Mikkeliläistutkimus osoittaa luontoäänimaisemien terapeuttiset hyödyt  

Vaikka aiemmat tutkimukset ovat viitanneet luontoäänimaisemien rentouttaviin vaikutuksiin, yksittäiset luontoäänet eivät ole olleet riittävän tehokkaita tuottamaan merkittäviä fysiologisia muutoksia. Tässä tutkimuksessa monipuoliset luontoäänet yhdistettiin minimalistisiin sävelkulkuihin, joiden avulla luotiin jatkuva ja yhtenäinen kokonaisuus. Tämä yhdistelmä tarjosi osallistujille kokonaisvaltaisen ja mukaansatempaavan akustisen kokemuksen.

Tutkimuksen toteutti liikuntatieteiden tohtori, aivotutkija Susanne Kumpulaisen johtama ryhmä, ja siinä käytettiin satunnaistettua ja akuutteihin vaikutuksiin keskittyvää kokeellista asetelmaa. Tutkimukseen osallistui 53 tervettä aikuista, jotka kuuntelivat koeasetelmassa sekä luontopohjaista äänimaisemaa että kahvilaäänimaisemaa. Tavoitteena oli vertailla rentoutumisen eroja luonnollisten ja kaupunkimaisten ympäristöjen välillä. 

Rauhallinen kahvilaäänimaisema valittiin vertailukohteeksi, koska se mielletään kaupunkiympäristössä vapaa-ajan rentoutumiseen liittyväksi. Luontopohjainen äänimaisema sisälsi muun muassa veden, lintujen, hyönteisten, tuulen, ukkosen, lempeän sateen ja nuotion ääniä, jotka yhdistettiin minimalistisiin musiikkielementteihin. Äänimaiseman tuotti enontekiöläinen Olo Space Oy. Tutkimus tehtiin Mikkelissä Active Life Labin tiloissa Saimaa Stadiumilla.  

– Luontopohjainen ääniympäristö paransi osallistujien fysiologista, emotionaalista, kognitiivista ja sosiaalista hyvinvointia, Susanne Kumpulainen kuvailee.
– Tulokset osoittavat, että luontoäänimaisemat ovat paitsi tehokas, myös helposti saavutettava terapeuttinen työkalu, jolla voidaan edistää palautumista arjen kuormituksesta. Ne voivat olla erityisen hyödyllisiä kaupunkiympäristöissä ja tilanteissa, joissa pääsy todelliseen luontoon on rajoitettua.  

Koko artikkeli on luettavissa osoitteessa https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/psyp.14760

Lisätietoja:  
Tutkija Susanne Kumpulainen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Active Life Lab, planetaarinen aivoterveys -tiimin vetäjä, susanne.kumpulainen ( at ) xamk.fi, 0401916946


https://www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitys/vahvuusalat/kestava-hyvinvointi/active-life-lab/tutkimusryhmat/


Henkilö, jolla on silmät peitettynä ja kuulokkeet päässä, ja toinen henkilö, joka seuraa käyrää tabletilta.
Koehenkilöt kuuntelivat koeasetelmassa sekä luontopohjaista että kahvilaäänimaisemaa. Tavoitteena oli vertailla rentoutumisen eroja luonnollisten ja kaupunkimaisten ympäristöjen välillä. Kuva: Manu Eloaho

Tutustu myös näihin artikkeleihin