• Artikkeli
  • Henkilöjuttu
  • Kokemus
  • Uutinen
Artikkeli
Henkilöjuttu
Kokemus
Uutinen

Ravintola Tallin 20-vuotista taivalta juhlitaan syyskuussa

Ravintola Talli avattiin vuonna 2004, alun perin lounas-, kokous-, à la carte- ja tilausravintolana sekä restonomiopiskelijoiden oppimisympäristönä. Ravintolan perustoiminta on säilynyt samana, mutta restonomikoulutus on muuttunut palvelu- ja ruokapainotteisesta koulutuksesta matkailupainotteiseksi. Samalla opetustoiminta on ottanut askelia mm. kohti virtuaalisuutta. Xamk RestoLab Tallin opetustiloissa mahdollistaa virtuaalisten, pelillisten ja VR-teknologioita hyödyntävän opetuksen, oppimisen ja hanketoiminnan. 

Tallin historiallisissa tiloissa on 20 vuoden ajan toteutettu laajaa ruokaan liittyvää tuotekehitystä yhteistyössä asiakkaiden, henkilökunnan, hankkeiden, restonomiopiskelijoiden ja opettajien kanssa. 
– Mieleenpainuvampia tapahtumia ovat olleet mm. Salakapakka, Valtakunnalliset luomupäivät, Saimaan saaristolaisiltamat, James Bond 007-teemajuhlat, Saimaa Stadiumin avajaiset, Farmaritapahtuma sekä monet perhejuhlat omine ruokateemoineen. Ravintola Tallissa on suunniteltu lukuisia kansainvälisiä ruokaprojekteja ja kansainvälisyys on edelleen luonnollinen, näkyvä osa Tallin toimintaa, kertoo palvelupäällikkö Minna-Mari Mentula.  

Tallilla tärkeä rooli lähi- ja luomuruokailussa 

Ravintola Tallin toiminnassa alusta asti ollut Mentula nostaa esiin Tallin roolin lähi- ja luomuruoan käytön kasvattamisessa alueen ravintola- ja ruokakulttuurissa.  

-Lähiluomutilan kasvikset, juurekset, sienet ja marjat näkyvät Tallin ruokalistoilla. Järvikalaa hankitaan lähivesistöistä alueen toimijoiden kautta ja luomuhunaja, paikalliset leipomotuotteet, hanhituotteet sekä esimerkiksi viljapossu ovat kaikki alueen yrittäjiltä. Tallissa on alusta asti nyljetty mateita, valmistettu riistaterriiniä, haudutettu yön yli lihaa ja tehty marjajälkiruokia, Mentula listaa.  

Ravintola Talli joutsenmerkittiin ensimmäisenä eteläsavolaisena ravintolana vuonna 2008. Portaat luomuun –ohjelmassa Ravintola Talli on edennyt 4. tasolle. Myös muut Etelä-Savossa toimivat Xamkin ravintolat ja kahvilat joutsenmerkittiin uusin kriteerein keväällä 2023.  

Saimaan alueen ruokatarjonta näkyy ja maistuu Tallin juhlaviikolla 

Saimaan alueelle myönnetty kansainvälinen European Region of Gastronomy –status vuodelle 2024 on tunnustus itäisen Suomen ainutlaatuisesta ruokakulttuurista. Ravintola Talli on osa tähän liittyvää Taste Saimaa Partner –verkostoa ja Tallin juhlaviikko osa tätä toimintaa.    

Tallin juhlaviikolla kotimaisuus näkyy maanantaina Atrian ja tiistaina Valion teemalounailla. Meiran kanssa tehtävää vastuullista kahviyhteistyötä tuodaan esille keskiviikkona. Torstaina katetaan lähiluomutilan antimia lounaalle ja perjantaina herkutellaan lähiruokateemalla.   


Puhelin
+358407094981
Sähköposti
Minna-Mari.Mentula@xamk.fi
Yksikkö
Ravintolapalvelut
Minna-Mari Mentula
Palvelupäällikkö
+358407094981
Minna-Mari.Mentula@xamk.fi
Puhelin
+358503125066
Sähköposti
Siiri.Pyy@xamk.fi
Yksikkö
Ravintolapalvelut
Siiri Pyy
Ravintolapäällikkö
+358503125066
Siiri.Pyy@xamk.fi