• Artikkeli
  • Henkilöjuttu
  • Kokemus
  • Uutinen
Artikkeli
Henkilöjuttu
Kokemus
Uutinen

Miten vihreä siirtymä Euroopassa tehdään reilusti ja oikeudenmukaisesti?

Maailma kamppailee parhaillaan vakavan kestävyyskriisin kanssa. Luonnonresurssien riittävyys sekä ympäristö- ja ilmastokysymysten ratkaiseminen on kriittisen tärkeää koko ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta. Tarvitsisimme pikaisesti monenlaisia muutoksia ja toimenpiteitä, mutta samaan aikaan meidän on äärimmäisen tärkeää pitää huolta siitä, että tämä niin kutsuttu vihreä siirtymä toteutetaan reilusti ja tasapuolisesti. Tavoitteena on siis varmistaa, ettei näiden kipeästi tarpeellisten muutosten myötä esimerkiksi eri valtiot, alueet tai väestöryhmät – erityisesti vieläpä haavoittuvammassa asemassa olevat ryhmät kuten nuoret tai maahanmuuttajat – jäisi väliinputoajan asemaan.

Euroopan unionilla on käynnissä mittavia toimenpiteitä, jotta nimenomaan oikeudenmukainen vihreä siirtymä toteutuisi Euroopassa mahdollisimman hyvin. 2021 alussa käynnistyi jättiohjelma Just Transition Mechanism (eli lyhennettynä JTM), jonka kautta on tarkoitus jakaa vuoteen 2027 mennessä peräti 55 miljardia euroa. Ohjelma sisältää valtavasti erilaisia toimintoja, ja tuolla rahalla mahdollistetaan myös esimerkiksi nuoriin liittyviä vihreän siirtymän tukitoimia. Yksi esimerkki tästä voisi olla vaikkapa uudenlaiset koulutusmahdollisuudet alueilla, joilta perinteisesti nuoria työllistäneet ammattialat häviävät paremmin kestävyyttä tukevien alojen tieltä.

Kun asiaa käy pohtimaan, niin on nopeasti selvää, että kysymys oikeudenmukaisesta vihreästä siirtymästä Euroopassa on valtavan laaja ja monimutkainen. Asiaan liittyy suunnaton määrä erilaisia näkökulmia, muun muassa poliittisesta, taloudellisesta, alueellisesta ja kulttuurillisesta perspektiivistä. Tämän monimutkaisuuden vuoksi Euroopan komissio on nimittänyt joukon erilaisiin teemoihin keskittyviä asiantuntijatyöryhmiä, joiden tehtävä on ohjata tuon valtavan JTM ohjelman toteutusta eri näkökulmista.

JTM konferenssi Brysselissä huhtikuussa 2024.

Yksi näistä monista työryhmistä kantaa teemaa Equal Opportunities, eli sen tarkoitus on nimenomaan ohjata ohjelman toteutusta heikommassa asemassa olevien ryhmien näkökulmasta – kuten esimerkiksi nuorten, eläkeläisten tai maahanmuuttajien. Kyseinen työryhmä kokoontui ensimmäisen kerran Brysselissä keväällä 2024 ja se jatkaa työtään aina vuoteen 2026 saakka. Mukana on reilu parikymmentä organisaatiota ympäri Eurooppaa – niin tutkimuskeskuksia, järjestöjä ja yhdistyksiä kuin korkeakoulujakin. Iloksemme myös meidän oma nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juveniamme pääsi tähän joukkoon mukaan!

Työryhmässä mukana oleminen on erinomainen paikka päästä eturiviin kuulemaan, millä tavoin vihreää siirtymää toteutetaan eri maissa ja millaisia ratkaisuja eri haasteisiin on löydetty muualla Euroopassa. Samalla työryhmä antaa hienon mahdollisuuden tuoda keskusteluihin mukaan paitsi nuorten ja nuorisoalan niin myös koko Suomen näkökulmaa – meillä täällä pohjoisessa on kuitenkin vihreään siirtymään liittyviä haasteita ja kysymyksiä, jotka eivät välttämättä samalla tavalla nouse esiin Keski- ja Etelä-Euroopan maissa. Me Juveniana satumme olemaan ainoa suomalainen organisaatio kyseisessä työryhmässä, joten pyrimme tietysti olemaan äänitorvena koko maan näkövinkkelistä.

Jo ensimmäisen kokouksen jälkeen oli selvää, että Juvenialla ja koko Xamkilla on paljon osaamista ja tietoa annettavana työryhmän teemaan liittyen. Me olemme kuitenkin tehneet töitä kestävän hyvinvoinnin eteen jo vuosikymmeniä. Oikeudenmukainen vihreä siirtymä on mitä suurimmissa määrin yhteinen asia meille kaikille, emmekä me suinkaan tee tätä työtä yksin. Tuon Equal opportunities -työryhmän jäsenenä me toimimme myös niin sanottuna oikeudenmukaisen siirtymän lähettiläinä, eli toisin sanoen tehtävämme on viestin- ja tiedonlevitys sekä keskusteluiden ja yhteistyön avaaminen täällä Suomessa. Me otamme avosylin mukaan kaikki, jotka haluavat omalta osaltaan olla mukana edistämässä oikeudenmukaista siirtymää niin kotimaassa kuin Euroopassakin.

Ovatko kestävyyskriisi ja ympäristökysymykset lähellä sinun työtäsi? Tai onko sinulla ajatuksia siitä, millä tavoin nuoria tulisi huomioida ja osallistaa mukaan vihreässä siirtymässä? Onko sinulla ehkä jokin ajatus yhteistyöstä näihin teemoihin liittyen tai oletko ylipäätään vain kiinnostunut aiheesta? Jos vastasit kyllä johonkin näistä kysymyksistä, ota ihmeessä yhteyttä. Tuumataan yhdessä mitä juuri me voitaisiin tehdä sen eteen, että vihreän siirtymä tehdään Euroopassa reilusti ja tasapuolisesti.

Tutustu myös näihin artikkeleihin