Pettuinen metsämysli on Suomen paras ruokalahja

Lahjapakkaukset-kategorian voitti mäntyharjulaisen Heilukankaan Tyrnin lahjapakkaus. Toiseksi sijoittui Villi-idean pakkaus nimeltä Villit metsän aarteet. Kolmanneksi tuli Nordic Herbs Oy:n Metsän makuja -yrttilajitelma.

”Pettuisen metsämyslin pakkaus on kuin satukirjasta”, tuomaristo kommentoi Villi-idean voittajatuotetta. Heilukankaan Tyrnin lahjapakkaus nousi voittajaksi erityisesti laadukkaiden tuotteiden ja erinomaisen maun ansiosta. Pakkausta kehuttiin kauniiksi ja elegantiksi.

Yleisön suosikiksi nousi Häme-lähiruokasalkku, jonka on koonnut Kinnarin Tila Hollolasta. Yleisö sai äänestää omaa suosikkiaan kilpailun verkkosivuilla ja paikan päällä Huomisen ruokapöytä -seminaarissa. Ääniä annettiin yhteensä huimat 2510. Häme-lähiruokasalkku sai 17 prosenttia annetuista äänistä.

– Kilpailu oli tasaväkinen ja korkeatasoinen. Tuotteet osoittautuivat erittäin hyviksi ja laadukkaiksi. Kilpailussa oli mukana moneen eri käyttötarkoitukseen sopivia tuotteita: tuotteiden joukosta löytyy vaihtoehtoja esimerkiksi matkamuistoksi, tuliaiseksi tai joululahjaksi, kertoo tuomariston puheenjohtaja Niklas Kurvinen. Hän on itse MasterChef Suomi -kilpailun finalisti ja kotitalousopettaja.

Tuomaristossa olivat mukana myös puolalainen ruokamatkailun kehittäjä Hubert Gonera, graafinen suunnittelija Maarit Vasama, TKI-asiantuntija Johanna Kantala ja TKI-asiantuntija Taina Harmoinen.

Suomen ruokalahjakilpailu huipentui Mikkelissä torstaina järjestettyyn palkintogaalaan. Palkintogaalan juonsi Sari Kaasinen. Voittajat palkittiin 1000 euron rahapalkinnoilla.

– Voitto yllätti, mutta hyvältä tuntuu! Hienointa oli kuulla tuomarien korostavan tuotteiden makua, kommentoi Heilukankaan Tyrnin yrittäjä Jarkko Hietanen.

– Ihana saada tällaista tunnustusta. Kun yksinään kehittelee tuotteita, niin tulee välillä miettineeksi, onko tässä järkeä, joten on uskomattoman ihanaa kuulla, että on! Kanssakilpailijoiden tuotteet olivat myös kiinnostavia ja kuluttajana voisin ostaa niistä jokaisen, kommentoi Villi-idea-yrityksen Mimmu Nikkari.

Peräti 60 osallistujaa eri puolilta Suomea

Kilpailun tavoitteena oli nostaa esiin kotimaisia ruokalahjatuotteita ja raaka-aineita sekä lisätä niiden tunnettuutta ja arvostusta.  Kilpailuun saivat osallistua yritykset ja yksityiset elinkeinonharjoittajat, joiden kotipaikka ja tuotanto ovat Suomessa.

Kilpailuun ilmoitettiin 60 tuotetta ympäri Suomen. Finaaliin pääsi yhteensä 12 tuotetta, joiden joukosta tuomaristo valitsi voittajat kahdessa eri kategoriassa. Kilpailu sai näkyvyyttä erityisesti sosiaalisessa mediassa. Kilpailusta on tarkoitus tehdä pysyvä perinne.

Valtakunnallisen kilpailun koordinoi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Food Souvenir from Saimaa – matkalla kansainvälistymiseen -hanke, joka on EU:n osarahoittama Etelä-Savon maakuntaliiton kautta.

Lisätietoja ja valokuvapyynnöt:

TKI-asiantuntija Tiia-Mari Eilola, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, tiia-mari.eilola@xamk.fi 050 473 8180

Iloisia ihmisiä kunniakirjat käsissä.
Palkintojenjaossa vasemmalta alkaen Terhi Kinnari (Kinnarin Tila), Kati Paasonen ja Jarkko Hietanen (Heilukankaan Tyrni), Mimmu Nikkari (Villi-idea), Sirpa Niiranen (Villiyritys) . Kuva: Pihla Liukkonen..

Tulokset:

Kategoria 1. Ruokalahjat

  1. Pettuinen metsämysli (Villi-idea)
  2. Terva ja lakritsi -hunajahauduke (Taiga Honey)
  3. Villimpi makusuola (Villiyritys)

Kategoria 2. Lahjapakkaukset

  1. Heilukankaan tyrnin lahjapakkaus (Heilukankaan Tyrni)
  2. Villit metsän aarteet (Villi-idea)
  3. Metsän makuja -yrttilajitelma (Nordic Herbs Oy)

Lisätietoja kilpailusta: Suomen ruokalahjakilpailu 2024

lahjapakkaus
Lahjapakkaukset-kategorian voitti mäntyharjulaisen Heilukankaan Tyrnin lahjapakkaus. Pakkauksessa on tyrnijauhetta, tyrniglögiä, tyrnihilloa ja tyrnitäysmehua.
Lahjapakkaus, jossa eri tuotteita, ja isolla teksti Häme.
Yleisöäänestyksen voitti Häme-lähiruokasalkku. Se on Kinnarin Tilan kokoama ja jälleenmyymä paketti, jossa mukana paikallisten toimijoiden tuotteita.

Tutustu myös näihin artikkeleihin