Opiskeluterveydenhuollossa ollaan ennakointitehtävissä

Joonas päätyi opiskelemaan alalle, koska työt kuljetusalalla päättyivät yllättäen joulukuussa 2012, ja alanvaihto tuntui siinä tilanteessa mielekkäältä. Armeija-aikanaan Joonas oli ollut lääkintäryhmän kuljettajana sekä suorittanut silloin myös lääkintämieskurssin, ja päässyt sitä kautta tutustumaan hoitoalaan, joten hän tiesi jo hieman, mitä olisi luvassa.

Opiskelemaan lähtö ei kuitenkaan ollut niin yksinkertaista, paikka sairaanhoitajaopintoihin ei avautunut ensimmäisellä hakukerralla. Joonas aloitti kuitenkin opinnot avoimen ammattikorkeakoulun kautta syksyllä 2013, ja pääsi sitten syksyn haussa hakemaan sekä sairaanhoitaja- että terveydenhoitajaopintoihin.

”Aloin miettimään asiaa, ja tajusin, että olisin ennemmin siellä ennaltaehkäisypuolella, kun ihan sairaanhoitajana. Terveydenhoitajana voin tietyllä tavalla vaikuttaa ihmisen elämään enemmän”, Joonas avaa ajatuksiaan.



”Haun tulosten saaminen oli jännittävää. Yllätyksekseni petyin hieman, kun tuli ensin tieto, että pääsen opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Puoli tuntia viestin saamisen jälkeen, tuli toinen viesti, hyväksyntä terveydenhoitajan opintoihin. Miettimisaikaa en tarvinnut, valinta oli jo tehty, halusin terveydenhoitajaksi”



Tällä hetkellä Joonas työskentelee opiskeluterveydenhoitajana Eloisalla, Mikkelissä toisella asteella, vastuullaan noin 500 ammattikouluopiskelijaa Paukkulassa ja Raviradantiellä.

”Toisen asteen opiskeluterveydenhoitajan työnkuva on laaja, lähtien ihan perus terveystarkastuksista moniammatillisiin yhteistöihin ja keskusteluihin joissa saatetaan paneutua esimerkiksi opiskelijoiden hyvinvoinnin ja jaksamisen tukemiseen. Käytännössähän olen myös opiskelijoidemme työterveyshoitaja, tarkastuksissa ja keskusteluissa tulee ottaa huomioon myös opiskelijan tuleva ala, ja sen mahdollisesti tuomat työn kuormittavuustekijät. Ikähaarukkakin on laaja, sillä meillä on opiskelijoita 16-vuotiaista aina sinne noin 60-vuotiaisiin saakka, eri ikäisillä on erilaisia haasteita elämässään, ja työpäiväni eroavat suuresti toisistaan – se on yksi tämän työn parhaita puolia”, kertoo Joonas.

Oma harrastus tulee mukaan työpaikalle

Nykyiseen työhönsä Joonas on pystynyt yhdistämään myös harrastuksensa ja nuoruuden haaveammatin, sillä hän on tuonut koululle oman akvaarionsa, jonka elämää opiskelijat voivat sitten koululla seurata.

”Akvaariota hoidetaan yhdessä muutaman henkilökunnan jäsenen kanssa. Minulle akvaarionhoitohetket ovat myös hyviä tapoja jutustella opiskelijoidemme kanssa vastaanottoani rennommassa ympäristössä, sillä lähes aina paikalla on joku, jota kiinnostaa kuulla lisää akvaarion elämästä. Monesti myös saatetaan päästä jollain aasinsillalla kiinni opiskelijaa mietityttävään terveysasiaan, ja varata aikaa vastaanotolleni. On tärkeää olla läsnä ihan oppilaitoksen arkipäivässä, ja pysyä helposti lähestyttävänä näille opiskelijoillemme, akvaario auttaa kyllä siinä”, toteaa Joonas.

