Nyt tutkitaan yläkouluikäisten liikkumista ja kulkumuotoja Kouvolassa ja Mikkelissä

Kouvolassa ja Mikkelissä alkaa tutkimus, jossa selvitetään yläkoululaisten liikkumista ja kulkumuotoja. Aiemmin samantyyppistä tutkimusta tehtiin alakoululaisista.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Aalto-yliopisto ovat käynnistäneet Julkine-tutkimuksen, jonka aiheena ovat nuorten aktiiviset ja kestävät kulkumuodot. Tutkimuksessa testataan lukuvuoden 2024–2025 aikana, kuinka kulkutapoihin ja päivittäisen liikunnan määrään voidaan vaikuttaa pääosin kouluilla toteutettavan toiminnan kautta. Tutkimuksessa myös selvitetään, millaisia esteitä on yläkoululaisten kävelyn, pyöräilyn ja julkisen liikenteen käytön tiellä koulu- ja vapaa-ajan matkoilla. 


Tutkimuksen osallistujiksi rekrytoidaan parhaillaan noin kolmeasataa yläkouluikäistä nuorta kahdeksasta koulusta. Mukana ovat Mikkelin Lyseon koulu, Anttolan yhtenäiskoulu, Rantakylän yhtenäiskoulu ja Ristiinan yhtenäiskoulu sekä Kouvolasta Urheilupuiston koulu, Elimäen yhtenäiskoulu, Naukion yhtenäiskoulu ja Myllykosken yhtenäiskoulu.


Mikkelin ja Kouvolan yläkoululaisten koulumatkat ja vapaa-ajan matkat vaihtelevat keskustan lyhyistä matkoista haja-asutusalueen useisiin kymmeniin kilometreihin. Tutkimuskoulut on tarkoituksella valittu eri tyyppisiltä alueilta. Kaupunkeja erottaa toisistaan se, että Mikkelissä nuorilla on maksuton joukkoliikenne. 


Tutkimukseen osallistuvan Ristiinan yhtenäiskoulun rehtori Laura Rummukainen pitää tutkimusta tärkeänä.
– Julkine-tutkimus on meillä hyvin ajankohtainen, sillä liikunnallisuuden ja toiminnallisuuden lisääminen on lukuvuoden teemana Mikkelin perusopetuksessa. Koulumme oppilasalue on laaja ja esimerkiksi vesistöjen rikkoma, ja kuitenkin nuorilla olisi hyvä olla tasavertaiset kulkemis- ja liikkumismahdollisuudet. Siksi on tärkeää, että tutkimuksessa kartoitetaan julkisen liikenteen käyttöä nuorten arjessa. Koulumatkojen liikunnallisuutta olisi hyvä lisätä, jos olosuhteet kuten matkan pituus ja turvallisuus sen mahdollistavat, Rummukainen toteaa. 

Tutkimukseen osallistuvat koulut on jaettu satunnaisesti koeryhmään ja verrokkiryhmään. Molemmat ryhmät osallistuvat aktiivisuusmittauksiin, joissa selvitetään päivittäistä liikkumista ja istumista, sekä karttapohjaiseen kyselyyn, jolla saadaan tietoa esimerkiksi eri kulkumuotojen käytöstä ja matkojen kestoista. Lisäksi koeryhmälle järjestetään lukuvuoden aikana toimintaa, jolla pyritään eri tavoin tukemaan aktiivisten ja kestävien kulkumuotojen käyttöä. 

– Koulut ovat lähteneet hienosti mukaan yhteistyöhön. Nyt vierailemme kouluilla kertomassa tutkimuksesta mukaan valituille luokille ja oppilaiden huoltajille. Toivomme mahdollisimman monen innostuvan ilmoittautumaan mukaan,  tutkimushankkeen projektipäällikkö, TKI-asiantuntija Anja Härkönen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta kertoo.
– On tärkeää saada mukaan kattavasti osallistujia erilaisten liikenneolosuhteiden ääreltä. Haluamme myös mukaan erilailla vapaa-aikaansa viettäviä nuoria, jotta saamme monipuolista tietoa nuorten kokemuksista ja olosuhteista,  projektitutkija, tutkijatohtori Elina Hasanen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta ja Aalto-yliopistosta sanoo.


Julkine-tutkimuksessa monipuoliset tutkimusmenetelmät ovat isossa roolissa.
– Monimenetelmällisellä tutkimuksella voimme tuottaa monipuolista tietoa arjen liikkumisen käytänteistä. Pyrimme ymmärtämään syvällisemmin nuorten ja perheiden liikkumiseen liittyviä arvovalintoja ja muusta arjesta kumpuavia esteitä ja edellytyksiä, apulaisprofessori Tiina Rinne Aalto-yliopistosta ja Tampereen yliopistosta sanoo.


Julkine-tutkimusta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Tutkimuksen tuloksia julkaistaan tiedonkeruun jälkeisinä vuosina. Tutkimus jatkaa samaa teemaa kuin vuosina 2019–2022 toteutettu Freeride-tutkimus, jossa selvitettiin maksuttoman joukkoliikenteen yhteyttä 10–12-vuotiaiden lasten fyysiseen aktiivisuuteen. Freeriden tulosten mukaan Kouvolassa lapset kävelivät vähemmän kuin Mikkelissä, jossa on peruskouluikäisille maksuton joukkoliikenne. Kouvolalaiset lapset puolestaan pyöräilivät enemmän kuin mikkeliläiset.

Lisätietoja: 
TKI-asiantuntija Anja Härkönen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, p. 044 7028273, anja.harkonen@xamk.fi  

Apulaisprofessori Tiina Rinne, Aalto-yliopisto ja Tampereen yliopisto, p. 050 4544624, tiina.rinne@tuni.fi 


Projektitutkija, tutkijatohtori Elina Hasanen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja Aalto-yliopisto, p.  050 5916827, elina.hasanen@xamk.fi 


Laura Rummukainen, rehtori, Ristiinan yhtenäiskoulu, puh. 040 1295030


Hankkeen verkkosivu: https://www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitys/julkine/

Tutustu myös näihin artikkeleihin