Opiskelijaprojekti: Lahjakassit vieraille
”Projektin saimme toimeksiantona opettajilta ja se oli mahdollista sisällyttää osaksi projektiosaamisen opintojaksoa. Ajatus projektin toteuttamisesta ja suorittamista osana opintojaksoa kuulosti houkuttelevalta ja itse projekti mielenkiintoiselta.” kertovat projektiryhmän jäsenet Tiina Ruotsalainen, Saara Seppo, Anne Suhonen ja Kirsi Tanska. Lue alta opiskelijoiden kertomana, miten lahjakassin eri komponentit syntyivät ja millainen projekti oli.

”Ideointi alkoi saman tien, olihan tiimissämme varsinaisia ideanikkareita. Meille esitettiin toive, että kassiin sisällytettäisiin ainakin jotain syötävää. Halusimme lisätä kassiin myös jotain hyödyllistä, josta jäisi muisto tapahtumasta. Syntyi idea patavahdista.
Ideoita erilaisista makeisista syntyi heti, ja päädyimme tekemään tyrnin makuista marmeladia ja lakritsifudgea – molemmat vegaanisina versioina. Valitsimme maut Xamkin värejä mukaillen: keltaista ja mustaa. Valmistimme myös ihan kokeilumielessä lakritsimarmeladia, josta tuli upean väristä, mutta maku olisi vaatinut vielä paljon kehittelemistä. Lisäsimme lahjakasseihin lopulta myös toisen projektiryhmän valmistamaa granolaa. Se oli kiva lisä.”
Kuvassa vasemmalta Kirsi, Anne, Tiina ja Saara.

”Aikaa oli rajallisesti ja ensimmäisiä versioita makeisista testasimme jo kotona ennen kuin pääsimme kehittämään tuotteita lisää uusiin FoodLabin tiloihin. Marmeladin valmistuksessa käytimme hyydyttämiseen ensimmäisellä kerralla agaria. Koostumus oli oikein hyvä, mutta sokeroinnin jälkeen pinta ”hikoili”. Mainitsimme tästä eräälle opettajalle ja hän sanoi, että häneltä voisimme saada kokeiluun makeispektiiniä. Löysimme ohjeen pektiinin avulla valmistettavaan marmeladiin elintarviketekniikan kirjasta, ja sitä mukaillen lähdimme tekemään uutta koe-erää. ”
Kuvassa marmeladimassan keittäminen.

”Tämäkään ei onnistunut, vaan marmeladi jäi liian löysäksi. Muokkasimme hieman nesteen ja pektiinin määrää, ja kolmas kerta toden sanoi; marmeladista tuli täydellistä. Olimme siis löytäneet toimivan reseptin marmeladin valmistukseen. Vai olimmeko sittenkään?! Isompia määriä tehdessä resepti ei täysin toiminutkaan. Lopulta haasteiden kautta voittoon, ja saimme kuin saimmekin valmistettua pienen onnistuneen erän marmeladia, joka päätyi lahjakasseihin.”
Kuvassa valmis marmeladimassa.

Kuvassa tyrnimarmeladikuutiot valmiina pakattaviksi vieraille.

”Löysimme lakritsifudgen ohjeen blogista, ja testasimme sitä pienin muutoksin. Rakenne saatiin jo ensimmäisellä testauskerralla hyväksi. Fudgea maisteltiin koko luokan voimin ja makua kehuttiin onnistuneeksi. Väriä ja makua toivottiin kuitenkin vielä intensiivisemmäksi. Toinen versio oli jo todella hyvä ja päätimme käyttää sitä. Valmistimme fudgea ison määrän, niin että siitä riitti lahjakassien lisäksi myös FoodLabin yritysyhteistyöpäivään ja avoimiin oviin.”

”Patavahdin muodosta, ulkonäöstä, materiaalista ja toteutuksesta oli heti selkeät ajatukset. Halusimme valmistaa kestävästä kotimaisesta materiaalista tyylikkäästi muotoillun X-kirjaimen Xamkin hengessä. Tiesimme, että koululla on laitteet, millä tällaisen pystyy helposti toteuttamaan, mutta se vaatii ihmisen, joka laitteita osaa käyttää. Kysyimme kustannusarviota ja apua toteutuksessa eräältä opettajalta, ja hän suostui siihen ilomielin. Yksi tiimin jäsen suhtautui patavahdin suunnitteluun ja piirtämiseen vahvalla pieteetillä, eikä aikaakaan kun patavahteja oli valmiina kasapäin. ”

”Olimme todella tyytyväisiä aikaansaannoksiimme. Ryhmämme toimi hyvin yhdessä, ja kaikki saivat toteuttaa omia vahvuuksiaan. Ryhmästä löytyi niin ideoijaa ja tekijää kuin järjen ääntä ja toteuttajaa. Ideoiden ja ajatusten takana seisoivat kaikki. Jokaisen oma persoona piti ryhmähenkeä yllä. Niin lakufudgesta kuin marmeladista tulee varmasti vielä jatkokehitystä. Marmeladin valmistuksessa jäi mieltämme vaivaamaan, miksei se joka kerralla onnistunut ja syy sille täytyy perinpohjaisesti selvittää. Joten se on ainakin tuotekehityksen kohteena. Mielessämme on myös muutamia muita kokeilemisen ja kehittämisen arvoisia ideoita tulevaisuutta varten” projektiryhmä summaa.