Selkokielen koulutukset ammattilaisille – Innostusten kautta onnistumisiin

Kuva: Selkokeskus, 2019.  

Selkokeskus (2019), mukaan selkokieli on suomen kielen muoto, joka on mukautettu sisällöltään, sanastoltaan ja rakenteeltaan yleiskieltä luettavammaksi ja ymmärrettävämmäksi. Se on suunnattu ihmisille, joilla on vaikeuksia lukea tai ymmärtää yleiskieltä. 

Selkokielestä usein puhutaan myös tasa-arvon kielenä, sillä sen avulla voidaan edistää saavutettavuutta ja tasa-arvoa.  

Kuva: Selkokeskus, 2019. 

Selkokielen tarvearvion (2019) mukaan, Suomessa noin 650 000–750 000 ihmistä eli yli kymmenen prosenttia väestöstä tarvitsee selkokieltä. Tarvearvion mukaan, selkokielen tarve on kasvanut viime vuosina. Tämä johtuu seuraavista syistä: 

  • Yli 65-vuotiaita on enemmän kuin aiemmin, joten muistisairaudet lisääntyvät. 
  • Maahanmuuttajia on enemmän kuin aiemmin. 
  • Heikkoja lukijoita on enemmän kuin aiemmin, esimerkiksi nuorten lukutaito on heikentynyt 

Selkokielen hyödyntäminen kiinnostaa laajasti myös ammattilaisia Etelä-Savossa. Tätä tukee myös Helper-hankkeessa saadut havainnot ja erityisesti kahden sosionomiopiskelijan teettämä selvitys aiheesta. Anne Heinon ja Minna Puukon laatimassa selvityksessä ilmenee, että ammattilaiset kaipaavat koulutusta aihealueeseen liittyen.  

Helper – hanke järjesti kevään 2025 aikana yhden koulutuksen ja yhden työpajan selkokieleen liittyen ammattilaisille. Tilaisuuksiin osallistui yhteensä noin 30 eri alojen ammattilaista. Kouluttajana molemmissa tilaisuuksissa toimi selkokielen asiantuntija, kouluttaja ja selkomukauttaja Riikka-Liisa Tuohimetsä.  

Kouluttajana koultuksessa ja työpajassa toimi Riikka-Liisa Tuohimetsä. 

Selkokielen koulutus Savonlinnassa järjestettiin 18.3.2025. Koulutuksen nimi oli Selkokieli ohjaustyössä ja nimensä mukaisesti se paneutui siihen, kuinka selkokieltä voi hyödyntää osana ohjaustilannetta.  

Selkokielen käyttäminen vuorovaikutuksen tukena -työpaja järjestettiin osana Uusi Koulu –seminaarin oheisohjelmaa19.3.2025 Työpajassa pohdittiin, Kuinka selkokieltä käyttäen vahvistat vuorovaikutusta.  

Selkokielisiä materiaaleja on paljon ja myös vinkkejä sen hyödyntämiseen löytyy paljon. Tässä muutama, joihin kannattaa tutustua.

Vinkkejä! 

Krjoittanut: Henna Rämä, TKI-asiantuntija, Helper-Kestäviä työllisyyspolkuja maahanmuuttaneille

Lähteet:

Selkokeskus – suomeksi » Selkokielen määritelmä 

Selkokeskus – suomeksi » Selkokielen tarve 

Selkokirjallisuuden lukupiiri – Kohti innostavia lukuhetkiä – Next-verkkolehti 

Euroopan unionin osarahoittama

Tutustu myös näihin artikkeleihin