida ja kehittämistyön kohdentamista pääsi tarkentamaan. Ymmärryksemme lastensuojeluprosessin vaiheista täsmentyi ja siirtymien haasteet sekä hyvät käytännöt konkretisoituivat. Uusien innovaatioiden valinta ja pilotointi vanhemmuuden tukeen ja läheisverkostotyöhön lastensuojelun siirtymissä käynnistyy tähän tietoon nojaten alkuvuodesta 2025.
Alkukartoitus toi näkyväksi onnistuneen siirtymän elementtejä, joita tulee vahvistaa nuoren lastensuojelunprosessin vaiheissa. Nuorilta, vanhemmilta ja lastensuojelun ammattilaisilta saadun kokemustiedon valossa lastensuojelun onnistuneissa siirtymissä toteutuu:
- aito ja välittävä kohtaaminen ja kuuntelu perheen ja lastensuojelun ammattilaisen välillä,
- suunnitelmallisuus ja perheentahtisuus,
- valmistautuminen, jossa huomioidaan tutustuminen uusiin ihmisiin, tiloihin ja ympäristöihin,
- psykososiaalinen tuki siirtymään liittyvien tunteiden käsittelemisessä,
- tiedon antaminen ja tiedon siirto,
- yhteiseen ymmärrykseen pääseminen nuoren edun mukaisista ratkaisuista, sekä
- tutun työntekijän pysyvyys läpi lastensuojeluprosessin.
Onnistuneessa siirtymässä perhe koki tulleensa autetuksi oikea-aikaisesti, suhteessa vallitsi luottamus ja ymmärrys sekä nuoren tuentarpeista oli jaettu ja yhteinen ymmärrys. Vanhempien ja nuorten kokemusten mukaan siirtymien valmistelulla ja perheentahtisuudella sekä kiireellisten lastensuojelutoimien välttämisellä on erityisen merkittävä rooli, jotta perhe voi välttyä psyykkisesti kuormittavilta kokemuksilta.
Jos lastensuojelun siirtymät, Kymenlaakson alueellinen tilanne sekä lastensuojelun innovatiivinen uudistaminen kiinnostavat sinua, tervetuloa mukaan hankkeemme tapahtumiin!