Terveydenhoitajan työtehtävät ovat monipuolisia ja moniammatillinen yhteistyö on tärkeää

”Ennen tähän työhön päätymistä ehdin olla monenlaisissa erilaisissa terveydenhoitajan tehtävissä, ja kerryttää kokemusta erilaisista yksiköistä. Olin muun muassa kiertohoitajana kotihoidossa, vanhuspalveluyksikössä, nuorisopsykiatrian osastolla sekä sijaisena opiskeluterveydenhuollossa”

Terveydenhoitajaopintoja toteuttaville oppilaitoksille Joonas haluaa sanoa, että on hyvä jatkossakin pitää harjoittelut eri osa-alueille ominaan. Opiskeluaikana on hyvä saada kokemusta erilaisista terveydenhoidon tehtävistä, koska jokaiselta osa-alalta oppii aina uutta ja saa samalla kuvaa siitä mihin haluaisi jatkossa suunnata.

”Esimerkiksi itse olin ensimmäisen harjoittelun Kyyhkylässä, silloin kun siellä vielä oli veteraaneja. Halusin kunnioittaa heitä ja sain samalla kuulla uskomattomia tarinoita. Tuo harjoittelu oli poikkeuksellinen. Sisätauti- ja kirurgiaharjoitteluun menin ihan yleisosastolle, jotta saisin pintaraapaisun kaikkeen, siellä minulla oli ihan huippu ohjaaja, opit sieltä edelleen mielessä ja käytössä. Psykiatrisen puolen harjoittelun tein taas nuorisopsykiatrian osastolla, ja lastenhoidon harjoittelun kanssa minulla kävi kyllä lottovoitto, sillä paikkoja arvottiin ja sain paikan vastasyntyneiden teholle” muistelee Joonas opiskeluaikojaan.

Joonas kertoo työnsä parhaiksi puoliksi nuoret, hyvän työyhteisön ja yhteishengen eri toimijoiden välillä sekä työn monipuolisuuden.



”Opiskeluterveydenhuollossa pitää tietää monesta asiasta paljon, ja osata yhdistellä asioita ja etsiä tietoa. Myös kohtaamisen ja kuuntelun taidot ovat erittäin tärkeitä, ja niitähän ei voi oppia kirjoista. Työ ei ole siis pelkkää painon ja pituuden mittaamista opiskelijoilta”


”Opiskeluaikanani olin sitä mieltä, että haluaisin neuvolaan töihin, koska silloin voisin vaikuttaa moniin ihmisen ongelmiin neuvonnalla ja ohjauksella jo ennen haasteiden puhkeamista, lapsuudessa eli ihan alkulähteillä. Tällä hetkellä en kuitenkaan vaihtaisi työtäni, viihdyn täällä todella hyvin. Täälläkin kyllä tosiaan teen ennaltaehkäisevää työtä opiskelijoidemme kanssa toimiessani, kun kuuntelen ja ratkon heidän ongelmiaan ja yritän, yhdessä asiakkaan kanssa, keksiä ratkaisuja niihin, jotta ongelma tai haaste ei pahene”

Nykyisessä työssään Joonas pitää aktiivisesti yhteyttä myös Xamkiin ja entisiin opettajiinsa, koska ohjaa terveydenhoitajaopiskelijoiden harjoitteluita ja käy niistä keskusteluja opettajien kanssa.


”Haluan tehdä harjoittelusta jokaiselle opiskelijalle henkilökohtaisen, käyn aina alkuun läpi asioita, joita opiskelija harjoittelussaan tavoittelee ja missä hän tarvitsee tukea, jotta voi vahvistaa omaa ammatti-identiteettiään”



Alasta haaveilevia, tai sitä jo opiskelevia Joonas kannustaa avoimuuteen. ”Olemalla avoin ja kiinnostunut ja asiakkaasta välittävä saat luottamuksen rakennettua sinun ja asiakkaan välille.”

Lue lisää koulutuksesta

Tutustu myös näihin artikkeleihin