Materiaalivirtakartoitus: Avain resurssitehokkaaseen ja kestävään liiketoimintaan 


Koska kartoitus auttaa tunnistamaan hukkaa ja materiaalien käyttöastetta, se auttaa myös löytämään uusia tapoja kierrättää ja käyttää uudelleen materiaaleja, sekä kehittämään menetelmiä, joilla käsittelemme tätä materiaalien paljoutta mahdollistaen kestävämmän ja taloudellisesti kannattavamman toiminnan. Prosessia voidaan ajatella ikään kuin karttana, josta nähdään mistä materiaalit tulevat, minne ne päätyvät ja mitä kaikkea niille tapahtuu matkan varrella.

 
Kiertotalous-enemmän kuin ideologiaa 
 
Kiertotalous herättää paljon mielikuvia ja mielipiteitä, usein ehkä ajatellaan, että sen parissa työskenteleviä ajaa eteenpäin vahva ideologinen näkemys, näin varmasti onkin, mutta asia on monisyisempi, sillä asiassa on toinenkin puoli, puoli joka saattaisi tehdä näistä teemoista yrityksille helpommin lähestyttäviä. Se on nimeltään resurssitehokkuus. Jäteasemilla on havaittavissa usein käyttämättömiä resursseja, erittäin paljon materiaalia, jonka uudelleenkäyttäminen olisi kannattavaa, puhumattakaan positiivisista ympäristövaikutuksista ja yhteisöllisistä vaikutuksista. 

Kuva 1. Osittain käyttökelpoista puutavaraa jätelavalla (Lapilainen)

Vuodessa yhdelle jäteasemalle voi joutua noin 8 000 000 tonnia jätettä. Yksinkertaistettu totuus on se, että meillä on todella paljon hyödyllistä materiaalia, joka optimaalisessa skenaariossa pysyttäisiin ohjaamaan hyötykäyttöön. Uudelleenohjauksessakin on tietysti kuluja käsittelyn ja kuljetuksen kannalta, mutta suurien määrien takia potentiaalia on runsaasti. Monet materiaalit pystyttäisiin lisäksi jalostamaan uusiksi tuotteiksi. (Kuva 1.)

Vähemmän hävikkiä, enemmän mahdollisuuksia 

Jos hävikkiä syntyy vähemmän, siitä aiheutuvat kulut voidaan ohjata muihin asioihin, kuten esimerkiksi uusien työpaikkojen luomiseen tai nykyaikaisempiin vähäpäästöisempiin menetelmiin ja laitteisiin yrityksissä. Löytämällä parhaat menetelmät ja käytännöt kierrättämisen suhteen, vältymme merkittävältä osalta päästöjä. Kerätyt tiedot voivat johtaa myös uusiin kehitysideoihin, jotka voivat avata uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja työpaikkoja paikallisella tasolla. 
 
Kerättyjen tietojen avulla on helpompi luoda konkretiaa yrityksen käyttämien materiaalivirtojen ympärille, joka muutoin näyttäytyy lähinnä näkymättömänä asiana sitä tarkastelevalle. Tämä motivoi miettimään omia valintoja ja kannustaa miettimään omaa suhdetta ympäristöön, jossa elämme.

Tutustu myös näihin artikkeleihin